5 септември 2015 г.

ГАЛЕТ С ДОМАТИ


Топъл,или студен е еднакво вкусен.

Уханието на маслено тесто, прясно изпечени домати
и ароматни сирена го прави неустоим.

А и в тестото има добавен прясно настърган пармезан...


Усещам вече, че преглъщате и затова ускорявам представянето :

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА:

1 1/2 ч.ч. брашно
110 г масло
1/2 ч.ч. настърган пармезан
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. ледена вода
кората на един лимон

От всички продукти омесвате по  най-бързия начин тесто,
което оставяте в хладилник за един час увито във фолио.

ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:

домати, нарязани на кръгчета, при мен са чери*
1 опаковка cottage cheese 
песто на вкус

сирена по желание като количество и вид
при мен е синьо  и малко пармезан
1 яйце, разбито, за намазване на краищата


От тестото се разточва кръг около 25-28 см
Прехвърля се на хартия за печене,поставена в тавичка.
Намазва се със сместа от сиренето  и пестото, като се оставя
встрани  борд около 2,5 см.
Отгоре се нареждат доматите.
Краищата се завиват отгоре и се намазват с яйце.
Пече се до леко запичане на повърхността, след което се поставят
отгоре останалите сирена и се пече до запичането им.




На мен ми е по-вкусен охладен, макар че ароматът е неустоим!

Бирата е охладена, нали?

Да ви е сладко :)

* В рецептата е само с домати, но аз си добавих сирена.

Изборът е ваш :)

21 коментара:

  1. Еха, как няма да се преглъща... Чуден галет, Дани, чуден!
    Незабравими последни дни от лятото! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, остана ли едно парче и за мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи многообещаващо. Царица на галетите си ти ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Звучи вкусно :)
      Благодаря ти, Нелка.
      Галетът е лесна работа!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Вкуусно, Дани! От сутринта преглъщам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Имаш време до довечера ;)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  5. На една тема сме , Дани, но у дома сладък галет. Не съм правила солен, но този определено ще изпробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, този галет ми напомня най-вкусните пици, които съм яла някога - в село Ахелой, ти си наблизо и можеш да опиташ, ако имаш път. Та там тестото на пиците е някак ронливо и маслено - уникални пици.
    Ще пробвам твоя галет, с добавка и на месО.

    ОтговорИзтриване
  7. Мм, ако дойда този уикенд да компенсирам липсата си от онзи , ще ми направиш ли;Р?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, винаги си добре дошла :)
      И, да, ще ти направя :)

      Изтриване
  8. Мария Пепелджийскапонеделник, септември 07, 2015

    Оо, Дани, знаеш ли как съм пристрастена към домати....и това си го запазвам и ще го направя скоро, само дано се справя с тестото, че хич ме няма там.
    поздрави
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, тестото само го събираш на топка и охлаждаш.
      Знаеш, че не се меси :)
      Поздрави1

      Изтриване
  9. Чуден галет, Дани ... страхотна комбинация със сирената
    и сега доматите като че са най-вкусни и ароматни - тъкмо за такава рецепта.
    Благодаря, хубав и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
  10. Че като се прибера ще го направя,няма две мнения....,но че тръгвайки си от Варна ме привлича този галет да спра в Бургас...,отново няма спор:)))))!
    Много ми хареса твоят вариант със сирената!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, той отдавна свърши, но ако кажеш, че идваш го слагам :)
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  11. Дани, този вече е свършил, но понеже отново се каня да съм из твоя вилает, ще чакам нов....:) да не съм по-назад от Мартич!

    ОтговорИзтриване