30 май 2010 г.

Мусака с патладжани по гръцки

Не съм голям любител на каймата.
Обичам кюфтета и кебапчета на барбекю, когато съм извън града.
Тогава много ми се услаждат :))

Но харесвам мусаката с патладжани и кайма,  както и постния вариант!
Тази година ще пусна снимка :)

Днес я направих с кайма и много ни хареса.
По-различното, което включва понятието по"гръцки" е използването на канела
и карамфил, както и хубавата заливка.
Карамфил не обичам по "професионални причини"
Използваме доста медикаменти с негово съдържание и не ми се пренася този аромат у дома.

До тук с карамфила.

А ако сте любители на горното заглавие ви трябват :

3 патладжана, нарязани на филийки, посолени, отцедени за 15-20 мин.
подсушени и гриловани.
много малко, за намазване на тигана зехтин

600 г кайма, за предпочитане телешко, или смес
моята беше свинско, но стана перфектно
2 с.л. зехтин
1 главичка, нарязан лук
3-4 скилидки чесън, нрязани
1/2 ч.ч. бяло вино
600 г настъргани домати
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л суха мента
сол
бял пипер
по желание други зелени подправки

За заливката
около 60 г масло
           60 г брашно
           2 ч.ч. прясно мляко
           2 яйца леко разбити
           2/3 ч.ч. кашкавал, по- твърдичък

Обработения патладжан се разделя на 3 /слагам 3 реда/
В зехтина задушавам лука и чесъна, добавям каймата, за да я разрохкам  добре, виното, доматите
сол , пипер, канела и мента.
Обработва се до изпаряване на течността от доматите и каймата.
Аз нямах търпение и остана малко сосче наккрая в съда.
Нареждат се :
патладжан
кайма
патладжан
кайма
патладжан

За заливката се приготвя бешамел, добавят се яйцата и кашкавала.
Залива се и се пече при 180 градуса 40-50 мин, до зачервяване.

Аз за малко да изтърва момента!

Трябва да предвидите по-дълбок съд.
При мен гювеча е единствения с необходимата  дълбочина.

Сервирате и се наслаждавате на нестандартните, но много вкусни аромати!
Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Дани,
    обожавам патладжан, също и тази комбинация на кайма с канела. Много апетитно изглежда мусаката, а заливката е така, както я предпочитам.
    Чудесна рецепта, поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, много се радвам, че ти допада :)
    Усмихната и слънчева седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, и аз като Диди много обичам патлажан! Много ми хареса идеята за мусака! Малко ми прилича на имамбаялдъ, но тук има канела и суха мента. Сигурно е много вкусно с тези подправки! Поздравления зя чудесната идея!
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно и лятно и ми харесва, че патладжаните не са пържени.
    Чао!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам....
    Харесвам комбинациите от подправки, характерни за Средиземноморието.
    Вкусно е у вас, Дани :)
    Хубава нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, Райна :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори,
    благодаря за "вкусния"коментар!
    Радвам се, че ти харесва!
    Сигурна съм, че и у вас ухае невероятно!
    Хубава и усмихната седмица и от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много вкусно мирише тук! Аз също не обичам много карамфила и сигурно за това до сега не съм правила гръцка мусака.
    Между другото сладкишът с ягоди стана адски вкусен!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,
    радваш ме за сладкиша с ягоди :)
    А и това, че имаме сходни вкусове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Това ще да е изключително вкусно. Обожавам патладжани, а във версия на мусака сигурно е още по-голямо изкушение.

    Приятен и усмихнат ден: Ина

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,
    Ина,
    радвам се,че харесвате патладжан!
    Ина, опитай, няма да сгрешиш!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз пък не мога да кажа,че патладжана ми е любим зеленчук...но рецептата звучи интересно,малко екстравагантно с подправките.Непременно ще я направя!

    Дани,имаш награда при мен!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Опитай, Краси,
    сигурно ще ти хареса :)

    ОтговорИзтриване
  14. Любител съм на заглавието(и на продуктите:),но в такава комбинация на аромати не съм ги опитвала.Предусещам,че много ще ми хареса!:)

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, ще се радвам !
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Много обичам патлаждани в мусаката. Като гледам твоята и ми се прияде :)
    Карамфила и аз не го обичам и по непрофесионални причини...аромата му е много неприятен за мен.
    Поздрави Дани и целувки!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно предложение си представила, Дани! Ще я направя със сигурност, благодаря за споделената рецепта!
    Прегръдки и пожелания за успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Мария, радвам се за 'отношението" ти
    към патладжана и карамфила :))
    Целувки и от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Еви, радвам се, че ти харесва предложението ми :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Поетите са тези, които носят бижута, вместо вериги

    Вериги са за тях един опит да напуснат

    други свободни

    Тъй като много от тях са Imbeciles, често си мислят

    поети дори и да се съхраняват във вериги.

    Какви статистически данни не виждам хора, обичам думи

    това е, че поетите могат да летят дори да бъде

    Помощ вериги като крила.

    Поетите не вярвам Христос, защо не отидете на вериги

    мисълта, че като ги

    греховете на света.

    Те получават вериги да покаже на света, че въпреки че

    вериги, да рева.

    Прометей е първият поет.

    След това на Омир, който визия верига.

    Последваха много поети и всички носеха вериги

    като бижута.

    ОтговорИзтриване
  21. ionemuscalu,
    не бих могла да коментирам,
    но го публикувам.

    ОтговорИзтриване