24 юни 2012 г.

ПИЛЕ КОРМА / JAMIE OLIVER'S CHICKEN KORMA



Според Wikipedia, корма е типична за страните от Южна и Централна Азия.

Основните и задължителни съставки са йогурт, сметана, паста от ядки и семена, или кокосово мляко.
Това ястие се свърза винаги с къри :)
Затова и първото, което трябва да си приготвите е къри паста.
Според вашите вкусове, разбира се, ще поставите повече, или по-малко от дадена подправка,
повече, или по-малко люто :)





Аз ще ви изредя моите съставки, които я правят пикантна като аромат, но не толкова люта.
Можех да сложа и малко люта чушка, но нямах и сложих в умерени количества лют червен пипер.

Корма паста :

2 скилидки чесън
1 см настърган пресен джинджифил

1 ч.л. куркума
1/2 ч.л.  кайен пипер
1 ч.л. кимион
кориандър, семена, или на прах
нарязан пресен розов домат, без семена / в рецептите е доматена паста/
2 с.л. фъстъчено олио
1ч.л. горчица, опция
1/2 ч.лсол




Всички продукти се поставят в блендер и се смилат.
Ако ви е сухо добавете още от олиото.

По  принцип в пастата има и кокосови стърготини и бадеми,
които предварително се запичат в сгорещен тиган.
Аз ги поставих отделно в соса.

И така другите съставки, които ви трябват са:

пилешко месо по избор
1 кутия нахут
1 кутия кокосово мляко
1 глава лук, нарязан
1 тиквичка, опция
сол
масло
олио

1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/4 ч.ч. бадеми


В сгорещен тиган се запичат леко кокосовите стърготини и бадемите.
Смилат се в блендер.

Аз имах пилешки бутчета, които сварих, обезкостих и поставих в 
сгорещен тиган с малко масло  и олио да покафенеят за 2-3- минути.
Месото се отстранява от тигана  и в сотаналата мазнина се  задушават
лука и тивичката.
Добавя се нахута от консервата, къри пастата, кокосовото мляко и ядките.
Готви се до готовност .

Сервира се с ориз, който е сварен в солена вода.
След отцеждането се добавя прясно изцеден лимонов сок.
С лимон можете да овкусите и готовото пиле, защото може леко да ви сладни.
Можете да сложите върху месото и кисело мляко по ваш вкус.

Невероятно ароматно ястие!
За тези, които се плашат от кокосовото мляко и стърготините,
трябва да кажа, че не се усещат
вкусово като кокос.

Естествено трябва да присъства за прохлада  чаша изстудено вино, или бира.

Да ви е сладко и наздраве!

38 коментара:

  1. Дани, много апетитно звучи и изглежда това пилешко месо! Само с нахута няма да се разберем :) но вярвам, ще ми простиш това отклонение. Чакам моя пилешко-ядящ-всякакво-месо да се прибере и ще изпробвам и тази рецепта.
    Поздрави и хубава, спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепче, простено ще ти е :)
      Тук е важен соса!
      И ще чакам отзиви!
      Прохладна неделя!

      Изтриване
  2. Дани, много интересна рецепта.Сигурна съм, че много би ми харесала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, много ще се радвам, че ти харесва!
      Прохладна неделя!

      Изтриване
  3. Еха Дани, много апетитно и вдъхновено!

    Поздрави от нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маги!
      Прегръдки за малката принцеса!

      Изтриване
  4. Дани, благодарности за рецептата :).Много екзотично звучи и подозирам, че много ще ми хареса.
    Приятен и мързелив следобед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elti, ще се радвам ако ти хареса, след като я опиташ :)
      Прохладна вечер!

      Изтриване
  5. Това няма начин да не е разкъртващо вкусно, съдейки по съставките и снимките.
    Мисля да се поглезим някой ден и да го предложа на моите диванета.

    Нещо напоследък при теб е много цветарски красиво :)
    Хиляди усмивки, морско цвете :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, това са все снимки от цветната ни изложба :)
      А ти не че не ги глезиш твоите сладури, но можеш и това да им предложиш :)
      От морското цвете, полъх морски бриз!

      Изтриване
  6. Дани, прекрасна рецепта,много ми хареса.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче!
      Прохладна неделна вечер!

      Изтриване
  7. И аз като Пепи с нахута съм леко скарана, но пък това може да е един чудесен вариант за сдобряване :)))Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диве, я вземи да се сдобриш :)
      Какво толкова ти е направил!
      Хубаво лято!

      Изтриване
  8. Аз пък не съм скарана с нищо от тази чиния :) Много ми допада тази комбинация и с удоволствие бих опитала :)
    Прегръдка от мен, Дани и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, радвам се че сме на едно мнение :)
      Да ти е сладко!
      Прегръдка и прохладна вечер!

      Изтриване
  9. Изглежда страхотно, Дани!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, много изкусително предложение, досега не съм готвила с нахут и мисля, че много губя!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, на нас ни харесва,дано допадне и на вас!
      Прохладна вечер!

      Изтриване
  11. Вкусотия!!! Дани, страхотна рецепта, богата на вкус и аромат! Много ми харесва! Прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Пилешко с нахут е любимото ястие на големият ми син!
    Поздрави Дани!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, прекрасни са новите ти предложения:
    пресен грах, канелони, пиле - впечатляващи идеи, свежи аромати и екзотични съставки!
    Много ми харесват, снимките и цветята, също:)
    Благодаря кулинарната фиеста,
    сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Дианка!
      Прегръдка и спокойно, синьо лято!

      Изтриване
  14. Дани,винаги правиш такива невероятни комбинации от продукти,че всяко предложение ми се струва много екзотично и пре любопитно на вкус!И този път вярна на себе си си приготвила страхотно сочно пилешко!
    Усмихната нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, обичам различни комбинации и се радвам, ако се харесат и на вас!
      Спокойна и прохладна седмица!

      Изтриване
  15. Дани,и аз не съм хапвала нахут до сега,но съм сигурна ,че е много вкусна тази рецепта.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, крайно време е да го опиташ под някаква форма!
      Спокойна и прохладна вечер!

      Изтриване
  16. Вкусно, че е това пилешко месо, не се съмнявам, но и толкова апетитно си го поднесла, че едва ли има някой, който може да му устои, Дани! Прегръдки с пожелания за вкусна, прохладна и спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, казаното от естет като теб си е балсам за душата!
      Благодаря!
      Прегръдки и една спорна, и прохладна седмица!

      Изтриване
  17. А пък такива неща ако знаеш как обичаммммм;)
    А нахут ей сега и аз ще предложа;)
    Бравос, Дани;)!
    Много ме изкушаваш;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, обожавам да изкушавам :)
      Както и да съм изкусена от нещо и да му се "отдам" :)
      Отивам да видя твоя нахут :)
      Прегръдка и прохладна седмица!

      Изтриване
  18. Дани, това пиленце звучи много интересно :) Малко сме на вие у нас с лютото, но обещанието за лека пикантност може да се приеме :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, аз преди похапвах много люто, но започнах да го избягвам!
      В тази рецепта си слагаш по желание люто, но аромата го придават джинджифила и кимиона :)
      Прегръдка !

      Изтриване
  19. оо, супер звучи.
    Откъде взе кайенския пипер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва :)
      В рецептата пипера е кайенски,
      но аз сложих малко лют червен пипер!

      Изтриване