24 юни 2012 г.

ПИЛЕ КОРМА / JAMIE OLIVER'S CHICKEN KORMA



Според Wikipedia, корма е типична за страните от Южна и Централна Азия.

Основните и задължителни съставки са йогурт, сметана, паста от ядки и семена, или кокосово мляко.
Това ястие се свърза винаги с къри :)
Затова и първото, което трябва да си приготвите е къри паста.
Според вашите вкусове, разбира се, ще поставите повече, или по-малко от дадена подправка,
повече, или по-малко люто :)





Аз ще ви изредя моите съставки, които я правят пикантна като аромат, но не толкова люта.
Можех да сложа и малко люта чушка, но нямах и сложих в умерени количества лют червен пипер.

Корма паста :

2 скилидки чесън
1 см настърган пресен джинджифил

1 ч.л. куркума
1/2 ч.л.  кайен пипер
1 ч.л. кимион
кориандър, семена, или на прах
нарязан пресен розов домат, без семена / в рецептите е доматена паста/
2 с.л. фъстъчено олио
1ч.л. горчица, опция
1/2 ч.лсол




Всички продукти се поставят в блендер и се смилат.
Ако ви е сухо добавете още от олиото.

По  принцип в пастата има и кокосови стърготини и бадеми,
които предварително се запичат в сгорещен тиган.
Аз ги поставих отделно в соса.

И така другите съставки, които ви трябват са:

пилешко месо по избор
1 кутия нахут
1 кутия кокосово мляко
1 глава лук, нарязан
1 тиквичка, опция
сол
масло
олио

1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/4 ч.ч. бадеми


В сгорещен тиган се запичат леко кокосовите стърготини и бадемите.
Смилат се в блендер.

Аз имах пилешки бутчета, които сварих, обезкостих и поставих в 
сгорещен тиган с малко масло  и олио да покафенеят за 2-3- минути.
Месото се отстранява от тигана  и в сотаналата мазнина се  задушават
лука и тивичката.
Добавя се нахута от консервата, къри пастата, кокосовото мляко и ядките.
Готви се до готовност .

Сервира се с ориз, който е сварен в солена вода.
След отцеждането се добавя прясно изцеден лимонов сок.
С лимон можете да овкусите и готовото пиле, защото може леко да ви сладни.
Можете да сложите върху месото и кисело мляко по ваш вкус.

Невероятно ароматно ястие!
За тези, които се плашат от кокосовото мляко и стърготините,
трябва да кажа, че не се усещат
вкусово като кокос.

Естествено трябва да присъства за прохлада  чаша изстудено вино, или бира.

Да ви е сладко и наздраве!

19 юни 2012 г.

CANNELLONI, PLEASE :)



Всъщност, нищо ново под слънцето с тези канелони!


Според класацията на Lulu за типове пазаруващи, аз съм 5 - ти тип :)
Харесвам рецепта, купувам продукти и после правя нещо друго!
Тези канелони отдавна стоят в шкафа и чакат своята плънка!
Пак ще ги направя както съм намислила, но сега ви предлагам тази класика с малка корекция :)



Първо да се похваля, че попаднах на хубава готова кайма 60/40, класика!

От същия магазин, от който купувам и ви дразня с прясно телешко!

Другото необходимо е
един вкусен доматен сос -

с  домати, лук, чесън, вино и пресен босилек
И един вкусен по-рядък бешамел с индийско орехче!
Пушена моцарела
Настърган пармезан
И канелони, разбира се :)



След като двата соса са готови, се поставя малко доматен сос на дъното,
останалия се смесва с каймата, която е "разрохкана" в малко мазнина.
Добавя се  и една част от бешамела към каймата и настъргания пармезан.
Напълват се  канелоните с малка лъжичка и се  нареждат на един ред в тавичка.
Отгоре се заливат с останалия бешамел, към който се  добавя нарязаната моцарела.

Пече с в предварително загрята фурна, като аз първо покривам с фолио и после запичам до
готовност!



Смятам, че вече виното ви е изстудено!

И имайте търпение малко да изстине!

Да ви е сладко!!!




   

16 юни 2012 г.

КЛАФУТИ С ПРЕСЕН ГРАХ И МЕНТА

 





Клафути, този лесен, а
роматен и чудесен сладкиш!
Мони вече откри сезона с ароматни ягоди!

Днес реших да ви предложа соления му вариант.
Заложих на една чудесна комбинация с пресен грах и любимата ми мента!
И двата продукта ги има в момента на пазара!
Освен тях ще са ви необходими :


5 яйца
3
00 мл течна сметана

75 г брашно
100 г настърган пармезан
100 г пушена моцарела, или грюер
500 г грах

сол
шарен пипер
прясна мента, нарязана



Грахът се вари в подсолена вода за 5 минути.
Изцежда се и се залива със студена вода.
Така хем по-бързо се охлажда, хем си запазва цвета!





В купа се разбиват яйцата и сметаната.
Добавят се  брашното и двата вида сиренА.

Добавят се подправките.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка - 23 см
Аз естествено я изсипах в по-голяма :)
Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност!

Сигурна съм, че няма да имате търпение да изстине!
Е, този път няма опасност да се накапете, но със сигурност ще преядете!
И да не  забравите охладената бира :)

От мен, да ви е сладко!!!!!
.

10 юни 2012 г.

ПЕСТО ОТ ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ И ЕДНО ВУСНО ПИЛЕШКО













Отново първо малко снимки на цветя :)
Орхидеята е моя и е първата от всички те ми, която
цъфна отново!



Трябваше отново да поставя дълго заглавие :)
Но пък така провокирам вашето любопитство, за да надникнете

в цялата публикация!

Вече знаете за слабостта ми към пестото!
И днес няма да изневеря на новата си любов!
Предлагам ви песто от печени тиквички.
С него напълних пилешки гърди, които се овалват в доста
продукти и се пекат!
Повярвайте ми, комбинацията е безумно вкусна!



И за да не преглъщате напразно ви пиша продуктите:

За пестото:

тиквички, нарязани на кубчета
зехтин/олио за поръсване

скилидки чесън

зехтин
ядки -кедрови, орехови, шам фъстък, по избор
лимонов сок
настърган пармезан
листенца босилек, или прясна мента

Тиквичките, нарязани на кубчета и поръсени с мазнина,
се запичат до покафеняване в
загрята фурна.


Подсушават се от мазнината и в блендер се смилат
заедно с останалите продукти до получаване на песто!


Количеството на всички продукти зависи от количеството тиквички.

Пилешките гърди се начукват внимателно между фолио,

прави се разрез, в който се слага смес от пестото и крема сирене.
Аз малко трудно се справих с това :)
Приготвя се смес от майонеза и горчица, в която се потапят

напълнените гърди.
Овалват се в смес от галета, домашно приготвена, за да са по-едри

хлебните трохи, и настърган пармезан.
Поставят се в намазнена тавичка и се пекат на 200 градуса на вентилатор

до покафеняване.

За соса :

масло

брашно
прясно мляко, или бульон
счукан чесън
куркума
лимонов сок на вкус
пушена моцарела, опция

Сосът бешамел се приготвя по познатия ви начин :)

За кускуса:

1 част кускус, се залива
с 2 - 3 чаши топла вода,
добавя се масло, сол, черен/бял пипер и прясна мента!









Всички тези съставки като комбинация станаха неустоимо вкусни!

Вие можете да си изберете гарнитура и да ги направите без сос.
Въпрос на избор!

Идеята за гърдите е от тук, а за овалването - от тук!


Сложете си по една кърпа, за да не се покапете, вземете вилица и...

да ви е сладко!

3 юни 2012 г.

СВИНСКО В ДОБРА КОМБИНАЦИЯ



Първо да ви доставя малко цветно удоволствие след тези облачни и дъждовни дни












Навън вече силно ухае на море :)
В Бургас дори имаше заря за официалното откриване на летния сезон!



Така че сте добре  дошли на морския бряг :)


Всички знаете, че обичам различни дипове и голяма част са с участието на нахут

и тахан.
Днес реших да ги използвам в различни ястия, но пак ги сервирах заедно.

Другата ми слабост от доста време е пестото от различни оновни продукти :
харесваме го от босилек, рукола, магданоз, пресен лук...
Предстои да опитам и нещо ново :)
Днес използвах песто от пресен лук и магданоз , в което освен основните

продукти - зехтин, чесън, ядки /в случая орехови/, лимонов сок и пармезан,
сложих малко мед, за да подтисна лютивината на лука, която малко ми дразни.
Пестото го слагам на салати, дори го използвах в соления вариант на "Cinnamon
pull apart bread"





И за да не ви стане скучно, преминавам към днешното предложение :

"Свинско с нахут,  тиквички и още доста продукти и подправки, сервирано със сос от кисело мляко, тахан и още нещо :)

Ако на някой му става течение от дългото заглавие, да затвори вратата :)
Ще ви напиша основните продукти и моите добавки:



700 г свинско месо, плешка или бут, нарязани
2 тиквички, нарязани на кубчета
1-2 моркова
3-4 стръка пресен лук, нарязан
3-4 скилидки чесън
1 консерва нахут
масло и олио от гроздови семки за задушаване

ч.пипер или бял
1-2 ч.л. песто
настърган пресен джинджифил
кимион

щипка заатар
щипка сумак


За соса:

1 кофичка кисело мляко
2 с.л. тахан
2-3 счукани скилидки чесън
лимонов сок на вкус

зехтин
сумак, или прясна мента
Приготвянето е ясно:


В мазнината задушавате зеленчуците и овкусявате с подправките.
Готвите до готовност.
Накрая прибавяте нахута и лимоновия сок.
Изцедената течност от нахута използвам при варенето на зеленчуците.

Месото се задушава за 1-2 минути в мазнината, 

прехвърля се  в тенджера под налягане, добавя се малко вода и един бульон и се сварява до готовност.

За соса се счукват скилидките чесън с малко сол и олио, за да станат
на кашичка, добавят се към млякото и тахана и се разбъркват добре.
Добавят се зехтина и лимоновия сок.
Поръсват се със сумак, или мента.





Вече е крайно време да седнем на масата и да сервираме :)
И да не забравим изстуденото вино, или бира :)
Казвам ви наздраве и да ви е сладко!!!!!!

На едната снимка има и пресен чесън.
Искам да ви напомня за вкусния маринован чесън, който правих миналата година по идея на Пепчо.
Сега е момента да го направим, защото на пазара има и зелени джанки!