11 декември 2010 г.

Тропезиана

Или : когато господ създаде...Бриджит Бардо :)

Естествено това е препратка към филма на Роже Вадим  "И господ създаде жената"
Казват, че "бог е създал жената", а Роже Вадим - Бриджит Бардо :)


Нейната звезда изгря там, в Сен Тропе, прекрасният курорт на Френската Ривиера.


Сладкишът е създаден от полски сладкар, а историята разказва, че толкова се харесал на
Б.Б, че тя всеки ден поръчвала от него!


Това е един бриош/или почти/ и крем "муселин"- сладкарски крем с масло и сметана.
Резултатът е една "приказка", много вкусна, разтапяща се в устата!


Повечето от вас са в усилена предколедна подготовка, но аз ви го предлагам,
а ако ви хареса го пригответе, когато решите:


Продукти за тестото:


100 мл мляко
20 г свежа мая
50 г меко масло
350 г  брашно
сокът на 1/2 лимон
1 яйце
50 г захар
щипка сол
2 с.л. кафява захар
4 с.л. декоративна захар


за крема

350 мл прясно мляко
100 г захар
4 жълтъка
15 г брашно
15г царевично нишесте
200 г разбита сметана
малка бучка масло


Първо се приготвя крема.

За целта се слага млякото да заври и към него се прибавят жълтъците, 
разбити със захарта до побеляване, брашното, нишестето, маслото и при непрекъснато бъркане се сгъстява.
Оставя се да изстине преди да се добави разбитата сметана.
Аз имах неподсладена и я разбих с пудра захар на вкус.




За приготвяне на тестото се загрява млякото, добавя се маята и маслото и се разбърква добре.
Изсипват се в пресятото брашно, добавят се останалите продукти и се разбърква меко, еластично тесто.
Оставя се покрито за 2 часа да втаса.


През това време направих тестени трохи, защото нямам от тази захар:
1 щедра с.л. масло
2с.л. захар/ при мен Мусковадо/
3 с.л./малко повече/

Бързичко, както се прави маслено тесто се разбъркват гореизброените 
продукти, събират се на топка и се поставят в хладилник.


Когато тестото е готово се разточва с дебелина 1,5 см с размер на формата  с падащи стени.
Отгоре се настъргва тестото  от хладилника и се пече в предварително загрята фурна
на 170 градуса 25-30 минути.


След като поизстине се разрязва на две части и между тях се поставя крема!


Не знам дали все още в самотата си Б.Б яде от този сладкиш, но си струва да го опитате :)


И за да не ви дразня посред зима само със спомени за прекрасни морски плажове,
ви показвам вечерята ни :




Крем супа от тиква, морков, ябълка и пресен джинджифил
и прекрасните хлебчета с кашкавал на Йоли :)


Ами започвайте и 
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук

22 коментара:

  1. Eх, Дани :) с твоите изкушения :) и сладки думи :) може ли човек да не опита :)
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, хубава да е и за теб:)
    Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  3. Ех...Дани , чудесно предложение !
    Съвсем скоро ще се пробва тази вкусна "приказка " разтапяща се в устата ...:))))
    Сърдечен поздрав от мен . :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хм, май големите хора са с инициали Б.Б :))

    Харесва ми и на мен, още повече че има кремче, пък аз съм по тая част :)
    И вечерята ми харесва. Изглежда много вкусно в комбинация с тези хлебчета.

    Усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно ми беше интересно да прочета всичко,Дани.А сладкишът наистиа е прекрасен.Благодаря ти,че си сложила на трапезата си и нещичко мое.Знаеш как ме радва това,нали?Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Сабина, радвам се!
    Спорна и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Инче, много усмивки в неделния ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, прекрасни станаха хлебчетата!
    А и сладкиша е вкусен!
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Вкусно е както винаги при теб, Дани! Заинтригува ме със сладкишът, а от хлебчетата на Йоли си взех, много са вкусни. :)
    Прегръдки и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  11. Поредното изкушение,Дани!
    Напоследък с нетърпение очаквам да прочета поредната ти нестандартна публикация...
    Поздрави и весела подготовка за Коледа! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Краси,
    успя да усмихнеш в зимната неделя:)
    Много ме радваш, но и ти си по нестандартните неща!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,и за мен беше интересно да прочета за Б.Б.!Сигурна съм,че е много вкусно и си го маркирам за бъдеща проба.
    Независимо,че е зима,на мен ми беше приятно мисълта ми да се поразходи до френските плажове:)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, винаги по това време на годината една разходка по Ривиерата е хубава!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкош направо! Изглежда много вкусен!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Дани!
    Хубава и спорна седмица и за теб:)

    ОтговорИзтриване
  17. Лелееее, един уикенд ме нямаше и като се връщам заварвам все страхотни неща в кулинарното блог пространство :)
    Дани, като гледам рецептата и снимката, напълно я разбирам Бриджит Бардо, защо толкова си е падала по този десерт.
    Хубава и пълна с коледно настроение нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Лети,Б.Б. си знае работата :)
    Усмихната и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани,
    чудесен избор и поднасяне -
    "приказка, много вкусна, разтапяща се в устата!"...
    Благодаря ти за удоволствието,
    поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, наистина, така хубаво представяш този десерт, на човек да му се прияде, а и да се размечтае за пътешествия, но може би някой друг път. За сега записвам рецептата и ти благодаря за нея. Поздрави и приятни зимни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, радвам се че съм предизвикала хубаво усещане :)
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Мира, друго си е да помечтаеш :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване