Първо да ви доставя малко цветно удоволствие след тези облачни и дъждовни дни
Навън вече силно ухае на море :)
В Бургас дори имаше заря за официалното откриване на летния сезон!
Така че сте добре дошли на морския бряг :)
Всички знаете, че обичам различни дипове и голяма част са с участието на нахут
и тахан.
Днес реших да ги използвам в различни ястия, но пак ги сервирах заедно.
Другата ми слабост от доста време е пестото от различни оновни продукти :
харесваме го от босилек, рукола, магданоз, пресен лук...
Предстои да опитам и нещо ново :)
Днес използвах песто от пресен лук и магданоз , в което освен основните
продукти - зехтин, чесън, ядки /в случая орехови/, лимонов сок и пармезан,
сложих малко мед, за да подтисна лютивината на лука, която малко ми дразни.
Пестото го слагам на салати, дори го използвах в соления вариант на "Cinnamon
Пестото го слагам на салати, дори го използвах в соления вариант на "Cinnamon
pull apart bread"
И за да не ви стане скучно, преминавам към днешното предложение :
И за да не ви стане скучно, преминавам към днешното предложение :
"Свинско с нахут, тиквички и още доста продукти и подправки, сервирано със сос от кисело мляко, тахан и още нещо :)
Ако на някой му става течение от дългото заглавие, да затвори вратата :)
Ще ви напиша основните продукти и моите добавки:
700 г свинско месо, плешка или бут, нарязани
2 тиквички, нарязани на кубчета
1-2 моркова
3-4 стръка пресен лук, нарязан
3-4 скилидки чесън
1 консерва нахут
масло и олио от гроздови семки за задушаване ч.пипер или бял
1-2 ч.л. песто
настърган пресен джинджифил
кимион
щипка заатар
щипка сумак
За соса:
1 кофичка кисело мляко
2 с.л. тахан
2-3 счукани скилидки чесън
лимонов сок на вкус
зехтин
сумак, или прясна ментаПриготвянето е ясно:
В мазнината задушавате зеленчуците и овкусявате с подправките.
Готвите до готовност.
Накрая прибавяте нахута и лимоновия сок.
Изцедената течност от нахута използвам при варенето на зеленчуците.
Месото се задушава за 1-2 минути в мазнината,
прехвърля се в тенджера под налягане, добавя се малко вода и един бульон и се сварява до готовност.
За соса се счукват скилидките чесън с малко сол и олио, за да станат
на кашичка, добавят се към млякото и тахана и се разбъркват добре.
Добавят се зехтина и лимоновия сок.
Поръсват се със сумак, или мента.
Вече е крайно време да седнем на масата и да сервираме :)
И да не забравим изстуденото вино, или бира :)
Казвам ви наздраве и да ви е сладко!!!!!!
На едната снимка има и пресен чесън.
Искам да ви напомня за вкусния маринован чесън, който правих миналата година по идея на Пепчо.Сега е момента да го направим, защото на пазара има и зелени джанки!
Ох ,от къде да започна ....айде първо да ви честитя летния сезон :)...и при нас вече кипи с пълна сила ....после : за пестото ...и аз го харесвам много и в най -различни комбинации ,Дани ,а наскоро прочетох една рецепта за песто с цветове от тиквички ...дано открия списанието ,че не си забелязах веднага ,а да преровя 300 списания нямам време сега:)).....нахута ми е любима храна ,виж тахан няма тук ....ама може и да има ,просто не съм търсила :).....А киселия чесън е мечта ! Свинското наистина е в добра комбинация и ти благодаря за хубавата рецепта ,Дани ! То аз докато напиша коментара стана време за следобеден аператив така ,че Наздраве с едно студено мартини ! Хубав неделен следобед !
ОтговорИзтриванеПрегръдки !
Ив, наздраве :)
ИзтриванеА пестото знаеш се прави с едни и същи съставки
плюс основната!
Хубава неделя!
Прегръдка!
Няма да затварям вратата, ами ще я отворя.Толкова е сладко това, което пишеш! А зарята е страхотна! Дани, тази орхидея твоя ли е?Завидях много,да знаеш!
ИзтриванеЙоли, вратата е винаги широко отворена за теб :)
ИзтриванеЗа съжаление орхидеята е от цветната изложба в Бургас!
Аз имам доста орхидеи, но само една е цъфнала в момента!
Прегръдка, миличка!
Дани всичко е вкусно при теб.Песто не съм правила,но е време ,че голяма мода е това песто.Виж,маринован чесън си правя и само аз си го ям-ама пък е вкусен...Честито за новия сезон и заря са ви направили-кой е като вас?
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Живе, пестото е вкусно нещо :)
ИзтриванеИ кой като нас, наистина с този открит сезон!
Взимай банския!
Хубава вечер и за теб!
Дани, цялата тази работа води до сериозна злоупотреба с храна, струва ми се :)
ОтговорИзтриванеИскам по много от всичко :)
Много хубави снимки!
Прегръдка и хубава вечер!
Зори, вземи си от всичко!
ИзтриванеБлагодаря за снимките!
Прегръдка и спокойна нова седмица!
Дани, да ви е честит сезона! А тук е толкова вкусно, че мисля да затворя вратата и да си хапна всичко сама:):):), не ми е течение от дългото заглавие, само дето стомаха ми засвири концерт от него:):):). Страхотна си!
ОтговорИзтриванеБонбонче, взимай банския!
ИзтриванеИ затвори спокойно вратата, за да не те смущава никой, докато похапваш!
Благодаря за страхотния коментар и прегръдка от мен!
ДАНИ, обичам Бургас и бургазлии ейййй.... много красота, много апетитни вкусотии си ни поднесла пак.
ОтговорИзтриванеПесто и аз ще направя то се е видяло че няма да ми се размине след тази гледка тук:)))
Маринованият чесън от години си го правя и съпруга ми го обожава.
А ястието ти е неустоимо!
Прегръдки за хубава вечер!
Зиче, радвам се че ни харесваш :)
ИзтриванеХубави хора сме!
И направи едно песто, за да се влюбиш в него!
Прегръдка и хубава вечер!
На това му се казва "Очаквано добра комбинация!":) А снимките са прекрасни!И щом ни каниш на открит вече сезон, направо ти казвам, че на 17 този месец идвам за един ден на море! Имаме традиция всяка година най-добрият клас да награждаваме с един морски ден в Бургас:) Тази година е на 17! Чао и до скоро!
ОтговорИзтриванеТраянче, радвам се че ще дойдеш :)
ИзтриванеИ да си поръчате хубаво време!
Хубава вечер!
Дани, първо, блазе ви за сезона и за морето :). Второ, свинското е в страшно добра комбинация, не само добра :). Много ми хареса идеята за соления pull-apart bread, нали ще пуснеш рецептата?
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Мира, радвам се че ти харесва свинското :)
ИзтриванеЗа соления вариант нямам специална рецепта, а го правих по рецепта за сладкия,
но сложих малко захар в тестото, а в плънката - песто, масло и сирене :)
Прегръдка и слънчева нова седмица!
Дани,пак си отрупала трапезата празнично и всичко ми харесва!
ОтговорИзтриванеОсобено хлебчето,което и аз правих с песто ,но Дженовезе.
Пожелавам ти много усмихната седмица,мила!
Миличка, хубаво е когато ми харесваш предложението!
ИзтриванеИ соленкото сигурно става много вкусно с Дженовезе-то :)
Прегръдка и много слънчева седмица!
Колко красив е бил любимият ми Бургас с тази заря!
ОтговорИзтриванеИ свинското с нахут е вкусно сигурна съм!
А това нещичко със сложното име изглежда много изкусително!Цветята са прелест!
Хубав ден и спокойна нова седмица!
Дани, на това само името му е сложно :)
ИзтриванеМного сте явно любителите на Бургас!
Прегръдка и слънчева седмица!
