Див чесън/Мечи лук, Allium Ursinum съдържа значително количество витамин C, високоактивни фитонциди с мощно антибактериално действие както и важни микроелементи -сяра, цинк..
В народната медицина се използва за разширяване на кръвоносните съдове, снижаване на артериалното налягане, намаляване на холестерола в кръвта.
Това накратко е написано на етикетчето на бурканчето с левурда, което намерих.
След прекрасните рецепти, които прочетох в блоговете/особено впечатлена от историята на Пепи/, естествено любопитството ми беше разпалено :)
Бурканчето съдържа нещо като песто от левурда,
но най-впечатляващото е едната страна на етикетчето :)
Няма начин да не искаш да го опиташ,
а и да се посмееш от сърце :)
Така се стигна до тези ролца с песто :
500 г брашно
7 г мая /едно пакетче/
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
250 мл гореща вода
60 мл топло мляко
2 с.л. зехтин
120 г песто Дженовезе / аз смесих и с левурда/
1 с.л. масло
1 ч.л. мащерка
Замесва се тесто от всички продукти и се оставя да удвои обема си около 1 час.
При мен машината за хляб свърши всичко.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с пестото.
Навива се на руло и се нарязва на парчета около 2-3 см, които се поставят
легнали в намаслена тавичка.
Оставят се да втасат за 30 минути.
Преди да се сложат във фурната, загрята на 180 градуса, се намазват с
маслото към което е добавена мащерката.
Пекат се до готовност.
Получиха се много вкусни и ароматни хлебчета .
Ами опитайте и да ви е сладко!
Еее, Дани :) голямо изкушение са тези ролца, с толкова ароматни билки... вкусно, много вкусно :)
ОтговорИзтриванеЛека нощ и хубаво утре от мен!
Дани,
ОтговорИзтриванеявно всички с те на една вълна с мечия лук :) Не съм опитвала, но много ме изкушаваш. Лошото е че имам да украсявам още 100 сладки, от общо 140 и не искам друго да върша в кухнята :) Приятна неделя.
Ти си герой, след като си открила, макар и на песто, този мечи лук :))
ОтговорИзтриванеИзглеждат много изкусителни рулцата, предполагам и че са както казваш много ароматни, за вкусни - не се и съмнявам :))
Хубава неделя, Дани!
Зори :)
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя!
Инче, видях случайно бурканчето :)
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя!
Дани, никога не бих отказала от твоите сладки:)
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя!
Изглеждат супер, Дани, а и сигурна съм, че са и толкова вкусни! Позволяват и импровизация с плънката. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубава неделя!
Еви, плънката винаги е въпрос на въображение :)
ОтговорИзтриванеАз исках да се възползвам от придобивката си!
Прегръдки и хубава неделя!
Дани, и на мен първия път като ми разказаха за ползите от левурдата, ме светната за мечките и това с какво първо се захранвали :). Не беше гризли само, а за българска кафява мечка историята, но все в тоя смисъл.
ОтговорИзтриванеХлебчетата звучат много вкусно и ароматно. И как не, с тези хубави подправки. Поздрави и хубава седмица!
Много хубава идея, Дани!
ОтговорИзтриванечудесно изглеждат тези рулца - ароматни, вкусни и апетитно изкушаващи.
Обичам този тип предложения,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
Мира, радвам се че ти допадат :)
ОтговорИзтриванеСлънчева и успешна седмица!
Дианка, ароматни са преди всичко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчева седмица!
Дани,
ОтговорИзтриванехаресва ми идеята да се намаже с масло и мащерка преди печенето
Ех,този мечи лук!Тази пролет е гвоздеят на програмата :).Ако знаеш каква ливада от левурда намерих в планината,можех да набера за всички желаещи и търсещи я.Аз не набрах,но съм издала на Пепи къде е,може тя да ви достави :).
ОтговорИзтриванеА в питките щом има песто Дженовезе значи са много по мой вкус!Чуднички!
Райне, :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Еликсирче, аз чак да ходя да бера левурда...
ОтговорИзтриванеАма с пестото става чудно!
Дани, страхотоно ароматно ми звучат тези твои хлебчета и страхотно изглеждат!! А това с мечия лук явно е някакъв кулинарен вирус, който е плъзнал :) напоследък - където и да погледна, навсякъде вкусотии с мечи лук, но пък при теб е внедрен с невероятно въображение - поздравления!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мина !
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Влагодаря, Пеп !
ОтговорИзтриванеНещо изтрих коментара ти.
Хубави празници!
Дани, рулцата изглеждат много вкусни и ароматни! :) Особено с този пълнеж! Записвам си рецептата с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!