12 септември 2015 г.

ПАЙ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО




Към заглавието трябва да добавя, че е без изпичане.
И кремообразен :)
При мен второто не се получи, или по-скоро се застраховах
и поставих малко желатин.

Като споменавам желатин, приятелите от социалните мрежи
знаят за едни премеждия с него.
Оказа се, че  в сладкишът, който исках да желирам имаше малини.
И незнайно защо те са започнали да ферментират.
От там и не можах да го завърша докрай :)

Идеята за този сладкиш дойде от една "Филаделфия" и фъстъчено масло,
които кротко  си чакаха реда.
Потърсих нещо, където да ги комбинирам и изскочи тази идея.

Най-хубавото в нея е това, че не се пече.
Но след като я опитах се оказа, че основата ѝ е чудесна
и може да се използва и за чийзкейк, например, без печене.

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

240 г бисквити "Орео", при мен бисквити с фъстъчено масло
щипка сол

60 г разтопено масло
120 г едро смлян шоколад, или чипс
1/2 ч.ч.  течна сметана
1/4 ч.ч. смлени солени фъстъци


Всички продукти се смесват  и се поставят на дъното на форма,
или чинията, в която ще го сервирате като добре се притиска.
Сместа е влажна и се разнася лесно

КРЕМ

1  опаковка "Филаделфия"
180 г фъстъчено масло *
200 мл течна сметана

1 ч.ч. пудра захар**
1 опаковка подсладено кондензирано мляко
ванилия
1 ч.л. лимонов сок***


сладко от червени боровинки, опция

Сметаната се разбива добре и се прибира в хладилник.

В купа се смесват добре фъстъченото масло и сиренето.
Добавя се и пудрата захар.
Хомогенизира се добре.
Добавят се кондензираното мляко, ванилията и лимоновия сок.

Изважда се разбитата сметана от хладилника и се добавя на порции,
като се разбърква внимателно.

Поставя се върху охладената подложка.

На мен ми се стори, че става рядка сместа и сложих малко желатин,
за да не се разтича.

Получи се много лек, ефирен сладкиш с чудесен вкус на подложката.

В оригиналната рецепта по малко по-различен начин се прави подложката, така че
 прочетете.

*При  мен имаше малко добавки, защото фъстъченото масло го купих
от производител в нашия Хранкооп.
Идва ми доста силен ароматът, а и самото масло е много гъсто.

**Това количество пудра захар за мен е много, но това е въпрос на вкус.

***сложих повече лимонов сок отново на вкус.

Сладкото от боровинки поставих, за да омекотя вкуса на фъстъченото масло.

Остава да седнете с лъжичка, а аз ще ви сервирам :)
Не че нямам лъжички ;)

Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Много обичам фъстъчено масло ... идеята е страхотна,
    с по-малко желатин ми допада: леко, ефирно, а и с малини -
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи вкусно, Дани! И аз бих намалила захарта, дори бих я пропуснала заради сладкото кондензирано мляко. Подложката, наисти е много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Подложката наистина е чудесна!

      Изтриване
  3. Много се оправдаваш и обясняваш, Дани - без да чета даже ще се пресегна да си хапна от десерта ти:)) - така ме подмамва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Веси!
      Но трябва да обясня, защото така смятам
      за редно :)

      Изтриване
  4. Ами, не знам. фъстъченото масло, не е моето масло. Но на десерт винаги давам шанс да ме очарова или разочарова;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, в този сладкиш не се усеща така силно вкусът
      на маслото.
      Аз най-много усещам вкусът на блата и едро смления в него шоколад :)

      Изтриване
  5. Без изпичане, кремообразен, ами това е моят пай:) Фантазия! Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  6. А може ли с 2 лъжици? Една от мен и една от теб!? Звучи и изглежда вкусно, затуй искам да лапам с 2 ръце... Бебси още няма право на фъстъци и сметана, та не я броя. Фифин ще го пратим на работа ;) Само дами край сладкиша! :)
    Усмивка от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпак ще ти дам, ти само ела :)
      Целувки за двете!

      Изтриване