12 септември 2015 г.

ПАЙ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО




Към заглавието трябва да добавя, че е без изпичане.
И кремообразен :)
При мен второто не се получи, или по-скоро се застраховах
и поставих малко желатин.

Като споменавам желатин, приятелите от социалните мрежи
знаят за едни премеждия с него.
Оказа се, че  в сладкишът, който исках да желирам имаше малини.
И незнайно защо те са започнали да ферментират.
От там и не можах да го завърша докрай :)

Идеята за този сладкиш дойде от една "Филаделфия" и фъстъчено масло,
които кротко  си чакаха реда.
Потърсих нещо, където да ги комбинирам и изскочи тази идея.

Най-хубавото в нея е това, че не се пече.
Но след като я опитах се оказа, че основата ѝ е чудесна
и може да се използва и за чийзкейк, например, без печене.

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

240 г бисквити "Орео", при мен бисквити с фъстъчено масло
щипка сол

60 г разтопено масло
120 г едро смлян шоколад, или чипс
1/2 ч.ч.  течна сметана
1/4 ч.ч. смлени солени фъстъци


Всички продукти се смесват  и се поставят на дъното на форма,
или чинията, в която ще го сервирате като добре се притиска.
Сместа е влажна и се разнася лесно

КРЕМ

1  опаковка "Филаделфия"
180 г фъстъчено масло *
200 мл течна сметана

1 ч.ч. пудра захар**
1 опаковка подсладено кондензирано мляко
ванилия
1 ч.л. лимонов сок***


сладко от червени боровинки, опция

Сметаната се разбива добре и се прибира в хладилник.

В купа се смесват добре фъстъченото масло и сиренето.
Добавя се и пудрата захар.
Хомогенизира се добре.
Добавят се кондензираното мляко, ванилията и лимоновия сок.

Изважда се разбитата сметана от хладилника и се добавя на порции,
като се разбърква внимателно.

Поставя се върху охладената подложка.

На мен ми се стори, че става рядка сместа и сложих малко желатин,
за да не се разтича.

Получи се много лек, ефирен сладкиш с чудесен вкус на подложката.

В оригиналната рецепта по малко по-различен начин се прави подложката, така че
 прочетете.

*При  мен имаше малко добавки, защото фъстъченото масло го купих
от производител в нашия Хранкооп.
Идва ми доста силен ароматът, а и самото масло е много гъсто.

**Това количество пудра захар за мен е много, но това е въпрос на вкус.

***сложих повече лимонов сок отново на вкус.

Сладкото от боровинки поставих, за да омекотя вкуса на фъстъченото масло.

Остава да седнете с лъжичка, а аз ще ви сервирам :)
Не че нямам лъжички ;)

Да ви е сладко!

5 септември 2015 г.

ГАЛЕТ С ДОМАТИ


Топъл,или студен е еднакво вкусен.

Уханието на маслено тесто, прясно изпечени домати
и ароматни сирена го прави неустоим.

А и в тестото има добавен прясно настърган пармезан...


Усещам вече, че преглъщате и затова ускорявам представянето :

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА:

1 1/2 ч.ч. брашно
110 г масло
1/2 ч.ч. настърган пармезан
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. ледена вода
кората на един лимон

От всички продукти омесвате по  най-бързия начин тесто,
което оставяте в хладилник за един час увито във фолио.

ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:

домати, нарязани на кръгчета, при мен са чери*
1 опаковка cottage cheese 
песто на вкус

сирена по желание като количество и вид
при мен е синьо  и малко пармезан
1 яйце, разбито, за намазване на краищата


От тестото се разточва кръг около 25-28 см
Прехвърля се на хартия за печене,поставена в тавичка.
Намазва се със сместа от сиренето  и пестото, като се оставя
встрани  борд около 2,5 см.
Отгоре се нареждат доматите.
Краищата се завиват отгоре и се намазват с яйце.
Пече се до леко запичане на повърхността, след което се поставят
отгоре останалите сирена и се пече до запичането им.




На мен ми е по-вкусен охладен, макар че ароматът е неустоим!

Бирата е охладена, нали?

Да ви е сладко :)

* В рецептата е само с домати, но аз си добавих сирена.

Изборът е ваш :)