22 септември 2019 г.

КРЕКЕРИ С ЧЕДЪР



Обичам и крекери, и чедър :)
Когато видя в Лидл опаковка по 1 кг

винаги купувам.

Днешното ми предложение е лесно, бързо и с много точни

грамажи на продуктите.

Остава само да ги направите.

ПРОДУКТИ

180 г настърган чедър
125 г брашно /1ч.ч./
1 1/2 ч.л. царевично нишесте /прави по-меки кракерите/
1/4 ч.л. сол
85 г /6 с.л/ студено масло
2 с.л. ледена вода.


ПРИГОТВЯНЕ
Ако имате процесор, смесвате първите 4 продукта, добавяте студеното масло, нарязано на кубчета и водата.
Аз добавих 3 с.л.

На набрашнена повърхност се изсипва тестото, разделя се на две части, сплесква се леко, за да се разточва после по-лесно

и всяко парче се увива в прозрачно фолио.
Оставя се хладилник най-малко за 30-40 минути.
Моето престоя повече.

Тестото се изважда от хладилника.
Поставя се върху леко набрашнена повърхност и се разточва
на квадрат с размери 20/20 см.
С нож се разрязва на парчета.
Поставят се в тава, покрита с хартия.
Така се процедира и с другото парче.

Пекат се в предварително нагрята до 180 г фурна за 15 минути.
Ако ги искате много хрупкави може и за 20 минути.

След охлаждане се чува само хруп-хруп :)

Да ви е сладко!

19 юли 2019 г.

ЗА ЕДНИ ВКУСНИ БАНИЧКИ




Заглавието едва ли прави впечатление, защото знаете, че правя доста и все различни, баници.
Тази, която ви предлагам ми се видя интересна, но с нетърпение очаквах да видя резултата.
Правила съм баница, залята с гореща вода, но тук е малко по-различно.
Преминавам направо към продуктите, защото в тази жега сигурно не ви се чете много :)



ПРОДУКТИ


Кори 500 г



3 яйца
300 г сирене
10 с.л. гореща вода
15 с.л. олио
1 бакпулвер
щипка сол

250 мл топла вода


Техниката на приготвяне е следната:

Кипват
10 с.л. вода / аз я правя в каната и после ги измервам/
Смесват се разбитите яйца, намачканото сирене, олиото, солта и бакпулвера.
Горещата вода се добавя с постоянно бъркане.
От тази смес се отделят 3-4 лъжици, които се поставят върху баницата преди печене.

Взимат се по две кори.
Първата се намазва с две с.л. от плънката, поставя се втората и се намазват с още две лъжици
се поставят две лъжици.
Завиват се  на руло, а после на охлюв.
Така се процедира с всички кори.

В тавата се изсипват внимателно 250 мл. топла вода, като се внимава да не се намокри баницата отгоре

Така престоява 30 мин., преди да се сложи в загрята до 220 градуса, фурна.
Преди поставянето се залива с отделената плънка.
След първите 10 минути се намаля до 200 градуса и се изпича до готовност.

Много е вкусна, но трябва да я опитате :)
А и студеният айрян е полезен през лятото.

Да ви е сладко :)

21 юни 2019 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИ С ВКУСЕН ПЪЛНЕЖ









Предлагам ви едни кифли с чудесен пълнеж.
Рецептата за тестото е на Роси за козунак със сирене Филаделфия.
Сиренето се слага в тестото.

Разбирате, че в тази жега ще карам по мързеливия начин.
Тук можете да прочетете как се прави тестото.
Аз нямах прясно мляко и сложих кисело.
И след омесване оставих тестото през нощта в хладилник.

ПЛЪНКА

Много е импровизирана от :

орехови ядки
лешников тахан
желе от сладко
цвик от киселото мляко за хомогенизиране
Тестото след изваждане от хладилника се разделя на части -

при мен по 100г всяка
Разточва се на елипса и се правят няколко разреза в горната част.
В основата се слага от плънката и се завива.
Нареждат се в покрита с хартия тава и се оставят да втасат
Намазват се с жълтък и малко мляко.

Пекат се при 190 градуса до готовност!

Да ви е сладко!

18 май 2019 г.

COOKIE BUTTER / Biscoff Spread




Предлагам ви едно чудесно масло от бисквити.
Можете да го похапвате в късните часове тайно от лъжичка,
като Нутела, или можете да го намазвате, например върху бриош.
Понеже е много вкусно, вие ще си намерите най-добрия начин да
му се насладите.




Можете да използвате различни бисквити :

Орео, като махнете пълнежа
Biscoff - каквито са моите
Бисквити с шоколадов чипс
Грахам бисквити
Бисквити от овесени ядки
Хрупкави фъстъчени бисквити...

Можете да добавяте ядки, какао, есенция...

Предлагам ви и два начина за приготвяне
Първият е по-лесен и с налични продукти
Вторият и ска консервирани продукти, но е по-кремест и поне за мен
е за предпочитане :)

Количеството на бисквитите е 240 г

ПЪРВИ НАЧИН

240 г смлени бисквити
2 с.л. кафява захар
1 с.л. стопено масло
1/3 ч.ч. /80 мл/ течна сметана



ВТОРИ НАЧИН


240 г смлени бисквити
4 с.л., 60 г, масло
1/2 ч.ч. подсладено кондензирано мляко - 120 г
1/4 ч.ч. сметана *, , или кондензирано мляко /без захар/





Количеството на бисквитите е 240 г

ПРИГОТВЯНЕ

При първия начин се смесват всички продукти до хомогенизиране.
При необходимост може да добавите още сметана.

При втория начин в тенджерка на тих огън се слагат маслото, сметаната и млякото.
Бъркат се до хомогенизиране, което става бързо
* Аз добавих още сметана.
Добавят се и смлените бисквити и се хомогенизира.

В близост трябва да имате лъжичка за опитване ;)

Маслото се поставя в бурканче.
Колко ще издържи, не знам, защото съм сигурна, че ще свърши бързо.

Ами това е - бързо лесно и вкусно!
Насладете му се!

20 април 2019 г.

АРАНЧИНИ СЪС СПЕЦИАЛЕН СОС





Обичам ризото, а превърнато в аранчини - още повече :)
Днес ги направих по различен начин и станаха чудесни!
Като гарнитура приготвих един богат доматен сос и комбинацията стана...мммм...

Разликата е в приготвянето на сместа за аранчини.
Преди съм ги правила като плънката я слагам при оформянето на кюфтетата-
обикновено задушен спанак и моцарела.
Нямах спанак, но и този начин на приготвяне е улеснен.

Затова, ако ви допадне, опитайте ги!

ПРОДУКТИ

ЗА ОРИЗА

2 с.л.  масло
1 малка глава лук, нарязан
2-3-4 нарязани на ситно скилидки чесън
2 /1 1/2/ ч.ч ориз Арборио
1/2 ч.ч. бяло вино
сол
ч.пипер
4 ч.ч пилешки бульон, или 2 кубчета
1 ч.ч прясно мляко


ПЛЪНКА КЪМ ОРИЗА

1 ч.ч. настърган кашкавал - чедър, или гауда
1 ч.ч. настъргана моцарела
1 яйце
 2 с.л. нарязана левурда, или магданоз
сол


ПАНИРОВКА

2 яйца
брашно
галета -моята е домашна /смлени на едро сухари/


Всичко за панировката е в отделни купички.

СОС

1 глава лук, нарязан на ситно
2-3-4- скилидки чесън, нарязани
нарязани печени червени чушки
нарязан печен патладжан
1 кутия нарязани домати
сол
ч.пипер
лют пипер
захар
пушен пипер


ПРИГОТВЯНЕ

В маслото се задушават лука и чесъна, добавя се ориза и се разбърква, докато стане прозрачен.
Добавя се бялото вино и се оставя да се редуцира.
Всички тези продукти се изсипват в тавичка, добавят се бульона и прясното мляко, подправките.
Поставя се в предварително загрята фурна и се готви до поемане на течността
и сготвяне на ориза.
Оставя се да е охлади.

За плънката към ориза се смесват всички продукти и се разбърква с охладения ориз.
Оставя се да пренощува в хладилник.

За панирането се слагат в 3 отделни купички брашното, яйцата и галетата.
С лъжица за сладолед се взима от оризовата смес, оформя се на топче и се потапят последователно в брашното, яйцето и галетата.
Кюфтенцата се нареждат в тавичка и се оставя за няколко часа в хладилник.
Така всички съставки за панировката полепват добре по кюфтетата и при пържене остават по тях.
Резултатът е хрупкава панировка.

Пържат се в маслена баня до хубав загар :)

За соса лукът и чесъна се задушават до омекване.
Още при добавянето им към мазнината добавям подправките, без солта.
Така се овкусява по-добре.
След омекването им се добавят нарязаните чушки, патладжан и домати.
Оставя се на огъня до изпаряване на течността.

Следва най-хубавата част - завързване на лигавче и сервиране...
Напитката е по вaш вкус!

Да ви е сладко!

Следващия път ще добавя към ориза и спанак :)

30 март 2019 г.

КРЕМ СУПА ОТ КАРФИОЛ С КРУША И СИНЬО СИРЕНЕ

За крем супите сте наясно - винаги са вкусни.
Но винаги е хубаво, когато се добавят различни продукти,
които на пръв поглед..нямат място в супата.

Е, не сте прави, ако си мислите, че не се получава чудесен вкус,
който гали небцето.
Така е и с днешното ми предложение.

Бързо, лесно и вкусно :)

ПРОДУКТИ




1 глава лук, нарязан
1 глава карфиол, накъсан на розички
1 картоф / по желание, но допринася за кадифения вкус/
1 круша, или ябълка
2 с.л. масло
4 ч.ч. пилешки бульон
синьо сирене на принципа на Мечо Пух за количеството ;)
мащерка




ПРИГОТВЯНЕ


Приготвянето е фасулска работа.
В маслото се задушава лука за 3-4 минути.
Добавят се карфиола, картофа и крушата.
Налива се пилешкия бульон.
Добавя се мащерката.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Една част от синьото сирене се поставя преди да се свали от огъня,
за да се стопи.
Пасира се.
При сервиране се настъргва останалото сирене.

Чудеса комбинация, която с прясно приготвен хляб е чудесна!

Да ви е сладко!

14 март 2019 г.

СЛАДКИШ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЯБЪЛКОВО ПЮРЕ




Или казано иначе това е сладкиш без яйца и брашно.
Знаете, че често търся да пришия копчета към балтон ;)
В случая това беше ябълково пюре, което купих заради едни бисквити
на Ирма.
Имах и едни овесени ядки....
Но..нямах брашно в момента.
А исках да е оформено и като сладкиш, защото бисквитките изчезват много бързо.

Започнах да търся да приспособя наличните продукти и открих рецептата....в моя блог!

Ами да, вече съм забравила какво съм приготвяла преди години.

Имах и отворена кутия с dulce de leche и нещата взеха да се оформят.

Ще ви напиша днешните продукти променени, а вие можете да видите и стария вариант

ПРОДУКТИ

135 г фини овесени ядки
100 г лешници
3/4 ч.ч. кафява захар
1 ч.л.  бакпулвер
кората на 1 лимон
малко парче халва
300 г ябълково пюре

КРЕМ

1/2 кутия dulce de leche
1oo г заквасена сметана

ГАНАШ

120 г шоколад
100 мл млечна сметана
25 г масло
1 с.л. ром

Всички продукти се смилат в блендер, за да се получи брашно.
Разбърква се с ябълковото пюре.
Изсипва се в намазнена форма 24 см.
Пече се при 180 градуса с вентилатор около 30 минути.

Оставя се да се охлади.

Карамелизираното мляко се разбърква със сметаната.
Нанася се върху охладения блат.

Ганашът се приготвя на бавен огън със загряване на сметаната, добавяне на

шоколада и маслото.
Нанася се върху крема и се охлажда няколко часа.

После ви е толкова ясно....
И си мисля, че с този сладкиш нямам какво да мислите за калории.. ;)
Да ви е сладко!

9 март 2019 г.

БЮРЕК СЪС СПАНАК




Обичам спанак във всякакви вариации.
Днешното ми предложение е като бюрек с
любими продукти, които го допълват и придават чудесен вкус.
Далеч съм от мисълта, че не сте яли  бюрек със спанак, но
ще ви дам и моя вариант.




ПРОДУКТИ

1 пакет точени кори на сач "Битас" - 3 кори
500 г спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън

4 яйца
200 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко, или заквасена сметана

100 г масло, стопено
70 г олио

Кашкавал за поръсване по желание

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

В малко масло и олио се задушават до омекване нарязаните лук, чесън и спанак.
Отцеждат се.

В купа се разбиват яйцата, плюс млякото/сметаната, добавят се настърганото сирене
и спаначната смес.

Като форма днес използвах една правоъгълна тавичка с падащ борд, която е по-голяма.
Вие можете да използвате каквато пожелаете, но с диаметър по-малък от този на корите.

Всяка кора се намазва с мазнина.
Корите се нареждат една върху друга.
Краищата им остават да висят навън.
Яйчно - спаначната смес се изсипва върху наредените кори и останалите навън краища на корите се загръщат и покриват сместа.
Малко поотрязах от тях в ъглите, за да не се натрупат повечко като при загръщане намазвам краищата с мазнината.
Отгоре се намазва само с мазнина и се настъргва кашкавал.

Пече се в предварително загрята фурна до 160 градуса с вентилатор, или на 180 градуса без вентилатор.

След изваждане се  напръсква, или намазва повърхността с вода.
Покрива се с кърпа.

Крайният резултат е една вкусна и хрупкава баница, която има аромат на пролет :)

Да ви е сладко!

23 февруари 2019 г.

ФАЛШИВА ШКЕМБЕ ЧОРБА С КЛАДНИЦА




Преди време се запознахме с тази гъба и много ни хареса.
Правих я панирана, задушена в чесново масло...
Но исках да я опитам и като заместител за шкембе.
Почетох малко в нета, добавих и щипка от мен и..voala..

ПРОДУКТИ

500 г кладница, нарязана
70 г масло 40/30
1,5л вода
1 кубче телешки бульон

2с.л. препечено брашно
1,5 ч.ч. прясно мляко
2-3 скилидки чесън, счукан
1 лъжица червен пипер
Лют пипер по желание

ПРИГОТОВЛЕНИЕ


В 40 г от маслото се задушават гъбите, без да се покриват.
Добавят се водата и бульона и се вари до готовност.

В останалата част от маслото се поставя предварително препеченото брашно, чесъна и червения пипер.
Налива се прясното мляко с непрекъснато бъркане и се добавя към сварените
гъби.

Сервира се с още лют пипер и чесън с оцет!
Стана чудесна супа.

Благодаря и на Eli Baranova за нейния вариант във ФБ

Имам само една снимка, защото не мислех, че ще кача рецептата :)

ПИЦА!!!






Обичам пица и отдава търся тесто, което да се получи добре в домашни условия.
Е, мисля, че го намерих :)
Мога още малко да експериментирам със степента на изпичане.

ПРОДУКТИ





 

850 г брашно
18 г сол
1 и 1/4 ч. л. (5 г) суха мая
35 г захар или мед


600 г вода
35 г зехтин

ПРИГОТОВЛЕНИЕ
В купа от миксер се смесват брашното, маята, солта и захарта.
Прибавят се водата и зехтинът и всичко се разбърква с вилица до грубо, лепкаво тесто.
Тестото почива 5 минути, след което се меси с куката на миксера 3-5 минути на средна скорост.

Омесеното тесто трябва да бъде по-гладко, но при това да остане меко и лепкаво. Прехвърля се върху намаслена със зехтин повърхност (дъска) и се сгъва няколко пъти, за да се оформи на топка.
Разделя се на нужното количество топки тесто (примерно по 250 г тесто за 1 пица) и всяка топка тесто се прехвърля в намаслен плик, който се връзва.
Пликовете се нареждат веднага в хладилник.
Тестото за пица ще бъде готово на следващия ден и може да бъде съхранено до 4 дни в хладилник.

На другия ден се изважда необходимото количество тесто, изваждате го с намазнени ръце върху намазнена повърхност и се оформя на топка.
Покрива се с фолио и се оставя 90 минути.

Поне 30 минути преди времето за печене се пуска фурната на макс и се загрява тавата за печене, при мен тази от фурната, или камък, ако имате.

Тестото се слага върху набрашнена хартия и се оформя с пръсти.
Поставя се плънката и с хартията се премества върху нагрятата тава.
Пече се до готовност :)

Плънката е по избор.
Не обичам доматен сос, макар че бих опитала и поставих лук, моцарела, чедър и пармезан.
Лукът го посолявам и намачквам, после подсушавам добре.
След изваждане поставих чери домати и прошуто.
Липсваше ми руколата...

И като започнахме....
Да ви е сладко!

31 януари 2019 г.

ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ




Или иначе казано - тутманичетата на Ина.
Показвам ви ги, ако не сте ги видели.
Но, ако не сте ги опитали трябва веднага да коригирате
този пропуск.
Просто следвайте линка.

Изключително хубаво тесто за работа.
При мен се оказа, че упоменатите количества мазнина
за намазване, както и количеството смес за намазване отгоре са ми големи и ги намалих.
Разделих тестото на 11топки.

Ами това е :)

И да ви е сладко!