31 декември 2010 г.

Нова Година


Скъпи приятели, от сърце ви пожелавам 
една прекрасна празнична нощ, с много настроение 
и ароматна трапеза!
Нека подадем ръка на Новата Година с много любов и доброта!

Нека повярваме в себе си и сбъднем мечтите си!
Наздраве!

22 декември 2010 г.

Канелени рулца с мармалад

 


 В последните дни се нагледах на невероятните ви предложения,
и като рецепти, и като изпълнение!
Благодаря ви  за доставеното удоволствие!


Тази година Дядо Коледа закъсня да ми изпрати "музата" за приготовления!
Явно се е позабавил при някой от вас !
Така и не направих предварително почти нищо :)

Предлагам ви едни прекрасни  Канелени рулца,  на една още по-прекрасна дама!
Най-накрая и у нас се разнесе ухание на канела и портокал!


Рецептата е дадена толкова подробно  и със снимки, че ще се улесните максимално,
когато я прочетете.

При мен малко по-различното е в заливката, която направих към нейните рулца с портокалов мармалад.

Поставих го заедно с маслото, канелата и захарта.
При мен  мармалад от зелени сливи :)

Заливката я сложих на другия ден, защото късно вечерта при изпичането установих, че нямам прясно мляко :(

Така при мен станаха малко сиропирани!
Иначе тестото е много и аз отделих половината за друг път.
Добре е тестото да престои в хладилник цяла нощ, защото по-лесно се работи с него!

Ами това е:

винаги можете да ги опитате, защото зимата тепърва започва,
а какво е зима без ухание на канела и портокал:)



От сърце ви пожелавам една прекрасна "тиха и свята нощ", заобиколени от любимите си хора и чудесно настроение!
Нека любовта и добротата ви съпътстват навсякъде!
Нека бъдем по-човечни и добри!
Усмихнете се!!!!!!

15 декември 2010 г.

Коледни бисквити

Коледа, карамфил, канела, cookies :)
 Едни от най-често срещаните думи тези дни в блоговете!

И така ухае, когато чета:)


Е, накрая и у нас се разнесе това ухание :)


Много малко като за начало, но нали поставих началото...



И така едни обикновени бисквитки с мед, карамфил и канела и  разбира се  щипка джинджифил:
 
1/2ч.ч меко масло(125г)
1/3ч.ч захар
1/2ч.ч мед

1 яйце

2 и ½ ч.ч брашно
1ч.л бакпулвер
1/2ч.л хлебна сода
1/4ч.л сол

1 и ½ ч.л канела
1/2ч.л карамфил
щипка джинджифил 

Първо се разбиват добре маслото, захарта и меда.
Добавя се якцето.
Сухите продукти, добре разбъркани се прибавят и се разбърква до хомогенност.
Покрива се и се поставя в хладилника за час.

Загрява се фурната до 170 градуса.
От тестото се оформят малки топчета/ моите малко големи ми се виждат/, сплескват се леко и се слагат в намаслена тава.
Пече се не повече от 10 минути.
Охлаждат се върху скара.

Украсяват се по избор.
Аз избрах да ги слепя със сладко :)
Оказа се, че е от сливи - кака ми го е дала :)

Ами сега са полегнали в кутия да поотлежат и да станат по-вкусни:)
Колко ще ги изчакаме не се знае !

Ако искате, опитайте!

Надникнах ги тук.

11 декември 2010 г.

Тропезиана

Или : когато господ създаде...Бриджит Бардо :)

Естествено това е препратка към филма на Роже Вадим  "И господ създаде жената"
Казват, че "бог е създал жената", а Роже Вадим - Бриджит Бардо :)


Нейната звезда изгря там, в Сен Тропе, прекрасният курорт на Френската Ривиера.


Сладкишът е създаден от полски сладкар, а историята разказва, че толкова се харесал на
Б.Б, че тя всеки ден поръчвала от него!


Това е един бриош/или почти/ и крем "муселин"- сладкарски крем с масло и сметана.
Резултатът е една "приказка", много вкусна, разтапяща се в устата!


Повечето от вас са в усилена предколедна подготовка, но аз ви го предлагам,
а ако ви хареса го пригответе, когато решите:


Продукти за тестото:


100 мл мляко
20 г свежа мая
50 г меко масло
350 г  брашно
сокът на 1/2 лимон
1 яйце
50 г захар
щипка сол
2 с.л. кафява захар
4 с.л. декоративна захар


за крема

350 мл прясно мляко
100 г захар
4 жълтъка
15 г брашно
15г царевично нишесте
200 г разбита сметана
малка бучка масло


Първо се приготвя крема.

За целта се слага млякото да заври и към него се прибавят жълтъците, 
разбити със захарта до побеляване, брашното, нишестето, маслото и при непрекъснато бъркане се сгъстява.
Оставя се да изстине преди да се добави разбитата сметана.
Аз имах неподсладена и я разбих с пудра захар на вкус.




За приготвяне на тестото се загрява млякото, добавя се маята и маслото и се разбърква добре.
Изсипват се в пресятото брашно, добавят се останалите продукти и се разбърква меко, еластично тесто.
Оставя се покрито за 2 часа да втаса.


През това време направих тестени трохи, защото нямам от тази захар:
1 щедра с.л. масло
2с.л. захар/ при мен Мусковадо/
3 с.л./малко повече/

Бързичко, както се прави маслено тесто се разбъркват гореизброените 
продукти, събират се на топка и се поставят в хладилник.


Когато тестото е готово се разточва с дебелина 1,5 см с размер на формата  с падащи стени.
Отгоре се настъргва тестото  от хладилника и се пече в предварително загрята фурна
на 170 градуса 25-30 минути.


След като поизстине се разрязва на две части и между тях се поставя крема!


Не знам дали все още в самотата си Б.Б яде от този сладкиш, но си струва да го опитате :)


И за да не ви дразня посред зима само със спомени за прекрасни морски плажове,
ви показвам вечерята ни :




Крем супа от тиква, морков, ябълка и пресен джинджифил
и прекрасните хлебчета с кашкавал на Йоли :)


Ами започвайте и 
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук

6 декември 2010 г.

Честит празник

Днес православния свят тачи Св.Никола Чудотворец
покровител на моряци и  рибари.
Той се приема и като покровител на дома и семейството.
На този ден празнуват и търговците, и банкерите !


На този ден празнуват и бургазлии :)






За това казвам на всички :

Честит празник!

Нека Св.Никола бди над вашите домове и семейства.
Нека в тях цари много топлина и любов! 

Да ви е сладко!

3 декември 2010 г.

Ризото с кафяв ориз и сок от нар

Все още не съм на Коледна вълна :)
Миналата година от рано направих щолен, медени курабийки, бонбони...
И после - чакаш да дойде Коледа !

Тази година все още не ми е дошла музата :(


За това и днешното ми предложение не е Коледно!


Вече научихте за най-вкусния зелен боб :)

Идва ред на друго "най"


То е с ориз, и по-точно кафяв ориз!
Естествено е, че трябва да има нещо по-различно и пикантно към него.
За тази цел избрах нар, сок от нар.
Наравих ризото, което означава и вино, бяло ароматно вино!
И малко суха мента .



Е, след всичко това би трябвало вече да сте сигурни, че ще четете за най-вкусното ризото!!!

Какво ви трябва :

1 стрък праз, нарязан, или главичка лук, по избор
4-5- скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. кафяв ориз *
1/2 - 1 ч.ч. бяло вино
зеленчуков бульон
60-80 г масло
100 г пушено сирене
1 нар
настърган пресен джинджифил 
къри на прах / по желание/
сушена мента


*ч.ч. = 210 мл

Тук трябва първо да отворя скоба за ориза:
Никога не бях купувала.
У нас предпочитам бланширания .
Много рядко ползвам бял.
И почти винаги слагам куркума, къри или други подправки, така че не остава бял.
А маслото е на почит при готвене на ориз.
Скоро разбрах, че и Марта Стюарт го готви с масло, с много масло:)
След като и тя го е разбрала...


Кафевият ориз е с фибрите, шарен на цвят, в опаковката  има шоколадово кафяви зрънца, както и много светло-зелени, резедави зрънца.
Полезен е заради фибрите.
Сварява се бавно и за това може да се накисне за 1/2 час, а може и по-дълго време във вода.
Поема доста течност при сваряването.


Като бульон, използвах кубчета зеленчуков.
Ако имате готов, още по-добре.



И така:
В разтопеното масло се задушават
нарязаните праз и чесън до покафеняване.
Добавя се ориза и се бърка, докато стане прозрачен.
Добава се виното и след като се изпари се добавя на порции бульона,
докато ориза се развари.
Нарът се разрязва на две и се изцежда.
Внимавайте, защото цапа.
Отделяте си зрънца за поръсване на порциите, отгоре.
Добава се сока към ориза.

Малко преди да се свали от котлона, се добавя  пушеното сирене/кашавал/
до разтопяване.
В оригиналната рецепта е козе сирене.
Преди да дръпна от котлона, поръсих със сушена мента!

Естествено се слагат сол и черно пиперче по желание


Ами това е!
Сигурно вече нямате търпение да опитате!
Купувайте  нар и...


Кафевият ориз е по мое желание.
Иначе в рецептата си е бял.


Сокът от нар на мен много ми харесва!
А скоро прочетох, че ако се пие 30 дни по една чаша, мазнинките около талията изчезват!
Страхотно звучи!


Да ви е сладко!