27 януари 2010 г.

Яхния "Френски Рай"


"За французина знам, че не сяда на масата без сирене и вино, а това да си ляга сам - не съм чувал. Говори се всъщност, че французинът сменя любовницата си за добре сготвена леща."

  • За тази леща ще стане въпрос след малко, а цитатът е от колоритната рецепта на покойния Цаньо Сърнев. Ще си позволя от време на време да го цитирам, за да изпитате духовна наслада.
Продукти
  • 250 г леща
  • 2 ч.ч. червено вино
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 3 картофа
  • 2 кубчета бульон
  • 1 л. вода
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 200-300г пушени гърди
  • дафинов лист
"Нарежете на кубчета едно парцалче/200г/ от гореспоменатите свински прелести.Хвърлете ги в тигана без мазнина и ги запържете. И понеже гърдите много добре вървят с лук, добавете нарязани на филийки двете глави лук и ги завъртете до златисто, като новите 5 стотинки."
  • Лещата сме я накиснали от вечерта във виното и след като запържим и лука я
добавяме, доливаме водата и добавяме двете кубчета бульон. Вари се на не много силен огън, като преди да е напълно готова добавяме нарязаните моркови,картофи, захарта, солта и пипера. Забравих естествено дафинов лист, но какво е яхния без дафинов лист, така че добавяме и него.
  • "Опитвате дали нещо не е закъсняло да омекне и след като се уверите, че хармонията е пълна я сваляте от котлона."

  • Не можете да си представите какъв аромат се разнася по време на готвенето - от виното, дафиновия лист-опияняващ е!

  • Това е рецептата, която видях преди време при Зори и от тогава чакам удобния момент да я приготвя.
"Хапвате, пийвате и се сещате как една англичанка определя французина- Сирене,вино и първата срещната .За леща не се споменава"
  • Дано успях да докосна душите ви. А иначе можете да прочетете тук рецептите на Цаньо Сърнев -велоколепни са !!!

Да ви е сладко:))

13 коментара:

  1. Дани,
    обичам леща,
    а така описана и представена -
    още повече!
    Благодаря ти за насладата,
    усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Удоволствие е за мен, че съм ти доставила наслада :)Хубава вечер от мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ох Дани, искрено се смях и радвах на рецептата. Лещата изглежда много добре, а Цаньо "изби рибата". :)
    Поздрави и весел ден утре! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Маги. Това беше и желанието ми -да погледнем под друг ъгъл на рецептите:) Иначе виното я прави съвсем различна :)Хубав ден и на теб и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, стрхотно изглежда, а сигурна съм, че и на вкус е превъзходна! Благодаря за споделената рецепта, обичаме много леща, значи ще се пробва :))))

    Поздрави и хиляди усмивки с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Еййй, дано не е късно да си възкликна от ентусиазъм за тази рецепта:) Обожавам леща , комбинирала съм я с въпросните гърди, че и с пилешко( ми да, става си);) но не съм слагала вино. Ето сега имам възможност.Дани, благодаря,че ме спаси от мислене какво да сготвя тази вечер:))) Едно въпросче- може ли да заменя с бяло вино? Знам,че е по-леко и пасва на др. ястия, но искам и да е по-леко яденето. А и в момента имам само бяло де;)))Благодарско за идеята. Мен идеите за готвене ме морят повече от самото готвене;)))
    Силна бургаска предгръдка:))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за включването, че и с въпросче :))Смятам, че няма проблем да е бяло виното /нали не сме французи :-D/аз просто спазих рецептата/да си призная отдавна я бях набелязала и за това си купих червено:)Тъкмо ще докладваш, но мисля, че ще ви хареса .Топла бургаска прегръдка :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Илина :)Наистина вкусът е страхотен :)))Усмихнат ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда нещо съм объркала с коментара си снощи :) Няма значение - лещата е просто върховна :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Зори, ти това го разбра преди мен. Нали затова я направих?!!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Лещата е невероятна! Горещо я препоръчвам! Благодаря за вкусната рецепта! :) Усмихната и спорна седмица:):):)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Кате ! Хубава седмица и на теб :)))

    ОтговорИзтриване