31 юли 2011 г.

За две по-различни подправки и едно непретенциозно ястие с пиле

Едно толкова дълго заглавие за сметка на поста :)

Скоро си купих / по нет-а/ две подправки, които искам да споделя с вас!
Това са подправки Nomu.
Йоли беше писала за тази с кафе.

А аз си взех една за пиле , която е един букет от невероятни аромати.
Съдържа мащерка, салвия, риган,  лимон, смлян черен пипер и шипка червен.



А другата е египетска и съдържа бадеми, лешници, сусам кориандър, кимион.

Можете да овкусявате каквото ви харесва : печени зеленчуци, салати, кус-кус,
ориз, да поръсите върху прясно изпечено хлебче заедно с ароматен зехтин.....

Днес и двете ги използвах с пиле и пюре от картофи.
Рецепта за пилето няма да пиша подробно, но за соса задуших лук чесън, гъби,
вино.
Добавих от бульона, който имах от предварително свареното пиле и сгъстих с песто:)
Пестото е като това от вълшебното сосче, но днес го направих с босилек, кашу, чесън, пармезан и зехтин.
Стана страхотно.



Готовото пюре поръсих преди сервиране с египетската вкуснотийка!



Ами това е моето предложение :)

А в началото съм поставила страхотната награда от Мони.
Нека всеки, който чете и му е приятно да си "бъбрим" да я сложи в блога си!
Така ще имаме едни усмихнати блогове!

SMILE !!!!!!

29 юли 2011 г.

Шоколадов крамбъл с круши

Обичам този вид сладкиш!
Плодове, плодове и само плодове :)
Е, има малко шоколад за разкош и бадеми!
И една лека коричка от маслени трохи!

В моя случай ви трябват :
  • 1кг узрели круши, обелени и нарязани
  • сока и кората на един лимон


  • 50 г кафява захар
  • 100g шоколад, начупен /при мен натурален/
За маслените трохи
  • 100g брашно
  • 50g масло,  студено, нарязано,
  • 50g кафява захар
  • 50g бланширани, нарязани бадеми, леко запечени
Нарязаните  круши се разбъркват със захарта, лимона и 2/3 от шоколадовите парчета.
Поставят се в тавичка за печене, намаслена.

Бързичко стривам  маслото и брашното, за да се получат трохи и добавям захарта, останалия шоколад и бадемите.
Трохите ги поръсвам върху плодовата смес.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса 35-40 минути.



Плодовете пускат сладкия си сок, шоколадът се разтапя, бадемите леко хрупат....
Удоволствието е пълно!!!!
Трябва му  ароматен сладолед, но аз бях нетърпелива и го похапнах
с удоволствие!
И още примижвам :)



Ами какво чакате- взимайте по една лъжичка и започвайте!!!!!




26 юли 2011 г.

За един божествен сос


Този пост трябваше да носи "гръмкото" заглавие :
"Лимонови ньоки със свински пържолки и един вълшебен сос"
Ньоките при мен се отзоваха на буклука :)
Нещо не ми се получиха.
Ако някой има изпитана рецепта, може да я сподели!
Макар че аз вече изчетох доста рецепти.

Искам да ви кажа за соса, който стана божествен :

50 г босилек, листа
5-6- скилидки чесън
20 г бадеми
120 г пармезан
2-3 с.л. зехтин 

Всичко се смила в блендер.

При мен босилекът си бяха няколко листа.
Бадемите около 40 г .
Става доста гъстичко и аз го разредих със соса от ястието.
Ако го правите с пържолки, може да се разреди с бульон.

Невероятно вкусен и плътен сос.



Аз имах свинско, което мариновах за една нощ със сол, бял пипер, счукан чесън и зехтин.
След това го завъртях в смес от масло и зехтин, залях го с бяло вино и го сварих в тенджера под налягане.
А ньоките замених с кус-кус, който става за 5 минути!
Но сосът е божествен.

Можете да го добавите към ризото, да залеете талятели за гарнитура, или
каквото ви роди въображението!

Естествено трябва да опитате!
И да ви е сладко!!!!!

23 юли 2011 г.

Сладки гевреци



Уж нямаше да правя нищо, свързано със загряване на фурната, 
но пак си изневерих!
Този път  с тези вкусни гевреци, които замесих в  хлебопекарната
и после е лесно:

Продуктите, които са необходими са:

-2 яйца ,единия жълтък отделете за намазване
-половин чаена чаша олио, от 240 мл
-380 мл. прясно мляко
-4 супени лъжици захар
-2 чаени лъжици сол
-3 чаени лъжици суха мая
-600гр. брашно
-и още олио за оформяне

След като тестото втаса, се разделя на 24 топки, които  с намазани с олио ръце се оформят на топки и се оставят 10 минути да си починат.
След това се разточват с ръце на фитили, около 30 см и се оформят като гевреци.
Аз не обърнах внимание, че се усукват по два фитила и моите станаха повече.
Една част оставих в хладилника, докато се печеше първата порция.
Едните ги сложих в индивидуални формички.  
След като втасаха, ги намазах с жълтъка
с малко прясно мляко и сусам.
Могат да се поръсят със захар! 


Пекат се при 180 градуса до готовност.

Ако искате да са солени, слагате 2 с.л захар.





Станаха перфектни, пухкави и ароматни!
И да не ги забравите с кафето!

Да ви е сладко!!!!

19 юли 2011 г.

Ризото с кафяв ориз и нектарини



Продължава моята серия с плодове :)
Но в състава  на основни ястия!

Вече съм предлагала  ризото с кафяв ориз.
Всички знаем, че кафявия ориз се сварява по-трудно и
че вкусът му е по-различен, с аромат на ядки.
За това добавих и малко орехи, за да подсиля вкуса.

И за разкош, разбира се, добавих нектарини!


Рецептата е ясна:

количествата са по избор:

ориз, накиснат от вечерта
 лук, нарязан на ситно
скилидки чесън, нарязани
масло /зехтин/
бяло вино
зеленчуков бульон
орехи, нарязани
пушено сирене
нектарини, нарязани
пармезан, за поръсване
сол, бял пипер

Знаете, че при ризото бульона се добавя, когато предната порция
е усвоена.
Пушеното сирене придава кремообразна консистенция, а с нектарините се получава 
желания за мен вкусов  контраст!
Орехите и нектарините се добавят накрая!

При сервиране, може да добавите прясно нарязани нектарини  и
поръсвате с пармезан!

Ами, това е :)
За любителите на тези комбинации, трябва да кажа, че е прекрасно!
А за тези, които не са се престрашавали, да опитат!

И да ви е сладко!

15 юли 2011 г.

Пилешки дробчета с балсамов сос от малини

Нали не си мислите, че съм слънчасала ? :)
При нас е още код "жълто", а не "оранжево"!

След всички прекрасни предложения на които се радвах и
наслаждавах, реших да ви предложа нещо по-различно!

Любителите на дробчета  и изобщо на дроб, знаят, че става в повечето случаи 
по-сух, а вкусът е леко горчив.
В комбинация с балсамовия сос от малини, който е киселичък тази горчивина изчезва
и вкусът е вълшебен.
Другото, което искам да споделя /научих го от рецептата/, че дробчетата се поставят в ледено студена вода поне за 30 минути.
Лед от хладилника се  поставя в купа и отгоре се поставят дробчетата.
След това отцедих, подсуших и поставих в гореща смес от масло и олио,
докато си променят цвета и леко покафенеят.

Настърганата глава лук се поставя също в сгорещено масло и олио
завърта се , за да се запържи много леко, добавят се отцедените малини
и балсамов оцет.
Задушават се 7-8 минути, пасира се и се прецежда.
При сервиране върху соса се поставят дробчетата, посолява се и се овкусява с прясно смлян черен пипер.
Аз напоследък го избягвам малко :)

Количествата при мен включваха :
300 г дробчета
300 г малини
1 малка глава настърган лук
2 ч.л. балсамов оцет
сол
черен пипер
масло
олио


Искам да  споделя, че в рецептата балсамовия оцет е малинов.
Моят не е и сложих малко захар на вкус.
Дробчетата трябва да са добре подсушени.


Естествено, необходим е хубав хляб :)
При мен бяха тези сладурски питки, които вече знаете!


Бях си оставила малинки за украса, но явно в къщи има мишле :)
Нищо, че имам коте!
То би си откраднало от дробчетата :)


Ами, ако сте любопитни и любители на нестандартните комбинации,
значи това е вашата рецепта :)

Да ви е сладко!!!

13 юли 2011 г.

Домашни питки



В тази жега всеки се "спасява" както може :)
Някой го прави така :)

А аз малко мързеливо ще ви предложа едни чудесни питки!
Всъщност Мони го нарича домашен хляб.
Но у нас хляба се яде малко  и аз правя питки,  замразявам във
фризер, а 1/2 час преди консумация ги изваждам.
На стайна температура са като току-що изпечени -
мекички и пухкави.




Ами направете си и вие :)
Нали знаете с розови доматки и сиренце са прекрасни!


И да ви е сладко!!!


Само едно допълнение -
този път при намазване с яйце и малко прясно мляко,
в сместа добавих и сусама.
Така залепна към повърхността и не се рони :)

9 юли 2011 г.

Сладкиш с мента и шоколад

Ако обичате комбинацията от натурален шоколад и мента,
значи сте попаднали на точното място :)

Още повече, че става много бързо -
всичко се смесва едновременно и се пече!



Продукти:

300 г брашно
3 яйца 
180 г кисело мляко
280 г захар*
130 мл ментов сироп
80 г олио
1 пакетче ванилова захар
1 бакпулвер
250 г настърган шоколад, натурален




В тавичка 30/22 см се слага хартия на дъното, 
а стените се намасляват и набрашняват.
Хартията трябва да е леко влажна.


Шоколадът се нарязва, или се настъргва на едро.


Брашното се пресява с бакпулвера,
яйцата се разбиват със захарта, добавят се ванилията, олиото, ментовия сироп.
Разбърква се добре.
Шоколадът се поставя на дъното на формата, а сместа се изсипва отгоре.


Пече се при 180 градуса 25-30 минути.


* за мен захарта е много и стана много сладко.
Мисля, че малко сбърках с бакпулвера /от слънцето ще да е/
Купих едни пакетчета био от dm, които са по-големи на грамаж.
Иначе са за 500 г брашно.
И аз не сложих цялото пакетче :)


Получи се страшно вкусен и красив на цвят, сладкиш.
С една топка сладолед ще е още по-вкусен!




Ами започвайте, защото ментовото ухание не чака :)))
И да ви е разхлаждащо....




P.S.
Качвам снимка на сиропа :)
Дано да съм полезна, защото се яви питане :)))

Инче!!!!!

5 юли 2011 г.

Един по-различен черешов сладкиш

Тази година за моя голяма радост пазарът все още предлага
изобилие от череши !
Дори вече сложих известно количество във фризер :)

И е съвсем естествено да ви препоръчам една нова рецепта с крем сирене
и вкусен черешов пълнеж :)


Не, това естествено не е сладкиша, а малкия ни сладкиш, който похапва в момента на снимката и който ми беше на гости при приготвянето .
Благодарение на него се оказа, че имам една малко неясна снимка, а другите  снимки са поизтрити.
Детето е щтракало, правило си клипчета, а моите снимки ги няма.

За това първата снимка е на авторката.


