13 юни 2010 г.

Лазаня Болонезе Lazagna alla Bolognese

Предполагам, че повечето от нас са любители на италианската паста.
И всеки от нас има своята любима рецепта.
Аз обожавам спагети "Карбонара", но днес искам да ви предложа
"моята" лазаня Болонезе.

"Лазаня Болонезе или Lasagne alla Bolognese носи името на град Болоня, столица на един от 20-те италиански региона Емилия-Романя. Ястието е широко разпространено в цял свят и се е превърнало в един от символите на италианската кухня.
Погрешно е схващането, че рецептата за приготвянето на лазаня е сравнително нова. Всъщност тя води началото си още от времето на Римската империя. Разбира се видът й е бил по-различен. Приготвяли са я от листи тесто, сварени и поднесени със зеленчуци и сирене. В продължение на много векове, създаденото от римляните ястие се наричало "lasana" или "lasanum", което в превод означава "съд". През 14 век Франческо Дзамбрини в своята кулинарна книга предлага нов подход за приготвянето й - листите се нареждат един върху друг, а между тях се слага сирене. Неговата рецепта има голям успех и променя завинаги традициите в приготвянето й - от този момент нататък лазанята се реди на пластове, а ястието постепенно се превръща в любима храна за почитателите на добрата кухня."

Продукти за сос Болонезе

500 г кайма
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
200 г пресни гъби
1 тиквичка, нарязана
400 г домати
100 мл бяло вино
1 ч.л. захар
сол 
бял пипер
пресен босилек
щипка канела
зехтин


Сос Бешамел

80 г брашно 
80 г масло
1 л прясно мляко /приблизително/


настърган кашкавал
готови кори за лазаня


Приготвяне:


В тиган загряваме зехтина, добавяме зеленчуците и завъртаме 3-4 мин., без да задушаваме.
Добавяме виното и след 3-4 мин. добавяме каймата и бъркаме, за да стане на трохи.
Добавяме доматите, захарта и останалите подправки.
Оставяме на бавен огън, да се сгъсти соса.


За Бешамела


Разтапяме маслото, добавяме брашното и оставяме леко да покафенее.
Добавяме млякото при непрекъснато бъркане.


Настъргваме кашкавала.


На дъното на тавичка поставяме от двата соса, нареждаме корите лазаня, покриваме с доматения сос, заливаме с бешамела, отново слагаме кори и така /при мен 3 реда кори/ завършваме с доматен сос, залят с бешамел, към който сме добавили кашкавала.


Печем в предварително загрята фурна до зачервяване.
Сервира се топла, естествено с една "изпотена " бира :)



Обичам и лазанята с царевичните палачинки.
По желание кашкавал може да слагате и между редовете.
Канелата е мое желание, защото много ни допадна в мусаката.


Да ви е сладко!

19 коментара:

  1. Любима ми е... :)
    Поздрави, Дани и хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам лазаня, а твоята изглежда прекрасно!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    и ние я обичаме -
    твоята е така нежно запеченка, изглежда сочна и ароматна.
    Аз скоро научих, че спагети тип "болонезе", не е правилно съчетание. Към сос "болонезе" се използва всяка паста съдържащаща яйца, а не спагети.
    Хубава и вкусна неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, Илианка :)
    Успешна и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, радвам се, че ви е в графа "любими".
    И аз доколкото знам в италианската кухня
    има сос "Болонезе, а иначе пастата
    с нейното многообразие е по избор!
    Поздрави, хубав ден и прохладна
    нова седмица1

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно, Дани! Предложение от любимата ми италианска кухня. Двамата със съпруга ми обожаваме лазаня, изобщо италианската паста, а и не само нея от тази божествена кухня...
    Поздравления за вкусната рецепта.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Лети :)
    Хубава и прохладна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И ние обичаме лазаня, но аз я правя със сирена. Ще трябва да опитам и твоето предложение, Дани.
    Загледах се и по трюфелите с маракуя - при следващото посещение в "Карфур" ще си взема и ще ги опитам :)
    Поздрави и много усмивки през новата седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, много обичаме лазаня!
    Твоето предложение е много изкушаващо и изглежда страшно вкусно!
    Благодаря ти за чудесната рецепта!
    Поздрави и усмихнат летен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Тони,
    и аз правя и вегетарианска със спанак
    и сирена, но това ни е Болонезе-то :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Русанка!
    Хубава вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Браво!
    как ти се занимава с лазаня? само като си помисля колко е дълга и се отказвам!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер е лазанята, отдавна не съм правила!!!

    Новите "дрехи" на блога ми харесаха много!

    Хубава седмица Дани!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Райна,
    за мен не е дълга :)
    Нали е с готови кори?!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мария :)
    Лятна премяна :)
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Ам-ам...А как обичам лазаня,тези дни ще поискам рецептата на една ...облизах си пръстите с нея! ;)

    ОтговорИзтриване
  17. Облизвай се :)
    Докато ходиш по концерти,
    ние дебелеем с лазаня :)
    Прегръдки и хубава седмица!
    Чакам твоята лазаня :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ох, Дани... страшно много обичам лазаня. Имаше едно време едно детско анимационно филмче, в което главният герой все за лазаня говореше... та и аз така :))) само дето не говоря, а си мисля.

    Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  19. Ина, липсваше ми :))
    Не си мисли, ами направи
    и да ви е вкусно :)
    Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване