29 ноември 2009 г.

Свински джолан със сини сливи и още куп неща


  • Обичаме задушен свински джолан.От вчера се чудех с какво да го приготвя. Поразгледах от тук, от там , добавих голяма порция и от мен и се получи следното:
  • смесих по 1 с.л. мед и горчица.Посолих и намазах с черен пипер джолана ;след като престоя околи 30 мин.намазах с горната смес/направих напречни разрези на джолана/и така престоя 30 мин. и след това полях с една чаша тъмна бира и така го оставих една вечер в хладилника.
  • Сутринта го сложих в гювеч, добавих малко водичка и го поставих покрит с капак във фурната до пълното омекване на месото.
  • В тиган загрях малко олио прибавих 2 глави воден лук нарязан на филийки и няколко малки лукчета, които имах и които предварително обелих/ потопени във вряща, а после в студена вода/
  • Тук е мястото да кажа,  че бях купила няколко дюли и оставих да използвам по-нататък и вчера установих, че една от тях е започнала да гние. Почистих я и я добвих към лука, нарязана на парченца.След като лука започна да се карамелизира добавих прецедения сос от месото и задуших до омекване.
  • От вечерта бях сложила 20 сушени сини сливи във вода да набъбнат. Добавих ги към лука малко преди да е готов. Сместа с лука овкусих със сол и бял смлян пипер. Месото накъсах на парчета и добавих към горната смес
  • Получи се много вкусно ястие за любителите на този вид ястия с малко сладникав вкус. Дюлята леко накиселява и така допълваше тази за мен есенна ароматна вкуснотия.
  • Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар