8 октомври 2010 г.

Пирог с гъби

В това предложение ме впечатли заглавието : "свръх вкусен "
И си казах : чак пък толкова :)
Оказа се, че това е рецепта от една готварска книга публикувана преди 100 години!

Е, това ме позаинтересува и се захванах да го приготвя.
Приготвя се тесто със сметана и плънка с много гъби .

При мен малко претърпя промяна в плънката.

Продукти за тестото :

25 г масло
3 ч.ч. брашно
1 ч.л.сол
2 яйца
200 г сметана

В  кухненски процесор се смесват маслото, брашното и солта.
След това се добавят яйцата и сметаната.
Тестото се завива в пластично фолио и се оставя в хладилник

През това време се приготвя плънката :
1 кг  гъби, нарязани и задушени в 
25 г масло
1 тиквичка, нарязана и също задушена
сол
ч.пипер
4 сварени яйца

Сместа се изсипва и се добавя 3/4 ч.ч. сметана/заквасена/
Охлажда се.

Тестото се изважда  от хладилника, разделя се на две различни по големина части.
По-голямата се разточва / аз работя с пръсти / и се поставя на дъното на намазана тавичка с масло / 28 см/ 
Трябва да се предвиди по-голям размер за борд*
Отгоре се разпределя плънката.
Върху нея се нареждат нарязаните на полумесец яйца.

Останалата част от тестото се разточва и се поставя върху плънката.
Краищата на борда се обръщат отгоре.
Повърхността се надупчва много и се намазва с яйце.
Фурната  се загрява на 220 - 240 градуса.
Пече се 10 минути, после се намаля температурата на 200 градуса и се пече 30 минути.



Получи се много вкусен пирог.
С  тестото се работи лесно.
Аз мислех , че ще лепне :)

* Мисля си, че може и без това прихлупване на борда.
При мен там остана малко влажно.
Много е важно да се осигурят достатъчно отвори по повърхността, за да излиза парата.
Плънката е много вкусна.
Може би като поизстине няма да се усеща тази лека влажност.

Ами, ако сте любители на на гъбите и този вид поднасяне с тесто, значи това е вашата рецепта.
А ако не сте опитвали, опитайте и :
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Дани,
    неустоимо вкусно си го описала,
    много апетитно изглежда,
    и с чудесна снимка -
    прекрасно предложение!
    Поздрав и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, благодаря за бързия коментар!
    Знаеш че ме радва:)
    Поздрави и топъл, усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    страхотен пирог!
    Представям си колко е вкусен!
    Не виждам мая в тестото, нито сода.
    Никакви ли набухватели не се слагат?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Роси!
    Няма набухватели, това е нещо като маслено тесто, но голяма част от маслото е заменено със сметана!
    Поздрави и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Писах, писах коментар и се затри :(
    Допада ми много, обичам гъби, а и в комбинация със сметана, вкусотия!
    Хубав уикенд от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  6. И топъл да е, Зори :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, Дани, Дани... хвърли едно парче насам :)))
    Аз съм по пирогите, а твоето изглежда чудничко.
    Яйцата, ако се наредят отдолу, няма да е влажна кората, но съм сигурна, че и така е вкусно, щото аз влажно, не влажно, всичко поглъщам :)))

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  8. Инче с удовлствие те черпя :)
    А за влажното може би трябваше да изчакам гъбите и тази тиквичкадобре да се задушат и да се изпари водата :)
    Ама нали бързах за вечеря!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване