26 декември 2022 г.

PASTIS GASCON


Това е един забележителен ябълков тарт с 
 
хрупкави златни върхове върху легло от  ароматни ябълки:
Pastis gascon е гурме легенда от малките долини на Герс, която изисква изключителна степен на умение, за да се направи.
Корите за сладкиша са точени на ръка и са били тънки, колкото е тънко булото на булката.

В днешно време се използват в домашни условия готови кори.
Моите не бяха за баклава, но бих опитала с тях.
Както бих опитала комбинацията с дюля и ябълки :)

В днешното ми предложение съм комбинирала :

200 г зелени, грани смит ябълки, обелени и нарязани на много тънки резени
200 г пинк лейди / не съм сигурна ;)/ ябълки, също нарязани на тънко
50 г сушени сливи, нарязани на малки парчета
70 г марципан за коледен вкус
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. захар
Арманяк, при мен порто за поръсване.


За намазване между корите :

125 г стопено масло
80 г кафява захар
10-12 кори
пудра захар за поръсване след изпичане




Плънката я приготвяте в отделна купа.
Взима се една кора, намазва се с масло и се поръсва щедро със захар.
Поставя се в намазана с масло форма за тарт с падащо дъно, като краищата ѝ остават да висят навън.
Върху нея се слага втора кора, повтаря се намазването и така  се нареждат 5 кори.
Върху тях се изсипва плънката.
Висящите краища се загръщат върху нея.
2-3 кори са намазват с масло и поръсват със захар, като всяка се събира на купчинка и се поставя върху плънката /висящите краища не могат да я покрият изцяло./

Фурната предварително се загрява до 180 градуса.
Поставя се формата като се наблюдава да не започнат корите бързо да покафеняват.
Тогава се покрива с хартия за печене.
По рецепта времето за изпичане е 1ч15 минути, но при мен може би за 35 минути беше готово.
Поръсва се с пудра захар.

Направих и един веган карамелен сос с кокосова сметана/ внимателно я извадих от консервата с кокосово мляко, където знаете водата се отделя на дъното.

 250 г кокосова сметана
 160 г кафява захар
 1 с.л. царевично нишесте


Давам ви линк за видео, за да проследите някои тънкости.

Много лек и ароматен десерт.
Препоръчвам ви го!



30 септември 2022 г.

ПИНСА РОМАНА


Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио.
Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, високата хидратация, малкото количество мая и формата.
Към бялото брашно се добавя оризово, или соево.

Всичко това я прави по-здравословна, ефирна и лесно смилаема.
Като топинг - изборът е ваш :)
Вече сме влюбени в това тесто и си заслужава да опитате.
Още повече, че по рецептата, която използвах всичко става на ръка и не иска месене.
После отлежава в хладилник поне за 24 часа, следва оформяне и изпичане.

Продуктите, които използвах:
 

420 г брашно
 80 г оризово брашно
  3 г суха мая
1 2/3 ч.ч. студена вода
1-2 с.л. зехтин
 9 г сол
В купа се смесват двата вида брашно и сухата мая.
Разбъркват се добре и се добавя студената вода.
Всичко се разбърква с дървена лъжица, за да се хомогенизира.
Накрая се добавят зехтина и солта.
Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя 30 минути.
Разбърква се отново с лъжицата и се оставя за още 30 минути.
Това разбъркване през 30 минути е три пъти.
Покрива се с фолио, или с капак, ако имате такава купа и се поставя за не по-малко от 24 ч. в хладилник.
След изваждане от хладилника тестото се изсипва върху добре набрашнена хартия за печене, при мен с оризово брашно.
Разделя се на две части/едната я прибрах във фризер/
Тестото се покрива с кърпа и се оставя за 60 минути да се надигне.
С ръце се разтегля като елипса, отгоре се накапва със зехтин и се оформя с пръсти, като фокача.

Тук се виждат много добре отделните стъпки!

Аз я изпекох върху нагрятата тава от фурната при 250градуса с топинг като пица "Маргарита"
за около 10 минути.

Тестото се издува при изпичане/още при оформянето правеше мехури/.
Стана фантастична!
Естествено си иска студена бира, или бяло охладено вино ;)
Да ви е сладко!







28 август 2022 г.

ТОРТА "Nua"




И
звестен сладкиш в нета, който се изпича заедно с крема.
В случая това е сладкарски крем, или pasticcera.
Качвам рецептата в блога, защото ни хареса, а забравям къде съм я запазила ;)

Кремът го направих предния ден, но не е задължително.
Все пак трябва да е изстинал.

ПРОДУКТИ КРЕМ:

500 мл пълномаслено мляко
120 г захар
25 г 00 брашно
25 г царевично нишесте (царевично нишесте)
жълтъка
портокалова кора или лимон )

ПРОДУКТИ ЗА КЕКСОВАТА СМЕС:

290 г брашно 00*
180 г захар
яйца средни )*
120 г слънчогледово олио
90 г мляко
портокалова кора или лимон )
10 г бакпулвер 
щипка сол

Отделете 50 мл прясно мляко. Останалото мляко (450 мл) налейте в тенджера, добавете кората от портокал (или лимон) и сложете тенджерата на котлона, като млякото се загрява почти до кипене.
През това време сложете жълтъците и захарта в купа, добавете млякото, което сте оставили настрана и разбийте с бъркалка, докато всичко се смеси добре. Разбъркайте брашното и нишестето.
изсипете сместа в тенджерата.
Оставете крема да стегне на слаб огън, след което го изсипете в купа, покрийте го с лист фолио и го поставете върху крема (това ще предотврати образуването на коричка на повърхността). Оставете крема да се охлади в хладилник. 

ПРИГОТВЯНЕ НА КЕКСОВАТА СМЕС:

Поставете яйцата, щипка сол и захарта в купа и ги разбийте, докато сместа стане светла и пухкава.
Добавете олиото, млякото и настърганата портокалова кора. Разбъркайте.
Смесете брашното и бакпулвера на няколко пъти, като ги пресеете и ги разбъркате, като ги разбърквате внимателно с шпатула. Изсипете сместа във форма за кекс с диаметър 24 см, за предпочитане с панти, застлана с хартия за печене.
Вземете обратно студения крем, разбийте го за няколко минути с ръбовете на вилицата, за да омекне и го разпределете по повърхността на тортата, като оставите краищата свободни.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160° вентилационна или на 180° статична 40-45 минути. Изпекох моята торта на 160 ° вентилация за 40 минути, след което я оставих в изключена фурна с открехната врата за 5 минути.

След като се охлади я поръсете с пудра захар!

Уточнения :
* понеже нямам брашно за кекс си правя сама :
от всяка чаша брашно махам 2сл. и добавям 2с.л. царевично нишесте
В случая от цялото количество брашно махнах 4 с.л. брашно и добавих 4с.л. нишесте.
** В оригиналната рецепта/на италиански/ пише 3 яйца и 1 белтък, но в превода на английски ми излизат само 3 яйца :)

Да ви е сладко!

4 април 2022 г.

DARK CHOCOLATE CHEESECAKE SOUFFLE

 


 Или иначе казано - отново шоколадово!
 Отдавна не съм показвала, но и не съм правила шоколадови   десерти.

 Но този няма начин да го пропусна, защото е едно вълшебство.

 Приготвя се бързо,само с 4 продукта, но оставя   невероятно 
усещане при   консумиране!  


ПРОДУКТИ

 200г черен шоколад със 70% какао
 240 г крема сирене, Филаделфия
 1/2 ч.ч. захар /240 мл е чашата/
 6 яйца, разделени

 

ПРИГОТВЯНЕ :

 
На водна баня се смесват сиренето и шоколада.
 Добавя се захарта и се бърка до разтварянето ѝ.
 Жълтъците се разбиват отделно и се прибавят към   шоколадовата  смес на три пъти при внимателно разбъркване.
 Белтъците се разбиват до меки върхове и също се прибавят на   порции до хомогенизирането им.
 Смесването става изключително на ръка, внимателно, за да се   запази пухкавата консистенция.

 Форма, с падащо дъно, с диаметър 18 см, се намазва с   масло.
 Алуминиево фолио се поставя под нея и обхваща и стените ѝ,   както при печене на чийзкейк, за да не влезе вода във   формата.
 Сместа се изсипва и формата се поставя в по-голяма тава, в   която се налива гореща вода.
 Пече се при 180 градуса, в предварително загрята фурна за   30  минути, изключва се и се оставя още 15 минути във   фурната. 



 Аз пекох 25 минути и изключих!

 Следва най-приятната част - да му се насладите.
 Да ви е сладко!