8 януари 2012 г.

ЗА ЕДНА КЪСНА ПОЧЕРПКА, ИЛИ НА ГОСТИ НА "КУЛИНАРЕН ЕЛИКСИР"'

Еликсир-а е нещо, което те кара да се чувстваш сякаш летиш в облаците :)
Да се чувстваш по-жизнен, по-щастлив, по-уверен, по-значим :)
Такова усещане има човек, когато прочете коментара под публикацията си от Роси!
От него прелива жизнерадост, добронамереност, кара те да се чувстваш по-различен, сякаш си постигнал някакво съвършенство в направеното!

Имаш усещането,  че срещу написаното стои изключително добър, мил човек, готов винаги да ти помогне, усмихнат и за мен, съхранил детското в себе си!
Това е "Еликсир"-чето!

От тази мила дама, получих покана в навечерието на моя имен ден да гостувам  в нейния блог!
Изключено  бе да откажа, защото много я уважавам!
Но поради независещи от нас обстоятелства, публикацията не можа да се осъществи в същия ден.
И като добавим, че за мен това е един много емоционален ден, изкаран в по-голямата си част с телефон в едната ръка ми беше много трудно да се подготвя.
Тук е мястото да благодаря на всички, които ме поздравиха по телефона, с имейл, или във Фейсбук!
Благодаря ви много!
Направихте празника ми още по-хубав и ме накарахте да се почувствам по-значима!
Чудесни сте! 






За това реших, че ще анонсирам много кратко част от менюто си за деня, а ще ви почерпя с нещо вкусно и не толкова претенциозно!

Основната част от менюто ми беше печена пуйка, с гарнитура от ориз, от дреболиите, гъби и стафиди.
Другата ми гарнитура беше  пюре от картофи и целина със синьо сирене и карамелизиран лук с деглазирани с бяло вино, гъби!
Невероятно ароматно се получи.!
Използвах чудесната марината на Лулу, с портокалов сок и стана много ароматно!
Ако трябва да кажа с две думи колко време се пече тази "бяла птица" трябва да знаете, че са необходими 40 минути за 1/2 кг тегло.
В пюрето няма нищо различно в приготвянето.
За карамелизирането на лука знаете, че трябва да го задушите на много бавен огън и да добавите щипка кафява захар.
После добавяте 1 с.л. масло, гъбите и оставяте и те да се задушат и омекнат.
Накрая изсипвате 1/2 ч.ч. бяло вино и оставяте да се изпари.
Така гъбите стават изключително ароматни!

Десертът беше пълна импровизация на "Трюфел с крем сирене " като аз сложих за плънка сладко от зелени орехчета и при сервиране залях с меласа от нар!
Много се хареса на гостите ми, дори на мен ми идваше доста сладко!

Гвоздеят на вечерята беше разбития от сестра ми хайвер на който тя е невероятна майсторка и ...маринования чесън по рецепта на Пепчо :)





Сега вече идва ред на днешната почерпка.
Тя е много лесна и бърза, но за сметка на това невероятно вкусна!
Използва се един много шоколадов блат, а за крем използвах моята вкуснотия от дюли.




Оказа се, че тя издържа един месец в хладилника без промяна!



За блата ще ви трябват :

150 г черен шоколад
200 г масло
100 г пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца, разделени

Маслото, добре размекнато се разбива добре със захарта, добавят се жълтъците един по един и брашното.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавя към горната смес.
Белтъците се разбиват на пяна и се добавят много внимателно.
Пече се в намаслена, кръгла форма с диаметър 20 см в предварително загрята фурна до 180 градуса.




След като изстине,  блата  се разрязва на две и се поставя крем.
После вече си знаете : отрязвате си парченце и се наслаждавате на божествения вкус на шоколада и леко накиселяващия ароматен крем!

Ако сте имали търпението да стигнете до края значи сте се почерпили за мое здраве!


Искам да използвам момента и да ви покажа един изключително красив и емоционален подарък, който ми донесе моя приятелка.


Един ръчно избродиран книгоразделител от нейната майка, която за съжаление  вече не е между живите.
Беше изключителен човек и голям майстор!
Насладете му се!
Румбо, много ти благодаря!

А на вас да ви е сладко!

