2 юли 2011 г.

Галет с патладжани

Всички знаем какъв  божествен вкус на масло остава 
след консумация на галет :)
В повечето рецепти той е с плодове, но днешното ми предложение
е за галет със зеленчуци.

Рецептата е по идея на Силвия, като има промяна и в тестото, и в обработката на 
патладжаните.


Идеята за тестото е от  една хубава книга :


250 г брашно
125 г студено масло
50 г ситно настъргана Гауда
60 мл ледено студена вода
сол


Бързичко действаме в размесването на продуктите, оформяме на топка и  я оставяме
завита в прозрачно фолио за 30 мин в хладилник.




Патладжаните се обработват доста преди да направим тестото.
Първо  /поне два патладжана/  нарязвам на колелца, посолявам и оставям да 
пуснат горчивия си сок.






Марината:

1/4 ч.ч.балсамов оцет
1/2 ч.ч.зехтин
2-3 счукани скилидки чесън
10-ина нарязани на ситно листа босилек


В така смесените продукти се поставят нарязаните патладжани за поне 2 часа.


След това се запечатват върху силно сгорещен тиган.


За пълнежа на галет-а, ще ви трябват още :

300 г рикота
1 пакетче сирене Крема
босилек
мента
1-2 домата, нарязани на филийки
няколко бучки топено пушено сирене /опция/
малко настърган кашкавал
малко от маринатата


Престоялото тесто се разточва върху хартия.
Отгоре се намазва обилно със смесените рикота и сирене Крема.
Върху тях  се нареждат готовите филийки патладжан, като се оставят 3 см непокрита
част от тестото по края.
Отгоре се нареждат доматите и между тях се поставят парченцата сиренце.
С помощта на хартията се надигат краищата на тестото и се обръщат към плънката,
като го прищипваме с ръце.
Отгоре се полива с няколко лъжици от маринатата.
По желание се намазват краищата на тестото с жълтък.


Пече се при 180 градуса, като малко преди да изключим поръсваме с кашкавала :)






Изчаквате да изстине, което никак не е лесно, защото се разнася невероятно ухание.
Бирата естествено е изстудена :)


Ами започвайте и да ви е сладко!


А Дианка и Йоли предлагат други идеи за солен галет.
Насладете им се !

20 коментара:

  1. Дани, много обичам патладжан и с удоволствие ще пробвам този галет като му дойде времето. Много ти благодаря и за референцията към тази книга на Меню за вегетарианските ястия. Пропуснала съм я, но ще я разгледам с удоволствие. Поздрави и хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мира, радвам се, че ти доставям удоволствие :)
    Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, много вкусно. А как обичам патладжани :)
    Прегръдка от мен, Дани и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Моите галети не обичат, то и аз, де. Яде се вътрешността, другото се изхвърля :))) Обаче патладжанчетата ти са жестоки, Дани :)

    Днес попаднах на един магазин за френски тестени изделия. Кроасанчето с масло е два пъти по-скъпо от същото, но във Фантастико. Някакви хлебчета, които ми се струваха адски твърди и някакви бутер сладкиши от абитуриентската на Хитлер, та нищо накрая не си купихме и се отправихме гладни към къщи за пилешка яхнийка :))

    Хубава вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, за патладжанчетата /и не само за тях/ сме на една вълна!
    Прегръдки и от мен и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, нали знаеш, че сме по-добри от французите!
    И аз скоро пребивавайки в София, закупих един хляб от такъв магазин
    и имах чувството, че е правен миналата година, но той беше много вкусен!
    Но за цената не искам да си спомням:)
    А патладжанчето можеш да сложиш на една вкусна филийка!
    Хубава да е и за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатли ме, Дани! Изглежда фантастично, ароматно и вкусно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Еви,радвам се :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Сиренца,патладжан все любими продукти. Впечатляващо !

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна, направо фантастично вкусна рецепта :)Много ми допадна Още тази седмица ще опитам. Благодаря че я сподели Дани :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вики, благодаря за коментара :)
    Нали за това съм я направила, за да я
    споделя и витруално!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна рецепта, Дани!
    Наистина този тип тесто е много хубаво, а патладжаните са невероятни.
    Много ми харесва и ще се радвам да го приготвя.
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Патладжаните са на особена почит в нашата къща и рецептата ми допада. Ще я направя при първа възможност.
    Благодаря за рецептата!
    Хубава вечер и успешна нова седмица!:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,
    и аз ще се радвам, ако го приготвиш :)
    Прегръдки, поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Все още не съм успяла да проготвя галет,макар че отдавна се каня!Много вкусен изглежда твоят,Дани!Със сиренце в тестото си е отлична идея!Вярвам,че трудно сте дочакали да се охлади!

    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Елискирче, права си, трудничко изчакахме, но си струваше :)
    А ти не му мисли, а опитай!

    ОтговорИзтриване
  17. Добре дошла, Мони!
    Ще се радвам, ако ви хареса!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ми харесва това ти предложение, Дани! Да не казвам, че на тези при Дианка и Йоли отдавна им се каня :))
    Май е време да се взема в ръце и да ги опитам, щом дружно препоръчвате и казвате колко са вкусни и сочни :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, стига им се кани :)
    тестото е много вкусно, а патладжаните са...ммммм...
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване