В това предложение ме впечатли заглавието : "свръх вкусен "
И си казах : чак пък толкова :)
Оказа се, че това е рецепта от една готварска книга публикувана преди 100 години!
Е, това ме позаинтересува и се захванах да го приготвя.
Приготвя се тесто със сметана и плънка с много гъби .
При мен малко претърпя промяна в плънката.
Продукти за тестото :
25 г масло
3 ч.ч. брашно
1 ч.л.сол
2 яйца
200 г сметана
В кухненски процесор се смесват маслото, брашното и солта.
След това се добавят яйцата и сметаната.
Тестото се завива в пластично фолио и се оставя в хладилник
През това време се приготвя плънката :
1 кг гъби, нарязани и задушени в
25 г масло
1 тиквичка, нарязана и също задушена
сол
ч.пипер
4 сварени яйца
Сместа се изсипва и се добавя 3/4 ч.ч. сметана/заквасена/
Охлажда се.
Тестото се изважда от хладилника, разделя се на две различни по големина части.
По-голямата се разточва / аз работя с пръсти / и се поставя на дъното на намазана тавичка с масло / 28 см/
Трябва да се предвиди по-голям размер за борд*
Отгоре се разпределя плънката.
Върху нея се нареждат нарязаните на полумесец яйца.
Останалата част от тестото се разточва и се поставя върху плънката.
Краищата на борда се обръщат отгоре.
Повърхността се надупчва много и се намазва с яйце.
Фурната се загрява на 220 - 240 градуса.
Пече се 10 минути, после се намаля температурата на 200 градуса и се пече 30 минути.
Получи се много вкусен пирог.
С тестото се работи лесно.
Аз мислех , че ще лепне :)
* Мисля си, че може и без това прихлупване на борда.
При мен там остана малко влажно.
Много е важно да се осигурят достатъчно отвори по повърхността, за да излиза парата.
Плънката е много вкусна.
Може би като поизстине няма да се усеща тази лека влажност.
Ами, ако сте любители на на гъбите и този вид поднасяне с тесто, значи това е вашата рецепта.
А ако не сте опитвали, опитайте и :
Да ви е сладко!
Дани,
ОтговорИзтриваненеустоимо вкусно си го описала,
много апетитно изглежда,
и с чудесна снимка -
прекрасно предложение!
Поздрав и хубав уикенд, Диана
Дианка, благодаря за бързия коментар!
ОтговорИзтриванеЗнаеш че ме радва:)
Поздрави и топъл, усмихнат уикенд!
Дани,
ОтговорИзтриванестрахотен пирог!
Представям си колко е вкусен!
Не виждам мая в тестото, нито сода.
Никакви ли набухватели не се слагат?
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Роси!
ОтговорИзтриванеНяма набухватели, това е нещо като маслено тесто, но голяма част от маслото е заменено със сметана!
Поздрави и топла вечер!
Писах, писах коментар и се затри :(
ОтговорИзтриванеДопада ми много, обичам гъби, а и в комбинация със сметана, вкусотия!
Хубав уикенд от мен, Дани :)
И топъл да е, Зори :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ех, Дани, Дани... хвърли едно парче насам :)))
ОтговорИзтриванеАз съм по пирогите, а твоето изглежда чудничко.
Яйцата, ако се наредят отдолу, няма да е влажна кората, но съм сигурна, че и така е вкусно, щото аз влажно, не влажно, всичко поглъщам :)))
Хубава нова седмица :)
Инче с удовлствие те черпя :)
ОтговорИзтриванеА за влажното може би трябваше да изчакам гъбите и тази тиквичкадобре да се задушат и да се изпари водата :)
Ама нали бързах за вечеря!
Усмихната нова седмица!