30 декември 2009 г.

Дип от шарен боб и печени червени чушки

Обикновено за Бъдни Вечер боба го правя като салата.Но този път реших да е по-различно.Направих го като пастет,заедно с пасирани печени червени чушки и малко пасиран чесън/или по желание лук/Стана по-различно и най-важното -вкусно.Опитайте и да ви е сладко:)))

Салата Оливие или руска салата

Визитната картичка на руската национална кухня се нарича Оливие -салата създадена от френски готвач в Ермитажа.У нас /а и не само/е известна като руска салата.Във всичките нейни разновидности можете да прочетете много съставки/фазан,телешки език-който обожавам ,месо от раци .../Но най -важните присъстват и днес:картофи и майонеза.Другото е въпрос на фантазия,а вашата както съм се убедила е неизчерпаем.За тази "френска "история аз използвам:картофи,моркови/при мен сварени/кисели краставички/при мен купешки мариновани/грах,царевица,сварени яйца.Не обичам да слагам колбаси/освен ако имам телешки език/,но слагам 1-2 резена кисела ябълка и малко червен лук ,естествено и малко сол.Относно майонезата:обичам я домашно приготвена.Спомням си ,когато нямаше миксер как се правеше майонезата:бъркаше се с дървена лъжица само в една посока ,за да не се пресече:)Сега се бърка много бързо,като винаги или едното яйце го слагам цяло ,или белтъците ги разбивам добре на пяна и ги добавям внимателно ,за да я омекотят .Това е моето предложение за тази толкова известна салата.Очаквам вашето:)))

25 декември 2009 г.

Коледа е...

Честитo Рождество Христово !!!От сърце ви пожелавам много светлина и любов по пътя,който сте избрали:))))

19 декември 2009 г.

Крем супа от спанак и пъдпъдъчи яйца


Вече знаете,че обичаме супи, особено крем-супи.
Това мое предложене става много вкусно
.Можете да използвате спанак,лапад или коприва.
На този етап имах спанак.

Необходими са ви: 
600-800г спанак
1 стрък праз
20г масло
1ч.ч.прясно мляко.

Отделно за белия сос:
30-40гмасло
2.с.л брашно
2 кубчета пилешки бульон.

Изчистеният спанак и нарязаният праз задушавам в маслото и добавям 1ч.ч.топла вода.
Отделно се разстопява маслото, прибавя се брашното и като покафенее се добавя около 1 л гореща вода.
Стриват се и бульоните.
Към тази смес се прибавя и спаначната и се вари 10 мин.
Пасира се, добавя се прясното мляко /или сметана/лимонов сок , сол и ч.пипер.
Отделно се сваряват пъдпъдъчите яйца за около 4мин и се поставят нарязани при сервиране.
При мен се вижда ,че яйцата са кокоши,
защото днес в околните магазини нямаше пъдпъдъчи,
а беше толкова хлъзгаво,че пъплих като охлюв.
Но това не промени вкуса.
Стана невероятно вкусна супа.
Чакам отзиви:)))

Галет с ябълки и марципан


Вече знаете моите премеждия с марципана.И понеже ми остана потърсих рецепта ,за да го използвам и намерих този/оказа се много вкусен 'Галет".За на правата на тестото се използва и царевично брашно,което го прави хрупкав и много вкусен За тестото са ви необходими: 3с.л. заквасена сметана,1/3 ч.ч.ледена вода,1/4ч.ч.царевично брашно,1.ч.ч.пшенично брашно,1/2ч.л. сол и 7с.л. студено безсолно масло.Всички съставки се смесват и се омесва тесто,което се оставя за известно време в хладилник/при мен цяла нощ.За плънката са необходими:1/4/ч.ч.марципан,4 кисели ябълки ,нарязани на парчета,1/2ч.ч захар/пти мен кафява виенска,1с.л. брашно,2с.л.лимонов сок,1.ч.л. бадемов екстракт/при мен бадемов аператив и 1/4 ч.ч филирани бадеми за поръсване.Продуктите за плъната се разбъват,тестото се разточва-при мен около 20-22см,марципана се поставя върху него -на около 16см в диаметър и отгоре се изсипва плъната.Краищата на тестото се загръщат на около 2 см върху плънкатаи се поръсват бадемите.Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване на тестото.Получи се един хрупкав сладкиш със страхотен вкус от комбинацията на ябълките и бадемовата паста каквато е марципана.Да ви е вкусно:)

18 декември 2009 г.

Коледна картичка


Получих много красиви Коледни картички, с много хубави пожелания.
Но като се замисля преди края на годината едно от най-хубавите неща, които ми се случиха е, че покрай моите готварски "творения"/ и не само готварски /преживях много приятни емоции със всички вас, които четете блога ми.

Никога не съм предполагала, че такова виртуално общуване ще ми достави толкова голямо удоволствие и нямам търпение със сутрешното си кафе и вечер,
когато се освободя да надникна във вашите страници,
за да видя не само какво сте създали с вашите сръчни ръце,
а сякаш да почуствам и тяхната топлина.

За мен е удоволствие и се надявам, че е такова и за вас.
За това в навечерието на този светъл и свят празник бих искала да ви кажа:
благодаря ви, че ви има, че станахте част от моя живот, че сте толкова мили, добронамерени и винаги сте готови за съвет.
През живота си човек губи много приятели от което го боли, но хубавото е, че намира нови.
От сърце ви пожелавам много топлина и весело настроение в Коледната нощ и от чувала на Дядо Коледа да излязат най-съкровените ви мечти.
Бъдете благословени: Зори, Даниела, Диани, Мими, Аква ,Лили, Ирони, Йоли, Пепеляшка, Краси,Лати, Ваня, Тони, Нанита, Милена и всички,които са посещавали и ще посещават моя блог.
С тази картичка ви казвам :

Добре дошли в моя дом:)))

14 декември 2009 г.

Отиде си Крикор Азарян

Страшно много съжалявам за Крикор Азарян
-един невероятен творец,режисьор,учител и преди всичко -невероятен човек.Поклон пред паметта му.

13 декември 2009 г.

Велуте от печурки


Вчера заваля първия сняг /не че си падам по снега/,
задуха силен вятър от морето, което си е доста неприятно.
С две думи: дойде време на "белите мечета", а с това и желанието за нещо топло и уханно.
Така дойде ред на една от любимите ми супа с гъби.

Велуте
е основата на супи, за което ви трябват:
ситно нарязан праз, задушен в масло, поръсен с брашно и бульон
.
После се прибавят зеленчуците и т.н.
Та за моята супичка ви трябват:

40-5ог масло
1 стрък праз
3-4с.л.брашно
1,5л вода
2-3 бульона на кубче
300г гъби.


Както обясних,  в маслото се задушава нарязания праз, поръсва се с брашното и се добавя водата.
След като заври, се добавят гъбите и бульоните /не слагайте капак, защото от брашното изкипява и може да си търсите голяма част от супата по котлона/, а после нали се сещате какво ви чака като почистване.
Вари се до готовност на гъбите.
Прави се застройка от:
2жълтъка
2-3с.л.заквасена сметана и
лимонов сок.


Забравих за солта и белия пипер.
Става много вкусно,толкова вкусно,че днес изгря слънце:)))

Бонбоните на Зори


Преди няколко дни видях в блога на Зори тези бонбони и много ми допаднаха.
Така съблазнително изглеждаха, а и това лято направих доста сладка.
С две думи реших и ги направих.
Само нямах ром и сложих бадемов аперитив /от запасите на мама, с който си черпи приятелките/
Станаха разкошни.
Поздравления, Зори.
Сега само трябва да се изчака Коледа/ ох,не съм много сигурна...:)/

Френски сладкиш с круши


Коледните приготовления са в разгара си.
Преди няколко дни Зори ме насочи към една рецепта за меденки, за което и благодаря.

Меденките за сега отлежават, а аз разглеждайки рецептите в сайта попаднах на тази рецепта, която сега ви предлагам.
Необходими са :

2яйца,
100гзахар,
100мл прясно мляко,
3с.л.олио,
150гбрашно,
1/2 бакпулвер,
2 големи круши/при мен/,
щипка сол.

Яйцата +солта се разбиват със захарта до побеляване,
прибавят се смесените пр.мляко и олио и накрая се добавя 
пресятото брашно и бакпулвера.
Крушите се обелват и нарязват на филийки.
На дъното на тортена форма се поставя хартия,
върху нея се излива половината смес,
отгоре се нареждат крушите и се заливат с останалата смес.
Пече се в предварително нагрята на 180градуса фурна 30 мин.

През това време се прави заливката:

80гмасло се разтопява на бавен огън ,
добавят се 3с.л. захар  да се разтопят и бавно се добавя едно разбито яйце.
Изпечената смес се изважда от фурната надупчва се с вилица и се изсипва заливката.
Връща се обратно във фурната и се допича още 20 мин.
Според рецептата се залива с карамел.
Аз поставих белтъчна глазура, която ми остана от меденките/ просто не я използвах/
Получи се много лек и приятен сладкиш за следобедния чай- при мен зелен със сушена мента и кафява виенска захар.
Едно приятно удоволствие в натоварените почивни дни.
Да ви е сладко:)

Картините на Георги Петров

От известно време наблюдавам този художник-Георги Петров от Добрич във Facebook и се наслаждавам на колорита на рисунките му.Ако и на вас ви харесва наслаждавайте се и вие:))))

12 декември 2009 г.

Щолен


  • Отдавна искам да направя този богат на сушени плодове,ядки и ароматни портокалови и лимонови кори сладък коледен хляб.

    А откакто имам и новата си книга - и с марципан.
    И ето вече днес се захванах и го направих/с малки проблеми,за които ще споделя по нататък/

    Според рецептата ми бяха необходими:
    375г брашно
    щипка сол
    50 г пудра захар
    2с.л. суха мая
    150мл прясно мляко
    115г масло
  • 1 разбито яйце
    175гразлични сушени плодове/при мен бели и червени стафиди смокини и кайсии/
    настърганата кора на 1лимон и 1 портокал/ако имате захаросани кори можете да ги използвате/
    50г бланширани,обелени и нарязани бадеми
    според рецептата 225гмарципан

    малко масло за намазване отгоре
    пудра захар за поръсване.

    Размесих тестото в машината за хляб:
    предварително на тих огън затоплям прясното мляко, добавям маслото да се разтопи и след като махна от огъня с непрекъснато бъркане добавям разбитото яйце.
    Поставих тази смес на дъното в машината ,щипката сол,отгоре изсипах захарта,брашното и маята .
    Пуснах машината -при мен за 20 мин омесва.Извадих тестото , поставих в купа и оставих около 1 час да се удвои.
    От предната вечер бях накиснала сушените плодове и изцедила.
    След като тестото втаса,го поставих на леко набрашнена повърхност,добавих сушените плодове,бадемите и настърганите кори на плодовете.

    Омесва се внимателно, за да се разпределят равномерно съставките.
    Оформих от тестото правоъгълник, поставих в средата марципана оформен като фитил и прегънах тестото върху марципана, като прищипнах краищата.
    Оставя се около 40 мин за повторно втасване.

    Тук е мястото да опиша перипетиите с марципана.
    Прочетох на няколко места как се прави,последно прочетох на Йоана рецептата и реших да направя по нея.
    Тя използва и кристална и пудра захар според мен в много големи количества /възможно е аз да не съм се справила/и тази кристална захар не може да се разбие.
    Добавих малко портокалов сок, но той ми дойде повече и отново бланширах бадеми, мелих добавях...
    Така сега имам излишен марципан така,че ако някой иска мога да му дам:-)

    От това,което изчетох за марципана са необходими почти по равно бланширани смлени бадеми и пудра захар-може да се добави малко портокалов сок ,ако е много гъсто: примерно 150гбадеми и 150г пудра захар.

    След като тестото втаса и втория път,поставих щолена в предварително загрята фурна на 190градуса върху намазана хартия за печене за около 35 мин.

    След като се извади се намазва,докато е топъл с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.
    След като изстине се завива в хартия,или целофан и....се въоръжавате с търпение до Коледа.

    Това бяха моите премеждия с щолена.
    Естествено човек се учи цял живот и това му е хубавото.А предполагам,че удоволствието от похапването ще бъде след това пълно.

    Пожелавам ви успех в предколедната подготовка:-)

6 декември 2009 г.

Портокалов сладкиш с бадеми

Това е моята почерпка за празника на Бургас,моряците/и паметта на тези,които не са живи/, и банкерите.Благодаря на всички ,които ме поздравиха:)
 
Този сладкиш за първи път го прочетох в блога на Даниела и много ми хареса .
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".

На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.

За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене

.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.

През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./

Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате
"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)

Св.Николай Чудотворец

Честит празник на всички бургазлии,банкери и на вас-приятели.Да е пълна "мрежата" ви с пожеланите мечти:))))

5 декември 2009 г.

Праз с ориз


Днес смятах да сготвя спанак с ориз, но в кварталните магазини нямаше пресен и аз реших да го заменя с праз. Може да звучи тривиално, но стана много вкусно. В 50 г масло задуших един по-дебел стрък нарязан праз, добавих мадраско къри, куркума и смлян бял пипер.След като го задуших добавих 1 ч.ч.бланширан ориз и след като стана като "стъклен" започнах да добавям на порции топла вода, докато се свари ориза. Междувременно добавих един телешки бульон, сол и накрая 2 триъгълничета топено сирене"Президент". Получи се нещо,което се топи в устата./Може да се добавят и маслини,но аз нямах/За тези,които постят и за всички останали:да ви е сладко:)