7 август 2010 г.

Хляб със сусамов тахан

Напоследък съм на "вълна" сусамов тахан - нали се разбрахме, че е богат на калций :)

Така попаднах на този хляб.

Днес го направих и така добре се получи на вид / и аромат/

Още е топъл и не съм го разрязала, но ви давам рецептата:

4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. сусамови семена
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая
1  1/2 ч.ч топла вода
5 с.л. сусамов тахан

В голяма купа се смесват сухите съставки, добавят се водата и тахана и се омесва тесто.
Тестото е меко на консистенция,  но не лепне.
Покрива се и се оставя да удвои обема си.

Отново се премесва.
Придава му се кръгла форма.
Поставя се в тавичка, покрита с хартия за печене и си оформяте хляба.
Аз оформих две хлебчета, с остър нож  направих  два разреза и ги оставих още 30 минути да втасат.
През това време се загрява фурната до 180 градуса и се пекат 30 минути.
Изваждат се и е охлаждат на решетка.
Ухае на тахан.


И какво е един хляб без нещо за намазване :))

Направих млечния деликатес на Пепчо, като добавих счукан чесън и няколко маслини, които пасирах с катъка.



Е, и какво си мислите че се получи?!

Ами едни вкуснотийки, които с хубави доматки а и защо не едно студено айрянче...

Ама какво ви обяснявам : усещам, че нямате търпение да го опитате.

Ами..опитайте...




Това е снимка на филийките.
Получи се добре :)

А иначе "полегнала Тодора" изобщо не се вълнува от аромата на фурната :)

Сладък сън!!





18 коментара:

  1. Дани, този хляб май не е за изпускане :) Запазвам си го за следващото месене :)
    Целувки от мен и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, Дани, какво хлебно изкушение си ни предложила. Забелязах аз тахана още в предишните ти рецепти. Записвам си, че и аз ползвам моя само за хумос, а тахана трябва да се използва. Много ми хареса и котката ти. Не се събужда, защото не готвиш риба. Веднъж като се бях разсеяла докато кипвах рибата на бившата ни сиамкка, тя си извади една риба сама от врящата вода... Въпрос на интереси. Тогава и мотивацията идва :). Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    много ме изкуши с този хляб.
    Изглежда чудесно!
    Представям си уханието, а в съчетание млечния деликатес -
    сигурна вкусотия.
    Хубава съботна вечер, за теб и чаровното котенце, така умилително "полегнало".

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, получи се много хубав хляб!
    Целувки и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мира, моето коте не налита на риба :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Дианка :)
    Котето като спи е умалително "полегнало", иначе съска малкия :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Чуден хляб! Много изкушаващ.
    Записвам си рецептата.
    Благодаря!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглежда хлебчето,Дани!
    И Здравословно на всичкото отгоре...
    Успешна и прохладна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Гениална идея! Много благодаря!Отдавна не купувам хляб, а меся разни видове сама, но не ми беше дошло наум да сложа тахан в тестото. Страхотно ароматно!Ако позволиш една идея- пробвай с ръжено брашно, разкошно става! Още веднъж, мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
  10. Милена,
    радвам се, че ти хареса!
    Приемам всякакви идеи, така че ще опитам и твоята!
    ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, завърнах се!
    Хлебчето изглежда чудесно!
    Представям си какъв аромат се носи от него! Мого ми хареса идеята със сусам!
    Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, радвам се че се завърна и ти допада моята идея за хляб :)
    Имам проблем с блога ти още преди да заминеш, но нямаш ел. адрес да ти пиша.Чакам дълго да се отвори и накрая остава бяла страница!
    Не знам дали е само при мен!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, много интересно предложение! Аз много обичам сусам и непрекъснато експериментирам с него. В хляб не съм го слагала, но идеята много ми допада и ще я пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, радвам се, че ти хареса:)

    ОтговорИзтриване
  15. Утрепа ме с този сусамов тахан в хляба :)))
    Изглежда чудесно хлебчето и мога да си представя колко вкусно е било в комбинация с пепиния деликатес.

    А тази "Тодора" май преди това добре се е натумбачила :))), щом толкова спокойно си се излежава

    Много усмихната и вкусна вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ина, "Тодора" и сега се е натумбачила
    и кротува, а другото в комбинация с деликатеса стана вкусно!!!
    Все така хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, е как да не спи Тодора, ти хляб печеш, не рибка :)
    Ама пък колко е пухкав хляба!
    Нямам време да меся хляб...за съжаление. Или го правя в събота и неделя. Но сусам и сусамов тахан обожавам, ще направя при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
  18. Пепче, тя Тодора и по рибка не си пада;яде суха храна :)
    А за месене и аз нямам време, но в събота и неделя/като се захлади/ ще се жертвам !

    ОтговорИзтриване