26 декември 2022 г.

PASTIS GASCON


Това е един забележителен ябълков тарт с 
 
хрупкави златни върхове върху легло от  ароматни ябълки:
Pastis gascon е гурме легенда от малките долини на Герс, която изисква изключителна степен на умение, за да се направи.
Корите за сладкиша са точени на ръка и са били тънки, колкото е тънко булото на булката.

В днешно време се използват в домашни условия готови кори.
Моите не бяха за баклава, но бих опитала с тях.
Както бих опитала комбинацията с дюля и ябълки :)

В днешното ми предложение съм комбинирала :

200 г зелени, грани смит ябълки, обелени и нарязани на много тънки резени
200 г пинк лейди / не съм сигурна ;)/ ябълки, също нарязани на тънко
50 г сушени сливи, нарязани на малки парчета
70 г марципан за коледен вкус
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. захар
Арманяк, при мен порто за поръсване.


За намазване между корите :

125 г стопено масло
80 г кафява захар
10-12 кори
пудра захар за поръсване след изпичане




Плънката я приготвяте в отделна купа.
Взима се една кора, намазва се с масло и се поръсва щедро със захар.
Поставя се в намазана с масло форма за тарт с падащо дъно, като краищата ѝ остават да висят навън.
Върху нея се слага втора кора, повтаря се намазването и така  се нареждат 5 кори.
Върху тях се изсипва плънката.
Висящите краища се загръщат върху нея.
2-3 кори са намазват с масло и поръсват със захар, като всяка се събира на купчинка и се поставя върху плънката /висящите краища не могат да я покрият изцяло./

Фурната предварително се загрява до 180 градуса.
Поставя се формата като се наблюдава да не започнат корите бързо да покафеняват.
Тогава се покрива с хартия за печене.
По рецепта времето за изпичане е 1ч15 минути, но при мен може би за 35 минути беше готово.
Поръсва се с пудра захар.

Направих и един веган карамелен сос с кокосова сметана/ внимателно я извадих от консервата с кокосово мляко, където знаете водата се отделя на дъното.

 250 г кокосова сметана
 160 г кафява захар
 1 с.л. царевично нишесте


Давам ви линк за видео, за да проследите някои тънкости.

Много лек и ароматен десерт.
Препоръчвам ви го!



2 коментара: