29 януари 2012 г.

КЕЙК СЪС СИНИ СЛИВИ, ЛЕШНИЦИ И ШОКОЛАД




Обичам сладкиши с плодове :)


През зимата още повече, когато тези плодове ги няма на пазара :)
Когато към тях има и от любимия ми натурален шоколад,  удоволствието е още по-голямо!
Добавете  едро смлени лешници и залейте отгоре с любимата ми меласа от нар!

Не усещате ли, че удоволствието става неустоимо ?.....

Ако искате и вие да го изпитате ще ви трябват :

500 г сливи /може и с други плодове, за мен трябва да са по-кисели/
175 г масло

175 г едро смлени лешници
175 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
175 г нерафинирана захар
3 яйца
50 грама начупен шоколад, натурален
2 с.л. цели лешници
2 с.л. меласа от нар /желе от сладко -касис, сливи/
Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.
Пригответе кръгла форма с диаметър 23 см, с падащо дъно.
Покрийте дъното и стените с хартия за печене.

Нарежете на парченца сливите, като оставите 3-4 на половинки.

Разбийте добре маслото, захарта, яйцата, лешниците, брашното
и бакпулвера до получаване на гладка и пухкава смес.
Прибавете нарязаните сливи и шоколада и разбъркайте добре.
Изсипете сместа в подготвената форма , поставете отгоре парченцата
сливи и целите лешници.

Печете около 40 минути.
Охладете 10 минути, махнете от формата и охладете на скара.

Преди поднасяне, затоплете желето и намажете сладкиша!

Не ви е готово кафето?
Може и да не успеете да го приготвите, защото сладкиша е неустоим!
И си мислете за слънчевото лято, докато му се наслаждавате !

Да ви е сладко!

27 януари 2012 г.

БАНИЦА С ТИКВИЧКИ И ЗААТАР


Отдавна не съм ви предлагала нещо от Силвена Роу :)

В книгата пише, че рецептата е от Северна България!
Няма да изпадам в подробности колко сняг е навалял там и колко е студено :)
Но както си стоите на топло можете да се насладите на това предложение.

Оказа се  лесна за приготвяне и много вкусна баница:)


Осигурете си:

1 пакет кори, 400 г
50 г разтопено масло /аз добавих и  много малко олио
заатар за поръсване

Плънка

2 тиквички /около 500 г /
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
2 яйца
200 г сирене
малко суха мащерка, опция


Тиквичките след като се обелят се настъргват и отцеждат.
Настъргва се и лука.
В тиган се задушават в загрятия зехтин за 4-5 минути.
Оставят се да се охладят и отцедят.

Взима се една кора и се напръсква с мазнината.
Върху нея се поставя втора.
В основата на дългата страна се поставят 2 с.л. от плънката.
Навиват се на руло, което  се поставя в центъра на намазнена тавичка.
Така се процедира и с останалите кори, като всяка се завива около предната и така се изпълва тавата.
Намазва се отгоре с масло.
Според Силвена "щедро".

В книгата авторката обяснява, че корите са правоъгълни :)
В плънката слага пресен копър.
Отгоре тя поръсва със семена черен кимион.
Предложението за сирене е "фета"
Ама нали е нашенска, аз си сложих българско сирене.




Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30-40 минути.
В кухнята ухае страхотно!
Забравяме за снежното време навън и сядаме с  наслада на масата.
Напитката е по ваш избор!
Но и чаша розе не е за пренебрегване!

Настанихте ли се удобно?
Ами започвайте!
И да ви е сладко!





25 януари 2012 г.

КРЕМ СУПА ОТ БРОКОЛИ И ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ




Бях забравила за тази супа.
А и имам едни снимки, които естествено са по вечерно време
и въпреки указанията на Лулу...

Днес  след като видях чудесното предложение на Еликсирчето се сетих за нея, защото тя също се поднася със сирене!
А и като състав и обработка е интересна и си струва да се опита.
От ябълките става леко киселка и сиренето допълва чудесно вкуса!
Привличането винаги носи резултат, независимо от "обектите" :)

Рецептата сякаш е писана и за любителите на салвия :)
При мен естествено отсъства.

Продукти :

3 зелени ябълки, Granny Smith, с изчистена сърцевина
1/4 ч.ч. зехтин
400 г броколи, накъсани
1, 5 литър зеленчуков бульон
подправките са по избор


Ябълките се обелват, поставят се в загрята до 200 градуса фурна  върху хартия, поръсват се със зехтин, сол, черен пипер, салвия и мащерка.
Пече се до готовност!

В тенджера се загрява зехтина, добавят се броколите, добавят се и охладените ябълки за 1-2 минути.
След това се добавя  бульона.

Готви се до готовност.
Пасира се.


При сервиране се поднася с разбити:

250 г сирене фета

1 скилидки чесън
1-2 с.л. зехтин


Продуктите пасират.
Можете да  поставите от сместа  в чиниите,

а можете да си намажете на топли питки.
Моите са питки със сушени домати!
В рецептата за питките слагам малко прясно мляко и вода!

И в двата случая е чудесно!
За да се убедите, трябва да опитате!
И да ви е сладко!


21 януари 2012 г.

АРОМАТЕН КЕКС С КРУШИ И ДЖИНДЖИФИЛ



Представете си, че навън вали сняг!
Сипе се на парцали и за много кратко време земята побелява, става чисто, бяло...
У дома е топло, а от фурната се носи приятен аромат на джинджифил!
Е, това беше днес следобед картинката у дома!
Вече не мога да се оплача, че тази година не съм видяла сняг "на живо".

А от фурната извадих един ароматен кекс с круши и джинджифил, който попадна веднага в прегръдката на следобедното ми кафе!
Трябва да сте сигурни, че тази  прегръдка е чудесна и ти става много приятно!

Ако и вие искате да се почуствате като мен ще ви трябват :
250 г пресни фурми, без костилка, нарязани на ситно
300 мл прясно мляко
140 г кафява захар*
100 г масло
140 г джинджифилов сироп**

3 круши, по-меки
175 г самонадигащо се брашно***
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. сух джинджифил
2 разбити яйца
50-100 г орехи


85 г кафява захар
50 мл вода
100 мл бренди

Форма с падащо дъно с диаметър 23 см



Фурмите, маслото, млякото, захарта и сиропа поставяте в тенджера .
Загрейте на слаб огън, докато маслото се разтопи и сместа започне да
бълбука по краищата на съда.
Оставете 1 час да се охлади.

Загрейте фурната до 180 градуса и намажете дъното на формата с масло.

Обелете крушите и нарежете на филийки.

Смесете брашното, орехите, подправките и яйцата и разбъркайте добре.
Добавете изстиналата вече плодова смес.
Изсипете във формата .
Изпечете за 40 минути, след това покрийте с фолио отгоре, за да не изгаря
и върнете за още 15-20 минути.
Когато извадите, кекса около крушите може да ви изглежда влажен.

Докато печете, направете сиропа с бренди.
В тенджерка сложете водата и захарта и бъркайте до получаване на сироп.
Дръпнете от огъня и добавете брендито.
Залейте готовия кекс с една част от сиропа,  а другата поднесете при сервиране.



Изчакайте да изстине, направете си чаша ароматно кафе и се наслаждавайте на 
мига!

И да ви е много сладко!!!!

* захарта за мен е повече и я намалих, защото и фурмите са сладки
** джинджифилов сироп естествено нямах и използвах меласата от нар, която разредих.
Хубаво е да се използва малко по-кисел сироп.
*** Ако нямате самонадигащо се брашно, добавете към обикновеното 1 1/2 ч.л. бакпулвер и 1/2 ч.л. сол

Източник : календара за тази година на сп.GOOD FOOD

15 януари 2012 г.

АРОМАТЕН КЕЙК С ЯБЪЛКИ И КРЕМ СИРЕНЕ




Преди да ви обясня колко ароматно е предложението ми и защо, получих първите си награди за тази година от Маги :)
Не мога да не съм щастлива, а съм и първа в нейния списък!
Благодаря ти, Маги, пожелавам ти една успешна година и чакам новите ти истории с нетърпение :)

А сега и за кейка :)
Обичам сладкиши с крем сирене :)
А уханието на ябълки с канела и индийско орехче допълва не

само вкуса, а и  аромата който се разнася из кухнята.

Сладкишът е лесен за приготвяне и чудесно допълнение към кафето.

Необходими са :

Тесто:
1 1/4 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
6 с.л. масло /90 грама/, на стайна температура
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. светло кафява захар
1 голямо яйце
1/2 ч.ч.кондензирано мляко
ванилия

За чийзкейка:
250 г крем сирене, на стайна температура

1/4 ч.ч. захар
1/4/ч.л. канела1/8/ч.л. прясно настъргано индийско орехче
1 жълтък
1 ч.л. брашно
За топинга

2 с.л. масло

4 ябълки, обелени, изчистени и нарязани /Грани Смит, или по-киселки/
2 с.л. захар
1 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче, настъргано



Започва се  с топинга, като нарязаните ябълки разбъркваме със захарта и подправките
.
Загрява се маслото, добавя се  ябълковата смес и се разбърква.
Готвим не повече от 3-5 минути, докато започнат да омекват, но не и да се разкашкат.
Оставяме да изстинат
.

За чийзкейковата смес разбивасе  крем сиренето, добавя се  захарта и се разбива до разтварянето й.
Добавят се  подправките, жълтъка и брашното и смесваме добре.


За тестото :

В купа се смесват брашното бакпулвера, содата и подправките.
В друга купа се разбива добре маслото с двата вида захар.
Добавя се яйцето и се разбива добре.


Добавя се 1/3 от брашняната смес и се разбърква добре.
След това  се добавя 1/3 от кондензираното мляко и хомогенизираме.
Пак се  добавяме 1/3 от брашното, 1/3 от млякото и така до пълното усвояване.


Подготвяме  форма 20 см с падащо дъно, намаслена и покрита с хартия за печене.
Загряваме фурната на 165 градуса.


Изсипва се  тестото, отгоре чийзкейковата смес и леко с вилица се разбърква, за да се смесят двете смеси.
Аз не ги разбърках добре, но вие го направете задължително.
Изсипват се отгоре ябълките и печем 40-45 минути, като в средата ще ви се струва все още леко недопечено.
Охлаждаме.
През това време се разнася чудесно ухание, правим си едно ароматно кафе...и сядаме да се насладим на мига :)

Направихте ли го?

Да ви е сладко!

8 януари 2012 г.

ЗА ЕДНА КЪСНА ПОЧЕРПКА, ИЛИ НА ГОСТИ НА "КУЛИНАРЕН ЕЛИКСИР"'

Еликсир-а е нещо, което те кара да се чувстваш сякаш летиш в облаците :)
Да се чувстваш по-жизнен, по-щастлив, по-уверен, по-значим :)
Такова усещане има човек, когато прочете коментара под публикацията си от Роси!
От него прелива жизнерадост, добронамереност, кара те да се чувстваш по-различен, сякаш си постигнал някакво съвършенство в направеното!

Имаш усещането,  че срещу написаното стои изключително добър, мил човек, готов винаги да ти помогне, усмихнат и за мен, съхранил детското в себе си!
Това е "Еликсир"-чето!

От тази мила дама, получих покана в навечерието на моя имен ден да гостувам  в нейния блог!
Изключено  бе да откажа, защото много я уважавам!
Но поради независещи от нас обстоятелства, публикацията не можа да се осъществи в същия ден.
И като добавим, че за мен това е един много емоционален ден, изкаран в по-голямата си част с телефон в едната ръка ми беше много трудно да се подготвя.
Тук е мястото да благодаря на всички, които ме поздравиха по телефона, с имейл, или във Фейсбук!
Благодаря ви много!
Направихте празника ми още по-хубав и ме накарахте да се почувствам по-значима!
Чудесни сте! 






За това реших, че ще анонсирам много кратко част от менюто си за деня, а ще ви почерпя с нещо вкусно и не толкова претенциозно!

Основната част от менюто ми беше печена пуйка, с гарнитура от ориз, от дреболиите, гъби и стафиди.
Другата ми гарнитура беше  пюре от картофи и целина със синьо сирене и карамелизиран лук с деглазирани с бяло вино, гъби!
Невероятно ароматно се получи.!
Използвах чудесната марината на Лулу, с портокалов сок и стана много ароматно!
Ако трябва да кажа с две думи колко време се пече тази "бяла птица" трябва да знаете, че са необходими 40 минути за 1/2 кг тегло.
В пюрето няма нищо различно в приготвянето.
За карамелизирането на лука знаете, че трябва да го задушите на много бавен огън и да добавите щипка кафява захар.
После добавяте 1 с.л. масло, гъбите и оставяте и те да се задушат и омекнат.
Накрая изсипвате 1/2 ч.ч. бяло вино и оставяте да се изпари.
Така гъбите стават изключително ароматни!

Десертът беше пълна импровизация на "Трюфел с крем сирене " като аз сложих за плънка сладко от зелени орехчета и при сервиране залях с меласа от нар!
Много се хареса на гостите ми, дори на мен ми идваше доста сладко!

Гвоздеят на вечерята беше разбития от сестра ми хайвер на който тя е невероятна майсторка и ...маринования чесън по рецепта на Пепчо :)





Сега вече идва ред на днешната почерпка.
Тя е много лесна и бърза, но за сметка на това невероятно вкусна!
Използва се един много шоколадов блат, а за крем използвах моята вкуснотия от дюли.




Оказа се, че тя издържа един месец в хладилника без промяна!



За блата ще ви трябват :

150 г черен шоколад
200 г масло
100 г пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца, разделени

Маслото, добре размекнато се разбива добре със захарта, добавят се жълтъците един по един и брашното.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавя към горната смес.
Белтъците се разбиват на пяна и се добавят много внимателно.
Пече се в намаслена, кръгла форма с диаметър 20 см в предварително загрята фурна до 180 градуса.




След като изстине,  блата  се разрязва на две и се поставя крем.
После вече си знаете : отрязвате си парченце и се наслаждавате на божествения вкус на шоколада и леко накиселяващия ароматен крем!

Ако сте имали търпението да стигнете до края значи сте се почерпили за мое здраве!


Искам да използвам момента и да ви покажа един изключително красив и емоционален подарък, който ми донесе моя приятелка.


Един ръчно избродиран книгоразделител от нейната майка, която за съжаление  вече не е между живите.
Беше изключителен човек и голям майстор!
Насладете му се!
Румбо, много ти благодаря!

А на вас да ви е сладко!