10 октомври 2014 г.

ОТНОВО НА ГОСТИ





Да ви призная честно, отново съм поканена на гости!
На едно от най-уютните местенца из блоговото пространство.

Красиво, вкусно, направено с много любов и перфекционизъм
е мястото, където гостувам.

И в същото време там можеш да се  насладиш на чудесни снимки от пътешествия, в които са уловени прекрасни детайли и много преживяни емоции, допълнени с рецепти, типични
за посетените места.

Това е и едно от местата, в които се чувствам уютно, защото моята домакиня умее
да предразполага, тъй като  е фин и деликатен човек.

И не на последно място тя  е една млада жена, която чувстваш с душата си и имаш усещането, че сте стари приятели.


И така, на гости съм на прекрасната Лети от "Кулинарно приключение"

Лети, благодаря ти за поканата и си пожелавам в най-скоро време да се срещнем реално.

А и съм ти обещала да те водя на едно тайно, вкусно и направено
с много вкус, място :)

Когато ходя на гости винаги се затруднявам какво да занеса на домакинята.
И сега, макар и виртуално, имах този проблем, но да се надявам, че и вие, и 
домакинята ще останете доволни.

От редовните ми посещения в блога на Лети знам, че е фен на ястия с патладжан.
Аз също много обичам негово "присъствие" в чиниите ни и затова реших да допълня тази колекция.

И така първото ми предложение е за :

ЛАЗАНЯ С ПАТЛАДЖАН И ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

Една чудесна комбинация от вкусове и цветове, която гали небцето :)

За нея трябва да си осигурите

Кори за лазаня
2 патладжана, нарязани на филийки
6 червени чушки, печени
зехтин
риган, сушен

доматен сос, който ви е любим при приготвяне на паста с

домати
чесън
зехтин
щипка захар
сол и ч.пипер
босилек, пресен, или сушен

сос със сирена :

250 мл прясно мляко
200 г пушено сирене / скаморца, пушен кашкавал/
250 г синьо сирене*
ч.пипер на вкус

кашкавал за поръсване





Нарязаните филийки патладжан се намазват със зехтин и се запичат на грил тиган от двете страни.
Можете да ги изпечете и във фурната, като ги поръсите и с риган.

Доматеният сос се приготвя по познатия ви начин.
Сирената се настъргват, добавят се 100 мл вода и се поставян на
котлона да се разтопят.
Добавя се прясното мляко и чесъна и се вари до сгъстяване.

На дъното на съда, в кой ще приготвяте лазанята се поставя доматен сос  и малко
млечен сос.
Отгоре се нареждат кори.
Следва млечен сос, патладжани, печени чушки, наситнен магданоз и доматен сос.
Отгоре се поставя нов ред кори и процедурата се повтаря, докато ви свършат продуктите.
Завършва се с кори, млечен сос и настъргания кашкавал**.

Пече се при 180 градуса до готовност.

Количествата на корите и соса не съм уточнила, защото всеки предвижда
какво количество ще готви.
При мен се наредиха 3 реда кори в квадратна йенска тавичка.

** Опитах се да използвам, качота, която за моя изненада не се разтопи и се наложи да използвам синьо сирене, което обожавам.

При изпичане винаги първо пека до готовност лазанята под алуминиево фолио
и накрая поръсвам и допичам с кашкавала.




Излишно е да казвам, че вкусът е чудесен и с този кремообразен млечен сос с ароматни сирена ще си оближете пръстите.

И след като вече сте ги облизали се пригответе за един чудесен десерт!

Естествено със шоколад и един прекрасен мус, в който се влюбих.



ШОКОЛАДОВО БРАУНИ С ОРЕХИ И МУС ОТ ФУРМИ И КОКОСОВА СМЕТАН
А


Продукти за брауни:

250 г натурален шоколад, 70 % какао
100 г масло

275 г подсладено кондензирано мляко, или 2/3 от консервата
5 яйца
200 г едро начупени орехи

130 г брашно
2 ч.л. бакпулвер

На водна баня се разтапят маслото с шоколада.
Добавя се кондензираното мляко.
Яйцата се разбиват на пяна и се добавят към горната смес.

Брашното, бакпулвера и орехите се смесват добре и се добавят към
горната смес.

Сместа се изсипва в правоъгълна, или кръгла форма с падащи стени,
върху хартия за печене.
Пече се при 180 градуса за 10 минути.







Продукти за муса:

5 с.л. какао, или 1/3 ч.ч.
1 кутия кокосова сметана, или кокосово мляко *
1 ч.ч. сушени фурми, около 18 бр.
няколко капки ванилия
50 г натурален шоколад,  70 % какао, разтопен, опция






Изчистват се костилките на фурмите.
Изсипват се в блендер заедно с половината кокосова сметана.
Хомогенизират се добре.
Добавят се останалото мляко, какаото и ванилията.
Ако искате добавете и малко разтопен шоколад.

Мусът се нанася върху изпечената основа и се оставя за няколко часа в хладилник.
Нанасянето става бързо, защото им опасност да го изядете без основата:)
Невероятен на вкус е мусът, гладък като кадифе!

*Ако нямате кокосова сметана, оставте кокосово мляко в кутията за няколко часа,
за да се сепарира.

Когато го отворите, изсипете внимателно течността и използвайте само гъстата част.

След като престои в хладилника си знаете какво да правите!
Вкусът е божествен.
Предпочитам го с чаша охладено Hugo!
За тези, които не знаят това е коктейл с шампанско, сироп от бъз и лайм :)

Да ви е сладко!

41 коментара:

  1. Дани, да ме прощаваш, но лазанята ще подмина :)) при вида на толкова шоколадов сладкиш, познай как се втрещявам в него днес неколкократно :)))
    Чудесно меню за гости си спретнала, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, не се притеснявай за лазанята :)
      Радвам се за впечатлението от сладкиша,
      но е лесен и го направи!
      Благодаря!

      Изтриване
  2. нищо не подминавам аз :) всичко ще опитам :)
    Поздравления за гостуването, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, аз пък нищичко няма да подмина, толкова вкусно си сготвила! И ако човек отива на гости с това в ръце, само си представям каква гладна опашка ще събере след себе си по пътя... Кой би устоял! :)
    Чудесно гостуване, поздрави и за двете ви с Лети!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, вкусно. На синът ми много ще му хареса! Толкова шоколадово и кремаво! Страхотна си Дани.

    ОтговорИзтриване
  5. Пръстите ми ще са облизани не само от лазанята ми се види :) Какви вкусотии само си приготвила Дани?
    Нареждам се за второ парче от десерта да знаеш :) и коктейл искам!
    Поздрави мила и за теб и за домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,имаш второ парче :)
      И да ти е сладко!
      Благодаря,мила и хубав ден!

      Изтриване
  6. Чудесно представяне, Дани! Красиви снимки, неустоими рецепти и поредното шоколадово изкушение! Приятна компания сте и двечките, прегръдки от мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, с много вкусна лазаня и разкошен сладкиш гостуваш при Лети! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, и двете ти предложения са много вкусни!
    За лазанята ми светнаха очите:) ....преписвам си рецептата!
    Поздрави! Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, много ме радваш!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Дани , с тези вкуснотии да знаеш, че си поканена удома на гости, ама ника не е виртуално:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, с най-голямо удоволствие!
      А и знам къде живееш ;)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  10. Две прекрасници на едно място! Поздравявам те, Дани, за избора и изпълнението на рецептите! Страхотно гостуване, знаеш, че си ми много на сърце! Прегръдки, мили дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, благодаря ти много!
      И ти ми на сърце, Усмивке :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Дани, още веднъж искам да ти благодаря, че прие поканата, за милите думи и за изкусителните рецепти! Много ми е приятно винаги, когато си "бъбрим", обменяме си мнения, рецепти или просто се смеем на нещо :-)
    Остани си все така чудесна, каквато си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, усещането и удоволствието са взаимни!
      За мен си прекрасен човек, с който се радвам, че имам възможност да
      общувам, макар и виртуално.
      Засега :)
      С голямо желание да се посмеем и побъбрим и реално!
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Поздравления за гостуването, Дани! Невероятно вкусни, ароматни и атрактивни ястия си занесла на Вили! Ще се присъединя към вашата компания. Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, радвам се, че се присъединяваш :)
      Благодаря за оценката
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Здравейте! От много време с удоволствие посещавам сайта Ви и реализирам рецепти от него! Получават се много добре. Имам само един уточняваш въпрос към днешния супер десерт. За муса, в рецептата е посочено 1 кутия кокосова сметана. Питането ми е, добавя се само сметаната (плътната част) или всичкото кокосово мляко? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че си харесвате рецепти от мен :)
      Има кокосова сметана в кутийки, и кокосово мляко.
      Ако си купите кокосова сметана я слагате цялата, а в кутията
      с кокосово мляко има течност, която изсипвате предварително.
      Надявам се да съм ви помогнала :)

      Изтриване
  14. Дани,страхотно меню си подготвила за Лети,поздравления за представянето,разбира се на високо ниво както винаги!Много ми харесват и лазанята,и десерта-все по мой вкус!Особено щом има кокос и брауни,гарантирано превъзходен десерт ще е това!А Лети е толкова сладкодумна и чаровна събеседница,че от сърце ви пожелавам да се срещнете наистина!Прегръдки,дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, винаги ме радваш с хубавите си думи!
      Благодаря ти, мила!
      А с Лети се надявам да си побъбрим и наяве!
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Ох, Дани, тук при теб отново прелива от шоколад и други изкусителни вкусотии, вечно от най-любимите ми! То с такава гостенка като теб, човек сто килограма може да стане, аз лично и трохичка няма да оставя в чиниите и от двете ти разкошни вкусотии!
    Благодаря, че ни направихте част от вашето гостуване :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, сигурна съм, че си много елегантна, независимо от сладките
      изкушения :)
      Радвам се,че ти се е харесало гостуването ми!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Аз имам грях към Лети, но ще се поправя скоро;)) Гостуването ти е чудесно и като ти видя шоколадовите сладкиши, полудявам- страхотна си, Дани!
    Поздрави и прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, изповядай си греха :)
      И се радвам, че ми харесваш шоколадовите сладкиши!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Отново страхотни рецепти и представяне, Дани!
    Поздравления и от мен за гостуването -
    две дами със стил, финес и усет към храната за ценители.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за високата оценка :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  18. Дани, прекрасни рецепти! Напълниха ми учите и устата, само като си представям вкуса им! Поздравления и за домакина и за госта! Вие сте прекрасни дами, заслужаващи внимание, уважение и много аплодисменти! Силни прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ако знаеш колко ме радваш :)
      Благодаря ти от сърце!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  19. Завръщам се с желание да наваксам пропуснатото! Прекрасно представяне, Дани! Адмирации! Много ви харесвам и двете!
    И, да, права си, имаш чудесна рецепта за мус в съчетание на шоколад и фурми. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, толкова ме радваш!
      Благодаря ти!
      И наистина мусът е чудесен!

      Изтриване
  20. Това чудесно гости съм го пропуснала. И лазанята е страхотна, а десертът направо ме залепи за екрана!
    Тази година за първи път правих брауни и много ми харесва. Твоето изглежда убийствено, шоколадово, че и с орехов привкус!
    Страхотни предложения, Дани!

    ОтговорИзтриване
  21. Доста бях натоварена последните месеци и това съм го пропуснала. А не е трябвало - великолепни рецепти, Дани. Чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелка, много ме радваш с оценките си :)
      Благодаря ти!

      Изтриване