Знаете, че съм любител на шоколад и имам показани доста
рецепти с него.
Както и такива с много малко брашно.
Днес искам да ви покажа една такава рецепта, в която има и
доста белтъци, а всички ние се отзоваваме в един момент с
излишни.
Аз моите ги държа дълго време във фризер и нямам никакъв проблем.
В моето изпълнение има и един сериозен гаф, който разкрих малко преди
да сервирам.
Добре, че само сестра ми ни беше на гости, но аз си мисля, че и английската
кралица би го хапнала ;)
ПРОДУКТИ:
180 г масло, меко
80 г пудра захар
15 г какао
125 г разтопен шоколад
1 яйце
5 жълтъка
9 белтъка /аз имах във фризера точно 4 белтъка/
120 г пудра захар
щипка сол
Маслото се разбива до побеляване със смесените пудра захар и какао.
Добавят се разтопения шоколад, яйцето и жълтъците и се хомогенизира
добре.
В отделна купа се разбиват белтъците със захарта и щипка сол, докато се образуват
меки върхове и сместа стане лъскава.
Внимателно и на порции се хомогенизират двете смеси.
Изсипва се във форма с падащо дъно,28 см, която е намазана с масло и поръсена с какао.
Пече се на 180 градуса,около час.*
При изпичането кекса се надига и естествено спада в средата след изваждане.
Така страничните стени остават по-високи.
Отгоре разбих течна млечна сметана с пудра захар, но на мен редовно не ми се сгъстява
и добавих една кофичка заквасена.
Предварително от течната бях отделила да направя ганаш, ако не се сгъсти останалата.
Така върху сметаната сложих и ганаша и леко ги разбръках, за да стане някаква шарка :)
Снимката е само тази, но исках да ви покажа кекса, защото си струва като съдържание и вкус.
Преди да сервирам основното, отворих МВ и видях купичката си с разтопения шоколад :)
Моето "произведение' имаше много ефирен вкус, заради белтъците.
Но с шоколада щеше да е по-плътно и различно.
Опитайте го и ще останете доволни :)
* При мен след 30 минути беше готово, със суха клечка.
Но може би заради липсата на шоколад.
Така че вие си вижте според печката колко време ще го печете.
Страхотно! Бързо, лесно и вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеПоздрави и от мен :)
Ех, тези гафове! Добре че ги правим от време на време, че да произведем някоя нова вкусотия, нали Дани? :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш си измайсторила отново! Страхотна си! Браво!
Ирме, много скучно ще е без гафове :)
ИзтриванеМайка ми така и не разбра какъв ми е проблема :)
Прегръдки!
Дани, май си търсила друг ефект си го постигнала, сякаш си рисувала отгоре!
ОтговорИзтриванеИгличе, реших двата "крема" малко да ги свържа и този ефект се получи.
ИзтриванеА и се оказа, че е точно на сниманото парче :)
Прегръдка!
Майсторът си е майстор, Дани!
ИзтриванеБлагодаря, Игличе!
ИзтриванеМного висока оценка :)
Дани, аз имам чийзкейк без сирене, а ти вече имаш шоколадов сладкиш без шоколад. Да живеят гафовете! Ама се получи по-ефирно и леко, нали? И при мен така... :)))
ОтговорИзтриванеСтархотен десерт, много вкусен ще да е бил!
Прегръдки!
Гери, тези гафове ни коригират адреналина :)
ИзтриванеХубава нова седмица!
Обичам сладкиши без брашно и шоколадови -
ОтговорИзтриванетози изглежда вълшебно, Дани, а и така се създават нови рецепти...
Поздрави за теб и хубава нова седмица!
Дианка, знам и за твоята слабост към шоколада!
ИзтриванеПрегръдки с много усмихнати дни!
Дани, ще ти пратя една кутийка на Таперуеър да ми янапълни:) Страотен е!
ОтговорИзтриванеТраянче, ти изпрати кутийката, а аз ще ти сложа в моя :)
ИзтриванеХубава седмица!
Много ме изкушаваш, Дани!
ОтговорИзтриванеМакар да не съм английската кралица - бих хапнала поне две порции:))
Весе, всички сме кралици :)
ИзтриванеДа ти е сладко!
Моята шоко-маниачка. Незнам Дани, но линка, който си посочила изглежда далеч по-зле дори и от най-големия ти гаф. Снимката ти може да е една, но е адски вкусна, човече!
ОтговорИзтриванеСкъпа моя знаеш как да ме зарадваш :)
ИзтриванеБлагодаря!
Прегръдки!
Оооо и аз нямам забележки към снимката,но подозирам ,че ти си наясно как ми въздейства тази и искаше да е още по-добра,за да ми стане лошо от толкова слюноотделяне:)))))))!Прелестен десерт си сътворила,Дани!
ОтговорИзтриванеМиленка, много ти благодаря :)
ИзтриванеПрегръдка!
Ах сладурка :) ... значи можело и без шоколад да е шоколадов :) добре че разкри тайната! Изглежда апетито-отварящо :)
ОтговорИзтриванеПоздрави Данка!
Може, Дани, може :)
ИзтриванеИ е много вкусно.
А останалият шоколад ще използвам в друг сладкиш ;)
Прегръдки!
И аз съм любител на шоколада, така че този шоколадов кейк без шоколад :) ми хареса много!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд :)
Всички май сме любители на тези сладкиши :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!