30 септември 2022 г.

ПИНСА РОМАНА


Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио.
Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, високата хидратация, малкото количество мая и формата.
Към бялото брашно се добавя оризово, или соево.

Всичко това я прави по-здравословна, ефирна и лесно смилаема.
Като топинг - изборът е ваш :)
Вече сме влюбени в това тесто и си заслужава да опитате.
Още повече, че по рецептата, която използвах всичко става на ръка и не иска месене.
После отлежава в хладилник поне за 24 часа, следва оформяне и изпичане.

Продуктите, които използвах:
 

420 г брашно
 80 г оризово брашно
  3 г суха мая
1 2/3 ч.ч. студена вода
1-2 с.л. зехтин
 9 г сол
В купа се смесват двата вида брашно и сухата мая.
Разбъркват се добре и се добавя студената вода.
Всичко се разбърква с дървена лъжица, за да се хомогенизира.
Накрая се добавят зехтина и солта.
Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя 30 минути.
Разбърква се отново с лъжицата и се оставя за още 30 минути.
Това разбъркване през 30 минути е три пъти.
Покрива се с фолио, или с капак, ако имате такава купа и се поставя за не по-малко от 24 ч. в хладилник.
След изваждане от хладилника тестото се изсипва върху добре набрашнена хартия за печене, при мен с оризово брашно.
Разделя се на две части/едната я прибрах във фризер/
Тестото се покрива с кърпа и се оставя за 60 минути да се надигне.
С ръце се разтегля като елипса, отгоре се накапва със зехтин и се оформя с пръсти, като фокача.

Тук се виждат много добре отделните стъпки!

Аз я изпекох върху нагрятата тава от фурната при 250градуса с топинг като пица "Маргарита"
за около 10 минути.

Тестото се издува при изпичане/още при оформянето правеше мехури/.
Стана фантастична!
Естествено си иска студена бира, или бяло охладено вино ;)
Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар