28 юли 2010 г.

Ароматни пилешки гърди в марината от сусамов тахан

Тези дни съм на вълна сусамов тахан.
Обичам вкуса му, а и сусамът е много полезен с високото си съдържание на калций.

Намерих рецепта за пилешко месо, хареса ми, изпълних я, похапнахме и нали не съм егоист
я предлагам и на вас :)
Няма само ние да похапваме вкуснотии / а как преглъщам сутрин с кафето на вашите рецепти - моля ви, не публикувайте вечер вкусни основни ястия, че не ми отиват със сутрешното кафе :)))))

А сега сериозната част:


За маринатата:
1/3 ч.ч. тахини/сусамов тахан/
3 с.л. кафява захар/мен малко ме достраша и сложих 2/
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л черен/бял пипер
1 ч.л. Чили
3 скилидки чесън, пресовани
кората на 1 лимон
сокът на 1/2 лимон / ако се слага всичката захар може и от целия лимон/
3 с.л. вода 
сол на вкус

В тази марината сложих пилешките гърди - при мен бяха 3 пеперуди, или 6 единични

Покрих с полиетиленово фолио и оставих цяла нощ в хладилник .
На другия ден в загрята фурна поставих пържолите под фолио да се изпекат/да омекнат/
Ако искате накрая може да махнете фолиото и да запечете.
Да си призная не знаех как ще е вкуса и преди да ги сложа във фурната сипах малко бяло вино :)

Пържолите станаха много вкусни, много леко се усеща сладкото, но ако не ви допада може да сложите повече лимонов сок.

За сосче направих бешамел, в който сложих и малко синьо сирене.
Но преди това настъргах 2 тиквички, изцедих и в намазан със зехтин тиган ги запекох/ без да ги пържа, но и леко да омекнат.
Бешамелът изсипах върху тях.
Сосът стана фантастичен.

И понеже имах гости реших, че може да не стигне гарнитурата и направих на бързо от хубавия кускус, който заливам с вода/равни количества/ и слагам масло на всяка порция.
Този път малко се изложих с мазнината и сякаш стана по-сух/макар че нямаше възражения/

Е, това е ...
Ако ви допада , опитайте...
И да ви е сладко! 

P.S Порцията е като за гладни хора :) 

13 коментара:

  1. Дани,
    отново изкушение с тахан. И аз обичам вкуса му, а идеята ти е прекрасна - допада ми, много!
    Поздрав и много усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    толкова ме радва одобрението ти :)
    Поздрави и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Не ми е хрумвало така да ползвам тахана... ще опитам :) И... Дани, голяма си "подвеждачка" ;) Страхотно ми звучи :)
    Целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Целувки и от мен, миличка :)
    А това "подвеждачка" ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    верно порцията е като за гладен :), ама аз съм доста гладна, така че си я взимам. Пиленце, сиренце и тахан - звучи екзотично и примамливо с толкова аромати и вкусове.

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    надявам се да ти е харесало :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! топъл поздрав.
    Блогът ви изглежда добре.

    Надявам се получат успеха през цялото време.

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много обичам тахан и всякакви неща с него. Рецептата ти звучи много нестандартно и нитригуващо! Благодаря, че я сподели. Аз определено ще се възползвам от нея тези дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу,
    радвам се, че сме на една мнение за тахана :)
    Опитай и сподели!

    ОтговорИзтриване
  10. Рецептата звучи доста вкусно трябва да се пробва просто

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че ви допада :)
    Остава да го опитате!

    ОтговорИзтриване
  12. Нави ме окончателно да пробвам нещо със сусамов тахан :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Ина, добре дошла със сладкия си коментар след почивката :)
    Има един лаф на Иванчо за двете думи и навиването/в кръга на шегата/, но се радвам, че ти допада!
    Сърдечни поздрави в очакване на новите ти рецепти!

    ОтговорИзтриване