3 декември 2010 г.

Ризото с кафяв ориз и сок от нар

Все още не съм на Коледна вълна :)
Миналата година от рано направих щолен, медени курабийки, бонбони...
И после - чакаш да дойде Коледа !

Тази година все още не ми е дошла музата :(


За това и днешното ми предложение не е Коледно!


Вече научихте за най-вкусния зелен боб :)

Идва ред на друго "най"


То е с ориз, и по-точно кафяв ориз!
Естествено е, че трябва да има нещо по-различно и пикантно към него.
За тази цел избрах нар, сок от нар.
Наравих ризото, което означава и вино, бяло ароматно вино!
И малко суха мента .



Е, след всичко това би трябвало вече да сте сигурни, че ще четете за най-вкусното ризото!!!

Какво ви трябва :

1 стрък праз, нарязан, или главичка лук, по избор
4-5- скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. кафяв ориз *
1/2 - 1 ч.ч. бяло вино
зеленчуков бульон
60-80 г масло
100 г пушено сирене
1 нар
настърган пресен джинджифил 
къри на прах / по желание/
сушена мента


*ч.ч. = 210 мл

Тук трябва първо да отворя скоба за ориза:
Никога не бях купувала.
У нас предпочитам бланширания .
Много рядко ползвам бял.
И почти винаги слагам куркума, къри или други подправки, така че не остава бял.
А маслото е на почит при готвене на ориз.
Скоро разбрах, че и Марта Стюарт го готви с масло, с много масло:)
След като и тя го е разбрала...


Кафевият ориз е с фибрите, шарен на цвят, в опаковката  има шоколадово кафяви зрънца, както и много светло-зелени, резедави зрънца.
Полезен е заради фибрите.
Сварява се бавно и за това може да се накисне за 1/2 час, а може и по-дълго време във вода.
Поема доста течност при сваряването.


Като бульон, използвах кубчета зеленчуков.
Ако имате готов, още по-добре.



И така:
В разтопеното масло се задушават
нарязаните праз и чесън до покафеняване.
Добавя се ориза и се бърка, докато стане прозрачен.
Добава се виното и след като се изпари се добавя на порции бульона,
докато ориза се развари.
Нарът се разрязва на две и се изцежда.
Внимавайте, защото цапа.
Отделяте си зрънца за поръсване на порциите, отгоре.
Добава се сока към ориза.

Малко преди да се свали от котлона, се добавя  пушеното сирене/кашавал/
до разтопяване.
В оригиналната рецепта е козе сирене.
Преди да дръпна от котлона, поръсих със сушена мента!

Естествено се слагат сол и черно пиперче по желание


Ами това е!
Сигурно вече нямате търпение да опитате!
Купувайте  нар и...


Кафевият ориз е по мое желание.
Иначе в рецептата си е бял.


Сокът от нар на мен много ми харесва!
А скоро прочетох, че ако се пие 30 дни по една чаша, мазнинките около талията изчезват!
Страхотно звучи!


Да ви е сладко!




31 коментара:

  1. Много интересно ризото, Дани!
    И аз много обичам сок от нар, но...ако пия всеки ден по една чаша, така ще се запечатам, че ще държи една година. Затова ще си ходя с мазнинките, мои са си, кво да си ги правя...
    Слънчев уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, за запечатването си права:)
    Поздрави и слънце и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Като дете обожавах нара - да чопля семчиците. Сега ми е досадно (от къде толкова време), но виж на сок не бих отказала :)
    Последствията с друг сок после ще оправяме :)
    Интересно ризото, Дани, харесва ми.
    Хубава вечер и още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Wow! Много екзотична рецепта! Сок от нар и аз обичам, също така и смесица от сок от нар със сок от мандарини в равни количества. Приятна събота и неделя, Дани.

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    и аз много обичам нар!
    Много хубава комбинация - ориз и нар!
    Чудесна е!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма си сладкодумница, Дани :) Пак интересно предложение при теб :)
    Благодаря за Стинг :) Обожавам!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ххихи, и аз съм от групата на Пепи, макар че като дете не съм яла нар. Интересно ми е как се прави сок от нар. Дани, сокоизтисквачка ли използва или някакъв друг метод? Харесва ми комбинацията от нар и соленичко, в твоя вариант ориз.
    Все интересни рецепти може да намери при теб човек :)
    И да те навести по-скоро празничното настроение :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава рецепта, Дани!
    Идеята за нара ми допада и аз го обичам. Интерсно ми е, че пасва на сладки и на солени неща.
    Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Роси!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, радвам се че харесваш и Стинг:)
    Този концерт беше много хубав!
    Прегръдки и спорен / за коледни сладки/ ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, радвам се че ти харесва!
    Оризът става леко киселичък от нара.
    Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, myhappypond!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, изцедих го със сокоизтисквача.
    Малко по-трудничко е, защото е големичък нара.
    Дори някои семчици падат без да си ги изцедил и ги притискаш леко, за да си пуснат вълшебния сок!
    Имам и ел. сокоизстиквачка, но не съм опитвала с нея!
    Хубав и според уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. На италианска вълна сме днес и двете с теб, Дани! Чудесно ризото, ароматно и със сигурност ще е много вкусно! :)
    Прегръдки и хубав уикенд, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Еви!
    Италианската кухня е прекрасна!
    Прегръдкии с много усмивки от мен:)

    ОтговорИзтриване
  16. До сега не съм ползвала нар в "солена" рецепта. Предложението ти е много интересно!

    ОтговорИзтриване
  17. Отново ни предлагаш пикантна и екзотична рецепта, Дани :) Не съм използвала сок от нар, но видях скоро в един арабски магазин и много се чудих дали да не си купя :)

    Поздрави с пожелание за вкусна и усмихната неделя :–)

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, чудесна рецепта и то от любимата италианска кухня!
    Знаеш как си харесах комбинацията нар и козе сирене в салата, сега ще пробвам и в ризото, благодаря ти!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Цвети, време е да опиташ :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Тони, опитай с нар от магазина като си го изцедиш!
    Не знам какъв е готовия сок и аз гледам едни шишета с концентрат!
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Лети, салатата ти е чудесна, време е за ризото:)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  22. Леле,Дани,при теб няма шест-пет,не се сещам нещо,което съм видяла тук да не ми хареса и да не преглъщам както в момента:)
    Идеята с кафявия ориз много ми допада,за нара да не говорим.А за маслото сте прави и ти,и Марта Стюарт.Напоследък и аз залитам доста по него,ама има и защо - трудно е да се откаже човек от вкусното:)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Диди, много ме радаваш :)
    Сигурно и Марта Стюарт понадниква из нашите скромни писания :))
    Поздрави, спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря и на "службата по.."
    Спорна нова седмица и за вас!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, Дани, аз докато се натуткам да обиколя всички блогове (още не съм ги обиколила, де :) колко неща са се случили при теб! То тутманици (страшен е станал, между другото), зелен боб, чиято рецепта ще се запиша за догодина (и аз го харесвам), сладкиш без яйца и това хубаво ризото... Браво! Какви хубави изкушения ни предлагаш. И аз харесвам кафявия ориз - има един хубав, земен вкус, който ми допада, а това че е и полезен оправдава по-дългото варене. Поздрави, Дани, и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, и аз така се туткам на моменти!
    Радвам се, че всичко ти е харесало :)
    Поздрави и хубава, спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, много интересна и необичайна комбинация, ще се пробва!
    А за коледната вълна - и аз не съм още и май тази година нищо коледно няма да приготвям, ще пътуваме, а и ми е прекалено пролетно за меденки и курабии:-) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Мария, радвам се че ти харсва :)
    Радвам се и за планираната Коледна разходка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  29. Дани, направих този ориз с всичко както си написала без нара и ориза ми не беше кафяв, но много ми хареса крайния резултат - пикантен и вкусен. Хареса ми идеята за съчетанието на джинджифил и мента. Като че ли там, където свършваше джинджифила, ментата завършваше вкуса. Много интересно. Благодаря ти за тази рецепта. Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  30. Мира, радвам се :)
    Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване