31 януари 2010 г.

Ябълкова тарта


  • Ябълките са един от любимите ми плодове през зимата за сладкиши. Но тази година, изкушена от прекрасните рецепти, които чета, те сякаш останаха на заден план. И понеже днес за основно ястие правих едно ризото, от него ми остана по- голямата част от една дюля. Първо си помислих за дюлените облачета, на които на Ина , помощникът направи прекрасни кошнички, но понеже имах ябълки реших, че днес е денят "x" за моят ябълковo -дюлен сладкиш :
Продукти:
  • за тестото:
  • 21о г брашно
  • 125г масло
  • 80 г пудра захар
  • 1 -2 жълтъка/ в зависимост от големината на яйцата/
За ябълковата смес:
  • 3-4 ябълки/при мен днес и 1/2 дюля/
  • 100 г захар
  • 80 г масло
За яйчената смес:
  • 3 яйца
  • 300мл сметана/при мен днес беше 1 малка кофичка, разредена с прясно мляко на око/
  • 100 г захар
  • Приготовление на тестото: смесвам брашното с пудрата захар, добавям маслото, нарязано на парчета и жълтъка и бързичко размесвам продуктите да се хомогенизират.Оставих за 1/2 час в хладилника, завито в полиетиленово фолио. След това го разточих и поставих с борд в тавичка 28 см.
  • Отделно се разтопява маслото, добавя се захарта да се разтопи и се добавят нарязаните на парчета ябълки и дюлята и без да се покрива с капак се "запържват', докато течността се изпари/остава малко гъст сироп./ Изсипва се върху тестото.

  • Върху плодовата смес се изсипва яйчената, от разбитите яйца, захар и сметана.
  • Пече се в предварително загрята фурна 40-45', при 190 градуса
  • Да ви е сладко !

30 януари 2010 г.

Бърз кекс със сирена

Днес нещо ме домързява от сутринта, станах, изпих си кафето като проследих кой какво ново е сътворил в блоговете, после се обади една приятелка, с която можем да говорим с часове, отидох на пазар и...видях, че нямам много време за приготвяне на обяда. Отворих хладилника, видях че имам доста различни сирена и така реших да спретна набързо този кекс на Мария. Стана прекрасен, плътен, ухаещ на масло...Предлагам го на вашето внимание:
  • 300 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 250 г извара
  • 200г сирене - натрошено
  • 200 г кашкавал -настърган
  • 200 г масло -разтопено
  • 4 яйца
  • 50 г ементал за поръсване /при мен малко синьо сиренце/
Всички продукти се смесват и се изсипват в намазнена тава с диаметър 28 см, или в кексова форма 30 см. Според мен тавата е за предпочитане. По- добре е също така яйцата да се разбият отделно и да се прибавят към сместта. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна до зачервяване, около 30 мин. Да ви е сладко :))))

27 януари 2010 г.

Яхния "Френски Рай"


"За французина знам, че не сяда на масата без сирене и вино, а това да си ляга сам - не съм чувал. Говори се всъщност, че французинът сменя любовницата си за добре сготвена леща."

  • За тази леща ще стане въпрос след малко, а цитатът е от колоритната рецепта на покойния Цаньо Сърнев. Ще си позволя от време на време да го цитирам, за да изпитате духовна наслада.
Продукти
  • 250 г леща
  • 2 ч.ч. червено вино
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 3 картофа
  • 2 кубчета бульон
  • 1 л. вода
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 200-300г пушени гърди
  • дафинов лист
"Нарежете на кубчета едно парцалче/200г/ от гореспоменатите свински прелести.Хвърлете ги в тигана без мазнина и ги запържете. И понеже гърдите много добре вървят с лук, добавете нарязани на филийки двете глави лук и ги завъртете до златисто, като новите 5 стотинки."
  • Лещата сме я накиснали от вечерта във виното и след като запържим и лука я
добавяме, доливаме водата и добавяме двете кубчета бульон. Вари се на не много силен огън, като преди да е напълно готова добавяме нарязаните моркови,картофи, захарта, солта и пипера. Забравих естествено дафинов лист, но какво е яхния без дафинов лист, така че добавяме и него.
  • "Опитвате дали нещо не е закъсняло да омекне и след като се уверите, че хармонията е пълна я сваляте от котлона."

