12 декември 2009 г.

Щолен


  • Отдавна искам да направя този богат на сушени плодове,ядки и ароматни портокалови и лимонови кори сладък коледен хляб.

    А откакто имам и новата си книга - и с марципан.
    И ето вече днес се захванах и го направих/с малки проблеми,за които ще споделя по нататък/

    Според рецептата ми бяха необходими:
    375г брашно
    щипка сол
    50 г пудра захар
    2с.л. суха мая
    150мл прясно мляко
    115г масло
  • 1 разбито яйце
    175гразлични сушени плодове/при мен бели и червени стафиди смокини и кайсии/
    настърганата кора на 1лимон и 1 портокал/ако имате захаросани кори можете да ги използвате/
    50г бланширани,обелени и нарязани бадеми
    според рецептата 225гмарципан

    малко масло за намазване отгоре
    пудра захар за поръсване.

    Размесих тестото в машината за хляб:
    предварително на тих огън затоплям прясното мляко, добавям маслото да се разтопи и след като махна от огъня с непрекъснато бъркане добавям разбитото яйце.
    Поставих тази смес на дъното в машината ,щипката сол,отгоре изсипах захарта,брашното и маята .
    Пуснах машината -при мен за 20 мин омесва.Извадих тестото , поставих в купа и оставих около 1 час да се удвои.
    От предната вечер бях накиснала сушените плодове и изцедила.
    След като тестото втаса,го поставих на леко набрашнена повърхност,добавих сушените плодове,бадемите и настърганите кори на плодовете.

    Омесва се внимателно, за да се разпределят равномерно съставките.
    Оформих от тестото правоъгълник, поставих в средата марципана оформен като фитил и прегънах тестото върху марципана, като прищипнах краищата.
    Оставя се около 40 мин за повторно втасване.

    Тук е мястото да опиша перипетиите с марципана.
    Прочетох на няколко места как се прави,последно прочетох на Йоана рецептата и реших да направя по нея.
    Тя използва и кристална и пудра захар според мен в много големи количества /възможно е аз да не съм се справила/и тази кристална захар не може да се разбие.
    Добавих малко портокалов сок, но той ми дойде повече и отново бланширах бадеми, мелих добавях...
    Така сега имам излишен марципан така,че ако някой иска мога да му дам:-)

    От това,което изчетох за марципана са необходими почти по равно бланширани смлени бадеми и пудра захар-може да се добави малко портокалов сок ,ако е много гъсто: примерно 150гбадеми и 150г пудра захар.

    След като тестото втаса и втория път,поставих щолена в предварително загрята фурна на 190градуса върху намазана хартия за печене за около 35 мин.

    След като се извади се намазва,докато е топъл с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.
    След като изстине се завива в хартия,или целофан и....се въоръжавате с търпение до Коледа.

    Това бяха моите премеждия с щолена.
    Естествено човек се учи цял живот и това му е хубавото.А предполагам,че удоволствието от похапването ще бъде след това пълно.

    Пожелавам ви успех в предколедната подготовка:-)

9 коментара:

  1. Дани, да си призная, никога не съм яла Щолен и всяка година му се заканвам...Кога ли и аз ще направя, ама то по Коледа толкоз много сладки неща правим, че май до него все не идва ред. Пък и нали после всичко трябва да се изяде....
    Желая много Коледно настроение !
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,има време ще го направиш,а иначе това със сладките е вярно и за похапването също,ама винаги е така,а и изкушенията са големи:)Желая и на теб прекрасно Коледно настроение!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    чудесно начало на Коледните приготовления.
    Убедена съм, че трудът си е заслужавал - удоволствието от домашни приготвени сладкиши е несравнимо.
    Хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, май ще трябва да потърсиш и други рецепти с марципан :) Но пък щолена ти изглежда прекрасно :)И как ухае само :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диана,Зори,благодаря.За ухаенето-ухае ,за удоволствието да го направя сте прави,а иначе намерих рецепта за марципан ,ама следващия път/то имало и готов в Метро,ама аз този магазин не го харесвам/.Спорна предколедна седмица ви пожелавам:))))

    ОтговорИзтриване
  6. Големи перипетии, Дани.. ! :-D

    E, важното е, че се е получил щолена!

    Да ви е сладко!

    Сърдечен поздрав от мен и :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря,Дими,опитвам се да заправям перипетиите и да се радвам на резултата:-)Сърдечен поздрав и от мен:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много хубав е станал Щолена ти, а за марципана в повече, съм сигурна че ще намериш вкусно приложение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря,Дани.А за марципана и аз така мисля.Хубава седмица:-)

    ОтговорИзтриване