Обикновено за Бъдни Вечер боба го правя като салата.Но този път реших да е по-различно.Направих го като пастет,заедно с пасирани печени червени чушки и малко пасиран чесън/или по желание лук/Стана по-различно и най-важното -вкусно.Опитайте и да ви е сладко:)))
30 декември 2009 г.
Салата Оливие или руска салата
Визитната картичка на руската национална кухня се нарича Оливие -салата създадена от френски готвач в Ермитажа.У нас /а и не само/е известна като руска салата.Във всичките нейни разновидности можете да прочетете много съставки/фазан,телешки език-който обожавам ,месо от раци .../Но най -важните присъстват и днес:картофи и майонеза.Другото е въпрос на фантазия,а вашата както съм се убедила е неизчерпаем.За тази "френска "история аз използвам:картофи,моркови/при мен сварени/кисели краставички/при мен купешки мариновани/грах,царевица,сварени яйца.Не обичам да слагам колбаси/освен ако имам телешки език/,но слагам 1-2 резена кисела ябълка и малко червен лук ,естествено и малко сол.Относно майонезата:обичам я домашно приготвена.Спомням си ,когато нямаше миксер как се правеше майонезата:бъркаше се с дървена лъжица само в една посока ,за да не се пресече:)Сега се бърка много бързо,като винаги или едното яйце го слагам цяло ,или белтъците ги разбивам добре на пяна и ги добавям внимателно ,за да я омекотят .Това е моето предложение за тази толкова известна салата.Очаквам вашето:)))
25 декември 2009 г.
Коледа е...
19 декември 2009 г.
Крем супа от спанак и пъдпъдъчи яйца
Вече знаете,че обичаме супи, особено крем-супи.
Това мое предложене става много вкусно
.Можете да използвате спанак,лапад или коприва.
На този етап имах спанак.
Необходими са ви:
600-800г спанак
1 стрък праз
20г масло
1ч.ч.прясно мляко.
Отделно за белия сос:
30-40гмасло
2.с.л брашно
2 кубчета пилешки бульон.
Изчистеният спанак и нарязаният праз задушавам в маслото и добавям 1ч.ч.топла вода.
Отделно се разстопява маслото, прибавя се брашното и като покафенее се добавя около 1 л гореща вода.
Стриват се и бульоните.
Към тази смес се прибавя и спаначната и се вари 10 мин.
Пасира се, добавя се прясното мляко /или сметана/лимонов сок , сол и ч.пипер.
Отделно се сваряват пъдпъдъчите яйца за около 4мин и се поставят нарязани при сервиране.
При мен се вижда ,че яйцата са кокоши,
защото днес в околните магазини нямаше пъдпъдъчи,
а беше толкова хлъзгаво,че пъплих като охлюв.
Но това не промени вкуса.
Стана невероятно вкусна супа.
Чакам отзиви:)))
Това мое предложене става много вкусно
.Можете да използвате спанак,лапад или коприва.
На този етап имах спанак.
Необходими са ви:
600-800г спанак
1 стрък праз
20г масло
1ч.ч.прясно мляко.
Отделно за белия сос:
30-40гмасло
2.с.л брашно
2 кубчета пилешки бульон.
Изчистеният спанак и нарязаният праз задушавам в маслото и добавям 1ч.ч.топла вода.
Отделно се разстопява маслото, прибавя се брашното и като покафенее се добавя около 1 л гореща вода.
Стриват се и бульоните.
Към тази смес се прибавя и спаначната и се вари 10 мин.
Пасира се, добавя се прясното мляко /или сметана/лимонов сок , сол и ч.пипер.
Отделно се сваряват пъдпъдъчите яйца за около 4мин и се поставят нарязани при сервиране.
При мен се вижда ,че яйцата са кокоши,
защото днес в околните магазини нямаше пъдпъдъчи,
а беше толкова хлъзгаво,че пъплих като охлюв.
Но това не промени вкуса.
Стана невероятно вкусна супа.
Чакам отзиви:)))
Галет с ябълки и марципан
Вече знаете моите премеждия с марципана.И понеже ми остана потърсих рецепта ,за да го използвам и намерих този/оказа се много вкусен 'Галет".За на правата на тестото се използва и царевично брашно,което го прави хрупкав и много вкусен За тестото са ви необходими: 3с.л. заквасена сметана,1/3 ч.ч.ледена вода,1/4ч.ч.царевично брашно,1.ч.ч.пшенично брашно,1/2ч.л. сол и 7с.л. студено безсолно масло.Всички съставки се смесват и се омесва тесто,което се оставя за известно време в хладилник/при мен цяла нощ.За плънката са необходими:1/4/ч.ч.марципан,4 кисели ябълки ,нарязани на парчета,1/2ч.ч захар/пти мен кафява виенска,1с.л. брашно,2с.л.лимонов сок,1.ч.л. бадемов екстракт/при мен бадемов аператив и 1/4 ч.ч филирани бадеми за поръсване.Продуктите за плъната се разбъват,тестото се разточва-при мен около 20-22см,марципана се поставя върху него -на около 16см в диаметър и отгоре се изсипва плъната.Краищата на тестото се загръщат на около 2 см върху плънкатаи се поръсват бадемите.Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване на тестото.Получи се един хрупкав сладкиш със страхотен вкус от комбинацията на ябълките и бадемовата паста каквато е марципана.Да ви е вкусно:)
18 декември 2009 г.
Коледна картичка
Получих много красиви Коледни картички, с много хубави пожелания.
Но като се замисля преди края на годината едно от най-хубавите неща, които ми се случиха е, че покрай моите готварски "творения"/ и не само готварски /преживях много приятни емоции със всички вас, които четете блога ми.
Никога не съм предполагала, че такова виртуално общуване ще ми достави толкова голямо удоволствие и нямам търпение със сутрешното си кафе и вечер,
когато се освободя да надникна във вашите страници,
за да видя не само какво сте създали с вашите сръчни ръце,
а сякаш да почуствам и тяхната топлина.
За мен е удоволствие и се надявам, че е такова и за вас.
За това в навечерието на този светъл и свят празник бих искала да ви кажа:
благодаря ви, че ви има, че станахте част от моя живот, че сте толкова мили, добронамерени и винаги сте готови за съвет.
През живота си човек губи много приятели от което го боли, но хубавото е, че намира нови.
От сърце ви пожелавам много топлина и весело настроение в Коледната нощ и от чувала на Дядо Коледа да излязат най-съкровените ви мечти.
Бъдете благословени: Зори, Даниела, Диани, Мими, Аква ,Лили, Ирони, Йоли, Пепеляшка, Краси,Лати, Ваня, Тони, Нанита, Милена и всички,които са посещавали и ще посещават моя блог.
С тази картичка ви казвам :
Добре дошли в моя дом:)))
Но като се замисля преди края на годината едно от най-хубавите неща, които ми се случиха е, че покрай моите готварски "творения"/ и не само готварски /преживях много приятни емоции със всички вас, които четете блога ми.
Никога не съм предполагала, че такова виртуално общуване ще ми достави толкова голямо удоволствие и нямам търпение със сутрешното си кафе и вечер,
когато се освободя да надникна във вашите страници,
за да видя не само какво сте създали с вашите сръчни ръце,
а сякаш да почуствам и тяхната топлина.
За мен е удоволствие и се надявам, че е такова и за вас.
За това в навечерието на този светъл и свят празник бих искала да ви кажа:
благодаря ви, че ви има, че станахте част от моя живот, че сте толкова мили, добронамерени и винаги сте готови за съвет.
През живота си човек губи много приятели от което го боли, но хубавото е, че намира нови.
От сърце ви пожелавам много топлина и весело настроение в Коледната нощ и от чувала на Дядо Коледа да излязат най-съкровените ви мечти.
Бъдете благословени: Зори, Даниела, Диани, Мими, Аква ,Лили, Ирони, Йоли, Пепеляшка, Краси,Лати, Ваня, Тони, Нанита, Милена и всички,които са посещавали и ще посещават моя блог.
С тази картичка ви казвам :
Добре дошли в моя дом:)))
14 декември 2009 г.
Отиде си Крикор Азарян
Страшно много съжалявам за Крикор Азарян -един невероятен творец,режисьор,учител и преди всичко -невероятен човек.Поклон пред паметта му.
13 декември 2009 г.
Велуте от печурки
Вчера заваля първия сняг /не че си падам по снега/,
задуха силен вятър от морето, което си е доста неприятно.
С две думи: дойде време на "белите мечета", а с това и желанието за нещо топло и уханно.
Така дойде ред на една от любимите ми супа с гъби.
Велуте е основата на супи, за което ви трябват:
ситно нарязан праз, задушен в масло, поръсен с брашно и бульон.
После се прибавят зеленчуците и т.н.
Та за моята супичка ви трябват:
40-5ог масло
1 стрък праз
3-4с.л.брашно
1,5л вода
2-3 бульона на кубче
300г гъби.
Както обясних, в маслото се задушава нарязания праз, поръсва се с брашното и се добавя водата.
След като заври, се добавят гъбите и бульоните /не слагайте капак, защото от брашното изкипява и може да си търсите голяма част от супата по котлона/, а после нали се сещате какво ви чака като почистване.
Вари се до готовност на гъбите.
Прави се застройка от:
2жълтъка
2-3с.л.заквасена сметана и
лимонов сок.
Забравих за солта и белия пипер.
Става много вкусно,толкова вкусно,че днес изгря слънце:)))
задуха силен вятър от морето, което си е доста неприятно.
С две думи: дойде време на "белите мечета", а с това и желанието за нещо топло и уханно.
Така дойде ред на една от любимите ми супа с гъби.
Велуте е основата на супи, за което ви трябват:
ситно нарязан праз, задушен в масло, поръсен с брашно и бульон.
После се прибавят зеленчуците и т.н.
Та за моята супичка ви трябват:
40-5ог масло
1 стрък праз
3-4с.л.брашно
1,5л вода
2-3 бульона на кубче
300г гъби.
Както обясних, в маслото се задушава нарязания праз, поръсва се с брашното и се добавя водата.
След като заври, се добавят гъбите и бульоните /не слагайте капак, защото от брашното изкипява и може да си търсите голяма част от супата по котлона/, а после нали се сещате какво ви чака като почистване.
Вари се до готовност на гъбите.
Прави се застройка от:
2жълтъка
2-3с.л.заквасена сметана и
лимонов сок.
Забравих за солта и белия пипер.
Става много вкусно,толкова вкусно,че днес изгря слънце:)))
Бонбоните на Зори
Преди няколко дни видях в блога на Зори тези бонбони и много ми допаднаха.
Така съблазнително изглеждаха, а и това лято направих доста сладка.
С две думи реших и ги направих.
Само нямах ром и сложих бадемов аперитив /от запасите на мама, с който си черпи приятелките/
Станаха разкошни.
Поздравления, Зори.
Сега само трябва да се изчака Коледа/ ох,не съм много сигурна...:)/
Така съблазнително изглеждаха, а и това лято направих доста сладка.
С две думи реших и ги направих.
Само нямах ром и сложих бадемов аперитив /от запасите на мама, с който си черпи приятелките/
Станаха разкошни.
Поздравления, Зори.
Сега само трябва да се изчака Коледа/ ох,не съм много сигурна...:)/
Френски сладкиш с круши
Коледните приготовления са в разгара си.
Преди няколко дни Зори ме насочи към една рецепта за меденки, за което и благодаря.
Меденките за сега отлежават, а аз разглеждайки рецептите в сайта попаднах на тази рецепта, която сега ви предлагам.
Необходими са :
2яйца,
100гзахар,
100мл прясно мляко,
3с.л.олио,
150гбрашно,
1/2 бакпулвер,
2 големи круши/при мен/,
щипка сол.
Яйцата +солта се разбиват със захарта до побеляване,
прибавят се смесените пр.мляко и олио и накрая се добавя
пресятото брашно и бакпулвера.
Крушите се обелват и нарязват на филийки.
На дъното на тортена форма се поставя хартия,
върху нея се излива половината смес,
отгоре се нареждат крушите и се заливат с останалата смес.
Пече се в предварително нагрята на 180градуса фурна 30 мин.
През това време се прави заливката:
80гмасло се разтопява на бавен огън ,
добавят се 3с.л. захар да се разтопят и бавно се добавя едно разбито яйце.
Изпечената смес се изважда от фурната надупчва се с вилица и се изсипва заливката.
Връща се обратно във фурната и се допича още 20 мин.
Според рецептата се залива с карамел.
Аз поставих белтъчна глазура, която ми остана от меденките/ просто не я използвах/
Получи се много лек и приятен сладкиш за следобедния чай- при мен зелен със сушена мента и кафява виенска захар.
Едно приятно удоволствие в натоварените почивни дни.
Да ви е сладко:)
Преди няколко дни Зори ме насочи към една рецепта за меденки, за което и благодаря.
Меденките за сега отлежават, а аз разглеждайки рецептите в сайта попаднах на тази рецепта, която сега ви предлагам.
Необходими са :
2яйца,
100гзахар,
100мл прясно мляко,
3с.л.олио,
150гбрашно,
1/2 бакпулвер,
2 големи круши/при мен/,
щипка сол.
Яйцата +солта се разбиват със захарта до побеляване,
прибавят се смесените пр.мляко и олио и накрая се добавя
пресятото брашно и бакпулвера.
Крушите се обелват и нарязват на филийки.
На дъното на тортена форма се поставя хартия,
върху нея се излива половината смес,
отгоре се нареждат крушите и се заливат с останалата смес.
Пече се в предварително нагрята на 180градуса фурна 30 мин.
През това време се прави заливката:
80гмасло се разтопява на бавен огън ,
добавят се 3с.л. захар да се разтопят и бавно се добавя едно разбито яйце.
Изпечената смес се изважда от фурната надупчва се с вилица и се изсипва заливката.
Връща се обратно във фурната и се допича още 20 мин.
Според рецептата се залива с карамел.
Аз поставих белтъчна глазура, която ми остана от меденките/ просто не я използвах/
Получи се много лек и приятен сладкиш за следобедния чай- при мен зелен със сушена мента и кафява виенска захар.
Едно приятно удоволствие в натоварените почивни дни.
Да ви е сладко:)
Картините на Георги Петров
От известно време наблюдавам този художник-Георги Петров от Добрич във Facebook и се наслаждавам на колорита на рисунките му.Ако и на вас ви харесва наслаждавайте се и вие:))))
12 декември 2009 г.
Щолен
- Отдавна искам да направя този богат на сушени плодове,ядки и ароматни портокалови и лимонови кори сладък коледен хляб.
А откакто имам и новата си книга - и с марципан.
И ето вече днес се захванах и го направих/с малки проблеми,за които ще споделя по нататък/
Според рецептата ми бяха необходими:
375г брашно
щипка сол
50 г пудра захар
2с.л. суха мая
150мл прясно мляко
115г масло - 1 разбито яйце
175гразлични сушени плодове/при мен бели и червени стафиди смокини и кайсии/
настърганата кора на 1лимон и 1 портокал/ако имате захаросани кори можете да ги използвате/
50г бланширани,обелени и нарязани бадеми
според рецептата 225гмарципан
малко масло за намазване отгоре
пудра захар за поръсване.
Размесих тестото в машината за хляб:
предварително на тих огън затоплям прясното мляко, добавям маслото да се разтопи и след като махна от огъня с непрекъснато бъркане добавям разбитото яйце.
Поставих тази смес на дъното в машината ,щипката сол,отгоре изсипах захарта,брашното и маята .
Пуснах машината -при мен за 20 мин омесва.Извадих тестото , поставих в купа и оставих около 1 час да се удвои.
От предната вечер бях накиснала сушените плодове и изцедила.
След като тестото втаса,го поставих на леко набрашнена повърхност,добавих сушените плодове,бадемите и настърганите кори на плодовете.
Омесва се внимателно, за да се разпределят равномерно съставките.
Оформих от тестото правоъгълник, поставих в средата марципана оформен като фитил и прегънах тестото върху марципана, като прищипнах краищата.
Оставя се около 40 мин за повторно втасване.
Тук е мястото да опиша перипетиите с марципана.
Прочетох на няколко места как се прави,последно прочетох на Йоана рецептата и реших да направя по нея.
Тя използва и кристална и пудра захар според мен в много големи количества /възможно е аз да не съм се справила/и тази кристална захар не може да се разбие.
Добавих малко портокалов сок, но той ми дойде повече и отново бланширах бадеми, мелих добавях...
Така сега имам излишен марципан така,че ако някой иска мога да му дам:-)
От това,което изчетох за марципана са необходими почти по равно бланширани смлени бадеми и пудра захар-може да се добави малко портокалов сок ,ако е много гъсто: примерно 150гбадеми и 150г пудра захар.
След като тестото втаса и втория път,поставих щолена в предварително загрята фурна на 190градуса върху намазана хартия за печене за около 35 мин.
След като се извади се намазва,докато е топъл с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.
След като изстине се завива в хартия,или целофан и....се въоръжавате с търпение до Коледа.
Това бяха моите премеждия с щолена.
Естествено човек се учи цял живот и това му е хубавото.А предполагам,че удоволствието от похапването ще бъде след това пълно.
Пожелавам ви успех в предколедната подготовка:-)
6 декември 2009 г.
Портокалов сладкиш с бадеми
Това е моята почерпка за празника на Бургас,моряците/и паметта на тези,които не са живи/, и банкерите.Благодаря на всички ,които ме поздравиха:)
Този сладкиш за първи път го прочетох в блога на Даниела и много ми хареса .
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".
На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.
За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене
.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.
През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./
Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".
На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.
За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене
.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.
През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./
Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)
Св.Николай Чудотворец
5 декември 2009 г.
Праз с ориз
Днес смятах да сготвя спанак с ориз, но в кварталните магазини нямаше пресен и аз реших да го заменя с праз. Може да звучи тривиално, но стана много вкусно. В 50 г масло задуших един по-дебел стрък нарязан праз, добавих мадраско къри, куркума и смлян бял пипер.След като го задуших добавих 1 ч.ч.бланширан ориз и след като стана като "стъклен" започнах да добавям на порции топла вода, докато се свари ориза. Междувременно добавих един телешки бульон, сол и накрая 2 триъгълничета топено сирене"Президент". Получи се нещо,което се топи в устата./Може да се добавят и маслини,но аз нямах/За тези,които постят и за всички останали:да ви е сладко:)
29 ноември 2009 г.
Салата с червено цвекло със сос от кашу
Неведнъж със споменавала, че обичам червено цвекло.Тези дни ми попадна един сос, който добавих към настърганото цвекло.Получи се една по-различна, но и вкусна салата.За соса са ви необходими: 1к.ч.сурово кашу, 2 скилидки чесън, 1ч.л. горчица, щипка сол, 1ч.л. лимонов сок/при мен повече /и вода, за да стане като не много гъст сос за заливка.Всички продукти се слагат в блендер и се разбъркват до кремообразна консистенция.С него овкусих 1/2 глава настъргано цвекло и един настърган морков.Ако ви допада -опитайте.
Свински джолан със сини сливи и още куп неща
- Обичаме задушен свински джолан.От вчера се чудех с какво да го приготвя. Поразгледах от тук, от там , добавих голяма порция и от мен и се получи следното:
- смесих по 1 с.л. мед и горчица.Посолих и намазах с черен пипер джолана ;след като престоя околи 30 мин.намазах с горната смес/направих напречни разрези на джолана/и така престоя 30 мин. и след това полях с една чаша тъмна бира и така го оставих една вечер в хладилника.
- Сутринта го сложих в гювеч, добавих малко водичка и го поставих покрит с капак във фурната до пълното омекване на месото.
- В тиган загрях малко олио прибавих 2 глави воден лук нарязан на филийки и няколко малки лукчета, които имах и които предварително обелих/ потопени във вряща, а после в студена вода/
- Тук е мястото да кажа, че бях купила няколко дюли и оставих да използвам по-нататък и вчера установих, че една от тях е започнала да гние. Почистих я и я добвих към лука, нарязана на парченца.След като лука започна да се карамелизира добавих прецедения сос от месото и задуших до омекване.
- От вечерта бях сложила 20 сушени сини сливи във вода да набъбнат. Добавих ги към лука малко преди да е готов. Сместа с лука овкусих със сол и бял смлян пипер. Месото накъсах на парчета и добавих към горната смес
- Получи се много вкусно ястие за любителите на този вид ястия с малко сладникав вкус. Дюлята леко накиселява и така допълваше тази за мен есенна ароматна вкуснотия.
- Да ви е сладко!
28 ноември 2009 г.
Лондонски квадрат
Това е един сладкиш от рецептите на моята майка и имаше момент в който беше "модерен"и винаги някой искаше рецепта.
В оригинала се използваше шипков мармалад, който обичам до днес.
Детският ми спомен е, че мармаладът се продаваше в дървени буренца и беше толкова гъст, и толкова вкусен, естествено толкова тръпчив, теглеха го върху хартия и го ядяхме с лъжица.
Днешното ми творение е със сладко от кайсии, което направих много гъсто и с него заместих мармалада.
За рецептата ви са необходими:
4 яйца
1ч.ч. п.захар
1 пак/125г/масло
3/4ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. брашно и
един бакпулвер.
Можете да използвате мармалад, или по-кисело сладко-сливи, вишни.
Маслото се разбива със захарта, добавят се един по един жълтъците, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера.
Сместа се изсипва в тавичка и се изпича до готовност в предварително загрята фурна.
След като изстине се намазва с мармалада и се покрива с разбитите със захар белтъци/при мен на 1 белтък-2с.л. захар/ и се запича.
Много вкусно става, ако върху белтъците преди изпичане се поръсят нарязани орехи.
Дано ви е вкусен този мой детски спомен:)
В оригинала се използваше шипков мармалад, който обичам до днес.
Детският ми спомен е, че мармаладът се продаваше в дървени буренца и беше толкова гъст, и толкова вкусен, естествено толкова тръпчив, теглеха го върху хартия и го ядяхме с лъжица.
Днешното ми творение е със сладко от кайсии, което направих много гъсто и с него заместих мармалада.
За рецептата ви са необходими:
4 яйца
1ч.ч. п.захар
1 пак/125г/масло
3/4ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. брашно и
един бакпулвер.
Можете да използвате мармалад, или по-кисело сладко-сливи, вишни.
Маслото се разбива със захарта, добавят се един по един жълтъците, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера.
Сместа се изсипва в тавичка и се изпича до готовност в предварително загрята фурна.
След като изстине се намазва с мармалада и се покрива с разбитите със захар белтъци/при мен на 1 белтък-2с.л. захар/ и се запича.
Много вкусно става, ако върху белтъците преди изпичане се поръсят нарязани орехи.
Дано ви е вкусен този мой детски спомен:)
24 ноември 2009 г.
Солен кекс
Сутрин трябва нещо за закуска и не винаги имам време да приготвям.Така тази вечер направих солен кекс.Продуктите са:2 стръка праз,задушени в 50 г масло,3 разбити яйца +200мл сметана /течна ,може и заквасена и малко прясно мляко/200 г брашно и 1 бакпулвер/аз сложих по-малко бакпулвер,около 200 г сирене/в оригиналната рецептта е синьо сирене,но аз този път му изневерих.Всичко се смесва и се пече при 180 градуса . В кухнята ухаеше на праз.Ако ви е приятен аромата и вкуса-опитайте!Рецептата е от тук.По желание може да се добави малко сол в брашното/все пак с праз малко сладни кекса/
22 ноември 2009 г.
Пилешко фрикасе
Много известна и стара рецепта,но у нас я харесват много.Известни са продуктите:пилешко месо /при мен сварено и обезкостено предварително/;бешамел-с масло брашно и пилешкия бульон,2 жълтъка и лимонов сок.Обичаме го с бял пипер!Едно уточнение:когато варя пилешкото поставям 1 глава лук и 1 морков,които после отстранявам.Да ви е сладко!
17 ноември 2009 г.
Пухкав сметанов кекс
Това е кекс от блога на Мария.Наистина става много пухкав,от сметаната.Много бързо се приготвя и е подходящ за сутрешното кафе или чай.Необходимите продукти:3 яйца ,250г захар,300мл прясна сметана/но не растителна/,250г брашно и 1 бакпулвер.Яйцата и захарта се разбиват добре,прибавя се сметаната и брашното с бакпулвера.Аз го изпекох в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.След изстиване се поръсва с пудра захар.Остава да направите кафето или чая и ..да ви е сладко.Ако така започне- денят ви ще бъде чудесен!
15 ноември 2009 г.
Лека крем супа от броколи и печени червени чушки с хрупкави орехови крутончета
Олеле,че дълго заглавие.
А иначе стандартна крем супа при която:
в 50 г масло се задушава
1 стрък праз, нарязан
1 морков, нарязан
поръсва се с много малко брашно и се добавя около
1.5л бульон /при мен от кубче- пилешки със зеленчуци/
След като моркова е полусварен се добавят
0.400 г броколи .След тяхното сваряване се добавят
нарязани на парчета
4 изпечени и белени чушки.
Пасира се.
Застройва се с 1 жълтък и лимонов сок.
Сол и черно пиперче - за къде е без тях.
За крутоните -останалият белтък се разбива с щипка сол,
добавят се 30г смлени орехи и
малко риган сушен /или босилек.
Нарязват се 2 филии на кубчета, потапят се в сместта и се пекат върху намаслена
тавичка.
Много добър вкус придават, заради печените орехи.
Навън вали дъжд и тази супа ни стопли душите.Опитайте я!
А иначе стандартна крем супа при която:
в 50 г масло се задушава
1 стрък праз, нарязан
1 морков, нарязан
поръсва се с много малко брашно и се добавя около
1.5л бульон /при мен от кубче- пилешки със зеленчуци/
След като моркова е полусварен се добавят
0.400 г броколи .След тяхното сваряване се добавят
нарязани на парчета
4 изпечени и белени чушки.
Пасира се.
Застройва се с 1 жълтък и лимонов сок.
Сол и черно пиперче - за къде е без тях.
За крутоните -останалият белтък се разбива с щипка сол,
добавят се 30г смлени орехи и
малко риган сушен /или босилек.
Нарязват се 2 филии на кубчета, потапят се в сместта и се пекат върху намаслена
тавичка.
Много добър вкус придават, заради печените орехи.
Навън вали дъжд и тази супа ни стопли душите.Опитайте я!
Ирландска яхния с тъмна бира,телешко с бира или както ви харесва.
Обичам телешко-с грах,сини сливи ,с домати,но този път ме привлякоха рецепти с тъмно пиво/харесвам го за зимата/.
Разгледах сайтовете и се спрях на тази,която претърпя малки изменения.
Използвах около
800 г телешко,
1 стрък праз
2 моркова
3-4 скилидки чесън
300 г гъби
10-15 малки лукчета /може и повече по избор
300мл тъмно пиво
300-400 мл бульон/при мен от кубче.
В зехтин задуших телешкото, извадих го и в същата мазнина задуших праза и морковите и чесъна.
Добавя се месото, бульона и бирата и се задушава на слаб огън до готовност на месото/аз го довърших в тенджерата под налягане.
В 50 г масло се задушават гъбите и обелените лукчета /практикувам като при домати за белене: във вряща вода се слагат необелените лукчета за 5 мин и веднага се прехвърлят в студенавода. Много лесно се белят./
След около 10 мин.гъбите и лукчетата са готови.В оригиналната рецепта се слага и брашно ,но аз нямах нужда от допълнително сгъстяване на соса.Прибавям ги към месото и зеленчуците.
Отделно се приготвя картофено пюре.Картофите ,които се продават не винаги са добри за пюре.
Можете да използвате макарони за гарнитура.
Не си представях,че ще е толкова вкусно/с чаша червено вино разбира се /
Наздраве и да ви е вкусно!!
Разгледах сайтовете и се спрях на тази,която претърпя малки изменения.
Използвах около
800 г телешко,
1 стрък праз
2 моркова
3-4 скилидки чесън
300 г гъби
10-15 малки лукчета /може и повече по избор
300мл тъмно пиво
300-400 мл бульон/при мен от кубче.
В зехтин задуших телешкото, извадих го и в същата мазнина задуших праза и морковите и чесъна.
Добавя се месото, бульона и бирата и се задушава на слаб огън до готовност на месото/аз го довърших в тенджерата под налягане.
В 50 г масло се задушават гъбите и обелените лукчета /практикувам като при домати за белене: във вряща вода се слагат необелените лукчета за 5 мин и веднага се прехвърлят в студенавода. Много лесно се белят./
След около 10 мин.гъбите и лукчетата са готови.В оригиналната рецепта се слага и брашно ,но аз нямах нужда от допълнително сгъстяване на соса.Прибавям ги към месото и зеленчуците.
Отделно се приготвя картофено пюре.Картофите ,които се продават не винаги са добри за пюре.
Можете да използвате макарони за гарнитура.
Не си представях,че ще е толкова вкусно/с чаша червено вино разбира се /
Наздраве и да ви е вкусно!!
Пухкав бял хляб от машина
Купих си машина за хляб преди две години/чрез сайта "Бон апети"/и не разбрах, че има 3 програми без самостоятелна програма"тесто", за което съжалявам. Понякога, когато бързам някои неща попадат в торбичката за боклук /не мога да преброя колко картофобелачки са попаднали там./ Така си хвърлих и перката от машината и дълго време не можах да намеря. От няколко дни имам и днес направих този хляб. Аз обичам многозърнест, но майка ми обича бял хляб и първото изпълнение беше за нея.Вкусен е....
14 ноември 2009 г.
Бухти,които ама наистина се обръщат сами
За закуска реших да правя бухтички и като поразгледах си харесах тези,които ме съблазниха с това,че не се обръщат/а те умните сами го правят/
Доволно потрих ръце и започнах.
Междувременно тук видях и видео и ми хареса това, което правеше жената и обясняваше простичко.
И така започнах:
2яйца разбих с
1/2 ч.ч.захар, добавих
1ч.ч.кисело мляко в което сложих
1ч.л. сода угасена с 2-3-капки лимонов сок,
2-3-с.л. олио и
2 и1/2ч.ч.брашно, пресято с щипка сол.
Добавя се ванилия/аз забравих/и се разбърква
тесто,
което трудно се стича от лъжицата.
И тогава започна удоволствието:
слагам ги в много сгорещеното олио,
те започват да се пържат и след като "помислят малко" - хоп!!! и се обръщат.
Ами какво да кажа: ученото си е учено и това явно е такова.
Станаха много вкусни.
Ние ги обичаме със сладко и сиренце.
Благодаря на Танита за хубавата рецепта.
А вие -умната-слагайте престилката и се захващайте за работа.
Да ви е сладко!
Доволно потрих ръце и започнах.
Междувременно тук видях и видео и ми хареса това, което правеше жената и обясняваше простичко.
И така започнах:
2яйца разбих с
1/2 ч.ч.захар, добавих
1ч.ч.кисело мляко в което сложих
1ч.л. сода угасена с 2-3-капки лимонов сок,
2-3-с.л. олио и
2 и1/2ч.ч.брашно, пресято с щипка сол.
Добавя се ванилия/аз забравих/и се разбърква
тесто,
което трудно се стича от лъжицата.
И тогава започна удоволствието:
слагам ги в много сгорещеното олио,
те започват да се пържат и след като "помислят малко" - хоп!!! и се обръщат.
Ами какво да кажа: ученото си е учено и това явно е такова.
Станаха много вкусни.
Ние ги обичаме със сладко и сиренце.
Благодаря на Танита за хубавата рецепта.
А вие -умната-слагайте престилката и се захващайте за работа.
Да ви е сладко!
Спагети"Карбонара"
Това са любимите ми спагети,които правя само със синьо сирене,течна сметана ,2 цели яйца и бял пипер!Обожаваме ги .А вие ?
12 ноември 2009 г.
Сладкиш със сладко от вишни
Тези дни отворих един стар тефтер с рецепти на майка ми.И си харесах тази рецепта/нали направих доста сладка това лято /
За нея са ви необходими
5 яйца/разделени/
1к.ч.захар
1пакетче/125г/масло
1ч.ч.прясно мляко
21/2 ч.ч.брашно и
1 бакпулвер.
За белтъците,които се разбиват отделно трябва 1 ч.ч.захар.
Първо се разбиват маслото със захарта, после се добавят жълтъците един по един и след това се добавят останалите продукти-получава се по-гъсто от кексово тесто.
Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка, и се пече в предварително загрята фурна.
След изваждане се поставя на няколко места от сладкото и се покрива с разбитите белтъци.
Допича се само на горен реотан.
И тук е мястото да си призная, че бързах и не дочетох рецептата докрай-отгоре трябваше да настържа лимонова кора и да поръся с натрошени орехи, но и така стана вкусно.
Опитайте!
И Дани като мен е бързала и вижте какви хубави бонбони е сътворила!
За нея са ви необходими
5 яйца/разделени/
1к.ч.захар
1пакетче/125г/масло
1ч.ч.прясно мляко
21/2 ч.ч.брашно и
1 бакпулвер.
За белтъците,които се разбиват отделно трябва 1 ч.ч.захар.
Първо се разбиват маслото със захарта, после се добавят жълтъците един по един и след това се добавят останалите продукти-получава се по-гъсто от кексово тесто.
Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка, и се пече в предварително загрята фурна.
След изваждане се поставя на няколко места от сладкото и се покрива с разбитите белтъци.
Допича се само на горен реотан.
И тук е мястото да си призная, че бързах и не дочетох рецептата докрай-отгоре трябваше да настържа лимонова кора и да поръся с натрошени орехи, но и така стана вкусно.
Опитайте!
И Дани като мен е бързала и вижте какви хубави бонбони е сътворила!
10 ноември 2009 г.
Баница с гореща вода
Нали сме любители на баницата все търся и експериментирам.
Последното ми попадение е тук:
видя ми се лесна и бърза, а такава заливка не бях опитвала.
За тази цел са необходими:
1 пакет кори - 0.500 г
5 яйца
80г масло
80 мл олио
300 г сирене
200 мл гореща вода.
Плънка :
1 яйце и сиренето
Нареждат се 3 кори и отгоре се слага от плънката.
Така се нарежда до свършване на продуктите.
Нарязва се на парчета, залива се във фугите разтопената и затоплена мазнина.
След това се разбиват останалите 4 яйца + добавената на тънка струйка горещата вода
при непрекъснато разбъркване.
Залива се баницата /аз я накланям няколко минути във всички посоки да поеме течността
/и се пече на
180 градуса в предварително загрята фурна.
Получава се много вкусна баница.
Няма да сгрешите, ако опитате!
Да ви е сладко!
Последното ми попадение е тук:
видя ми се лесна и бърза, а такава заливка не бях опитвала.
За тази цел са необходими:
1 пакет кори - 0.500 г
5 яйца
80г масло
80 мл олио
300 г сирене
200 мл гореща вода.
Плънка :
1 яйце и сиренето
Нареждат се 3 кори и отгоре се слага от плънката.
Така се нарежда до свършване на продуктите.
Нарязва се на парчета, залива се във фугите разтопената и затоплена мазнина.
След това се разбиват останалите 4 яйца + добавената на тънка струйка горещата вода
при непрекъснато разбъркване.
Залива се баницата /аз я накланям няколко минути във всички посоки да поеме течността
/и се пече на
180 градуса в предварително загрята фурна.
Получава се много вкусна баница.
Няма да сгрешите, ако опитате!
Да ви е сладко!
8 ноември 2009 г.
Лазаня с кайма ,но не с оригинални кори.
За днес смятах да правя лазаня с кайма .Преди това преглеждайки блоговете си харесах една рецепта.Да, ама нямах кисели краставички и за това реших да направя класически сос с кайма и тези палачинки вместо кори. За целта задуших:
- 1 стрък праз и няколко нарязани скилидки чесън,
- добавих каймата да я разрохкам и добавих доматите.
- Направих царевичните палачинки/ като добавих още 1 яйце и малко мляко /и бешамел-а в който сложих малко синьо сиренце.В намаслена тавичка редувах: палачинки, сос кайма, парченца топено сирене "Президент" и поръсвах с малко бешамел.
- Най отгоре върху палачинките върху бешамела поставих настърган кашкавал.
- Изпекох на 180 градуса при предварително загряване.
- Получи се много добра комбинация .
- Още едно решение, когато си забравил да купиш кори. Вкусно.
6 ноември 2009 г.
Сиропиран щрудел от круши
Снощи ,отваряйки блога си видях,че Вики предлага "морковен сладкиш"Веднага отворих и от анонса разбрах,че тя отговаря на една моя молба.Почуствах се прекрасно,за което още веднъж и благодаря.Но вече бях решила да направя предложението за щрудел с крушиhttp://vicktory.wordpress.com/2009/11/01/.Е,направих го и стана много вкусен .Направете го и вие!
Дип от сирене и още нещо
Не знам дали е "дип",или "пастет",но стана много вкусно.Вчера пазарих в Билла и гледам сирене на което пишеше"млечен деликатес".Като се прибрах установих,че е от растителен произход и беше като сирене"Дунавия"Чудих се какво мога да направя от него и реших да прибавя малко гъсто кисело мляко,заквасена сметана,малко лека майонеза и счукан чесън.Намачках сиренето и добавих останалите добавки.При сервиране поръсих червен пипер.Стана много вкусно.Бях направила питките с белтък на Мария http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/09/panini-ai-albumi-alla-raccolta-delle.htmlи падна едно мазане...ох,още ми е тежко.
Крем супа от моркови и портокалов сок
Предния път ,когато правих супа от моркови беше студено и имах нужда от една топла и "цветово" супа.
Използвах моркови.
Днес грейна слънце и аз реших да добавя един елемент с цвят на слънце-портокал.
Така супата отново стопли душата ми и с един слънчев аромат.
Супата се прави по същия начин :
задушен в масло стрък праз
щипка брашно
един картоф
4 големи моркова
2 пилешки бульона
сока на 1/2 портокал
малко сметана
бял пипер.
След сваряване на зеленчуците се пасира.
Невероятен вкус и сякаш слънцето се настани на масата.
Добър апетит!
4 ноември 2009 г.
Картофи с грах,сметана и бекон
Предлагам едно ястие,което се харесва много от семейството ми-картофи с грах.За тази добра комбинация са ви необходими :1 стрък праз,800 г картофи,1 малка кутия грах/или замразен/50 г масло1-2 зеленчукови бульона,1-2 с.л. сметана,бекон около 100-150 г ,нарязан и предварително посравн в силно загрят тиган да си пусне мазнината.В тенджера се задушава праза,а след 10 мин добавям картофите ,нарязани ,завъртам ги малко в маслото и добавям вода След като заври се добавят бульоните и граха и се вари до готовност на зеленчука.Малко преди да се свали се добавя сметаната и се разбърква. добре.Пропуснах подправките:слагам сол и малко бял/или черен пипер,малко червен сладък пипер.При сервиране се добавя и бекона/аз днес нямах ,но и така се получава добре.Приятен вкус!
1 ноември 2009 г.
Крем супа от кестени
Тези дни съм на вълна кестени.
Реших да опитам и във вариант супа.
Изменения почти не направих.
Като десертно вино ползвах Марсала
За да сътворите тази вкусна супа са ви необходими:
0.500 г сварени и обелени кестени
2 с.л. масло
1 малка глава лук
800-1000мл пилешки бульон
1 ч.л. сол
1 ч. л. ч.пипер/при мен бял/
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 винена чаша Марсала и
магданоз за поръсване преди сервиране
Приготовление:
В маслото задушаваме лука , добавя се виното и след 10 мин добавяме бульона.
След това добавяме кестените и след около 10 мин се добавят сметаната, солта и пипера.
Пасираме.
Аз добавих и малко лимонов сок.
Сервира се топла.
Усещането от вкуса е неповторимо от комбинацията на кестените, виното и за мен от белия пипер.
Една музика за тялото и душата.
Реших да опитам и във вариант супа.
Изменения почти не направих.
Като десертно вино ползвах Марсала
За да сътворите тази вкусна супа са ви необходими:
0.500 г сварени и обелени кестени
2 с.л. масло
1 малка глава лук
800-1000мл пилешки бульон
1 ч.л. сол
1 ч. л. ч.пипер/при мен бял/
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 винена чаша Марсала и
магданоз за поръсване преди сервиране
Приготовление:
В маслото задушаваме лука , добавя се виното и след 10 мин добавяме бульона.
След това добавяме кестените и след около 10 мин се добавят сметаната, солта и пипера.
Пасираме.
Аз добавих и малко лимонов сок.
Сервира се топла.
Усещането от вкуса е неповторимо от комбинацията на кестените, виното и за мен от белия пипер.
Една музика за тялото и душата.
Дип от извара и майонеза
Вчера ми остана малко извара от солените кифлички на Мими:http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/06/cornetti-sale-di-israele.html и добавих една опаковка майонеза ,малко счукан чесън и поръсих с мадраско къри.Резултатът е една вкуснотийка за мазане.Започвайте да мажете...
Пилешко ризото с шафран
Обичам малко "цветен "ориз.Когато е бял също ми е вкусен ,но малко скучен.Всички знаем как се прави ризото.Този път в маслото,в което задушавам първо нарязаната бяла част на 1 стрък праз и няколко скилидки чесън добавих малко смлян кориандър,куркума/заглавието е малко подвеждащо/смлян бял пипер.От рецепти от английската кухня знам ,че тези подправки по-добре се поемат от ориза,ако се поставят в разтопеното масло.После добавих виното и след като се редуцира наполовина добавих 1 1/2 ч.ч. ориз.След това започнах да добавям бульон на порции до пълното сваряване на ориза.Накрая добавих настърган пармезан .Пилешки парти бутчета сварих предварително и обезкостих и добавих след пълното приготвяне на ризотото.Вкусно е -поне на нас ни хареса.Дали ще ви хареса и на вас-ще чакам отзиви.
31 октомври 2009 г.
Кестенова торта
Тези дни съм на вълна "кестени"
И цъфтят в суматохата кестени,
За основа на рецептата си послужих от тук :http://az-jenata.com/index.php?page=article&aid=3002.
Аз имах яйца от магазина и за това рецептата претърпя малка промяна.
За да се насладите на тази "вкуснотийка"са ви необходими:
2ч.ч. сварени и нарязани кестени/около 400 г/,
5 яйца,
300г пудра захар/при мен 1/3 от нея е мусковадо/
2 ванилии
250 г размекнато масло,
брашно за поръсване на формата ,
2-3 с.л. какао.
Разбиват се маслото със захарта,добавят се един по един жълтъците, нарязаните кестени и ванилиите.
Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме.
Разбъркваме внимателно и изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса окло 30-40 мин.
След изваждане от фурната я оставяме да изстине, преместваме в тортена чиния и заливаме с глазура/това е мое допълнение/:
2 1/2к.ч.какао,1 ч.л. масло 3 с.л. захар и вода /да стане гъста каша/.
Поставяме на котлона да се разстопят маслото и захарта, изчакваме да се сгъсти и заливаме изстиналата торта.
Вкусът е невероятен : усеща се кестена, защото е нарязан на едро, а какаовата глазура оставя дълготраен вкус на натурален шоколад ,който обожавам.
Да ви е сладко!
И цъфтят в суматохата кестени,
прецъфтяват и пак цъфтят".
Само ,че аз днес използвах плодовете на кестена .За основа на рецептата си послужих от тук :http://az-jenata.com/index.php?page=article&aid=3002.
Аз имах яйца от магазина и за това рецептата претърпя малка промяна.
За да се насладите на тази "вкуснотийка"са ви необходими:
2ч.ч. сварени и нарязани кестени/около 400 г/,
5 яйца,
300г пудра захар/при мен 1/3 от нея е мусковадо/
2 ванилии
250 г размекнато масло,
брашно за поръсване на формата ,
2-3 с.л. какао.
Разбиват се маслото със захарта,добавят се един по един жълтъците, нарязаните кестени и ванилиите.
Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме.
Разбъркваме внимателно и изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса окло 30-40 мин.
След изваждане от фурната я оставяме да изстине, преместваме в тортена чиния и заливаме с глазура/това е мое допълнение/:
2 1/2к.ч.какао,1 ч.л. масло 3 с.л. захар и вода /да стане гъста каша/.
Поставяме на котлона да се разстопят маслото и захарта, изчакваме да се сгъсти и заливаме изстиналата торта.
Вкусът е невероятен : усеща се кестена, защото е нарязан на едро, а какаовата глазура оставя дълготраен вкус на натурален шоколад ,който обожавам.
Да ви е сладко!
солени кифлички
Стана студено,задуха силен вятър,а това край морето е много неприятно.И какво правим тогава ?Ами въртим се повече около фурната.За целта си харесвате рецепта и...действате .Моя избор беше едни кифлички на Мими:http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/06/cornetti-sale-di-israele.html
25 октомври 2009 г.
Винен кебап малко по-така...
- Всички знаем как се прави винен кебап.
- Много съм любопитна да направя този:http://colourmagicp.blogspot.com/2009/10/blog-post_08.html.Преди време писах в един сайт за по -различна гарнитура, но коментара беше, че това не е вече класика. Е, да ама нещата не са вече такива каквито бяха, така че при моя винен кебап понякога гарнитурата е по-различна:
- :сварени трицветни макарони, малко задушени гъби, поляти с разстопено синьо или топено сиренце.Става вкусно.Ако не сте заклети любители на класиката може да опитате.
- Да ви е вкусно!
Пай с круши и сливи
Все още есенните плодове ме примамват за сладкиш.
Имам любима рецепта за ябълки,но исках нещо по-различно и търсейки попаднах тук:http://piknik13.wordpress.com/2009/09
Да, ама нали исках с други плодове рецептата претърпя изменения:
направих го с круши и сливи/от тези големите/.
Изменения претърпя и тестото.
ПРОДУКТИ :
125 г много студено масло
1 1/2ч.ч.брашно
1 жълтък
2-3 с.л.много студена вода или прясно мляко.
Всички знаем как се прави набързо и го слагаме в хладилник за 30 мин.
За плънката са необходими :
4 ч.ч.нарязан плод
130г захар
3 жълтъка
1 с.л. брашно
3с.л. сметана
ванилия
2 с.л. лимонов сок.
Всичко това се смесва и след като се разточи тестото и поставим в кръгла форма с борд, го изсипваме отгоре.
Върху тестото поставих малко смлени бисквити, защото крушите ми бяха много сочни.
Отново се слага в хладилник, докато се разбърка покривната смес:
125 г крема сирене
90 г захар Мусковадо
160 г брашно
5с.л. сметана
1/2 ч.л.джинджифил.
Предварително сме загряли фурната, изсипваме покривната смес върху плодовете и печем около 35 мин-до зачервяване.
Получи се много приятен сладкиш.
Вътре плънката остава кремообразна и много ароматна.Ако се носи приятно ухание -опитайте и вие.
Имам любима рецепта за ябълки,но исках нещо по-различно и търсейки попаднах тук:http://piknik13.wordpress.com/2009/09
Да, ама нали исках с други плодове рецептата претърпя изменения:
направих го с круши и сливи/от тези големите/.
Изменения претърпя и тестото.
ПРОДУКТИ :
125 г много студено масло
1 1/2ч.ч.брашно
1 жълтък
2-3 с.л.много студена вода или прясно мляко.
Всички знаем как се прави набързо и го слагаме в хладилник за 30 мин.
За плънката са необходими :
4 ч.ч.нарязан плод
130г захар
3 жълтъка
1 с.л. брашно
3с.л. сметана
ванилия
2 с.л. лимонов сок.
Всичко това се смесва и след като се разточи тестото и поставим в кръгла форма с борд, го изсипваме отгоре.
Върху тестото поставих малко смлени бисквити, защото крушите ми бяха много сочни.
Отново се слага в хладилник, докато се разбърка покривната смес:
125 г крема сирене
90 г захар Мусковадо
160 г брашно
5с.л. сметана
1/2 ч.л.джинджифил.
Предварително сме загряли фурната, изсипваме покривната смес върху плодовете и печем около 35 мин-до зачервяване.
Получи се много приятен сладкиш.
Вътре плънката остава кремообразна и много ароматна.Ако се носи приятно ухание -опитайте и вие.
18 октомври 2009 г.
Крем супа от моркови
Толкова много дъжд,сякаш небето се продъни....
Слънцето се скри, а с него и топлината , с която ни сгрява.
И аз реших малко да го "внеса "в дома ни с тази супа от моркови.
Като основа на супата използвах т.нар.крем Велуте за супа от:
50г масло
1 стрък праз /нарязан/
100г брашно и
1.5 л бульон.
В сгорещеното масло се запържва праза и се добавя брашното То се запържва леко, без да се зачерви.
Добавя се бульона /или вода +2-3 кубчета бульон.
След като сместа заври/внимавайте да не кипне заради брашното/добавям 4-5 моркова нарязани на едри парчета.
След като се сварят зеленчуците, се пасират.
Днес направих една лека застройка от
2-3 парченца топено сирене Президент
1 жълтък и
лимонов сок.
Така консумирайки я топлината бавно се разлива по тялото и ако затворим очи-току-виж слънцето грейнало.
Да ви е "топло"!!!
Слънцето се скри, а с него и топлината , с която ни сгрява.
И аз реших малко да го "внеса "в дома ни с тази супа от моркови.
Като основа на супата използвах т.нар.крем Велуте за супа от:
50г масло
1 стрък праз /нарязан/
100г брашно и
1.5 л бульон.
В сгорещеното масло се запържва праза и се добавя брашното То се запържва леко, без да се зачерви.
Добавя се бульона /или вода +2-3 кубчета бульон.
След като сместа заври/внимавайте да не кипне заради брашното/добавям 4-5 моркова нарязани на едри парчета.
След като се сварят зеленчуците, се пасират.
Днес направих една лека застройка от
2-3 парченца топено сирене Президент
1 жълтък и
лимонов сок.
Така консумирайки я топлината бавно се разлива по тялото и ако затворим очи-току-виж слънцето грейнало.
Да ви е "топло"!!!
Пиле с доматен сос и синьо сирене
Обичам доматения сос и за ястие, и за спагети-особено с тези все още слънчеви домати.Пилето и този път го сварих и обезкостих/имах долни бутчета/В 50г масло задушавам1 стрък праз и няколко скилидки чесън.Добавих мадраско къри/в което има и куркума ,и кориандър ,и джинжифил,и индийско орехче.Задушавам и добавям 1/2 ч.ч. бяло вино .Осртавям го да се редуцира наполовина и добавям 1 кг настъргани домати.Вари се до сгъстяване на соса.Отделно смесих малко лимонов сок и мед за подслаждане на доматите.Преди да дръпна от огъня поръсих с малко синьо сиренце..Е,съвсем друго става.Добавих и обезкостеното пилешко месо.Става много вкусно...Прочетох на Лоис / salted lemons/ за кулинарната фотография.Хареса ми и видях на моя фотоапарат опция за снимки за компютър.Щракнах,но не виждам нещо различно /Ще трябва да я разуча./на снимката се виждат и парченца от печени чушки/
17 октомври 2009 г.
Кестенов сладкиш
"И цъфтят в суматохата кестени/прецъфтяват и пак цъфтят!"-Обичам тази песен по текст на Миряна Башева,но обичам и самите кестени-печени,ухаещи,топли...За това сега ви предлагам един лек и приятен сладкиш.Необходими са ви:1 кг кестени,1ч.ч./200мл/прясно мляко,200г захар/според сладостта на кестена/,125г масло и за заливка:4с.л.какао ,1оо г пудра захар,2с.л. пр.мляко и бучка масло.Приготвяне:към предварително сварените и обелени кестени добавяме мекото масло,захарта и прясното мляко и пюрираме.Полученото пюре изсипваме в тортена форма и заливаме с изстиналата глазура.Както се вижда от снимката и моето коте го е подушило.. P.S Дали не се продават готови в буркани кестени,че това с беленето е...
11 октомври 2009 г.
Крем супа с броколи и ементал
Замириса на есен и започнахме със супите.
Едва дочаках да се появят първите броколи и да направя една от любимите си супи!
Ето и продуктите:
400г броколи/може и замразени,
1 стрък праз,
1 морков,
1.5л зеленчуков бульон /топла вода с 3 кубчета бульон/
200 мл сметана,
100г ементал,
2с.л. брашно,
сол ч.пипер/в оригинала мащерка/
30-50 г масло.
В силно сгорещеното масло слагаме нарязаните праз и морков за 2-3 мин, поръсваме с брашното и добавяме бульона.
След като поомекне моркова,добавяме броколите.
Варим до готовност на зеленчука.Малко преди да свалим от огъня, намаляме котлона и добавяме сметаната, и настъргания кашкавал, при непрекъснато бъркане, за да се стопи.
След това пасираме.
По желание може да се добави малко лимонов сок.
При сервиране се капва малко сметана и може да се добавят крутони.
Лесно и вкусно!
Да ви е сладко!
Ризото с дюля , синьо сирене и пиле
Есента е във вихъра си и сергиите на пазара все още са цветни.
Преди няколко дни взех 2-3 дюли за аромат и днес се чудих къде да ги вмъкна в менюто.
Ровейки се в нет-а намерих нещо ,което беше с круши,но реших ,че ще го променя малко и ще сложа дюли.
Не съм очаквала ,че крайния резултат ще бъде такова удоволствие за консумация: леката киселинност на дюлите туширана с плътното синьо сирене са удоволствие за душата.
И ако и вие искате да си го доставите са ви необходими:
50-60-г масло
стръкпраз/бялата част/
4-5- скилидки нарязан чесън
дюля,нарязана на дребно/зависи от размера при мен 1/4/
1/2 ч бяло сухо вино
1 ч.ч. ориз
зеленчуков бульон
синьо сирене
сол
бял пипер
джинджифил.
Задушавам в маслото праза, чесъна и дюлята, добавям тогава джинджифила и виното.
След като се редуцира на половина се добавя бульона по малко на няколко пъти. Когато оризът е почти готов се добавя сиренето да се стопи.
Тук е мястото да кажа ,че аз имах сварено и обезкостено пиле и ползвах неговия бульон и го добавих накрая.
Това въобще не развали вкуса.
Сервира се поръсено с белия пипер и чаша изстудено вино.
Другата снимка е на остатъка от дюлите -нарязах, залях с малко мед и поръсих с орехи, и малко стафиди.
Увих всичко това във фолио и изпекох за 20 мин във фурната.Да ви е сладко!
Преди няколко дни взех 2-3 дюли за аромат и днес се чудих къде да ги вмъкна в менюто.
Ровейки се в нет-а намерих нещо ,което беше с круши,но реших ,че ще го променя малко и ще сложа дюли.
Не съм очаквала ,че крайния резултат ще бъде такова удоволствие за консумация: леката киселинност на дюлите туширана с плътното синьо сирене са удоволствие за душата.
И ако и вие искате да си го доставите са ви необходими:
50-60-г масло
стръкпраз/бялата част/
4-5- скилидки нарязан чесън
дюля,нарязана на дребно/зависи от размера при мен 1/4/
1/2 ч бяло сухо вино
1 ч.ч. ориз
зеленчуков бульон
синьо сирене
сол
бял пипер
джинджифил.
Задушавам в маслото праза, чесъна и дюлята, добавям тогава джинджифила и виното.
След като се редуцира на половина се добавя бульона по малко на няколко пъти. Когато оризът е почти готов се добавя сиренето да се стопи.
Тук е мястото да кажа ,че аз имах сварено и обезкостено пиле и ползвах неговия бульон и го добавих накрая.
Това въобще не развали вкуса.
Сервира се поръсено с белия пипер и чаша изстудено вино.
Другата снимка е на остатъка от дюлите -нарязах, залях с малко мед и поръсих с орехи, и малко стафиди.
Увих всичко това във фолио и изпекох за 20 мин във фурната.Да ви е сладко!