Но когато видях тази рецепта, реших, че ще опитам.
Естествено малко ме смути покритието, но нали обичам да експериментирам
опитах и него върху една част от пастета.
Продуктите за нас са доста и аз ги намалих пропорционално,
но давам оригиналните количества :
500г пилешки дробчета
200 г кестени
2 средни глави воден лук
4 скилидки чесън
200 г масло
200 г мадейра*
1 ч.ч. прясно мляко
сол
прясно смлян черен/бялпипер
1 ч.л. мащерка
Пилешките дробчетат се накисват за около 30 минути в прясното мляко.
След това се прецеждат и подсушават.
Лукът и чесънът се смилат.
В 1, 5 с.л. растително олио/масло се задушават до омекване.
Отделно се запържват дробчетата внимателно да си променят цвета, добавя се алкохола,
довежда се до кипене, оставя се за да се редуцира течността и се оставя да се охлади.
Всички продукти плюс размекнатото масло се смилат в блендер и се овкусява.
Пастетът се оставя поне за два часа, или цяла нощ в хладилника.
За шоколадовото покритие :
25 г шоколад - 85 % какао
25 г кестеново пюре
50 г масло
Маслото и шоколада се разстопяват и към тях се добавя кестеновото пюре.
Оставя се леко да изстине и се залива върху пастета :)
Малко уточнение от мен :
-нямах мадейра и сложих малко коняк, като задължително оставих да се редуцира
-към пастета и заливката добавих прясно изцеден портокалов сок, дойто много
добре овкусява допълнително.
-шоколадовата заливка е много вкусна и бих казала, че стои добре с пастета - но шоколада
трябва да е с 85 % какао.
-ако не ви харесва, можете да си го намажете самостоятелно на филийка - превъзходно е :)
Ние го похапнахме със страхотния хляб с прясно мляко :)
Ами започвайте да мажете...
Да ви е сладко!
Хихихи, браво бе, и с шоколад отгоре, че и с вкусния хляб, ааааа, не е честно,умирам от глад за...такъв пастет :)))
ОтговорИзтриванеИвче, пращам ти филийка :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Дани, интересна рецепта. И аз мисля, че с шоколада се получава добре :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
Зори, наистина се получи добре и много ароматно!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица и много усмивки!
Яяяяяяяяя,пак какви си ги измислила ... Обичам твоите измишльотини Дани,много ги обичам.Винаги има някаква закачка.Страхотна си миличка!
ОтговорИзтриванеВчера ми беше ден за четене :) на кулинарни книги и рецепти...мернах някъде такава рецепта,ама къде?
ОтговорИзтриванеСъс сигурност се е получил нестандартен вкус...поздравления за експеримента,Дани! :)
Дани,
ОтговорИзтриванеобичам твоите по-различни рецепти -
комбинацията ми допада, допълненията - също.
Поздрав, прегръдка и хубава нова седммица, Диана
Йоли :)
ОтговорИзтриванеРадвам се ти допадат моите измишльотини!
Трябва да ти кажа, че стават вкусни!
Прегръдки и усмихната седмица!
Краси, аз я видях в нет-а / и а посочвам/, но кой може да е първоизточника- не знам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за похвалата и хубава седмица!
Дианка, и аз обичам да са по-различни!
ОтговорИзтриванеТова и за мен беше супер нестандартно, но и вкусно!
Сърдечни поздрави и слънчева, спорна седмица!
Мале, мале... пак ме изненада :))
ОтговорИзтриванеДани, харесва ми експериментаторския ти дух :)
Страшна си, ей :))
Хич не съм наясно как се приготвят кестени, тъй че може да потърся готови за хапване :)
Хубав ден :)
Инче, когато бях студентка купувахме печени кестени по Графа :)
ОтговорИзтриванеКестените в острата им част се цепват на кръст и се пекат, или варят в прясно мляко :)
Белят се топли!
Продават и готови, но ценичката им е солена!
Прегръдки и хубав ден!