28 август 2010 г.

НЕЩО КАТО ФУГАС И МУХАМАРА

Страхотно заглавие се получи :)

Харесах този хляб, но намерих рецепта  с плънка
и ми хареса.

Когато трябваше да разточа отделните хлебчета,
реших, че при изпичането може да се разтече кашкавалът,
а и разточването ме затрудни и на места питките се поразкъсаха около плънката и не направих типичните разрези.

Получиха се пухкави питки с плънка, които с мухамарата
съвсем ти се услаждат.

Продукти за питките : 

250 г брашно
10 г захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. суха мая
10 г масло 
150 мл хладка вода

От посочените продукти се забърква меко тесто, покрива се и се оставя да втаса за 60 минути.

Плънка

1 глава настърган червен лук
2 парчета бекон,нарязан на ситно
100 г сирене чедар, нарязано

За поръсване
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. сол
мащерка, суха 
босилек, сух

2 с.л. зехтин

Докато  чакаме тестото да втаса
задушаваме лука, добавяме бекона и бъркаме, докато стане хрупкав 
и златист. Оставяме да изстине.

Разбъркваме подправките.

Втасалото тесто разделяме на 7.
Ако искаме да са по-големи питките на по-малко парчета.
Във всяко парче поствяме от изстиналата плънка, към която сме добавили
чедър-а.
Оставяме 10 минути да почиват.
Разточваме ги, напръскваме със зехтина и поръсваме с подправките.
Изпичаме до готовност в предварително загрята фурна до 200 градуса.


Станаха много вкусни.


А Мухамара

се прави от печени чушки, орехи и хлебни трохи.Произходът на Мухамара е сирийски . Понякога се слагат подправки, лимонов сок и най-интересната съставка – сок от нар. Сокът от нар не е задължителен  по-често без,  ако намерите някъде в арабските магазинчета концентрат от този сок – пробвайте го. Има невероятен аромат и сладката му киселост придава много интересен вкус на тази разядка, а и на доста други ястия от арабската кухня.

4 големи  печени, обелени чушки
100гр. орехи
1-2 скилидкi чесън
1 с.л концентриран сок от нар
3 с.л. трохи от хляб
сока от лимон, на вкус
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. канела/ по-малко/
½ ч.л. кимион на прах / при мен без/
2 с.л. зехтин + още малко за сервиране
Сол


В кухненски робот най-напред сложете орехите и чесъна и мелете докато станат на едри трохи. Добавете чушките, трохите, солта и мелете докато стане гладка смес. Накрая сложете подправките и зехтина, като може да добавите повече от оказаното в рецептата, ако сместа е прекалено гъста.

Аз бих сложила и малко сиренце / крем, или намачкано/

Е, питката и разядката се допълват чудесно :)


Да ви е сладко!

25 август 2010 г.

Киш с козе кашкавал и круши


Вече сте разбрали, че харесвам тази комбинация :)
А и как иначе след като е страхотна !

Усещам, че и вие преглъщате и за това си осигурете:

Маслено тесто за киш:

за форма 28 см

180г брашно
110 г студено масло
1/2 ч.л. сол
3-4-с.л. ледено студена вода

Знаете, че се работи бързо, тестото се събира на топка и се поставя за 30 мин. в хладилник.

За плънката

1 глава лук, нарязана на полумесеци
1-2 круши, обелени и нарязани на филийки
3-4 яйца
200 мл сметана
150 г настърган козе кашкавал / от любимият ми/
масло 1 с.л.
малко бял, или черен пипер

Нарязаният лук се завърта в маслото, изважда се
Завъртат се и нарязаните на филийки круши.

След изваждане от хладилника ,
тестото се разточва, поставя се във формата с борд, надупчва се 
и се пече 10 мин. при 150 градуса.

След като се извади,  върху него поръсваме  малко галета, заради крушите.
Те се нареждат отгоре,
поставя се лука, разбитите яйца, разбъркани със сметаната и добавен настъргания кашкавал.
Пече се при 180 градуса 30-40 минути.



Става разкошно!
Изваждаме изстуденото вино, или бира :))


Да ви е сладко!


Специално намигване към Ondine :)



22 август 2010 г.

Пиле с чеснов сос

В този блог има голям избор не само на рецепти с пилешко.
Аз харесах  тази и  не сбърках в избора си :)

Количеството на пилето е по избор.
Аз имах 1/2 пиле, на което махнах кожата и нарязах на порции
/ аз така или иначе го обезкостявам/
Добре ще стане и само с долни бутчета.

10 скилидки чесън, обелени
1 с.л. натрошен сухар
3 с.л. бяло вино
2 с.л. смлени бадеми
2 с.л. мазнина /масло или зехтин/
1 1/2 ч.ч. пилешки бульон


Пилето, нарязано на порции се завърта до зачервяване в маслото.
Изважда се.
В същата мазнина се поставят чесъна, който се завърта до зачервяване, леко се задушава, добавят се сухара, виното, сол и ч.пипер, бадемите и бульона.
Когато сместа кипне се добавя пилето и се оставя под капак, до готовност на месото.

Преди да сложите месото се смачкват скилидките чесън
при мен това стана по-късно, защото не бяха омекнали/
След като беше готово, обезкостих месото/по желание/

През това време се приготвя домашна майонеза:

1 жълтък / от голямо яйце/
1/2 с.л горчица
1/4 ч.ч. слънчогледово олио
1/ 4 ч.ч. зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Не съм опитвала рецептата.
Аз имах хубава майонеза от Руския ни магазин, която е и с горчица и с лимонов сок
/малко като майонезите Remia/

В 2/3  от соса на пилето при непрекъснато разбъркване се добавят 2 с.л. майонеза
до пълно хомогенизиране.

Сосът го прибавих към обезкостеното пиле.

За гарнитура направих малко ориз, на който добавих 1-2 сушени кайсии.
Направих го, зашото в началото като опитах соса ми се стори солен и леко мазничък.
Добавих още лимонов сок.
За това като компенсация добавих кайсиите към ориза.

После се оказа, че сосът е много вкусен и  не е тежък на вкус :))

В оригиналната рецепта се сервира с картофено пюре!

Това е :)
Ами да ви е вкусно!

Едно уточнение : нямах бульон, но се оказа, че имам пилешка супа с крутони в пакетче за чаша.
Вместо в 200 мл, я разтворих в 400мл и я използвах за сос.

По желание може да сложите и гъби.
Но най-вкусен е сосът!

21 август 2010 г.

Лека лятна феерия с яйца и зеленчуци

Е, сигурно вече сте заинтригувани :)
Ами да започваме :)

Взимаме:
4 домата
4 червени чушки
1 - 2 глави лук
няколко скилидки чесън

Поставяме зеленчуците във фурната
и ги изпичаме.
Обелваме ги и ги смиламе в пасатор.

Завъртаме ги в 1-2 с.л. растителна мазнина, като ги разбъркваме периодично.

Аз бързах много на обяд и нямах време да поизцедя чушките и доматите и те ми пуснаха повечко вода, която изчаках да поизври.
Ако не бързате изцедете ги.

Добавяме :
2 с.л сирене / обикновено, чедър, друг вид кашкавал
и
2 с.л. сметана / моята беше заквасена и добавих малко прясно мляко/

Чукваме върху сместа :
4 яйца , без да бъркаме


Поставяме отгоре капака на тигана и оставяме да се "забулят" яйцата.



Е, след това похапваме с невероятно удоволствие.
Естествено посоляваме и слагаме ч.пипер :)

Тази вкуснотия се съпровождаше с едно вкусно хлебче "Ароматно чесново " от блога на Илианка,
който всъщност е на Венс  от" Гответе с мен"
и студен айрян!



Ами да ви е вкусно!

За малко да забравя източника :)

15 август 2010 г.

Летен сладкиш с мая

Хареса ми рецептата,  защото обичам тесто с мая,  а и сините сливи,  които се слагат правят вкуса още по-добър /киселичко :)/

Продукти

10-15 г прясна мая
420 г самонадигащо се брашно, или 3 ч.ч.
ако нямате се слага на 1 ч.ч. 1 ч.л. бакпулвер
200 г захар
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч. прясно мляко със стайна температура
1/2 ч.ч сметана със стайна температура 
75 г меко масло

Според авторката вместо
захар се използва 150 г мед,
тогава не се слага сметана, а 
1 ч.ч. прясно мляко

10 сливи на четвъртинки
1 ч.л. канела
3 сл.л захар 
3с.л. ром

Използва се форма с диаметър 26 см и височина 6,5 см

Всички продукти за тестото се смесват и се бъркат  с миксер 8 минути.
Покриваме купата с пластмасово фолио и оставяме за 1 нощ в хладилника.
Сливите, нарязани  на четвъртинки, се разбъркват с канелата, захарта и рома 
и се оставят за 1 нощ в хладилник.

На другата сутрин, намазваме формата с масло, изсипваме тестото и нареждаме в кръг сливите, отцедени.

Даваме на тестото да се надигне още като го поставяме във фурната
и тогава я включваме на 180 градуса.
Тестото се надига още 2-3 см.

Тогава изсипваме отцедената течност от сливите и печем 40 минути.

Получи се много вкусен сладкиш,
а в комбинация с домашен сладолед от сливи е приказка!



Предлагам ви да я прочетете / приказката/

Приятно четене!!!

7 август 2010 г.

Хляб със сусамов тахан

Напоследък съм на "вълна" сусамов тахан - нали се разбрахме, че е богат на калций :)

Така попаднах на този хляб.

Днес го направих и така добре се получи на вид / и аромат/

Още е топъл и не съм го разрязала, но ви давам рецептата:

4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. сусамови семена
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая
1  1/2 ч.ч топла вода
5 с.л. сусамов тахан

В голяма купа се смесват сухите съставки, добавят се водата и тахана и се омесва тесто.
Тестото е меко на консистенция,  но не лепне.
Покрива се и се оставя да удвои обема си.

Отново се премесва.
Придава му се кръгла форма.
Поставя се в тавичка, покрита с хартия за печене и си оформяте хляба.
Аз оформих две хлебчета, с остър нож  направих  два разреза и ги оставих още 30 минути да втасат.
През това време се загрява фурната до 180 градуса и се пекат 30 минути.
Изваждат се и е охлаждат на решетка.
Ухае на тахан.


И какво е един хляб без нещо за намазване :))

Направих млечния деликатес на Пепчо, като добавих счукан чесън и няколко маслини, които пасирах с катъка.



Е, и какво си мислите че се получи?!

Ами едни вкуснотийки, които с хубави доматки а и защо не едно студено айрянче...

Ама какво ви обяснявам : усещам, че нямате търпение да го опитате.

Ами..опитайте...




Това е снимка на филийките.
Получи се добре :)

А иначе "полегнала Тодора" изобщо не се вълнува от аромата на фурната :)

Сладък сън!!





2 август 2010 г.

Топла, лятна вечер с любими гости и малко рецепти...

На моменти си "падам" по дълги заглавия :)
И това се получи така, ама нищо лошо, нали?

Сезонът за много хора е отпускарски и тези дни за малко се върна и любимия ми племенник.
И започнах да избирам меню, защото той като си дойде иска да хапне неща, които 
в Лондон не похапва :)
Детето по принцип похапва всичко, но любимите напоследък на леля му марокански вкуснотии, той няма да хапне, ако са с плодове.

В същото време и малкия фъстък щеше да дойде, а той малко беше болничък и тези "скучни доктори"/ негов израз/ му забранили да хапва шоколад и сладолед :)
Пълна скука.

А аз си бях харесала рецепта за сладкиш с шоколад!

Така за него трябваше да измисля десерт.

И на масата наредих толкова много неща, че накрая ни стана  доста тежко, ама..

За салати няма да ви разправям, но между всички бях направила и хумус, който много харесвам.
Основното беше "Мусаката по гръцки", но не съвсем, защото племеника ми не обича канела.

За фъстъка направих "Мъфините с боровинки", които предложи Пепчо / на Юлия от Гответе с мен/
Ще кажа, че станаха прекрасни.
Това, което ще споделя с вас е, че сложих хартийки във формите и напълних сместа до горе/ а не 2/3/
Приказни са, което означава, че ще трябва  да замразя боровинки.

На снимките  се вижда малкия господин как похапва със перлени герданчета на крачетата
и как се е докарал, ровейки из "съкровищницата" на леля си с дрънкулки :)

А основния десерт носи странното име "Носталгия", или "Шоколадов сладолед с кондензирано какао".

Точно, заради това какао е носталгията, за времето, когато е струвало 11 копейки, а сега естествено в Русия не е толкова, разбира се / ама то и у нас нямаше да е толкова, но това е друга тема/

Ще ви дам рецептата с малко обяснения:

Основата е силно шоколадова, но това което аз не направих е : да оставя ядките не смлени.
Аз имах орехи и заедно с бисквитите съм се унесла и съм натиснала по-продължително на "пулс" и всичко смлях много ситно.
Може би за това блатът стана  плътен и трудно се разтапяше при консумация.
Според авторката и самия крем веднага се разтапя, но аз почаках поне 10 0мин, за да го нарежа:)
И... става много сладко, така, че внимавайте с големината на парчетата!

Основа :
120 г бисквити, смлени
100 г изчистен шам-фъстък
300 г натурален шоколад
100 г масло
2 с.л. пудра захар / за мен излишни/1 с.л. прясно мляко
1-1,5 с.л. ром

За крема
500 мл сметана/ 38 % масленост/ 
аз използвах растителна
1 кутия кондензирано какао / от Руския магазин/, което е приказно на вкус
1 ванилов пудинг/ за който не мога да си обясня, защо не може без него/

В тенджера се поставя на слаб огън маслото, начупения шоколад и прясното мляко.
след като се разтопи и хомогенизира се сваля от огъня и се добавят пудрата захар, рома, ядките и бисквитите.

Изсипват се във форма със свалящите се стени, постлана с хартия и се оставя в хладилник 15-20 минути.

С миксер разбиваме сметаната, добавме какаото и пудинга.
Изсипва се върху шоколадовата смес и се оставя във фризер.



Преди сервиране се настъргва шоколад отгоре, или се разтапя и се украсява.
Аз си го спестих /разбирай омаломощена :)).

Става много вкусно и адски сладко, а може и на мен да ми се е сторило така/
Ще трябва да потърся друга рецепта с това какао.

А дотогава да сте опитали това и да си кажете мнението !

Ами, започвайте и на вас да ви е сладко :))



P.S.Покрай това сладко щях да забравя и вкусните Багети на Зори :)