При мен плънката не беше толкова течлива!
За основата :


2-1/4 ч.ч.брашно
3/4 ч.ч.пудра захар
3/4 ч.ч.студено масло, нарязано на кубчета
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л сода бикарбонат
1/2ч.л. сол
1 яйце, леко разбито
3/4 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.л. есенция /при мен от ром/

В купа се смесват брашното, захарта и се добава нарязаното масло.
Стриват се на трохи и се отделя 3/4 ч.ч.
Добавят се останалите продукти и се разбъркват добре с мискер.
Тестото е доста лепнещо и както пише в рецептата може да се разстила с ръкавици :)
Сместа се изсипва във  форма с падащо дъно 26 см, покрита с хартия и се оформя  борд.


За плънката ще са ви необходими:

240 г крем сирене/ аз добавих към "Филаделфия"и Крема сирене
1/4 ч.ч. захар
1 яйце, леко разбито
600 г черешова плънка *

 В купа се разбива сиренето със захарта.
Добава се яйцето и се хомогенизира добре.
Изсипва се върху тестото.
Отгоре внимателно се покрива с черешовата плънка.
 Върху черешите се изсипва черешовата плънка.
Върху нея се изсипват заделените трохи /3/4 ч.ч./


*Черешова плънка:

600 g череши
3/4 ч.ч.захар /за мен 1/4 е достатъчна, защото става много сладко/
1/3 ч.ч.царевично нишесте
2 с.л. лимонов сок

Продуктите се изсипват в тенджера на среден огън и при непрекъснато бъркане

се оставя сместа да се сгъсти.
Охлажда се.
Получава се страхотно сладко с цели череши.



Пече се при 180 градуса около 50 минути.
Плънката се получава страхотна и бих я използвала и с други плодове,
върху различна основа!


Ами това е !
Опитайте невероятния вкус на черешите и крем сиренето!
И да не забравите кафенцето....

2 юли 2011 г.

Галет с патладжани

Всички знаем какъв  божествен вкус на масло остава 
след консумация на галет :)
В повечето рецепти той е с плодове, но днешното ми предложение
е за галет със зеленчуци.

Рецептата е по идея на Силвия, като има промяна и в тестото, и в обработката на 
патладжаните.


Идеята за тестото е от  една хубава книга :


250 г брашно
125 г студено масло
50 г ситно настъргана Гауда
60 мл ледено студена вода
сол


Бързичко действаме в размесването на продуктите, оформяме на топка и  я оставяме
завита в прозрачно фолио за 30 мин в хладилник.




Патладжаните се обработват доста преди да направим тестото.
Първо  /поне два патладжана/  нарязвам на колелца, посолявам и оставям да 
пуснат горчивия си сок.






Марината:

1/4 ч.ч.балсамов оцет
1/2 ч.ч.зехтин
2-3 счукани скилидки чесън
10-ина нарязани на ситно листа босилек


В така смесените продукти се поставят нарязаните патладжани за поне 2 часа.


След това се запечатват върху силно сгорещен тиган.


За пълнежа на галет-а, ще ви трябват още :

300 г рикота
1 пакетче сирене Крема
босилек
мента
1-2 домата, нарязани на филийки
няколко бучки топено пушено сирене /опция/
малко настърган кашкавал
малко от маринатата


Престоялото тесто се разточва върху хартия.
Отгоре се намазва обилно със смесените рикота и сирене Крема.
Върху тях  се нареждат готовите филийки патладжан, като се оставят 3 см непокрита
част от тестото по края.
Отгоре се нареждат доматите и между тях се поставят парченцата сиренце.
С помощта на хартията се надигат краищата на тестото и се обръщат към плънката,
като го прищипваме с ръце.
Отгоре се полива с няколко лъжици от маринатата.
По желание се намазват краищата на тестото с жълтък.


Пече се при 180 градуса, като малко преди да изключим поръсваме с кашкавала :)






Изчаквате да изстине, което никак не е лесно, защото се разнася невероятно ухание.
Бирата естествено е изстудена :)


Ами започвайте и да ви е сладко!


А Дианка и Йоли предлагат други идеи за солен галет.
Насладете им се !