Тези дни съм на вълна сусамов тахан.
Обичам вкуса му, а и сусамът е много полезен с високото си съдържание на калций.
Намерих рецепта за пилешко месо, хареса ми, изпълних я, похапнахме и нали не съм егоист
я предлагам и на вас :)
Няма само ние да похапваме вкуснотии / а как преглъщам сутрин с кафето на вашите рецепти - моля ви, не публикувайте вечер вкусни основни ястия, че не ми отиват със сутрешното кафе :)))))
А сега сериозната част:
За маринатата:
1/3 ч.ч. тахини/сусамов тахан/
3 с.л. кафява захар/мен малко ме достраша и сложих 2/
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л черен/бял пипер
1 ч.л. Чили
3 скилидки чесън, пресовани
кората на 1 лимон
сокът на 1/2 лимон / ако се слага всичката захар може и от целия лимон/
3 с.л. вода
сол на вкус
В тази марината сложих пилешките гърди - при мен бяха 3 пеперуди, или 6 единични
Покрих с полиетиленово фолио и оставих цяла нощ в хладилник .
На другия ден в загрята фурна поставих пържолите под фолио да се изпекат/да омекнат/
Ако искате накрая може да махнете фолиото и да запечете.
Да си призная не знаех как ще е вкуса и преди да ги сложа във фурната сипах малко бяло вино :)
Пържолите станаха много вкусни, много леко се усеща сладкото, но ако не ви допада може да сложите повече лимонов сок.
За сосче направих бешамел, в който сложих и малко синьо сирене.
Но преди това настъргах 2 тиквички, изцедих и в намазан със зехтин тиган ги запекох/ без да ги пържа, но и леко да омекнат.
Бешамелът изсипах върху тях.
Сосът стана фантастичен.
И понеже имах гости реших, че може да не стигне гарнитурата и направих на бързо от хубавия кускус, който заливам с вода/равни количества/ и слагам масло на всяка порция.
Този път малко се изложих с мазнината и сякаш стана по-сух/макар че нямаше възражения/
Е, това е ...
Ако ви допада , опитайте...
И да ви е сладко!
P.S Порцията е като за гладни хора :)
Дани,
ОтговорИзтриванеотново изкушение с тахан. И аз обичам вкуса му, а идеята ти е прекрасна - допада ми, много!
Поздрав и много усмихната вечер, Диана
Дианка,
ОтговорИзтриванетолкова ме радва одобрението ти :)
Поздрави и усмихнат утрешен ден!
Не ми е хрумвало така да ползвам тахана... ще опитам :) И... Дани, голяма си "подвеждачка" ;) Страхотно ми звучи :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен :)
Целувки и от мен, миличка :)
ОтговорИзтриванеА това "подвеждачка" ми хареса!
Дани,
ОтговорИзтриваневерно порцията е като за гладен :), ама аз съм доста гладна, така че си я взимам. Пиленце, сиренце и тахан - звучи екзотично и примамливо с толкова аромати и вкусове.
Дани,
ОтговорИзтриваненадявам се да ти е харесало :)
Поздрави!
Здравейте! топъл поздрав.
ОтговорИзтриванеБлогът ви изглежда добре.
Надявам се получат успеха през цялото време.
Дани, много обичам тахан и всякакви неща с него. Рецептата ти звучи много нестандартно и нитригуващо! Благодаря, че я сподели. Аз определено ще се възползвам от нея тези дни!
ОтговорИзтриванеЛулу,
ОтговорИзтриванерадвам се, че сме на една мнение за тахана :)
Опитай и сподели!
Рецептата звучи доста вкусно трябва да се пробва просто
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви допада :)
ОтговорИзтриванеОстава да го опитате!
Нави ме окончателно да пробвам нещо със сусамов тахан :)))
ОтговорИзтриванеИна, добре дошла със сладкия си коментар след почивката :)
ОтговорИзтриванеИма един лаф на Иванчо за двете думи и навиването/в кръга на шегата/, но се радвам, че ти допада!
Сърдечни поздрави в очакване на новите ти рецепти!