Към заглавието трябва да добавя, че е без изпичане.
И кремообразен :)
При мен второто не се получи, или по-скоро се застраховах
и поставих малко желатин.
Като споменавам желатин, приятелите от социалните мрежи
знаят за едни премеждия с него.
Оказа се, че в сладкишът, който исках да желирам имаше малини.
И незнайно защо те са започнали да ферментират.
От там и не можах да го завърша докрай :)
Идеята за този сладкиш дойде от една "Филаделфия" и фъстъчено масло,
които кротко си чакаха реда.
Потърсих нещо, където да ги комбинирам и изскочи тази идея.
Най-хубавото в нея е това, че не се пече.
Но след като я опитах се оказа, че основата ѝ е чудесна
и може да се използва и за чийзкейк, например, без печене.
ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА
240 г бисквити "Орео", при мен бисквити с фъстъчено масло
щипка сол
60 г разтопено масло
120 г едро смлян шоколад, или чипс
1/2 ч.ч. течна сметана
1/4 ч.ч. смлени солени фъстъци
Всички продукти се смесват и се поставят на дъното на форма,
или чинията, в която ще го сервирате като добре се притиска.
Сместа е влажна и се разнася лесно
КРЕМ
1 опаковка "Филаделфия"
180 г фъстъчено масло *
200 мл течна сметана
1 опаковка подсладено кондензирано мляко
ванилия
1 ч.л. лимонов сок***
сладко от червени боровинки, опция
Сметаната се разбива добре и се прибира в хладилник.
В купа се смесват добре фъстъченото масло и сиренето.
Добавя се и пудрата захар.
Хомогенизира се добре.
Добавят се кондензираното мляко, ванилията и лимоновия сок.
Изважда се разбитата сметана от хладилника и се добавя на порции,
като се разбърква внимателно.
Поставя се върху охладената подложка.
На мен ми се стори, че става рядка сместа и сложих малко желатин,
за да не се разтича.
Получи се много лек, ефирен сладкиш с чудесен вкус на подложката.
В оригиналната рецепта по малко по-различен начин се прави подложката, така че
прочетете.
*При мен имаше малко добавки, защото фъстъченото масло го купих
от производител в нашия Хранкооп.
Идва ми доста силен ароматът, а и самото масло е много гъсто.
**Това количество пудра захар за мен е много, но това е въпрос на вкус.
***сложих повече лимонов сок отново на вкус.
Сладкото от боровинки поставих, за да омекотя вкуса на фъстъченото масло.
Остава да седнете с лъжичка, а аз ще ви сервирам :)
Не че нямам лъжички ;)
Да ви е сладко!
Много обичам фъстъчено масло ... идеята е страхотна,
ОтговорИзтриванес по-малко желатин ми допада: леко, ефирно, а и с малини -
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубава съботна вечер!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеМного усмивки от мен!
Звучи вкусно, Дани! И аз бих намалила захарта, дори бих я пропуснала заради сладкото кондензирано мляко. Подложката, наисти е много вкусна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети!
ИзтриванеПодложката наистина е чудесна!
Изглежда чудесно и вкусно, Дани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеМного се оправдаваш и обясняваш, Дани - без да чета даже ще се пресегна да си хапна от десерта ти:)) - така ме подмамва.
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Веси!
ИзтриванеНо трябва да обясня, защото така смятам
за редно :)
Ами, не знам. фъстъченото масло, не е моето масло. Но на десерт винаги давам шанс да ме очарова или разочарова;)
ОтговорИзтриванеМъхче, в този сладкиш не се усеща така силно вкусът
Изтриванена маслото.
Аз най-много усещам вкусът на блата и едро смления в него шоколад :)
Без изпичане, кремообразен, ами това е моят пай:) Фантазия! Поздрави, Дани!
ОтговорИзтриванеБонбонче :)
ИзтриванеА може ли с 2 лъжици? Една от мен и една от теб!? Звучи и изглежда вкусно, затуй искам да лапам с 2 ръце... Бебси още няма право на фъстъци и сметана, та не я броя. Фифин ще го пратим на работа ;) Само дами край сладкиша! :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен, Дани!
Черпак ще ти дам, ти само ела :)
ИзтриванеЦелувки за двете!