18 октомври 2015 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК БЕЗ БРАШНО



Знаете, че съм любител на шоколад и имам показани доста
рецепти с него.
Както и такива с много малко брашно.

Днес искам да ви покажа една такава рецепта, в която има и
доста белтъци, а всички ние се отзоваваме в един момент с
излишни.
Аз моите ги държа дълго време във фризер и нямам никакъв проблем.

В моето изпълнение има и един сериозен гаф, който разкрих малко преди
да сервирам.
Добре, че само сестра ми ни беше на гости, но аз си мисля, че и английската
кралица би го хапнала ;)

ПРОДУКТИ:

180 г масло, меко
80 г пудра захар
15 г какао
125 г разтопен шоколад
1 яйце
5 жълтъка
9 белтъка  /аз имах във фризера точно 4 белтъка/
120 г пудра захар
щипка сол

Маслото се разбива до побеляване със смесените пудра захар и какао.
Добавят се разтопения шоколад, яйцето и жълтъците и се хомогенизира
добре.

В отделна купа се разбиват белтъците със захарта и щипка сол, докато се образуват
меки върхове и сместа стане лъскава.
Внимателно и на порции се хомогенизират двете смеси.

Изсипва се във форма с падащо дъно,28 см,  която е намазана с масло и поръсена с какао.

Пече се на 180 градуса,около час.*

При изпичането кекса се надига и естествено  спада в средата след изваждане.
Така страничните стени остават по-високи.

Отгоре разбих течна млечна сметана с пудра захар, но на мен редовно не ми се сгъстява
и добавих една кофичка заквасена.
Предварително от течната бях отделила да направя ганаш, ако не се сгъсти останалата.

Така върху сметаната сложих и ганаша и леко ги разбръках, за да стане някаква шарка :)

Снимката е само тази, но исках да ви покажа кекса, защото си струва като съдържание и вкус.

Преди да сервирам основното, отворих МВ и видях купичката си с разтопения шоколад :)

Моето "произведение' имаше много ефирен вкус, заради белтъците.
Но с шоколада щеше да е по-плътно и различно.

Опитайте го и ще останете доволни :)

* При мен след 30 минути беше готово, със суха клечка.
Но може би заради липсата на шоколад.
Така че вие си вижте според печката колко време ще го печете.

24 коментара:

  1. Страхотно! Бързо, лесно и вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, тези гафове! Добре че ги правим от време на време, че да произведем някоя нова вкусотия, нали Дани? :)
    Страхотен сладкиш си измайсторила отново! Страхотна си! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, много скучно ще е без гафове :)
      Майка ми така и не разбра какъв ми е проблема :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Дани, май си търсила друг ефект си го постигнала, сякаш си рисувала отгоре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, реших двата "крема" малко да ги свържа и този ефект се получи.
      А и се оказа, че е точно на сниманото парче :)
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Майсторът си е майстор, Дани!

      Изтриване
    3. Благодаря, Игличе!
      Много висока оценка :)

      Изтриване
  4. Дани, аз имам чийзкейк без сирене, а ти вече имаш шоколадов сладкиш без шоколад. Да живеят гафовете! Ама се получи по-ефирно и леко, нали? И при мен така... :)))
    Стархотен десерт, много вкусен ще да е бил!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, тези гафове ни коригират адреналина :)
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Обичам сладкиши без брашно и шоколадови -
    този изглежда вълшебно, Дани, а и така се създават нови рецепти...
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, знам и за твоята слабост към шоколада!
      Прегръдки с много усмихнати дни!

      Изтриване
  6. Дани, ще ти пратя една кутийка на Таперуеър да ми янапълни:) Страотен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, ти изпрати кутийката, а аз ще ти сложа в моя :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  7. Много ме изкушаваш, Дани!
    Макар да не съм английската кралица - бих хапнала поне две порции:))

    ОтговорИзтриване
  8. Моята шоко-маниачка. Незнам Дани, но линка, който си посочила изглежда далеч по-зле дори и от най-големия ти гаф. Снимката ти може да е една, но е адски вкусна, човече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа моя знаеш как да ме зарадваш :)
      Благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Оооо и аз нямам забележки към снимката,но подозирам ,че ти си наясно как ми въздейства тази и искаше да е още по-добра,за да ми стане лошо от толкова слюноотделяне:)))))))!Прелестен десерт си сътворила,Дани!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах сладурка :) ... значи можело и без шоколад да е шоколадов :) добре че разкри тайната! Изглежда апетито-отварящо :)
    Поздрави Данка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Дани, може :)
      И е много вкусно.
      А останалият шоколад ще използвам в друг сладкиш ;)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. И аз съм любител на шоколада, така че този шоколадов кейк без шоколад :) ми хареса много!
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички май сме любители на тези сладкиши :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване