7 май 2011 г.

Торта с крем сирене и желирана арония



Това е един малко модифициран вариант на тортата на Руми
.
Модифициран, защото имах една арония във фризера и ми се
искаше да я използвам.
А както знаете аронията е много тръпчива и кисела.
Не ме питайте защо я имам - смешна история.
Попитах в магазина какъв плод е и ми казаха, касис :)
А аз бях решила, че е американска боровинка, една такава едра, хубава....
И си купих.
Когато я опитах в къщи направих гримаса от киселото и тръпчивото
усещане.

Така я сложих за всеки случай във фризера.
Е, време беше да я използвам.

Преди това си бях харесала тази торта, защото обичам крем сирене ,основата е по-различна и не е като на чийзкейк, а и имах dulce de leche.


И така направих тортата с леки промени :



Подложка:

3 яйца
100 г захар + 2.с.л
65 г меко брашно
1 .ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. разтопено краве масло

Пълнеж:

3 опаковки крем сирене "Филаделфия"
50 г захар
3с.л. брашно
5 яйца
100 г заквасена сметана
200 г dulce de leche
ванилия

Приготвя се форма с падащо дъно 24 см /при мен 26 см/
Поставя се хартия на дъното и се намазняват страните с масло.
Отвън се обвива формата с няколко пласта алуминиево фолио,
за да не прониква вода при печенето.

Брашното се пресява с бакпулвера.
Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта.
Прибавят се ванилията, лимоновия сок и брашното.
Накрая се добавя маслото при непрекъснато бъркане с лъжица до пълно хомогенизиране.

В отделен съд се разбиват белтъците с 2 с.л. захар и 1-2 капки лимонов сок.
Добавят се много внимателно към горната смес  .
Изсипва се в готовата форма и се пече 10-12 минути при 180 градуса.

Изважда се и се оставя да се охлади.

През това време се приготвя плънката.

Трябва да уточня, че аз имах 2 опаковки от Милка Филаделфия и една 
обикновена и затова използвах 50 г захар.
Изключих, че в оригинала се използват 5 опаковки и не намалих яйцата.
Но това не се отрази на изпичането.

Крем сиренето се разбива със захарта и брашното.
Добава се ванилия.
В отделен съд леко се разбиват яйцата.
Прибавят се към сиренената смес.

В отделен съд се изсипва карамелизираното мляко .
Към него се добавя 1/4 от сиренената смес.
Изсипва се върху блата.
Отгоре се изсипва останалата смес от сиренето.
Според мен можех да смеся всичко едновременно..

Тортата се пече като чийзкейк на водна баня -в по-голяма тава
се поставя гореща вода, в нея се поставя тортената форма с алуминиевото фолио
и се пече първо при 250 градуса 10 минути, а после при 140 градуса - 60 минути.
При разклащане по средата на формата сместа леко потреперва.
Изключва се фурната и се оставя съда още 1 час вътре.
След охлаждане на стайна температура се поставя за няколко часа в хладилник.

"Злополучната арония" поръсих със захар / на око/ и сварих на огъня като сладко.
Трябва да остане сосче.
1/2 пакетче желатин  се разтваря в малко вода да набъбне, разтапя се на водна баня, без да завира  желатина и се прибавя към плодовете.
Сместа се изсипва върху охладената торта и се оставя да се стегне.

Ами знаете какво следва - отрязвате си парченце и се наслаждавате на кремообразната структура и на плънката, и на основата.
А желираният плод е "черешката на тортата"

Добре е при разрязването ножът да е потопен в топла вода.
И да се избърсва след всяко нарязано парче!

Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. На това му се казва съвпадение. Точно спретнах аз една бисквитена торта с крем от извара, сметана и арония, тръшнах се на канапето с лаптопа за малко реанимация и какво да видя-явно не само аз днес съм на вълна "арония". Вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Mай не съм опитвала арония, но съм чела, че е много полезна. Това дава още един плюс на тази изключителна торта :)
    Поздрави Дани, и хубав остатък от уикенда!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, наистина е полезна :)
    Добре че ме подсети да пусна линк
    към Уикипедия :)
    Усмихната съботна вечер и слънчева неделя :)

    ОтговорИзтриване
  4. darkslayer, много се радвам :)
    А и хубаво кремче си направила!
    Вкусни и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, много свежо ми звучи, а и изглежда също тъй добре :)

    Добре е, че все пак имам в хладилника торта :)))

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, добре е да има човек в хладилника си торта :)
    Слънчева и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. "ПреглъШт":)))))


    Желязна съм!!!Не можеш ме разколеба...нищо ,че изглежда страхотно!!!Тамън свалих 2кг...трябва още 2!!!:)))

    Поздрави и целувки!;):D

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, че си жеУезна :)
    И кога качи толкова, че сваляш ?!!!
    Прегръдки и спокойна неделя:)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, страхотна торта! Досега арония съм пробвала само на сок, но в твоя вариант звучи много интересно :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. :))))Не съм качила,но нали трябва да съм зашеметяваща на плажа:шок:
    :))))))):плез:

    ОтговорИзтриване
  11. O,колко съм добре като не ходя на плаж :) плез :)))))))

    ОтговорИзтриване
  12. Мира, и аз бях опитвала арония само на сок, но и в този вариант стана много добре, леко киселко :)
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, харесва ми комбинацията с този блат. Тортата е обещаващо вкусна:)
    Арония и аз не съм опитвала, хубаво е, че е полезна, защото се намира лесно през лятото.
    Лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, блата и на нас ни хареса :)
    И като цяло комбинацията е много добра!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна торта Дани , ще я пробвам и аз :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица .

    ОтговорИзтриване
  16. Тази филаделфия с Милка е просто неустоима :) И аз мислех да я включа в някой десерт, а след твоя опит, който изглежда повече от успешен, няма какво повече да отлагам.

    Много вкусно предложение, Дани!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, страхотно ми звучи това твое съчетание - крем сирене и арония - мммм!!! Имам само сушени плодове от арония :) иначе веднага бих запретнала ръкави!!

    ОтговорИзтриване
  18. Мина, радваш ме :)
    Иначе знам че бързо запретваш ръкави и правиш такива вкуснотии!!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Ирка, много ме радва твоят коментар :)
    Милката е вкусна, но се отдалечава от вкуса на крем сирене :)
    Иначе стана много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  20. Много хубава рецепта, Дани!
    Обичам такава комбинация, а с арония сигурно е страхотно.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Дианка :)
    Хубави пролетни дни и за теб!

    ОтговорИзтриване