33 коментара:

  1. Дани, поздравления отново!
    Разкошно меню и рецепти, чудесни снимки и подаръци, топла и уютна атмосфера.
    Много се радвам, че започвам новата седмица именно с твоята публикация -
    написано сърдечно, позитивно и много зареждащо!
    Прекрасен тандем с Роси,
    благодаря ви за удоволствието!
    Топла прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Почерпихме се, Дани, благодаря ти :)
    Чудех се защо не почерпи на именния ден, а то - заговор сте правили с Еликсирчето :))
    Картофеното пюре с онези работи много ми хареса... от него ще си взема двойно :)
    Да сте живи и здрави и двечките, много добра компания сте за понеделнишкото кафе :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ихаааааа мДани,супер изглежда всичко не се и съмнявам,че е било вкусно!;)
    п.п.хм,защо като пиша ми излизат само символи,надявам се като постна,че ще са букви:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, и тук те поздравявам за имения ти ден, много здраве и щастие ти пожелавам! Всичко, което си приготвила е много вкусно и апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, чудеса си сътворила за празничната почерпка! Вкусно, ароматно и както винаги, поднесено с много любов! Здраве, дълголетие и сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, благодаря за позитивния коментар!
    Радвам се че те заредих с хубава енергия!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, нали знаеш, че сме заговорнички :)
    Вземи си от пюренцето, а аз другия път ще си направя от твоя лук!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариянче, благодаря ти много!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Еви, благодаря за хубавите пожелания
    и за страхотната ти оценка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, поздравления за гостуването и страхотното меню, приготвено от теб!
    Още веднъж ти пожелавам много здраве и щастие!

    п.с. това красиво цвете от снимите как се отглежда? Подариха ми такова и не искам да го уморя :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, благодаря много!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Закъснели поздрави по случай именния ти ден, Дани! Много здраве и нестихващ ентисуазъм за нови кулинарни идеи ти пожелавам!
    Менюто е чудесно, особено в частта си с крема от дюли :-)!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Дени, благодаря за хубавите пожелания!
    Сладкиша с дюли стана много вкусен и шоколадов, разбира се !

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, наминавам да те поздравя и при теб :) и да се насладя отново на изумителното меню, което си избрала!! Не знам на кое от предложенията ти по-напред да се спра :) ИСКАМ ВСИЧКО!!! Прекрасни рецепти, прекрасно подбрани и прекрасно приготвени - фантастична си!!! Щастливка е Еликсирчето да си има гостенка като теб :)

    Поздрави и прегръдки и за двечките!!!

    ОтговорИзтриване
  15. С много закъснение, с много извинения:
    Да ти е живо и здраво името, да си обичана, щастлива и късметлийка!
    Похапнах си от вкусната трапеза,която си приготвила при Роси.
    Ти си изненадата в деня ми и много харесвам идентичния ти стил, който те определя като единствена и неповторима сред фоодблогърите!
    Целувам те Дани и отново ти се извинявам за недопустимия пропуск!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит имен ден със закъснение, но с най-, най-добри пожелания!
    Колко много интересни кулинарни предложения!
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Мина,толкова суперлативи си написала за мен !!!!!
    Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Катенце,
    нали е от сърце :)
    Няма значение кога е!
    Много хубави думи казваш за мен!
    Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти много, Ели!
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, чудесно меню си приготвила, богато и разнообразно. Много добър тандем сте с Еликсирчето :)

    ОтговорИзтриване
  21. Дани поздравления и тук
    всичко е страхотно и ще те държа под око :))
    поздрави и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти, Ани!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  23. miriams, ще се радвам да ме "държиш под око"
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, и свекърва ми е родом от Трън,-село Радово,но като дете е дошла с майка си в София-но си направиха вила там.Много е хубава природата и с удоволствие ходя когато имам време.Лятото там е рай....

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, Честит празник отново! Пожелавам ти здраве и щастие и много успехи!!! Идвам и тук да се почерпя:)! Прекрасно гостуване! Рецептите и ястията са много интересни и невероятно вкусни! Поздравявам те! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Живе, знам че е приказно там и се надявам в скоро време да се насладя :)

    ОтговорИзтриване
  27. Бонбонче, благодаря ти много!
    Радвам се че ти харесва!
    Прегръдки и от мен !

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, прекрасно меню! Не знам къде по-напред да гледам и да се любувам :) Честит Имен ден да патерици! Да ти е живо и здраво името! Прегръдки и хубав вечер!

    П.П. Не знам защо но пак спрях да получавам информация за актуални публикации на някои блогове...

    ОтговорИзтриване
  29. Габи, никога не е късно :)
    Благодаря ти за поздравленията!
    А това, което се случва в нет-а, понякога е необяснимо!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Дани,най-после сколасвам да вляза и тук да ти благодаря за отзивчивостта,с която се ангажира да си ми на гости,а менюто е толкова богато,вкусно и примамливо,че и аз не бих отказала да си вкуся от всичко!Подаръчето е затрогващо!
    Благодаря и на всички за хубавите поздрави към двете ни!
    И дано ме извиниш,че не успяхме да организираме нещата точно за празника ти!

    Сърдечни и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  31. Еликсирче, още веднъж ти благодаря за поканата и хубавите думи!
    Благодаря и на всички, които ни зарадваха с прекрасните коментари!
    Нищо друго няма значение@
    Сърдечни прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  32. Страхотна почерпка Дани! :))) Имаш награда при мен http://wp.me/pF8Y1-Ch

    ОтговорИзтриване