29 май 2011 г.

Бърз ягодов сладкиш с извара

Започна сезонът на ягодите...
И се задава сезона любимите ми череши...
А също така и на всички пресни подправки!!!!


С две думи цветно, зелено, слънчево, ухаещо на море ...

Лято :)))

Тежките десерти остават на заден план и започват плодовите феерии под най-различни форми- клафути, коблер, чийзкейк, сладолед...

Днешното ми предложение е много бързо за изпълнение, но в това му е чарът!
А във вкусът му изобщо не се съмнявате, нали?



А и трябваше да направя сефте на новата си форма за печене /фукла!/
Ама е много удобна, защото е керамична чиния с ринг и след изпичането само махам ринга:)



И така: 
тесто

200 г брашно /една част замених с овесени ядки/
85 г захар
1ч.л. бакпулвер
100 г меко масло

плънка

4 яйца
150 г захар
500 г извара /при мен quark !!!/
4оо г ягоди, нарязани на парченца. 




Мекото масло се разбива със захарта и се добавя пресятото брашно с бакпулвера.
Ако използвате овесени ядки първо ги смелете, малко по-грубо.
Омесвате бързо тесто и оставяте в хладилник .
Ако е необходимо, а то си е, добавяте 2-3-с.л. ледено студена вода.

За плънката се разбиват яйцатасъс захарта, добава се и изварата.

На дъното на формата се поставя 1/ 2 от тестото.
Изсипва се плънката, добавят се ягодите и леко се разбъркват 
в плънката.
Отгоре се поставя останалото тесто, което може да се натроши.

В рецептата ягодите са замразени.
Аз сложих моите за малко във фризера.


Пече се при 180 градуса, 35-40 минути, до златисто.

По време на печнето плънката се вдигна много, но избързах да го извадя и спадна.
Може би, ако се процедира като при чийзкейка, да се остави при открехната врата във фурната, няма да спадне :)

Но това да не ви притеснява.
Добре е да се охлади, защото е по-вкусно!



Ами, от тук нататък си знаете :
Отрязвате парченце, отхапвате, примижвате и....
виждате морето.

Протягате ръка...



Мммм, вкусно!
Да ви е сладко!

27 май 2011 г.

Кюфтенца със сушени домати и дип от тахини





У дома не сме много по кюфтенцата ...от месо :)

Но тези ме плениха  с добавките и дипа :)

Обичам да използвам тахан, а и знаете че е полезен
с високото съдържание на калций.
А и какво по-вкусно от това да потопиш ароматно кюфтенце във вкусно
сосче :)))))
И като се добави и още по-ароматен кускус, удоволствието е пълно.

За това си осигурете:

500 г кайма, по избор
1 глава лук
1/2 - 1 връзка магданоз
60 г сушени домати /моите бяха в зехтин/
подправки :
сол
черен и бял пипер
кимион
щипка канела

За соса :
3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. тахан
1/2 ч.ч. лимонов сок
1/2 ч.ч. вода

Нарязват се на ситно лука и магданоза и се размесват добре с каймата,
доматите и подправките.
Кюфтенцата се пекат във фурна при 200 градуса до готовност /имайте пред вид,
че стават бързо.

За дипа се счукват скилидките чесън и се смесват с останалите продукти.
Добре е да прибавяте лимона и водата постепенно, опитвайки на вкус,
защото не всички марки тахан са еднакво гъсти.
Направете го по свой вкус.



Кускусът се прави по указанието на кутията - обикновено по равни части кускус
и вода се слагат на котлона.
Водата е гореща и кускусът набъбва в нея.
Добавям масло на вкус и куркума.
Естествено и прясна мента /която за моя радост я има на пазара/



Ами нищо друго не ви остава, освен да потопите едно кюфтенце в сосчето
и да се насладите...
Едно ли казах ?:)
Сигурна съм, че едно няма да ви стигне!!!!

Да ви е сладко!!!!

14 май 2011 г.

Ролца с песто


Див чесън/Мечи лук, Allium Ursinum съдържа значително количество витамин C, високоактивни фитонциди с мощно антибактериално действие както и важни микроелементи -сяра, цинк..
В народната медицина се използва за разширяване на кръвоносните съдове, снижаване на артериалното налягане, намаляване на холестерола в кръвта.

Това накратко е написано на етикетчето на бурканчето с левурда, което намерих.
След прекрасните рецепти, които прочетох в блоговете/особено впечатлена от историята на Пепи/, естествено любопитството ми беше разпалено :)
Бурканчето съдържа нещо като песто от левурда, 
но най-впечатляващото е едната страна на етикетчето :)
Няма начин да не искаш да го опиташ,
а и да се посмееш от сърце :)



Така се стигна до тези ролца с песто :



500 г брашно 
7 г мая /едно пакетче/
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
250 мл гореща вода
60 мл топло мляко
2 с.л. зехтин

120 г песто Дженовезе / аз смесих и с левурда/
1 с.л. масло
1 ч.л. мащерка

Замесва се тесто от всички продукти и се оставя да удвои обема си около 1 час.
При мен машината за хляб свърши всичко.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с пестото.
Навива се на руло и се нарязва на парчета около 2-3 см, които се поставят
легнали в намаслена тавичка.
Оставят се да втасат за 30 минути.

Преди да се сложат във фурната, загрята на 180 градуса, се намазват с 
маслото към което е добавена мащерката.



Пекат се до готовност.

Получиха се много вкусни и ароматни хлебчета .

Ами опитайте и да ви е сладко!
 

7 май 2011 г.

Торта с крем сирене и желирана арония



Това е един малко модифициран вариант на тортата на Руми
.
Модифициран, защото имах една арония във фризера и ми се
искаше да я използвам.
А както знаете аронията е много тръпчива и кисела.
Не ме питайте защо я имам - смешна история.
Попитах в магазина какъв плод е и ми казаха, касис :)
А аз бях решила, че е американска боровинка, една такава едра, хубава....
И си купих.
Когато я опитах в къщи направих гримаса от киселото и тръпчивото
усещане.

Така я сложих за всеки случай във фризера.
Е, време беше да я използвам.

Преди това си бях харесала тази торта, защото обичам крем сирене ,основата е по-различна и не е като на чийзкейк, а и имах dulce de leche.


И така направих тортата с леки промени :



Подложка:

3 яйца
100 г захар + 2.с.л
65 г меко брашно
1 .ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. разтопено краве масло

Пълнеж:

3 опаковки крем сирене "Филаделфия"
50 г захар
3с.л. брашно
5 яйца
100 г заквасена сметана
200 г dulce de leche
ванилия

Приготвя се форма с падащо дъно 24 см /при мен 26 см/
Поставя се хартия на дъното и се намазняват страните с масло.
Отвън се обвива формата с няколко пласта алуминиево фолио,
за да не прониква вода при печенето.

Брашното се пресява с бакпулвера.
Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта.
Прибавят се ванилията, лимоновия сок и брашното.
Накрая се добавя маслото при непрекъснато бъркане с лъжица до пълно хомогенизиране.

В отделен съд се разбиват белтъците с 2 с.л. захар и 1-2 капки лимонов сок.
Добавят се много внимателно към горната смес  .
Изсипва се в готовата форма и се пече 10-12 минути при 180 градуса.

Изважда се и се оставя да се охлади.

През това време се приготвя плънката.

Трябва да уточня, че аз имах 2 опаковки от Милка Филаделфия и една 
обикновена и затова използвах 50 г захар.
Изключих, че в оригинала се използват 5 опаковки и не намалих яйцата.
Но това не се отрази на изпичането.

Крем сиренето се разбива със захарта и брашното.
Добава се ванилия.
В отделен съд леко се разбиват яйцата.
Прибавят се към сиренената смес.

В отделен съд се изсипва карамелизираното мляко .
Към него се добавя 1/4 от сиренената смес.
Изсипва се върху блата.
Отгоре се изсипва останалата смес от сиренето.
Според мен можех да смеся всичко едновременно..

Тортата се пече като чийзкейк на водна баня -в по-голяма тава
се поставя гореща вода, в нея се поставя тортената форма с алуминиевото фолио
и се пече първо при 250 градуса 10 минути, а после при 140 градуса - 60 минути.
При разклащане по средата на формата сместа леко потреперва.
Изключва се фурната и се оставя съда още 1 час вътре.
След охлаждане на стайна температура се поставя за няколко часа в хладилник.

"Злополучната арония" поръсих със захар / на око/ и сварих на огъня като сладко.
Трябва да остане сосче.
1/2 пакетче желатин  се разтваря в малко вода да набъбне, разтапя се на водна баня, без да завира  желатина и се прибавя към плодовете.
Сместа се изсипва върху охладената торта и се оставя да се стегне.

Ами знаете какво следва - отрязвате си парченце и се наслаждавате на кремообразната структура и на плънката, и на основата.
А желираният плод е "черешката на тортата"

Добре е при разрязването ножът да е потопен в топла вода.
И да се избърсва след всяко нарязано парче!

Да ви е сладко!

4 май 2011 г.

Лимонено пиле с нахут

Една приготвена набързо вечеря, която нямах намерение да ви показвам :)

Но стана много ароматно и вкусно и се изкуших.
Имах сварено и обезкостено пилешко, консерва нахут, замразен спанак и
реших малко да разнообразя.



В малко зехтин
се  задушава нарязан пресен лук, добавя  се   малко къри, куркума, кимион
и бял пипер.
Последователно се добавя пилешкото месо, нахута от консервата, отцеден,  малко масло,
 и част от пилешкия бульон.
Задушава се за кратко време, за да се овкусят продуктите.
Добавят се  няколко кубчета замразен спанак и една пръчка канела :)
Задушава се  до готовност на спанака.
Преди сервиране се  маха канелата и добавя лимонов сок на вкус :)


Пилешкото се вари с малко сол и морков /обикновено слагам и една глава лук/  
Поради липса в момента сготвих ястието с пресен лук.


Амо това е - една лесна вечеря с малко екзотичен привкус , ухаеща на лимон.
Според рецептата трябваше да имам и домашно приготвен хляб :)




Ами това е !
Всички продукти са по избор по отношение на  количеството, а подправките са по ваш вкус!


И да ви е сладко!!!!