14 май 2011 г.

Ролца с песто


Див чесън/Мечи лук, Allium Ursinum съдържа значително количество витамин C, високоактивни фитонциди с мощно антибактериално действие както и важни микроелементи -сяра, цинк..
В народната медицина се използва за разширяване на кръвоносните съдове, снижаване на артериалното налягане, намаляване на холестерола в кръвта.

Това накратко е написано на етикетчето на бурканчето с левурда, което намерих.
След прекрасните рецепти, които прочетох в блоговете/особено впечатлена от историята на Пепи/, естествено любопитството ми беше разпалено :)
Бурканчето съдържа нещо като песто от левурда, 
но най-впечатляващото е едната страна на етикетчето :)
Няма начин да не искаш да го опиташ,
а и да се посмееш от сърце :)



Така се стигна до тези ролца с песто :



500 г брашно 
7 г мая /едно пакетче/
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
250 мл гореща вода
60 мл топло мляко
2 с.л. зехтин

120 г песто Дженовезе / аз смесих и с левурда/
1 с.л. масло
1 ч.л. мащерка

Замесва се тесто от всички продукти и се оставя да удвои обема си около 1 час.
При мен машината за хляб свърши всичко.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с пестото.
Навива се на руло и се нарязва на парчета около 2-3 см, които се поставят
легнали в намаслена тавичка.
Оставят се да втасат за 30 минути.

Преди да се сложат във фурната, загрята на 180 градуса, се намазват с 
маслото към което е добавена мащерката.



Пекат се до готовност.

Получиха се много вкусни и ароматни хлебчета .

Ами опитайте и да ви е сладко!
 

20 коментара:

  1. Еее, Дани :) голямо изкушение са тези ролца, с толкова ароматни билки... вкусно, много вкусно :)
    Лека нощ и хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    явно всички с те на една вълна с мечия лук :) Не съм опитвала, но много ме изкушаваш. Лошото е че имам да украсявам още 100 сладки, от общо 140 и не искам друго да върша в кухнята :) Приятна неделя.

    ОтговорИзтриване
  3. Ти си герой, след като си открила, макар и на песто, този мечи лук :))
    Изглеждат много изкусителни рулцата, предполагам и че са както казваш много ароматни, за вкусни - не се и съмнявам :))

    Хубава неделя, Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Инче, видях случайно бурканчето :)
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, никога не бих отказала от твоите сладки:)
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат супер, Дани, а и сигурна съм, че са и толкова вкусни! Позволяват и импровизация с плънката. :)
    Прегръдки с пожелания за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Еви, плънката винаги е въпрос на въображение :)
    Аз исках да се възползвам от придобивката си!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, и на мен първия път като ми разказаха за ползите от левурдата, ме светната за мечките и това с какво първо се захранвали :). Не беше гризли само, а за българска кафява мечка историята, но все в тоя смисъл.

    Хлебчетата звучат много вкусно и ароматно. И как не, с тези хубави подправки. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубава идея, Дани!
    чудесно изглеждат тези рулца - ароматни, вкусни и апетитно изкушаващи.
    Обичам този тип предложения,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Мира, радвам се че ти допадат :)
    Слънчева и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, ароматни са преди всичко!
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    харесва ми идеята да се намаже с масло и мащерка преди печенето

    ОтговорИзтриване
  13. Ех,този мечи лук!Тази пролет е гвоздеят на програмата :).Ако знаеш каква ливада от левурда намерих в планината,можех да набера за всички желаещи и търсещи я.Аз не набрах,но съм издала на Пепи къде е,може тя да ви достави :).
    А в питките щом има песто Дженовезе значи са много по мой вкус!Чуднички!

    ОтговорИзтриване
  14. Райне, :)
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Еликсирче, аз чак да ходя да бера левурда...
    Ама с пестото става чудно!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, страхотоно ароматно ми звучат тези твои хлебчета и страхотно изглеждат!! А това с мечия лук явно е някакъв кулинарен вирус, който е плъзнал :) напоследък - където и да погледна, навсякъде вкусотии с мечи лук, но пък при теб е внедрен с невероятно въображение - поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Мина !
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Влагодаря, Пеп !
    Нещо изтрих коментара ти.
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, рулцата изглеждат много вкусни и ароматни! :) Особено с този пълнеж! Записвам си рецептата с удоволствие!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване