28 август 2010 г.

НЕЩО КАТО ФУГАС И МУХАМАРА

Страхотно заглавие се получи :)

Харесах този хляб, но намерих рецепта  с плънка
и ми хареса.

Когато трябваше да разточа отделните хлебчета,
реших, че при изпичането може да се разтече кашкавалът,
а и разточването ме затрудни и на места питките се поразкъсаха около плънката и не направих типичните разрези.

Получиха се пухкави питки с плънка, които с мухамарата
съвсем ти се услаждат.

Продукти за питките : 

250 г брашно
10 г захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. суха мая
10 г масло 
150 мл хладка вода

От посочените продукти се забърква меко тесто, покрива се и се оставя да втаса за 60 минути.

Плънка

1 глава настърган червен лук
2 парчета бекон,нарязан на ситно
100 г сирене чедар, нарязано

За поръсване
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. сол
мащерка, суха 
босилек, сух

2 с.л. зехтин

Докато  чакаме тестото да втаса
задушаваме лука, добавяме бекона и бъркаме, докато стане хрупкав 
и златист. Оставяме да изстине.

Разбъркваме подправките.

Втасалото тесто разделяме на 7.
Ако искаме да са по-големи питките на по-малко парчета.
Във всяко парче поствяме от изстиналата плънка, към която сме добавили
чедър-а.
Оставяме 10 минути да почиват.
Разточваме ги, напръскваме със зехтина и поръсваме с подправките.
Изпичаме до готовност в предварително загрята фурна до 200 градуса.


Станаха много вкусни.


А Мухамара

се прави от печени чушки, орехи и хлебни трохи.Произходът на Мухамара е сирийски . Понякога се слагат подправки, лимонов сок и най-интересната съставка – сок от нар. Сокът от нар не е задължителен  по-често без,  ако намерите някъде в арабските магазинчета концентрат от този сок – пробвайте го. Има невероятен аромат и сладката му киселост придава много интересен вкус на тази разядка, а и на доста други ястия от арабската кухня.

4 големи  печени, обелени чушки
100гр. орехи
1-2 скилидкi чесън
1 с.л концентриран сок от нар
3 с.л. трохи от хляб
сока от лимон, на вкус
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. канела/ по-малко/
½ ч.л. кимион на прах / при мен без/
2 с.л. зехтин + още малко за сервиране
Сол


В кухненски робот най-напред сложете орехите и чесъна и мелете докато станат на едри трохи. Добавете чушките, трохите, солта и мелете докато стане гладка смес. Накрая сложете подправките и зехтина, като може да добавите повече от оказаното в рецептата, ако сместа е прекалено гъста.

Аз бих сложила и малко сиренце / крем, или намачкано/

Е, питката и разядката се допълват чудесно :)


Да ви е сладко!

32 коментара:

  1. Хахаха ей страшно заглавие!!!
    Браво ,Дани!:)))
    Вече взех да се облизвам ;)изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много интересно предложение е това за мухамарата. Не бях чувала за нея. В същото време отдавна се чудя къде мога да употребя сок от нар, който виждам по арабските магазини. Благодаря ти за рецептата. Непременно ще се пробва. Фугасът звучи вкусно. Няма значение за разрезите. Вкусът е най-важен. Поздрави и приятна почивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ondi, направо е убийствено /заглавието, де/
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Мира, радвам се, че имаш сок от нар :)
    И аз трябва да си потърся!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Хлебчетата са чудни, обаче това което най-много ме плени е тази мухамара, не бях чувала досега за тази сирийска разядка, звучи много вкусно.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,заглавието ти е много провокативно-екзотично:)
    Хареса ми и на мен тази мухамара,полезно ми беше да разбера за сока от нар, не знаех,че има в арабските магазини.
    А фугаса ти е много апетитен,няма разрези,но пък каква плънка има,започнах да преглъщам...
    Спокойна и слънчева неделя:)

    ОтговорИзтриване
  7. Рецептата на питките ми хареса много, Дани! Относно разядката съм резервирана, но разчитам на твоя вкус и съм сигурна, че е чудесно допълнение към хляба. :)
    Прегръдки и целувки, с пожелания за прекрасна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, ние сме "фенове" на различни разядки :)
    И тази ни хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Диди :)
    Радвам се, че ти допада предложението ми и екзотичната провокация в заглавието!
    Поздрави, слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Еви, питките са вкусни,
    а ако някоя подправка те резервира
    за разядката, пропусни я:)
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Нещо като нещо много вкусно :)
    Ех, Дани, как ги измисляш заглавията само :) веднага ти приковават вниманието :)
    Приятен неделен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Чела съм много книги, Зори :))))
    Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. И ние сме фенове на различни разядки, но тази не я бях срещала до сега. Определено много ми допада и ще се приготви скоро :)

    Поздрави с пожелание за спорна и усмихната седмица, Дани :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Фугасът ти е много изкушаващ ммм Много обичам мухамара. Открих я едва миналата година, но ми стана много любима, както всичко с печени чушки. Много добра комбинация. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  15. Тони,
    радвам се, че ти допада:)
    Сърдечни поздрави от мен и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Цвети,
    радвам се, че си я открила и ти харесва :)
    И аз съм любител на "неща" с червени чушки!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Уникално предложение, Дани, а аз съм го пропуснала ...
    Арабската кухня ми е много интригуваща и почти непозната.Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  18. Ивче, и аз не съм на "ти" с тази кухня, но правя плахи опити:)

    ОтговорИзтриване
  19. Ей, от кога и се каня на тази мухамара! Сега вече с рецептата ти ще я направя!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Ех, Дани, пак ме хвърли в оркестъра :)))

    Ще се пробвам и аз с тази махаща Мара :)))

    Чудесна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, изобщо не се чуди :)
    Вие харесвате червени чушки, така че...
    Усмихната седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Инче, ти винаги си солистка в оркестъра, така, че пробвай :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Много ме радва увлечението ти към екзотичната кухня:) Вече няколко пъти пробвам твоите рецепти и определено не съжалявам! Записвам си я и тази за следващ опит.

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, много интересна питка и плънка! :) Не познавах мухамарата, научих нещо ново, благодаря ти!
    Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Лулу,
    радвам се, че ти харесват и на теб
    тези рецепти :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, сега, когато има червени чушки в изобилие е време :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Това е рецепта, която си струва да се опита. Поздравления за креативността и интересните идеи!

    ОтговорИзтриване
  28. Augusta, благодаря много!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  29. О да, тази питка чудесно върви с тази разядка.
    Много апетитни са и двете, ДАни!
    Много ми харесва предложението ти, а в събота май ми се очертава чушков ден, ще взема и за питка да си помисля :)
    Поздрави на теб!

    ОтговорИзтриване
  30. Радвам се, Пепи, че ти харесва :)
    Покрай чушките направи и хляб и..готово!
    Поздрави и спорни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  31. Фугасът изглежда много апетитно,а и много обичам мухамара ,непременно ще се възползвам от рецептата, благодаря :)
    Много приятен,вкусен и уютен блог !
    Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря, Сабина за хубавите думи:)

    ОтговорИзтриване