  • Не можете да си представите какъв аромат се разнася по време на готвенето - от виното, дафиновия лист-опияняващ е!

  • Това е рецептата, която видях преди време при Зори и от тогава чакам удобния момент да я приготвя.
"Хапвате, пийвате и се сещате как една англичанка определя французина- Сирене,вино и първата срещната .За леща не се споменава"
  • Дано успях да докосна душите ви. А иначе можете да прочетете тук рецептите на Цаньо Сърнев -велоколепни са !!!

Да ви е сладко:))

26 януари 2010 г.

Сладкиш с много сушени плодове и орехи

Отдавна не е било толкова студено в Бургас. На всичкото отгоре естествено улиците са в ужасен вид и да се движиш по тях си е цяло геройство :) Придвижването става бавно и по-бързичко усещаш как се вледеняваш /брррр/. В по-студено време гледам моето коте как похапва по-често и се чува хруп-хруп, защото така си трупа подкожни запаси, за да и е по-топло /не, че не е размаазана на парното/. И така мръзнейки, реших и аз да похапвам нещо като "енергийна бомба", за да не ми е студено.Друг е въпросът: къде ми се трупа на мен:) .Така си харесах една рецепта с повечко сушени плодове, която и друг път съм правила и ми харесва. Така, че ако и на вас ви е студено трябва да си осигурите:
  • 200 г сушени плодове по избор /аз имах кайсии и два вида стафиди/
  • 50 г масло
  • 120 г начупени орехи
  • 2 яйца
  • 150 г кафява захар
  • 1 1/2 ч.л. канела,карамфил и индийско орехче
  • 300 г брашно
  • 1 ч.л.сода /непълна/
  • 2 ч.л. бакпулвер
Поставяме на котлона 250 мл вода и след като заври добавяме плодовете, маслото и содата и след като маслото се стопи добавяме орехитте и сваляме от котлона.Оставяме да изстине. Разбиваме добре яйцата и захарта, добавяме изстиналата плодова смес и добавяме пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и печем в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато сладкиша бухне и при опитване с клечка, тя излезе суха/ Ако искате можете, докато е топъл сладкиша да го залеете с глазура от която става още по-вкусен:
  • 150 г пудра захар
  • 3 с.л. пресен лимонов сок/при мен от червен грейпфрукт/
И така предполагам, че сте се стоплили :) Добър апетит!

24 януари 2010 г.

Традиционен унгарски гулаш

В Унгария това е най-популярната национална супа, наследство от номадските времена на маджарите. Супата се е приготвяла на полето в специален съд, наречен бограч, който се закачвал на верига и под него се пали огънят. Впоследствие тази гъста супа се доразвива с прибавянето на зеленчуци, а що се отнася до червения пипер или паприката, тя започва да се употребява в Унгария едва в края на XVII век.
До тук с историята :)

За днешното приготвяне са ви необходими:
  • 600-800 г обезкостено говеждо/телешко/от плешка
  • 1 голяма глава лук
  • 6 суп.л олио/ в оригинала -свинска мас/
  • 2-3 картофа
  • 1 морков
  • 1 домат/ или от буркан, настъргани/
  • 2 чушки
  • 1/2 ч.л. кимион
  • няколко скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.л. червен пипер /може и малко лют
  • сол
Месото се нарязва на малки парчета. В олиото, или маста се запържват до златисто нарязания лук и чесън. Оставя се леко да изстине и тогава се добавят кимиона и червения пипер. Добавя се нарязаното месо, задушава се в собствен сос на тих огън под капак.
Аз го сварих до полуготовност в тенджерата под налягане.
През това време се нарязват картофите, моркова и чушките.
Прехвърля се месото в обикновена тенджера, като месото е останало само на мазнина.
Добавят се картофите и леко се запържват в мазнината, преди да добавя вода, морковите, чушките и доматите.
Вари се до готовност.
В оригиналната рецепта се приготвят т.нар. чипетке/ csipetke /
  • 80 г брашно
  • 1 яйце
  • сол
От тези продукти се омесва тесто и се разточва на кора с дебелина 1мм. Късат се парченца, с много малка големина /като грах/ и се пускат малко преди да се свали гулаша от огъня. Когато са готови те изплуват на повърхността. На мен днес явно ми се занимаваше


и както се вижда от снимката ги направих.
Този размер е голям и ги накъсах допълнително.
Пуснах 2-3 да опитам, но не ми допаднаха и "класиката" се "провали".
Гулашът стана превъзходен.
Според унгарците маста и лютия червен пипер са много важни.
Аз сложих люто, защото обичам, но нямах мас.
Ако имате смятам, че ще се получи много добре.

От мен:добър апетит :)))

23 януари 2010 г.

Руло с ванилов крем и сладко от боровинки


Това е рецептата за сладкиш с останалата ми Рикота.Видях я и ми хареса, още повече, че имам сладко от боровинки: Продукти
за пандишпаненото руло:
  • 4 яйца
  • 120гзахар
  • 120гбрашно
  • ванилия
за крема
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 ванилов пудинг на Д-р Йоткер
  • 150г захар
  • 1 яйце
  • 125 г краве масло
  • 100 г рикота
  • сладко от боровинки
Яйцата се разбиват добре със захарта, да удвоят обема си, добавя се пресятото брашно и ванилията, изсипват се в тавичка с размер 42/30 см / върху хартия и се пече при 160 градуса 20 минути. Изважда се от фурната и се обръща върху кърпа, с помощта на която се навива на руло.

Млякото се слага на котлона и към него се добавя предварително размития пудинг.Разбърква се добре и като заври се добавя жълтъка и се сваля от огъня, като се бърка, за да не хване коричка. Добавят се маслото и рикотата и внимателно се разбърква с предварително разбития белтък. Рулото се разгъва, намазва се с крема и отгоре се нанася сладкото /количеството е по желание/. След това се навива и се охлажда преди да се сервира .

Да ви е сладко :-))

The Duchess Дукесата


Днес гледах много хубав филм :The Duchess Дукесата с Кийра Найли. Филмът е създаден по романа на Аманда Форман и разказва вълнуващата история за една от най-модерните жени на XVIII век -дукесата на Девъншир- Джорджина. По много красив бих казала начин с изключително завладяваща игра е показан животът на тази екстравагантна жена; нейният политически и личен живот. Естествено има интрига в двата любовни триъгълника, но за съжаление тя живее във времето, когато темата "развод" е табу. Много хора проявяват интерес и правят аналогия с живота на лейди Даяна, която е пра-пра-пра-пра внучка на Джорджина и търсят нещо повтарящо се в живота и на двете. Лично аз не го гледах от тази гледна точка, а се насладих на начина, по който за онова време Дукесата отстоява любовта си и се опитва да се противопостави на строгите правила на времето. Горещо ви го препоръчвам и ви пожелавам: приятно гледане :) Музиката е прекрасна и е добре да изчакате да се извървят надписите, защото тогава можете да и се наслаждавате. Признавам си, че свалих филма от Интернет, но го гледах на TV-то, за да му се насладя напълно :)))

Дип от печени чушки,рикота и още ...

От коледното пазаруване ми поостанаха някои продукти. Един от тях е една опаковка Рикота. Използвах я в две рецепти, една от които е този дип, който за мен е много вкусен. За да му се насладите трябва да имате:
  • 5-6 печени червени чушки
  • 200 г Рикота
  • 2-3 скилидки чесън
  • 100-150 г начупени орехи
  • малко натрошено синьо сирене
  • олио или зехтин по желание
Чушките, чесъна и Рикота-та пасираме с пасатор, посоляваме малко, добавяме начупените орехи и натрошеното синьо сирене. Разбъркваме добре. По желание прибавяме малко зехтин. Консумира се както ви харесва: върху филийка домашен или купешки хляб, сухар...Въпрос на вкус :) Добър апетит :)))

19 януари 2010 г.

Десерт с тиква


От два дни вали сняг, всичко побеля, красиво е, но само през прозореца.
Иначе трудно се движиш, защото естествено никой не чисти и чакаме естественото затопляне да свърши тази работа. Но не е честно да започвам тази тема /с почистването/ след като цялата къща ухае на тиква и канела, или на "тиква по гръцки".
Не знам защо така е записана в рецептите на майка, но това няма значение, по-важното е, че е лесна, вкусна и ухаеща прекрасно :)


   Продукти




Тиква, нарязана на парчета,
2 с.л. брашно
 5-6 с.л. олио
 1/2 ч.ч. захар
 орехи, нарязани
канела и вода да стане гъста кашичка.



Тиквата се нарязва на парчета и се поставя в правоъгълна тавичка, като се нарежда плътно.
Останалите продукти се смесват и тиквата се залива/трябва да е почти покрита/ .
Пече се при предварително загрята фурна до омекване.
Ароматът е прекрасен, а резултатът може да опитате след като я приготвите!
 Да ви е сладко:)))

18 януари 2010 г.

И аз си взех усмивка..

ЕДНА УСМИВКА И ЗА ТЕБ И аз си взех усмивка...от Диани, за което и благодаря :) И искам да я подаря на всички вас с пожелание за успешна и усмихната седмица
Смехът е заразителен, "прихващаш" го като грипа. Когато срещна някой, който ми се усмихва, тутакси предавам усмивката по-нататък. Хиля си се открито и видя ли,че хората насреща ми се усмихват, вече знам , че съм забелязан. Така една едничка усмивка може да обиколи света и всеки да си вземе от нея като от несметно съкровище. Ако и ти сега се усмихваш, накарай и другите да го почустват. Започни епидемия и "зарази" целия свят. Вземи тази усмивка и я изпрати на един приятел . "Един" ли казах?!... ВСЕКИ ИМА НУЖДА ОТ УСМИВКА.

10 януари 2010 г.

Турски кифлички със сирене


Търсейки рецепта за закуска /но и да е в по-голямо количество/ не можах да устоя на тази снимка - толкова апетитни, с маково, сусамово семе, а и ми се видяха множко.

А и това, че мога да оставя тестото за цяла нощ в хладилника и на сутринта да станат по-бързо не беше за пренебрегване.
И така:
смесих 
2 водни чаши /200мл/ топло мляко
1 водна чаша разстопено масло  /при мен 3/4чаша масло останалото олио/ 
едно пакетче суха мая - аз ползвам YUVA турската мая и съм много доволна

Добавят се
2 яйца 
1/2ч.л. сол 
5-6-водни чаши брашно
 150г сирене са необходими за плънка.
 Бърках с миксер с бъркалките за тесто, докато сместа не започна да се отделя от стените на съда.
Преместих в намазана с олио купа, да втаса и съхраних в хладилник/ добре намазнено и от горе.
Сутринта извадих тестото,  оставих да се отпусне около 1/2 час, с намазнени ръце оформих топчета и оформих кифличките както е показано на снимките и повърхността поръсих обилно с брашно.
Оставих ги в намаслената тава да се отпуснах още 30 мин,намазах с жълтък,
поръсих със сусам и пекох на 180 градуса до зачервяване.
При мен излязоха около 2 тави и тестото прибрах да чака в хладилника.Резултатът е вълшебен.
И моля ,изчаквайте се, когато си взимате : има за всички:))))

P.S По съвет на Мария тази мая се прибавя направо към брашното без предварително разтваряне:)

8 януари 2010 г.

Баница с праз

 
Отмина първата работна седмица, макар и трудно да се съвземаме от празници, готвене  и осоообено-похапване.Излишно е да ви казвам,че съм любител зимата на панталони, но по разбираеми причини се "докарах"в пола?! Е, и тя ми стои добре.  И както си казвах , че не искам да си помисля за готвене, за съжаление не ми се получи. И набързо тази вечер спретнах една баница, като реших да сменя рецептата, която се харесва напоследък у нас/нали е нова годината и рецептата трябва да е нова/ Обичам да използвам зимата праз и за това потърсих /и естествено намерих рецепта, която ми хареса. Благодаря на Nanita за идеята. Получи се много добре-мекичка, пухкава и вкусна:)))) Рецептата е спазена съвсем точно. Само ще уточня, че използвах почти 1ч.ч.олио. Ако искате и вие нещо ново-опитайте!!! И понеже Nanita не е публикувала снимка аз ви представям:))

2 януари 2010 г.

Лучник

  • За тази година едно от нещата,които искам да науча е :да правя хубави снимки/не само кулинарни/Е вече научихте едно от пожеланията ми.Ама само едно,защото вие да не си мислите,че...Но до тук с желанията ми:) От известно време чета блога на Ева.Има прекрасни снимки както при много от вас/и аз винаги го отбелязвам в коментара/Това не е най-важно за мен,но е нещо,което ми прави впечатление.Освен това има много хубави рецепти с тесто с мая/това е нещото,което още не мога много добре/.Така прелиствайки рецептите и чудейки се какво да направя реши да направя този:лучник .За тестото са ви необходими:20 г прясна или 7 г суха мая ,250 мл топла вода ,2ч.л.захар,2ч.л. сол,450-500г брашно,2с.л.зехтин или олио.За плънката са необходими:400г нарязан на ситно и задушен лук в 3-4с.л.зехтин/до омекване/1 домат нарязан на ситно,който се добавя към задушения лук,сол,червен ,черен пипер,чубрица и 1 яйце за намазване. Приготвяне:маята,захарта се разтварят в 1/2 от топлата вода и се оставя за 10 мин да втаса.Брашното се пресява прибава се солта и в направено в средата кладенче се сипва втасалата мая и останалата топла вода.Омесва се тесто/аз ползвах комбайн/,накрая се прибава мазнината и след като завърши месенето тестото се поставя в намаслена купа ,покрива се и се оставя на топло поне 1 час.През това време се приготвя плънката:задушава се ситно нарязания лук в мазнината /аз ползвах червен лук/ до омекване,добавя се пресен домат нарязан на ситно,солта и подправките.През това време тестото е увеличило 2 пъти обема си.Изважда се от купата и се разделя на 2 части.Намазва се с мазнина една тавичка 28 см .Едната топка се разточва ,или дърпа с ръце на кора с малко по-голям диаметър от тавата,така че краищата да висят малко навън .Отгоре се слага част от плънката.Другата половина от тестото се разточва на 2 кори с размера на тавата и се поставят върху плънката-кора-плънка.След това краищата на първата тава се загръщат навътре.Намазва се с разбитото яйце и се поставя в студена фурна,която тогава се включва на 180 градуса.Така се осъществява 3-то втасване.Пече се около 25-30 мин до зачервяване.След изваждане се намазва със зехтин и се покрива с кърпа.Стана много вкусно.Пропорциите са много точни,за да се справя.А за тези от вас ,които са виртуози на тестото това ще е много лесна работа.Не ви остава нищо друго ,освен да запретнете ръкави....и вие си знаете.Да ви е сладко:)))

Last chance,Harvey, или един прекрасен филм

"Последен шанс,Харви",или още един филм за релакс:)

За мен прекрасен филм-нещата от живота-романтични ,истински ,човешки за актьорска игра да не говорим!!!

Е,не го гледах с чаша горещ шоколад,а с чаша червено вино и....хрупах?! едни едри страгали:) Така де и това са нещата от живота,нали?

Ако ви допадат такива филми ,значи това е вашият:))))

1 януари 2010 г.

Чаша горещ шоколад и още нещо...

Отдавна очаквах този момент: чаша горещ шоколад и филмаДжулия и Джули"!!!!

Уверявам ви -страхотна комбинация,

а от вълнение -забравих снимка на шоколада.

Но рецептата е невероятна/аз използвах Lindt-60%,черна опаковка /

Честита Нова 2010 година

Честита Нова 2010 година мили приятели и читатели на блога ми!Нека тя бъде за вас много здрава,мирна,късметлийска и усмихната година!Бъдете удовлетворени от пътя,който сте избрали.Нека докосне най-съкровенните ви мечти,за които съм сигурна,че част от осъществяването им е във вашите ръце.И не спирайте да обичате и да се радвате на всеки изживян миг:))) Това,което виждате на снимката е сутрешното ми кафе,което направих с тази прекрасна "френска преса"за кафе.Тя ми е подарък от Крис и Магда от тяхната коледна томбола:))