Не знаех, че днешният ден е обявен за : ден без месо :)
Това е станало през 1986 г в Индия.
От тогава все повече хора избягват да консумират месо и риба на днешния ден -
в защита на все повече използваните животни.
А аз имах за вечеря крем супа :)
И то не от често използваните за тази цел зеленчуци/ картофи, броколи, карфиол.../
а от.. целина :)
Целината не е сред често използваните от мен зеленчуци
/до тази вечер!/
Хареса ми
това предложение и го осъществих :)
Получи се много ароматна супа.
Тук е мястото да вмъкна няколко "хубави думи " за
целината :
Използването на целина сега e широко разпространена в целия свят, както на корените, така и на листата.
Най-често се добавя към супи и сосове като подправка.
Целината е изключително богата на витамини
А, В и С, фолиева киселина, магнезий, калций, желязо и аминокиселини.
Целината се препоръчва за хора, които страдат от високо кръвно налягане. Сокът е отличен след тежка тренировка и физически дейности, както и за лечение на висок холестерол.
Целината, има благоприятен ефект върху храносмилателните органи, бъбреците и нервната система.
Целината също ви помага да отслабнете, и нейното преимущество са чували всички, които някога са били на диета с тази супа -
магия :)
Ако всичко това не ви убеди да опитате супата от целина, може би ще ви убеди простия факт, че тази супа е много вкусна.
Продукти :
700 г целина
1- 2 картофа
1 стрък праз
2-3 скилидки чесън
1-1,5 л бульон
масло
мащерка
сол бял/черен пипер
сметана за сервиране
лимонов сок, прасно изцеден за овкусяване
Зеленчуците се нарязват на парчета, след като се обелят :)
В маслото/зехтина се задушават, след което се добавя бульона.
Аз добавих кубчета зеленчуков бульон и вода.
Овкусява се със солта, пипера и мащерката.
Аз реших да добавя малко сушена майорана.
След като зеленчуците са готови, се пасират.
Добавя се лимоновия сок.
Сервира се с добавяне на сметана!
Не мога да ви опиша колко ароматна супа се получи.
Вкусна и с много витамини.
Е, само от една чиния няма да отслабнем, но ще сме се нахранили здравословно!
Ами сигурно нямате търпение да я опитате!
Започвайте, докато е топла и :
да ви е сладко!