26 октомври 2014 г.

СЛАДКИ КИФЛИ

Няма да пиша за снега, дъжда и студа!!!
Не ги обичам.

Но в това студено време да имаш повод да включиш фурната
си е удоволствие.
А, когато извадиш тези пухкави сладурчета, удоволствието е пълно!









Предлагам ги на вашето внимание, защото все пак идва зима :)

ПРОДУКТИ:


500  г брашно
щипка сол
250 г топло прясно мляко*
7 г суха мая, или 20 г свежа
1 ч.л.захар

1 яйце
1 пакетче ванилова захар
100 мл олио

75 г захар, от тях  50 за тестото

50 г мак

20 г разтопено масло
3-4 ч.л. сладко по избор**1 жълтък


Ако използвате прясна мая я захващате с топлото мляко и лъжичката захар
Ако използвате суха я смесвате с брашното и захарта.

Омесват тесто от млякото, яйцето, олиото, 50 г от захарта, брашното и маята.
Продуктите са толкова точни, че не съм добавила повече брашно.
получава се чудесно, меко и не лепнещо тесто.

Оставя се да втаса около час.

Смесват се останалата захар, 20 г с маковото семе.

Втасалото тесто се разделя на две.

В тортена форма с падащо дъно, с диаметър 26-28 см, се поставя хартия.
Едната половина от тестото се изтънява с пръсти върху хартията във формата на кръг.
В средата се слага сладкото в кръг.
Останалата част от тестото се намазва с маслото и се поръсва обилно с маковата смес.
Отгоре се разстила втората част от тестото, която покрива първата.

Кръгът се разрязва на 16 части, или по-малко до  сладкото.
Всяка разрязана част се усуква няколко пъти.

Тук са дадени подробни снимки :)
Поставя се ринга и се оставя да втаса за около 30  минути.



Фурната се загрява до 180 градуса.
Намазва се с разбития жълтък, с добавено малко прясно мляко.
Центърът се поръсва с маковата смес.

Пече се до готовност!

След изваждане, намажете с малко масло.



Е, винаги се изчаква да изстине.

След това се насладете на тези вълшебни кифлички!

Да ви е сладко!

* Една част от млякото заместих с кокосово мляко, защото ми остана
от любимата ми супа :)

**Сладкото ми беше от печени във фурната сини сливи с орехи.
Ама го направих толкова гъсто...
Но вкусно :)


24 октомври 2014 г.

ШОКОЛАДОВ ТАРТ С ЧИЛИ



Няма как да не е шоколадово :)

Напоследък, а и не само, съм на тази вълна.
Чудех се дали да кача рецептата, защото имам една измъчена снимка на
нощна светлина...
Но е толкова вкусно, че...

ПРОДУКТИ

6 с.л. масло, 90 г
2 с.л. какао
250 г шоколадови бисквити

250 г течна сметана
250 г натурален шоколад, поне 60 %
4 с.л. пудра захар

1 ч.л. канела
 2 яйца
ванилия
1 ч.л. чили  на прах*

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Стопеното масло се смесва с какаото и смлените бисквити.
Хомогенизира се добре и се поставя върху хартия, на дъното на тортена форма
с ринг.
Пече се за 10 минути при 180 градуса.
Оставя се да се охлади напълно.

Течната сметана се поставя на  огъня да се стопли, но не се оставя да заври.
Залива се с нея начупения шоколад и се разбърква до стапянето му.
Добавят се пудрата захар, канелата и чилито.
Опитай на вкус за лютивината.
Добавят се и двете яйца и се разбърква добре с миксер.
Шоколадовата смес се изсипва върху основата и се пече 10-15 минути.
Изважда се и се оставя да се охлади.

ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

100 г натурален шоколад
няколко фурми, смлени, опция
6-7 с.л. прясно мляко


Фурмите, ако ползвате, ги смилате.
Шоколадът се стапя на водна баня, добавят се фурмите и прясното мляко.
Хомогенизира се добре и се залива готовия тарт.

Сервирате с малини, боровинки, или нар :)


Взимате лъжичка, според мен по-голяма:)
И започвате....


Да ви е сладко !

Преди сервиране, извадете от хладилника, за да се отпусне шоколадът :)

* Не намерих Lindt с чили и смлях розов пипер.
При сервиране може да поръсите още :)

16 октомври 2014 г.

СЛАДКИШ С КРУШИ, БАДЕМИ И ТАХАН





У нас не сме големи любители на кекс :)
Сигурно сте го разбрали след  шоколадовата "атака" :)

Имах един тахан, който трябваше да използвам, а и сега е сезонът на крушите.
Ако сте любители на тези продукти и искате нещо за компания на кафето, или чая,
това е вашия сладкиш.

ПРОДУКТИ

240 г тахан
260 г мед*
220 г брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода, разтворена в малко оцет
100 г леко запечени и смлени бадеми
2 круши, големи,  нарязани на парчета около 2 см
250 мл ябълков сок






Смесват се мед и тахан.
Содата се гаси в оцета и се смесва с брашното и канелата.
Всички продукти се смесват и хомогенизират добре.

Изсипва се във форма, покрита с пергаментова хартия с d 23 см
Пече се при 170 градуса до готовност, около 45 минути / до суха клечка/

Изчаквате да се охлади.

И...нападате, естествено.

Да ви е сладко!

*аз имах сладко кондензирано мляко в една кутия и допълних до 260 г с мед

10 октомври 2014 г.

ОТНОВО НА ГОСТИ





Да ви призная честно, отново съм поканена на гости!
На едно от най-уютните местенца из блоговото пространство.

Красиво, вкусно, направено с много любов и перфекционизъм
е мястото, където гостувам.

И в същото време там можеш да се  насладиш на чудесни снимки от пътешествия, в които са уловени прекрасни детайли и много преживяни емоции, допълнени с рецепти, типични
за посетените места.

Това е и едно от местата, в които се чувствам уютно, защото моята домакиня умее
да предразполага, тъй като  е фин и деликатен човек.

И не на последно място тя  е една млада жена, която чувстваш с душата си и имаш усещането, че сте стари приятели.


И така, на гости съм на прекрасната Лети от "Кулинарно приключение"

Лети, благодаря ти за поканата и си пожелавам в най-скоро време да се срещнем реално.

А и съм ти обещала да те водя на едно тайно, вкусно и направено
с много вкус, място :)

Когато ходя на гости винаги се затруднявам какво да занеса на домакинята.
И сега, макар и виртуално, имах този проблем, но да се надявам, че и вие, и 
домакинята ще останете доволни.

От редовните ми посещения в блога на Лети знам, че е фен на ястия с патладжан.
Аз също много обичам негово "присъствие" в чиниите ни и затова реших да допълня тази колекция.

И така първото ми предложение е за :

ЛАЗАНЯ С ПАТЛАДЖАН И ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

Една чудесна комбинация от вкусове и цветове, която гали небцето :)

За нея трябва да си осигурите

Кори за лазаня
2 патладжана, нарязани на филийки
6 червени чушки, печени
зехтин
риган, сушен

доматен сос, който ви е любим при приготвяне на паста с

домати
чесън
зехтин
щипка захар
сол и ч.пипер
босилек, пресен, или сушен

сос със сирена :

250 мл прясно мляко
200 г пушено сирене / скаморца, пушен кашкавал/
250 г синьо сирене*
ч.пипер на вкус

кашкавал за поръсване





Нарязаните филийки патладжан се намазват със зехтин и се запичат на грил тиган от двете страни.
Можете да ги изпечете и във фурната, като ги поръсите и с риган.

Доматеният сос се приготвя по познатия ви начин.
Сирената се настъргват, добавят се 100 мл вода и се поставян на
котлона да се разтопят.
Добавя се прясното мляко и чесъна и се вари до сгъстяване.

На дъното на съда, в кой ще приготвяте лазанята се поставя доматен сос  и малко
млечен сос.
Отгоре се нареждат кори.
Следва млечен сос, патладжани, печени чушки, наситнен магданоз и доматен сос.
Отгоре се поставя нов ред кори и процедурата се повтаря, докато ви свършат продуктите.
Завършва се с кори, млечен сос и настъргания кашкавал**.

Пече се при 180 градуса до готовност.

Количествата на корите и соса не съм уточнила, защото всеки предвижда
какво количество ще готви.
При мен се наредиха 3 реда кори в квадратна йенска тавичка.

** Опитах се да използвам, качота, която за моя изненада не се разтопи и се наложи да използвам синьо сирене, което обожавам.

При изпичане винаги първо пека до готовност лазанята под алуминиево фолио
и накрая поръсвам и допичам с кашкавала.




Излишно е да казвам, че вкусът е чудесен и с този кремообразен млечен сос с ароматни сирена ще си оближете пръстите.

И след като вече сте ги облизали се пригответе за един чудесен десерт!

Естествено със шоколад и един прекрасен мус, в който се влюбих.



ШОКОЛАДОВО БРАУНИ С ОРЕХИ И МУС ОТ ФУРМИ И КОКОСОВА СМЕТАН
А


Продукти за брауни:

250 г натурален шоколад, 70 % какао
100 г масло

275 г подсладено кондензирано мляко, или 2/3 от консервата
5 яйца
200 г едро начупени орехи

130 г брашно
2 ч.л. бакпулвер

На водна баня се разтапят маслото с шоколада.
Добавя се кондензираното мляко.
Яйцата се разбиват на пяна и се добавят към горната смес.

Брашното, бакпулвера и орехите се смесват добре и се добавят към
горната смес.

Сместа се изсипва в правоъгълна, или кръгла форма с падащи стени,
върху хартия за печене.
Пече се при 180 градуса за 10 минути.







Продукти за муса:

5 с.л. какао, или 1/3 ч.ч.
1 кутия кокосова сметана, или кокосово мляко *
1 ч.ч. сушени фурми, около 18 бр.
няколко капки ванилия
50 г натурален шоколад,  70 % какао, разтопен, опция






Изчистват се костилките на фурмите.
Изсипват се в блендер заедно с половината кокосова сметана.
Хомогенизират се добре.
Добавят се останалото мляко, какаото и ванилията.
Ако искате добавете и малко разтопен шоколад.

Мусът се нанася върху изпечената основа и се оставя за няколко часа в хладилник.
Нанасянето става бързо, защото им опасност да го изядете без основата:)
Невероятен на вкус е мусът, гладък като кадифе!

*Ако нямате кокосова сметана, оставте кокосово мляко в кутията за няколко часа,
за да се сепарира.

Когато го отворите, изсипете внимателно течността и използвайте само гъстата част.

След като престои в хладилника си знаете какво да правите!
Вкусът е божествен.
Предпочитам го с чаша охладено Hugo!
За тези, които не знаят това е коктейл с шампанско, сироп от бъз и лайм :)

Да ви е сладко!