1 януари 2024 г.

ПАВЛОВА С КАРАМЕЛЕН КРЕМ

 


Изкушавам се да ви разкажа за тази обичана от мен торта, защото малко експериментирах с изпичането на блатовете, разбиването на белтъците и какво се случва, когато не мислиш :)
Винаги имам белтъци във фризера, но после при разбиването нямам проблеми.
Изваждам ги на стайна температура, макар че и този мит се опроверга :)
И този път направих опит да пека блатовете в мултикукъра, като ще пиша как се получи и моите изводи :)

За целувчените блатове :

7 белтъка
350 г захар
ванилия
1 с.л. нишесте
2 ч.л. оцет


За карамеления крем :

захар 1 ч.ч
1/2 л пр. мляко
3 яйца /жълтъци и белтъци отделно/
2 с.л. нишесте
1 кафена чашка прясно мляко за разбиване в нея на жълтъците
2.сл. пудра захар 
ванилия


За блатовете се разбиват до твърди върхове белтъците със захарта, нишестето и оцета
Аз ги разделих на две и ги бърках отделно.
За изпичането четох публикация за използване на еър фрайер.
Поставих разбитите белтъци върху хартия за печене и сложих в кошницата
По рецепта трябваше да пека при 150 градуса, 40 минути.
Не съобразих, че на тази програма продуктите искат обръщане.
Температурата явно беше висока, отгоре започна да се променя цвета и аз извадих блатчето.
Естествено отдолу не беше изпечено и веднага го сложих във фурната на 120 градуса.
За втория блат избрах програма bake - на 120 градуса.
Със сигурност така щеше да стане, но след като стегна блата го прехвърлих във фурната за компания на първия и там ги "изсуших" до край.
Оставих ги цяла нощ вътре.
При изпичането повърхността стана малко като Хималаите и затова на снимката се вижда "хълмистата" им повърхност.

За крема първо се слага захарта на ниска температура в съдинка на огъня до стопяване ѝ и получаване на карамел.
Добавя се прясното мляко и се бърка до разтваряне на карамела.
Жълтъците се разбиват с мляко / по рецепта е вода/, добавя се нишестето да се разтвори и се добавят с непрекъснато разбъркване към млечно - карамелената смес.
Бърка се до сгъстяване на крема.
Студените белтъци се разбиват с пудрата захар.

Тук беше моето учудване, че белтъците се разбиха до твърди върхове / не падаха при обръщане на купата/ , макар че бяха студени.

До тук добре, но после не съобразих, че карамеления крем трябва да се охлади, преди да добавя разбитите белтъци.
Добавих ги набързо в топлия крем и той се "втечни"
Последва добавяне на желатин, за да стегне, но и да не стане "гумен"
Нанесох от крема върху първия блат, после върху втория и нещата се получиха.
Вкусът е очарователен за любителите на Павлова и на карамелен вкус :)
Той може да се получи и от dulce de leche със сметана, но аз избрах този вариант.

Получи се доста дълга публикация, но така е с експериментите....

Ами ние вече се насладихме в Новогодишната нощ и оставям на вас
да я направите и да се кефите :)

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Честита нова година, Дани! Благодаря за идеята с еър фрайера. Поздрави.

    ОтговорИзтриване