Миналата година от рано направих щолен, медени курабийки, бонбони...
И после - чакаш да дойде Коледа !
Тази година все още не ми е дошла музата :(
За това и днешното ми предложение не е Коледно!
Вече научихте за най-вкусния зелен боб :)
Идва ред на друго "най"
То е с ориз, и по-точно кафяв ориз!
Естествено е, че трябва да има нещо по-различно и пикантно към него.
За тази цел избрах нар, сок от нар.
Наравих ризото, което означава и вино, бяло ароматно вино!
И малко суха мента .
Е, след всичко това би трябвало вече да сте сигурни, че ще четете за най-вкусното ризото!!!
Какво ви трябва :
1 стрък праз, нарязан, или главичка лук, по избор
4-5- скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. кафяв ориз *
1/2 - 1 ч.ч. бяло вино
зеленчуков бульон
60-80 г масло
100 г пушено сирене
1 нар
настърган пресен джинджифил
къри на прах / по желание/
сушена мента
*ч.ч. = 210 мл
Тук трябва първо да отворя скоба за ориза:
Никога не бях купувала.
У нас предпочитам бланширания .
Много рядко ползвам бял.
И почти винаги слагам куркума, къри или други подправки, така че не остава бял.
А маслото е на почит при готвене на ориз.
Скоро разбрах, че и Марта Стюарт го готви с масло, с много масло:)
След като и тя го е разбрала...
Кафевият ориз е с фибрите, шарен на цвят, в опаковката има шоколадово кафяви зрънца, както и много светло-зелени, резедави зрънца.
Полезен е заради фибрите.
Сварява се бавно и за това може да се накисне за 1/2 час, а може и по-дълго време във вода.
Поема доста течност при сваряването.
Като бульон, използвах кубчета зеленчуков.
Ако имате готов, още по-добре.
И така:
В разтопеното масло се задушават
нарязаните праз и чесън до покафеняване.
Добавя се ориза и се бърка, докато стане прозрачен.
Добава се виното и след като се изпари се добавя на порции бульона,
докато ориза се развари.
Нарът се разрязва на две и се изцежда.
Внимавайте, защото цапа.
Отделяте си зрънца за поръсване на порциите, отгоре.
Добава се сока към ориза.
Малко преди да се свали от котлона, се добавя пушеното сирене/кашавал/
до разтопяване.
В оригиналната рецепта е козе сирене.
Преди да дръпна от котлона, поръсих със сушена мента!
Естествено се слагат сол и черно пиперче по желание
Ами това е!
Сигурно вече нямате търпение да опитате!
Купувайте нар и...
Кафевият ориз е по мое желание.
Иначе в рецептата си е бял.
Сокът от нар на мен много ми харесва!
А скоро прочетох, че ако се пие 30 дни по една чаша, мазнинките около талията изчезват!
Страхотно звучи!
Да ви е сладко!
Много интересно ризото, Дани!
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам сок от нар, но...ако пия всеки ден по една чаша, така ще се запечатам, че ще държи една година. Затова ще си ходя с мазнинките, мои са си, кво да си ги правя...
Слънчев уикенд!
Мария
Мария, за запечатването си права:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънце и за теб!
Като дете обожавах нара - да чопля семчиците. Сега ми е досадно (от къде толкова време), но виж на сок не бих отказала :)
ОтговорИзтриванеПоследствията с друг сок после ще оправяме :)
Интересно ризото, Дани, харесва ми.
Хубава вечер и още по-хубави почивни дни!
Wow! Много екзотична рецепта! Сок от нар и аз обичам, също така и смесица от сок от нар със сок от мандарини в равни количества. Приятна събота и неделя, Дани.
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеи аз много обичам нар!
Много хубава комбинация - ориз и нар!
Чудесна е!
Хубава вечер!
Голяма си сладкодумница, Дани :) Пак интересно предложение при теб :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за Стинг :) Обожавам!
Хубави почивни дни от мен!
Ххихи, и аз съм от групата на Пепи, макар че като дете не съм яла нар. Интересно ми е как се прави сок от нар. Дани, сокоизтисквачка ли използва или някакъв друг метод? Харесва ми комбинацията от нар и соленичко, в твоя вариант ориз.
ОтговорИзтриванеВсе интересни рецепти може да намери при теб човек :)
И да те навести по-скоро празничното настроение :)
Много хубава рецепта, Дани!
ОтговорИзтриванеИдеята за нара ми допада и аз го обичам. Интерсно ми е, че пасва на сладки и на солени неща.
Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана
Благодаря, Роси!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Зори, радвам се че харесваш и Стинг:)
ОтговорИзтриванеТози концерт беше много хубав!
Прегръдки и спорен / за коледни сладки/ ден!
Дианка, радвам се че ти харесва!
ОтговорИзтриванеОризът става леко киселичък от нара.
Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд!
Благодаря, myhappypond!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Инче, изцедих го със сокоизтисквача.
ОтговорИзтриванеМалко по-трудничко е, защото е големичък нара.
Дори някои семчици падат без да си ги изцедил и ги притискаш леко, за да си пуснат вълшебния сок!
Имам и ел. сокоизстиквачка, но не съм опитвала с нея!
Хубав и според уикенд!
На италианска вълна сме днес и двете с теб, Дани! Чудесно ризото, ароматно и със сигурност ще е много вкусно! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд, Дани! :)
Благодаря, Еви!
ОтговорИзтриванеИталианската кухня е прекрасна!
Прегръдкии с много усмивки от мен:)
До сега не съм ползвала нар в "солена" рецепта. Предложението ти е много интересно!
ОтговорИзтриванеОтново ни предлагаш пикантна и екзотична рецепта, Дани :) Не съм използвала сок от нар, но видях скоро в един арабски магазин и много се чудих дали да не си купя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелание за вкусна и усмихната неделя :–)
Дани, чудесна рецепта и то от любимата италианска кухня!
ОтговорИзтриванеЗнаеш как си харесах комбинацията нар и козе сирене в салата, сега ще пробвам и в ризото, благодаря ти!
Хубава неделя!
Цвети, време е да опиташ :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Тони, опитай с нар от магазина като си го изцедиш!
ОтговорИзтриванеНе знам какъв е готовия сок и аз гледам едни шишета с концентрат!
Усмихната неделя!
Лети, салатата ти е чудесна, време е за ризото:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Леле,Дани,при теб няма шест-пет,не се сещам нещо,което съм видяла тук да не ми хареса и да не преглъщам както в момента:)
ОтговорИзтриванеИдеята с кафявия ориз много ми допада,за нара да не говорим.А за маслото сте прави и ти,и Марта Стюарт.Напоследък и аз залитам доста по него,ама има и защо - трудно е да се откаже човек от вкусното:)
Поздрави и хубава седмица!
Както винаги... страхотно изпълнение :)
ОтговорИзтриванеДиди, много ме радаваш :)
ОтговорИзтриванеСигурно и Марта Стюарт понадниква из нашите скромни писания :))
Поздрави, спорна и усмихната седмица!
Благодаря и на "службата по.."
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица и за вас!
Дани, Дани, аз докато се натуткам да обиколя всички блогове (още не съм ги обиколила, де :) колко неща са се случили при теб! То тутманици (страшен е станал, между другото), зелен боб, чиято рецепта ще се запиша за догодина (и аз го харесвам), сладкиш без яйца и това хубаво ризото... Браво! Какви хубави изкушения ни предлагаш. И аз харесвам кафявия ориз - има един хубав, земен вкус, който ми допада, а това че е и полезен оправдава по-дългото варене. Поздрави, Дани, и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМира, и аз така се туткам на моменти!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че всичко ти е харесало :)
Поздрави и хубава, спорна седмица!
Дани, много интересна и необичайна комбинация, ще се пробва!
ОтговорИзтриванеА за коледната вълна - и аз не съм още и май тази година нищо коледно няма да приготвям, ще пътуваме, а и ми е прекалено пролетно за меденки и курабии:-) Поздрави!
Мария, радвам се че ти харсва :)
ОтговорИзтриванеРадвам се и за планираната Коледна разходка!
Поздрави!
Дани, направих този ориз с всичко както си написала без нара и ориза ми не беше кафяв, но много ми хареса крайния резултат - пикантен и вкусен. Хареса ми идеята за съчетанието на джинджифил и мента. Като че ли там, където свършваше джинджифила, ментата завършваше вкуса. Много интересно. Благодаря ти за тази рецепта. Поздрави и хубави дни!
ОтговорИзтриванеМира, радвам се :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнати дни!