23 ноември 2014 г.

ШОКОЛАДОВ КЕКС СЪС СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ



Един много вкусен и лесен кейк.
Никак не е фотогеничен, а и трудно се реже на
правилни парчета :)

Споделям го, защото съм  сигурна, че ще ви се хареса.
А и това е идея за останали белтъци :)

ПРОДУКТИ

250 г сушени сини сливи, без костилка
ром за накисване*
25 г какао
100 г черен шоколад
50 г масло

170 г захар
4 белтъка

85 г брашно
1 ч.л. канела

200 г заквасена сметана

2 с.л. мед

Сливите се разполовяват и се накисват за 30 минути в ром.

Маслото се смесва с какаото, шоколада и 140 г от захарта. Наливат се около 100 мл вода и сместа се загрява на котлона, докато захарта се разтвори и шоколадът се разтопи.

След това се охлажда.

Сливите се нареждат на дъното на форма с диаметър 26 см. върху
хартия.

Белтъците се разбиват с останалата захар.

Добавят се брашното и канелата и се разбърква внимателно с шпатула.
Белтъчната смес се хомогенизира внимателно със шоколадовата.
Изсипва се върху сливите.

Пече се в предварително загрята фурна до 170 градуса
около 30 минути.

Оставя се да се охлади и се обръща в чиния.

Сервира се със сметаната, предварително разбъркана с меда!

*Аз накиснах в любимия ми коктейл с шампанско Hugo.

Получи се много лек и ефирен сладкиш, с дъх на шоколад.

Опитайте и няма да съжалявате.

Да ви е сладко !

източник

35 коментара:

  1. Хайде сега, Дани, бил нефотогеничен. :)
    Сладкиш - какао - сушени плодове - черен шоколад - дори и само това ми е достатъчно като препоръка.
    Аз също имам един такъв - викам му НЕ-ставащият кекс, защото няма вид, ама е много, много вкусен и също е с какао, ликьор и сушени кайсии :) Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,друго си е шоколадов кекс,нали?Много го обичам...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, този шоколад! Със сигурност ще ми хареса :)
    А и добра идея да вложа белтъците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Даре, шоколадът е друго нещо :)
      Благодаря ти и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Дани, те такива по-нефотогеничните сладкиши са и най-вкусни! Прекрасна комбинация!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва :)
      Хубава вечер за теб!

      Изтриване
  5. Като го гледам този сладкиш ,последното което мисля е да му търся кусур:)))))Изобщо не държа парченцето да ми е правилно нарязано:))),приказен десерт,Дани!Поздравления за оригиналния кекс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, веднага ти отрязвам едно парче :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Прекрасен сладкиш, Дани -
    изглежда неустоимо фин, ароматен и ефектен точно с тази си визия...
    Вълшебна комбинация от вкусове и ухания - благодаря за чудесната рецепта!
    Сърдечни поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти!
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Ще ми хареса! Само като чета продуктите и усещам неустоимия вкус, Дани!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми допада :) неустоим!
    Хубава нова седмица от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори!
      Усмихната седмица от мен!

      Изтриване
  9. О, гледайки съставките, мога да усетя аромата!Чудесна рецепта, Дани! Влиза ми веднага в седмичното меню!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, Дани, преди малко търсих как да оползотворя белтъци, ама що не погледнах тук:)

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, това е любима комбинация, браво!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна идея за белтъци ,които често ми и остават и за шоколад :) Само сини сливи почти никога нямам :)) щом купя и си ги изяждам :)
    Хубава нова седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Пепи за белтъците е чудесно.
      Сливи си купих, че съм си харесала едни бисквити.
      Спокойна седмица, Пеп :)

      Изтриване
  13. От моя личен опит съдя, че нефотогеничните неща обикновено са най-вкусни :)
    Чудесно звучи, Дани!

    ОтговорИзтриване
  14. Това парченце го гледам вече няколко пъти и а-ха да захапя монитора...
    Комбинацията е просто перфектна!
    Дани, чудни са ти всичките сладкиши.

    ОтговорИзтриване
  15. Ил, много ме радваш с харесването.
    И се присегни да го вземеш ;)
    Или ще ти направя след постите :)

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, на това никой не би устоял! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, хич не се измъквай с такива нефотогенични обяснения. Толкова добре си го снимала, че показва напълно достатъчно какво ни очаква като вкус и аромат. Обожавам сладкиши с такава текстура. Вълшебен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, не се измъквам :)
      Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  18. На мен си ми е съвсем фотгенично и много привлекателно това парченце,Дани,личи си колко сочен е сладкиша!Отново разви любимата тема по безспорно вкусен начин :) ! Приятен вторник да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесва.
      Успешен вторник !

      Изтриване
  19. Благодаря за прекрасния сладкиш. Правя го вече няколко пъти, всеки път се получава много вкусен.

    ОтговорИзтриване