Щом е с месо, със сигурност ще е много вкусно ястието, Дани! Много ароматно, крехко и вкусно! Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеСигурна съм че и постно ястието ще е вкусно!
Прегръдка и от мен и много поводи за усмивки през седмицата!
Страхотни цветенца, Дани!
ОтговорИзтриванеИ много красива заря сте имали :)
Много интересна рецепта предлагаш, особено ми допада идеята за сосчето с тахан и кисело мляко - две любими мои неща.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Ели, сосчето е много вкусно и аз го правя и в други случаи!
ИзтриванеПоздрави и слънчева седмица!
Посрещна ни с цветя и заря и ни изпрати с чесън :)) Ама аз последния много го обичам, особено сега, когато не е нито съвсем млад, нито прекалено дърт :))
ОтговорИзтриванеХаресва ми всичко, ама нали съм си лакомничка :)) Еле, пък манджичката със свинското... тя най-много ми легна на сърце :)
Прегръдки, морска сладкодумке :)
Хубавице, следващия път ще те посрещна с чесън....
ИзтриванеМанджичката е чудесна!
Прегръдка и от мен, принцесо!
Дани, страшна вкусотия си сътворила! Аз от скоро открих нахута и до сега съм го ползвала само в салати, но ще пробвам и с месце :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеП.П. За откриването на сезона благородно завиждам :)
Габи, радвам се ч ти допада!
ИзтриванеНахутът го харесвам много, но за първи път го готвя в ястие!
Обичам много хумус в различни варианти!
А сезонът е открит и остава да извадиш банските!
Прегръдка и слънчева седмица!
Дани, прекрасна рецепта! Въпреки, че от години съм зачертала свинското, не мога да не призная, че ми се прииска да си хапна от твоето. Много е изкушаващо. Но ти даваш вариант с пилешко, аз може би ще го направя с пуешко, но със сигурност пак ще е прекрасно. Също и песто и нахут и тахан и ох, ох, ох спирам, че огладнях по никое време. Ах, Дани каква изкусителка си ми ти.
ОтговорИзтриванеЧестито за сезона, добре сте си вие, че си имате море, ние си нямаме, но затова пък съседите италианци имат и за нас. ;)))
Прегръдки мила Дани и пожелание за една прекрасна нова седмица!
Скъпа моя,
Изтриванес вкякакво месо можеш да го сготвиш.
Аз бих го оставила и без месо, със спанак, лапад...
А млякото е чудесно като добавка!
За морето, Вени, може да отскачаш до италианците, а и нас да повикаш :)
Прегръдка с пожелание за много поводи за усмивка!!!!
Наистина много добра комбинация, Дани!
ОтговорИзтриванеОткъдето и да я погледна, няма начин следващото прасенце да не използва точно тези съставки при приготвянето си;)
Хубава вечер!
Мъхче, много ме зарадва :)
ИзтриванеИ да ви е сладко, когато го приготвиш!
Хубава сряда!
Пак ще се повторя - Много е хубаво при теб, Дани!
ОтговорИзтриванеИ снимки, и идеи, и атмосфера - чудесен подбор!
Голяма прегръдка за теб и усмихнато лято, Диана
Дианка,за мен е удоволствие!
ИзтриванеТолкова се радвам, че всичко ти харесва!
Сърдечна прегръдка, скъпа приятелко!
Много красива заря по случай новия сезон! Снимките с цветята са разкошни! И аз обичам различни видове зелено песто...
ОтговорИзтриванеХаресвам такива рецепти с разнообразие от продукти и цветове...
Хубав петък от мен!
Благодаря ти, Дени!
ОтговорИзтриванеПоздрави от морето и хубав петък!
Прекрасна комбинация миличка! Вкусно и красиво е всичко при теб, всеки път, като те посети човек, има по нещо и за очите и за стомахчетата, пък и за душата. Много ми е приятно и уютно.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и усмихнати юнски дни!
Скъпа моя, радвам се че си намерила и за стомахчето, и за душата!
ИзтриванеПрегръдки и много спокойни и радостни дни!