30 март 2019 г.

КРЕМ СУПА ОТ КАРФИОЛ С КРУША И СИНЬО СИРЕНЕ

За крем супите сте наясно - винаги са вкусни.
Но винаги е хубаво, когато се добавят различни продукти,
които на пръв поглед..нямат място в супата.

Е, не сте прави, ако си мислите, че не се получава чудесен вкус,
който гали небцето.
Така е и с днешното ми предложение.

Бързо, лесно и вкусно :)

ПРОДУКТИ




1 глава лук, нарязан
1 глава карфиол, накъсан на розички
1 картоф / по желание, но допринася за кадифения вкус/
1 круша, или ябълка
2 с.л. масло
4 ч.ч. пилешки бульон
синьо сирене на принципа на Мечо Пух за количеството ;)
мащерка




ПРИГОТВЯНЕ


Приготвянето е фасулска работа.
В маслото се задушава лука за 3-4 минути.
Добавят се карфиола, картофа и крушата.
Налива се пилешкия бульон.
Добавя се мащерката.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Една част от синьото сирене се поставя преди да се свали от огъня,
за да се стопи.
Пасира се.
При сервиране се настъргва останалото сирене.

Чудеса комбинация, която с прясно приготвен хляб е чудесна!

Да ви е сладко!

14 март 2019 г.

СЛАДКИШ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЯБЪЛКОВО ПЮРЕ




Или казано иначе това е сладкиш без яйца и брашно.
Знаете, че често търся да пришия копчета към балтон ;)
В случая това беше ябълково пюре, което купих заради едни бисквити
на Ирма.
Имах и едни овесени ядки....
Но..нямах брашно в момента.
А исках да е оформено и като сладкиш, защото бисквитките изчезват много бързо.

Започнах да търся да приспособя наличните продукти и открих рецептата....в моя блог!

Ами да, вече съм забравила какво съм приготвяла преди години.

Имах и отворена кутия с dulce de leche и нещата взеха да се оформят.

Ще ви напиша днешните продукти променени, а вие можете да видите и стария вариант

ПРОДУКТИ

135 г фини овесени ядки
100 г лешници
3/4 ч.ч. кафява захар
1 ч.л.  бакпулвер
кората на 1 лимон
малко парче халва
300 г ябълково пюре

КРЕМ

1/2 кутия dulce de leche
1oo г заквасена сметана

ГАНАШ

120 г шоколад
100 мл млечна сметана
25 г масло
1 с.л. ром

Всички продукти се смилат в блендер, за да се получи брашно.
Разбърква се с ябълковото пюре.
Изсипва се в намазнена форма 24 см.
Пече се при 180 градуса с вентилатор около 30 минути.

Оставя се да се охлади.

Карамелизираното мляко се разбърква със сметаната.
Нанася се върху охладения блат.

Ганашът се приготвя на бавен огън със загряване на сметаната, добавяне на

шоколада и маслото.
Нанася се върху крема и се охлажда няколко часа.

После ви е толкова ясно....
И си мисля, че с този сладкиш нямам какво да мислите за калории.. ;)
Да ви е сладко!

9 март 2019 г.

БЮРЕК СЪС СПАНАК




Обичам спанак във всякакви вариации.
Днешното ми предложение е като бюрек с
любими продукти, които го допълват и придават чудесен вкус.
Далеч съм от мисълта, че не сте яли  бюрек със спанак, но
ще ви дам и моя вариант.




ПРОДУКТИ

1 пакет точени кори на сач "Битас" - 3 кори
500 г спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън

4 яйца
200 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко, или заквасена сметана

100 г масло, стопено
70 г олио

Кашкавал за поръсване по желание

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

В малко масло и олио се задушават до омекване нарязаните лук, чесън и спанак.
Отцеждат се.

В купа се разбиват яйцата, плюс млякото/сметаната, добавят се настърганото сирене
и спаначната смес.

Като форма днес използвах една правоъгълна тавичка с падащ борд, която е по-голяма.
Вие можете да използвате каквато пожелаете, но с диаметър по-малък от този на корите.

Всяка кора се намазва с мазнина.
Корите се нареждат една върху друга.
Краищата им остават да висят навън.
Яйчно - спаначната смес се изсипва върху наредените кори и останалите навън краища на корите се загръщат и покриват сместа.
Малко поотрязах от тях в ъглите, за да не се натрупат повечко като при загръщане намазвам краищата с мазнината.
Отгоре се намазва само с мазнина и се настъргва кашкавал.

Пече се в предварително загрята фурна до 160 градуса с вентилатор, или на 180 градуса без вентилатор.

След изваждане се  напръсква, или намазва повърхността с вода.
Покрива се с кърпа.

Крайният резултат е една вкусна и хрупкава баница, която има аромат на пролет :)

Да ви е сладко!