12 октомври 2010 г.

Хляб с прясно мляко, или почти квадратен хляб

Още като видях хляба в рецептата  у нас се разнесе страхотен аромат...
Е,нямаше начин да не опитам.
Така както се казва в рецептата, прилича  на козунак, но си е  много вкусен като хляб :)

Ние, докато беше топъл му се насладихме с маринованото сиренце на Йоли :)


Направих двойна доза /рецептата е за 250 г брашно/
Разбърках тестото и оставих да втаса в машината за хляб.
Така е като върша няколко работи наведнъж, като многоръкия Шива, все някоя ръка не ми достига:)

Продукти:
280 мл мляко
70 г яйца / при мен 2 среден размер/
1 с.л захар
1 ч.л сол
500 г брашно
8 г суха, активна мая
70 г масло

Всички продукти, без маслото се смесват.
И при ръчно бъркане, и в машина, маслото се прибавя след 10 минути от разбъркването.
Предполага се, че при 10 минутно разбъркване се получава известно затопляне и активиране на маята и за да се позабави започва прибавянето на порции на маслото.
След разбъркване се оставя 1 час да втаса .
Машината го прави сама :)

След това  тестото се изважда, омесва се, за да "излезе въздуха' разделя се на 3  части, които се оформят като топки и се оставят 15 минути да си починат.
След това се разточват на кръг с диаметър почти 20 см.
От двете страни се прегъва и се оформят правоъгълник, който се разточва с дължина около 24-25 см и се навива на стегнато руло.
Така с трите топки се оформят 3 рула, поставени едно до друго в тавичка.
Оставят се 15 минути да втасат, докато се загрее фурната до 180 градуса.
Намазва се отгоре с разтопено масло и се поръсва със сусам.
Изпичате и се наслаждавате на превъзходния хляб :)))



Усетихте ли аромата?
Ами насладете му се !!!
Да ви е сладко!

32 коментара:

  1. Усетих го
    и още как, Дани -
    вече преглъщам.
    Чудесна рецепта и страхотно изкушение ни предлагаш. Браво!
    Поздрав и ароматна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Усетих го
    и още как, Дани -
    вече преглъщам.
    Чудесна рецепта и страхотно изкушение ни предлагаш. Браво!
    Поздрав и ароматна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, май сме били на една вълна :)))
    Много добра рецепта ни предлагаш!
    Сиренцето ще го пробвам и него, само каперсите ми се опъват наоколо :(, идеи къде да го потърся ?

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, толкова се зарадвах на усещането ти, че публикувах два пъти комената :)
    Благодаря за усещането и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивче, радвам се :)
    А за каперсите се разбрахме :)
    Това е 21 век, хиляди начини за бърза връзка!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    страхотен, ароматен и вкусен!
    Само така мога да определя този хляб!
    А оформянето е много интересно!
    Поздравления за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, радвам се, че ти хареса.
    В блога на Kitchen Corner има много хубав хляб!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Каква дундичка е станал хляба ти Дани!
    На тия сиренца и аз съм им хвърлила око... правят ги в Гърция така, а също и цедено овче кисело млако. Много изкушаващо ми изглеждат и мога само да си мечтая за парченце от топлият ти хляб придружен с малко сиренце :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. МАРИЯ, имаш и хляб, и сиренце, макар и виртуално!
    А овчето мляко е прекрасно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Е-е-е-е, Дани, за тази вечер втори ръчен хляб виждам, чак ме хваща яд, че не си купих готово тесто :)
    Единственото ми успокоение е, че си нямам мариновано сиренце в момента :)
    Хубава вечер,Дани!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепче, имаш време да правиш хляб, колкото искаш :)
    Тази вечер- само в картинки!
    А при мен на следващ ред са твоите мариновани сиренца!
    Хубава да е и за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятна вкусотийка Дани. Аз снощи в 12 вечерта четох публикацията. Не ме питай как съм спала, ;) Ще трябва да запретвам ръкави. Супер си! :)
    Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
  13. И заглавието закачливо,и хляба вкусен...Определено ти се отдават експериментите,Дани!
    Последните ти рецепти са страхотни, интересни и апетитни!
    Усмивки и успешен ден! :))

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни са и двете предложения, Дани!
    Представям си колко вкусна е комбинацията между хлебчето и маринованото сиренце :)
    Хубав ден и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ароматът на този хляб чак в София се усеща, Дани! Прекрасен е, а със сиренето само си представям каква наслада е! :)
    Прегръдки от мен

    ОтговорИзтриване
  16. като малки типови хлебчета, чудни!

    ОтговорИзтриване
  17. Маги, твоите коментари страшно ме радват!
    Съжалявам, ако съм ти нарушила съня :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Краси, не всички експерименти стават сполучливи, но този хляб е страхотен!
    Хубава вечер и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, топъл хляб и сиренце, нали знаеш - много са вкусни :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Еви, и аз чух, че в София ухае на топъл хляб :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Райне, хубав е хляба :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудно хлебче, Дани :) Душичка, както се казва при нас :)
    И да знаеш - тестените ти се удават, колкото и да те притеснява тестото :)
    Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря, Зори за хубавите думи :)
    Имам още много да уча, но с такива добри учители и това ще стане!
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  24. Bravissima è tutto favoloso, il pane al latte e il formaggio marinato. Buon fine settimana Daniela.

    ОтговорИзтриване
  25. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  26. Aууу..не само аромат усетих, ами и извънредно количество влага в устата си!

    Благодаря за рецептата, Дани! Чудно!

    Ах, ама колко още вкусотии си показала.. мхммм :-P

    Поздрави сърдечни и пожелания за здрави, все така вкусни и уютни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Дими, твоите коментари много ме радват :)
    Сърдечни поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, този хляб изглежда много вкусен. Милото обича подобен от магазина и макар аз да съм по-голям почитател на тъмните хлябове - той е по белите :). Така че записвам тази рецепта и ти благодаря за нея. А за сиренцата на Йоли, не съм ги пробвала, но изглеждат много апетитни. Чудно биха вървели с хлебец и салатка и какво друго му трябва на човек. Поздрави и хубави есенни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  29. Мира, бих добавила, че на човек, освен хубав хляб и сиренце му трябва един хубав коментар като твоя!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  30. Стахотен хляб се получи! Ако имате още рецепти и за пълнозърнести и ръжени хлебчета, моля споделете! :)
    Благодаря за прекрасната рецепта!
    Мая Н.

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря, Мая!
    В блога имам и други видове хляб,питки и пити, но се опасявам, че нямам ръжени и пълнозърнести :)

    ОтговорИзтриване