20 ноември 2011 г.

БРИОШ СЪС СМЕТАНА



Отново ще стане въпрос за бриош :)
И отново е на прекрасната  Ирене!

Чудесна рецепта  и резултатът е повече от чудесен!

За да не ви разсейвам с лирични отклонения,  ще мина направо към рецептата :

530 г брашно
100 г захар
1/ 2 пакетче прясна мая /21г/
2 яйца + 1 белтък
250 мл гореща сметана *
1 ч.л. течна ванилия
щипка сол




За намазване:

1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

Замесва се тесто от изброените продукти.
Оставя се да втаса до удвояване на обема.
След това се разточва правоъгълник и се разрязва на тънки ленти /едната ми е по-широка/
По-широката лента се навива на руло и се поставя в средата на тавичката, в която ще печете.
Другите ленти се навиват както е показала Ирене :)
Оставя се още 1 час да втаса.
Намазва се с жълтъка и се пече
20-25 минути при предварително загрята фурна до 180 градуса.

* имах заквасена сметана към една малка опаковка добавих прясно мляко.



Имах и едно малко шоколадче с някаква плодова плънка и го начупих още при замесването на тестото - за допълнителен разкош :)

Не знам защо, но добавих и една малка бучка масло.

Днес бях малко разсеяна и когато стигнах до намазването отгоре видях, че в чашката имама белтък ? :)

Това не се отрази изобщо на крайния резултат !!!!

Ами това е :)

Да ви е сладко и си вземете за кафенцето, преди да е свършил :))))

Благодаря на Ирене за перфектната рецепта!

56 коментара:

  1. Дани, в блога на Ирене всичко е от прекрасно по-прекрасно :)
    Брьошът е станал невероятен :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошен е Дани !
    Толкова красив и пухкав ...веднага си взимам парченце :))))
    Прегръдки и хубава нова седмица .

    ОтговорИзтриване
  3. За кафенцето не знам,ама за лека нощ е гарантирано,че ще сънувам СЛАДКИ сънища,Дани!
    Много ти е хубав и този бриош,а масълцето и шоколадчето само са добавили още разкош към рецептата!
    Страхотен е!

    Прекрасна седмица,слънце!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, страхотни са нещата в блога на Ирене!:-))) Печивата и се удават особено много.
    Както и на теб, мила, бриошът е станал великолепен, такъв един бухнал, с прекрасен загар.:-)))
    Прекрасен е, Дани!
    Поздравления за майсторлъка!:-))
    Прегръдки, хубава вечер и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. ЪЪЪЪъъъ нищо ,че съм вече преяла от това чудо веднага съм готова да похапна..:)))Дани,невероятно е!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Зори!
    Прегръдки и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Сабинче и да ти е сладко!
    Прегръдки и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Еликсирче, дано са ти били сладки сънищата :)
    Прегръдки, миличка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Мони, рецептите на Ирене са толкова точни, че няма начин да не се получи!
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Прегръдки, миличка и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ondi, много лесно става!!!!!
    Спокойна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепен бриош си изпекла, Дани -
    изглежда неустоимо пухкав и ароматен. Много ми харесва и оформлението.
    Сърдечни поздрави,
    прегръдка и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен бриош !Сигурна съм ,че е много вкусен.
    Поздравления за хубавия блог,много приятно местенце си сътворила!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятен е бриошът, Дани! Грабвам си едно голямо парче за кафето. Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,гледам и преглъщам ли преглъщам!
    Наистина е великолепен!
    Прегръщам те и ти пожелавам успешна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  15. Huhu liebe Dani,
    wunderschön ist die Brioche wieder geworden! Da hat man nie genug, die ist so lecker ;o))
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  16. Liebe Dani,

    darf ich Die Bilder, selbstverständlich mit Link, von den beiden Brioche auf meinem Blog veröffentlichen? Ich würde mich über ein ja sehr freuen ;o))
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  17. Много е красив ,Дани!
    И честит празник!
    Поздрави! :-))

    ОтговорИзтриване
  18. Изключително вкусно изглежда, направо се размечтах...:-)

    ОтговорИзтриване
  19. Охх Дани, фантастично изглежда, ще ме съсипете с тези вкусотии!
    Прегръдки и чудна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. О, Дани!
    Разкошен е!
    Бухнал, мекичък, иде ми да си отчупя едно порченце!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, благодаря :)
    И рецептата,и оформлението са лесни!
    Топла прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Мира, добре дошла в моето местенце :)
    Благодаря за хубавите думи!
    Радвам се, че бриоша ти допада!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Евичка, прегръдки от мен и много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Катенце, недей преглъща, а запрятай ръкави :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Краси, Честит празник и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Дени, превърни мечтите в реалност :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря, Евичка :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Роси, заповядай :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  29. Liebe Dani,

    ich weiß nicht ob der Link richtig war.
    Hier nochmal:
    http://irenesleckereien.blogspot.com/2011/11/von-dani-nachgebacken-o.html

    ОтговорИзтриване
  30. Разкошен е Дани!
    Царица си ти на бриошчетата:)


    Прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти, Леви :)
    Хубава вечер, миличка!

    ОтговорИзтриване
  32. Днес писах, но на много блогове ми даде грешка!
    Аз съм упорита, обаче, и продъжавам с опитите :))
    Разкошен бриош в чудесна форма, Дани!
    Хубава вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  33. ИНЧЕ, БЛАГОДАРЯ ЗА ТЪРПЕНИЕТО!
    Не мога да разбера защо имаш проблем.
    Съжалявам за което!
    Благодаря за хубавия коментар!
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  34. Дани, прекрасен бриош за сутрешното кафе! Тлокова пухкав и лек!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти, Мира!
    Поздрави успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  36. Дани, станал е фантастичен - толкова пухкав и въздушен!
    Прегръдка и пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  37. Разкош, вкусотия, красота! Не съм правила бриош, не съм и опитвала, но това твое произведение ме накара да го сложа на челно място в списъка:). Благодаря за споделянето и рецептата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  38. Уникално изглежда този бриош...мммм, с чаша горещ шоколад ще е страхотия!
    Прегръдка, Дани!

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря, Лети!
    Сърдечни прегръдки и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  40. Candy, бриошът е лесен за правене!
    Трябва да имаш пред вид, че не е много сладък!
    За французите е малко като хляб и може да се похапва и със сладко!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  41. Ивче, взимай шоколада и идвай!!!!
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  42. Дани,предизвикваш ме с този бриош.Както съм подхванала да меся тези дни,нищо чудно да запретна ръкави и за този.Не съм опитвала,но ми е любопитна как ще е на вкус-изглежда примамващо...
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  43. Живе, бриоша става много лесно /аз ползвам машина за хляб за омесване/
    И сигурно знаеш, че не е толкова сладък на вкус като козунака! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  44. Eхаа, Дани, много е красив! Сега съм на тема оформление на питки и много се впечатлявам от красивите форми, които може да се получат от тесто.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  45. Ели,
    радвам се че си на красива вълна!
    ще чакам идея за някоя питка!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  46. Поздравления за бриошът- с този тен много отива на сутрешното ми кафе, на следобедния ми чай и на целият ми ден;-)

    ОтговорИзтриване
  47. Мъхче, да е хубав целия ти ден!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  48. Очите ми останаха в този бриош, Дани, великолепен е! Мисля, че правиш най-хубавите бриоши в блог-обществото!
    Само да попитам за сметаната - гореща ли трябва да бъде? За първи път попадам на
    такава рецепта, затова питам :)
    Хубав ден от мен и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  49. Скъпа Мария,
    благодаря за комплимента!
    В рецептата пише за гореща сметана, но по-надолу в обяснения се дава да е топла!
    По принцип знаеш, когато се работи с мая, продуктите трябва да са топли.
    Горещото ще убие дрождите и маята ще се дезактивира!
    Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  50. Дани, бриошът стана великолепен! Много ни хареса, благодаря ти, че сподели тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  51. Мария, радвам се че ми се довери и ви хареса :)
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  52. Дани, чудесни предложения имаш напоследък, а бриошът е много красив, сигурна съм и вкусен. Изкуши ме и дюлевата рецепта в началото, но по-скоро си мисля нещо за сладко или желе от дюли,което да подарявам на Коледа, че имам едни 5 кг дюли и вече се чудя какво да ги правя :) Както и да е :) Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  53. Боби, благодаря за хубавите думи :)
    Дюлевата рецепта успешно можеш да използваш с бриоша, защото знаеш че не е толкова сладък!
    Но и желето от дюли е чудесно :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване