Едно толкова дълго заглавие за сметка на поста :)
Скоро си купих / по нет-а/ две подправки, които искам да споделя с вас!
Това са подправки Nomu.
Йоли беше писала за тази с кафе.
А аз си взех една за пиле , която е един букет от невероятни аромати.
Съдържа мащерка, салвия, риган, лимон, смлян черен пипер и шипка червен.
А другата е египетска и съдържа бадеми, лешници, сусам кориандър, кимион.
Можете да овкусявате каквото ви харесва : печени зеленчуци, салати, кус-кус,
ориз, да поръсите върху прясно изпечено хлебче заедно с ароматен зехтин.....
Днес и двете ги използвах с пиле и пюре от картофи.
Рецепта за пилето няма да пиша подробно, но за соса задуших лук чесън, гъби,
вино.
Добавих от бульона, който имах от предварително свареното пиле и сгъстих с песто:)
Пестото е като това от вълшебното сосче, но днес го направих с босилек, кашу, чесън, пармезан и зехтин.
Стана страхотно.
Готовото пюре поръсих преди сервиране с египетската вкуснотийка!
Ами това е моето предложение :)
А в началото съм поставила страхотната награда от Мони.
Нека всеки, който чете и му е приятно да си "бъбрим" да я сложи в блога си!
Така ще имаме едни усмихнати блогове!
SMILE !!!!!!
31 юли 2011 г.
29 юли 2011 г.
Шоколадов крамбъл с круши
Плодове, плодове и само плодове :)
Е, има малко шоколад за разкош и бадеми!
И една лека коричка от маслени трохи!
В моя случай ви трябват :
- 1кг узрели круши, обелени и нарязани
- сока и кората на един лимон
- 50 г кафява захар
- 100g шоколад, начупен /при мен натурален/
- 100g брашно
- 50g масло, студено, нарязано,
- 50g кафява захар
- 50g бланширани, нарязани бадеми, леко запечени
Нарязаните круши се разбъркват със захарта, лимона и 2/3 от шоколадовите парчета.
Поставят се в тавичка за печене, намаслена.
Бързичко стривам маслото и брашното, за да се получат трохи и добавям захарта, останалия шоколад и бадемите.
Трохите ги поръсвам върху плодовата смес.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса 35-40 минути.
Плодовете пускат сладкия си сок, шоколадът се разтапя, бадемите леко хрупат....
Удоволствието е пълно!!!!
Трябва му ароматен сладолед, но аз бях нетърпелива и го похапнах
с удоволствие!
И още примижвам :)
26 юли 2011 г.
За един божествен сос
Този пост трябваше да носи "гръмкото" заглавие :
"Лимонови ньоки със свински пържолки и един вълшебен сос"
Ньоките при мен се отзоваха на буклука :)
Нещо не ми се получиха.
Ако някой има изпитана рецепта, може да я сподели!
Макар че аз вече изчетох доста рецепти.
Искам да ви кажа за соса, който стана божествен :
50 г босилек, листа
5-6- скилидки чесън
20 г бадеми
120 г пармезан
2-3 с.л. зехтин
Всичко се смила в блендер.
При мен босилекът си бяха няколко листа.
Бадемите около 40 г .
Става доста гъстичко и аз го разредих със соса от ястието.
Ако го правите с пържолки, може да се разреди с бульон.
Невероятно вкусен и плътен сос.
Аз имах свинско, което мариновах за една нощ със сол, бял пипер, счукан чесън и зехтин.
След това го завъртях в смес от масло и зехтин, залях го с бяло вино и го сварих в тенджера под налягане.
А ньоките замених с кус-кус, който става за 5 минути!
Но сосът е божествен.
Можете да го добавите към ризото, да залеете талятели за гарнитура, или
каквото ви роди въображението!
Естествено трябва да опитате!
И да ви е сладко!!!!!
23 юли 2011 г.
Сладки гевреци
но пак си изневерих!
Този път с тези вкусни гевреци, които замесих в хлебопекарната
и после е лесно:
Продуктите, които са необходими са:
-2 яйца ,единия жълтък отделете за намазване
-половин чаена чаша олио, от 240 мл
-380 мл. прясно мляко
-4 супени лъжици захар
-2 чаени лъжици сол
-3 чаени лъжици суха мая
-600гр. брашно
-и още олио за оформяне
След като тестото втаса, се разделя на 24 топки, които с намазани с олио ръце се оформят на топки и се оставят 10 минути да си починат.
След това се разточват с ръце на фитили, около 30 см и се оформят като гевреци.
Аз не обърнах внимание, че се усукват по два фитила и моите станаха повече.
Една част оставих в хладилника, докато се печеше първата порция.
Едните ги сложих в индивидуални формички.
След като втасаха, ги намазах с жълтъка
с малко прясно мляко и сусам.
Могат да се поръсят със захар!
Пекат се при 180 градуса до готовност.
Ако искате да са солени, слагате 2 с.л захар.
Станаха перфектни, пухкави и ароматни!
И да не ги забравите с кафето!
Да ви е сладко!!!!
19 юли 2011 г.
Ризото с кафяв ориз и нектарини
Продължава моята серия с плодове :)
Но в състава на основни ястия!
Вече съм предлагала ризото с кафяв ориз.
Всички знаем, че кафявия ориз се сварява по-трудно и
че вкусът му е по-различен, с аромат на ядки.
За това добавих и малко орехи, за да подсиля вкуса.
И за разкош, разбира се, добавих нектарини!
Рецептата е ясна:
количествата са по избор:
ориз, накиснат от вечерта
лук, нарязан на ситно
скилидки чесън, нарязани
масло /зехтин/
бяло вино
зеленчуков бульон
орехи, нарязани
пушено сирене
нектарини, нарязани
пармезан, за поръсване
сол, бял пипер
Знаете, че при ризото бульона се добавя, когато предната порция
е усвоена.
Пушеното сирене придава кремообразна консистенция, а с нектарините се получава
желания за мен вкусов контраст!
Орехите и нектарините се добавят накрая!
При сервиране, може да добавите прясно нарязани нектарини и
поръсвате с пармезан!
Ами, това е :)
За любителите на тези комбинации, трябва да кажа, че е прекрасно!
А за тези, които не са се престрашавали, да опитат!
И да ви е сладко!
15 юли 2011 г.
Пилешки дробчета с балсамов сос от малини
Нали не си мислите, че съм слънчасала ? :)
При нас е още код "жълто", а не "оранжево"!
След всички прекрасни предложения на които се радвах и
наслаждавах, реших да ви предложа нещо по-различно!
Любителите на дробчета и изобщо на дроб, знаят, че става в повечето случаи
по-сух, а вкусът е леко горчив.
В комбинация с балсамовия сос от малини, който е киселичък тази горчивина изчезва
и вкусът е вълшебен.
Другото, което искам да споделя /научих го от рецептата/, че дробчетата се поставят в ледено студена вода поне за 30 минути.
Лед от хладилника се поставя в купа и отгоре се поставят дробчетата.
След това отцедих, подсуших и поставих в гореща смес от масло и олио,
докато си променят цвета и леко покафенеят.
Настърганата глава лук се поставя също в сгорещено масло и олио
завърта се , за да се запържи много леко, добавят се отцедените малини
и балсамов оцет.
Задушават се 7-8 минути, пасира се и се прецежда.
При сервиране върху соса се поставят дробчетата, посолява се и се овкусява с прясно смлян черен пипер.
Аз напоследък го избягвам малко :)
Количествата при мен включваха :
300 г дробчета
300 г малини
1 малка глава настърган лук
2 ч.л. балсамов оцет
сол
черен пипер
масло
олио
Искам да споделя, че в рецептата балсамовия оцет е малинов.
Моят не е и сложих малко захар на вкус.
Дробчетата трябва да са добре подсушени.
Естествено, необходим е хубав хляб :)
При мен бяха тези сладурски питки, които вече знаете!
Бях си оставила малинки за украса, но явно в къщи има мишле :)
Нищо, че имам коте!
То би си откраднало от дробчетата :)
Ами, ако сте любопитни и любители на нестандартните комбинации,
значи това е вашата рецепта :)
Да ви е сладко!!!
При нас е още код "жълто", а не "оранжево"!
След всички прекрасни предложения на които се радвах и
наслаждавах, реших да ви предложа нещо по-различно!
Любителите на дробчета и изобщо на дроб, знаят, че става в повечето случаи
по-сух, а вкусът е леко горчив.
В комбинация с балсамовия сос от малини, който е киселичък тази горчивина изчезва
и вкусът е вълшебен.
Другото, което искам да споделя /научих го от рецептата/, че дробчетата се поставят в ледено студена вода поне за 30 минути.
Лед от хладилника се поставя в купа и отгоре се поставят дробчетата.
След това отцедих, подсуших и поставих в гореща смес от масло и олио,
докато си променят цвета и леко покафенеят.
Настърганата глава лук се поставя също в сгорещено масло и олио
завърта се , за да се запържи много леко, добавят се отцедените малини
и балсамов оцет.
Задушават се 7-8 минути, пасира се и се прецежда.
При сервиране върху соса се поставят дробчетата, посолява се и се овкусява с прясно смлян черен пипер.
Аз напоследък го избягвам малко :)
Количествата при мен включваха :
300 г дробчета
300 г малини
1 малка глава настърган лук
2 ч.л. балсамов оцет
сол
черен пипер
масло
олио
Искам да споделя, че в рецептата балсамовия оцет е малинов.
Моят не е и сложих малко захар на вкус.
Дробчетата трябва да са добре подсушени.
Естествено, необходим е хубав хляб :)
При мен бяха тези сладурски питки, които вече знаете!
Бях си оставила малинки за украса, но явно в къщи има мишле :)
Нищо, че имам коте!
То би си откраднало от дробчетата :)
Ами, ако сте любопитни и любители на нестандартните комбинации,
значи това е вашата рецепта :)
Да ви е сладко!!!
13 юли 2011 г.
Домашни питки
Някой го прави така :)
А аз малко мързеливо ще ви предложа едни чудесни питки!
Всъщност Мони го нарича домашен хляб.
Но у нас хляба се яде малко и аз правя питки, замразявам във
фризер, а 1/2 час преди консумация ги изваждам.
На стайна температура са като току-що изпечени -
мекички и пухкави.
Ами направете си и вие :)
Нали знаете с розови доматки и сиренце са прекрасни!
И да ви е сладко!!!
Само едно допълнение -
този път при намазване с яйце и малко прясно мляко,
в сместа добавих и сусама.
Така залепна към повърхността и не се рони :)
9 юли 2011 г.
Сладкиш с мента и шоколад
значи сте попаднали на точното място :)
Още повече, че става много бързо -
всичко се смесва едновременно и се пече!
Продукти:
300 г брашно
3 яйца
180 г кисело мляко
280 г захар*
130 мл ментов сироп
80 г олио
1 пакетче ванилова захар
1 бакпулвер
250 г настърган шоколад, натурален
В тавичка 30/22 см се слага хартия на дъното,
а стените се намасляват и набрашняват.
Хартията трябва да е леко влажна.
Шоколадът се нарязва, или се настъргва на едро.
Брашното се пресява с бакпулвера,
яйцата се разбиват със захарта, добавят се ванилията, олиото, ментовия сироп.
Разбърква се добре.
Шоколадът се поставя на дъното на формата, а сместа се изсипва отгоре.
Пече се при 180 градуса 25-30 минути.
* за мен захарта е много и стана много сладко.
Мисля, че малко сбърках с бакпулвера /от слънцето ще да е/
Купих едни пакетчета био от dm, които са по-големи на грамаж.
Иначе са за 500 г брашно.
И аз не сложих цялото пакетче :)
Получи се страшно вкусен и красив на цвят, сладкиш.
С една топка сладолед ще е още по-вкусен!
И да ви е разхлаждащо....
P.S.
Качвам снимка на сиропа :)
Дано да съм полезна, защото се яви питане :)))
Инче!!!!!
5 юли 2011 г.
Един по-различен черешов сладкиш
изобилие от череши !
Дори вече сложих известно количество във фризер :)
И е съвсем естествено да ви препоръчам една нова рецепта с крем сирене
и вкусен черешов пълнеж :)
Не, това естествено не е сладкиша, а малкия ни сладкиш, който похапва в момента на снимката и който ми беше на гости при приготвянето .
Благодарение на него се оказа, че имам една малко неясна снимка, а другите снимки са поизтрити.
Детето е щтракало, правило си клипчета, а моите снимки ги няма.
За това първата снимка е на авторката.
При мен плънката не беше толкова течлива!
За основата :
2-1/4 ч.ч.брашно
3/4 ч.ч.пудра захар
3/4 ч.ч.студено масло, нарязано на кубчета
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л сода бикарбонат
1/2ч.л. сол
1 яйце, леко разбито
3/4 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.л. есенция /при мен от ром/
В купа се смесват брашното, захарта и се добава нарязаното масло.
Стриват се на трохи и се отделя 3/4 ч.ч.
Добавят се останалите продукти и се разбъркват добре с мискер.
Тестото е доста лепнещо и както пише в рецептата може да се разстила с ръкавици :)
Сместа се изсипва във форма с падащо дъно 26 см, покрита с хартия и се оформя борд.
За плънката ще са ви необходими:
240 г крем сирене/ аз добавих към "Филаделфия"и Крема сирене
1/4 ч.ч. захар
1 яйце, леко разбито
600 г черешова плънка *
В купа се разбива сиренето със захарта.
Добава се яйцето и се хомогенизира добре.
Изсипва се върху тестото.
Отгоре внимателно се покрива с черешовата плънка.
Върху черешите се изсипва черешовата плънка.
Върху нея се изсипват заделените трохи /3/4 ч.ч./
*Черешова плънка:
600 g череши
3/4 ч.ч.захар /за мен 1/4 е достатъчна, защото става много сладко/
1/3 ч.ч.царевично нишесте
2 с.л. лимонов сок
Продуктите се изсипват в тенджера на среден огън и при непрекъснато бъркане
се оставя сместа да се сгъсти.
Охлажда се.
Получава се страхотно сладко с цели череши.
Пече се при 180 градуса около 50 минути.
Плънката се получава страхотна и бих я използвала и с други плодове,
върху различна основа!
Ами това е !
Опитайте невероятния вкус на черешите и крем сиренето!
И да не забравите кафенцето....
2 юли 2011 г.
Галет с патладжани
след консумация на галет :)
В повечето рецепти той е с плодове, но днешното ми предложение
е за галет със зеленчуци.
Рецептата е по идея на Силвия, като има промяна и в тестото, и в обработката на
патладжаните.
Идеята за тестото е от една хубава книга :
250 г брашно
125 г студено масло
50 г ситно настъргана Гауда
60 мл ледено студена вода
сол
Бързичко действаме в размесването на продуктите, оформяме на топка и я оставяме
завита в прозрачно фолио за 30 мин в хладилник.
Патладжаните се обработват доста преди да направим тестото.
Първо /поне два патладжана/ нарязвам на колелца, посолявам и оставям да
пуснат горчивия си сок.
Марината:
1/4 ч.ч.балсамов оцет
1/2 ч.ч.зехтин
2-3 счукани скилидки чесън
10-ина нарязани на ситно листа босилек
В така смесените продукти се поставят нарязаните патладжани за поне 2 часа.
След това се запечатват върху силно сгорещен тиган.
За пълнежа на галет-а, ще ви трябват още :
300 г рикота
1 пакетче сирене Крема
босилек
мента
1-2 домата, нарязани на филийки
няколко бучки топено пушено сирене /опция/
малко настърган кашкавал
малко от маринатата
Престоялото тесто се разточва върху хартия.
Отгоре се намазва обилно със смесените рикота и сирене Крема.
Върху тях се нареждат готовите филийки патладжан, като се оставят 3 см непокрита
част от тестото по края.
Отгоре се нареждат доматите и между тях се поставят парченцата сиренце.
С помощта на хартията се надигат краищата на тестото и се обръщат към плънката,
като го прищипваме с ръце.
Отгоре се полива с няколко лъжици от маринатата.
По желание се намазват краищата на тестото с жълтък.
Пече се при 180 градуса, като малко преди да изключим поръсваме с кашкавала :)
Изчаквате да изстине, което никак не е лесно, защото се разнася невероятно ухание.
Бирата естествено е изстудена :)
Ами започвайте и да ви е сладко!
А Дианка и Йоли предлагат други идеи за солен галет.
Насладете им се !