31 юли 2010 г.

Запечени домати в зеленчукова кошница

Заглавието  не дава пълна представа за рецептата.
Но аз я харесах и ще ви я опиша подробно :)

Продукти:

2ч.ч. настъргани/добре пресовани в чашите/, осолени и отцедени тиквички
1 ч.ч. настърган морков
3-4-с.л. разтопено масло 
1/3 ч.ч. брашно/ може малко да се увеличи/
1/2/ч.л. сол

За плънката:

200 г  настърган кашкавал / препоръчва се швейцарско сирене/
аз имах Чедар за сандвичи, от червения и свърши перфектна работа
2 средни домата, нарязани на филийки
малко зехтин
пресен босилек, аз имах песто
3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко

Настърганите тиквички и морков се смесват с маслото и брашното, добавя се солта и се поставя в намаслена форма разстила се добре и се пече при 180 градуса.

На мен не ми се получи твърда основа, остана малко мека, но това ни хареса:)

Доматите нарязани на шайби се завъртат в малко зехтин.
Кашкавалът се нарязва и се поставя върху изпечената смес.
Отгоре се нареждат доматите и се изсипват разбитите яйца, млякото, сол, ч.пипер и пресния босилек.
Поставя се във фурната и се пече до втвърдяване на яйчната смес.


Не го изпичайте много, за да остане кремообразно.

Получи се една мека, вкусна зеленчукова основа, с кремообразния чедър и вкусните зехтинови домати.
Яйчната смес придава мек завършек на тази зеленчукова фантазия.
Можете да го поднесете и като гарнитура с печено пилешко.
Въпрос на избор.

А аз ви казвам:  да ви е сладко!

28 юли 2010 г.

Ароматни пилешки гърди в марината от сусамов тахан

Тези дни съм на вълна сусамов тахан.
Обичам вкуса му, а и сусамът е много полезен с високото си съдържание на калций.

Намерих рецепта за пилешко месо, хареса ми, изпълних я, похапнахме и нали не съм егоист
я предлагам и на вас :)
Няма само ние да похапваме вкуснотии / а как преглъщам сутрин с кафето на вашите рецепти - моля ви, не публикувайте вечер вкусни основни ястия, че не ми отиват със сутрешното кафе :)))))

А сега сериозната част:


За маринатата:
1/3 ч.ч. тахини/сусамов тахан/
3 с.л. кафява захар/мен малко ме достраша и сложих 2/
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л черен/бял пипер
1 ч.л. Чили
3 скилидки чесън, пресовани
кората на 1 лимон
сокът на 1/2 лимон / ако се слага всичката захар може и от целия лимон/
3 с.л. вода 
сол на вкус

В тази марината сложих пилешките гърди - при мен бяха 3 пеперуди, или 6 единични

Покрих с полиетиленово фолио и оставих цяла нощ в хладилник .
На другия ден в загрята фурна поставих пържолите под фолио да се изпекат/да омекнат/
Ако искате накрая може да махнете фолиото и да запечете.
Да си призная не знаех как ще е вкуса и преди да ги сложа във фурната сипах малко бяло вино :)

Пържолите станаха много вкусни, много леко се усеща сладкото, но ако не ви допада може да сложите повече лимонов сок.

За сосче направих бешамел, в който сложих и малко синьо сирене.
Но преди това настъргах 2 тиквички, изцедих и в намазан със зехтин тиган ги запекох/ без да ги пържа, но и леко да омекнат.
Бешамелът изсипах върху тях.
Сосът стана фантастичен.

И понеже имах гости реших, че може да не стигне гарнитурата и направих на бързо от хубавия кускус, който заливам с вода/равни количества/ и слагам масло на всяка порция.
Този път малко се изложих с мазнината и сякаш стана по-сух/макар че нямаше възражения/

Е, това е ...
Ако ви допада , опитайте...
И да ви е сладко! 

P.S Порцията е като за гладни хора :) 

25 юли 2010 г.

КЛАФУТИ С ЧЕРЕН ШОКОЛАД,, СИНИ СЛИВИ И СУСАМОВ ТАХАН

Оригиналната рецепта е с череши :)

Но за съжаление сезонът им свърши, а рецептата ми хареса много!
Реших, че сините сливи и шоколадът са добра комбинация :)
А добавения тахан, бадеми и масло.....мммм....ухае страхотно !

И така :
 600 г плод /череши, сини сливи
160 г масло
75 г брашно
180  г захар/ при мен 40-50 г е кафява/
65 г  /70% какао/ черен шоколад
150 г бадеми, обелени, нарязани
50 г люспи от бадеми
2 яйца 
150 мл прясно мляко
2-3 с.л. сусамов тахан
щипка сол 

Фурната се загрява до 200 градуса.
Форма с диаметър 28 см се намазва с масло/ може и 6 единични форми/
Поръсва се с кафява захар -40-50 г 
Отгоре се нареждат плодовете.


80 г от маслото се разтопява на бавен огън, прецежда се.

В купа се смесват брашното, останалата захар , бадемите/ аз ги обелих и нарязах на едро,
но разбирам, че може да са цели/, щипка сол.
Отделно се разбиват яйцата и млякото, добавя се разтопеното масло, разтопения шоколад/ аз към топеното масло, добавих шоколада на ниска температура да  се разтопи/ и сусамовия тахан.
Разбърква се добре, да се хомогенизира.

Изсипва се върху плодовете
Останалото масло се стопява, добавят се филираните бадеми и шепа сусам.

Изсипва се върху клафутито.
Пече се около 40 мин.

Винаги при кафяво тесто закъснявам с изваждането.
Маслото в случая ври и сместа се надига.
Извадете го дори да ви се струва, че можа още да стои.
Маслото попива.
Аз малко се позабавих и се препече леко повърхността.

Не се отрази на прекрасния вкус.

Може да се сервира със сладолед.

Получи се много ароматен сладкиш, 
на дъното имаше сос от сливите, смесен с кафява захар.

Бадемите и сусама хрупат :)

Тахана е вълшебно допълнение към всички други вкусове:)

Тази неделя съм под въздействието на тахан/ и ястието беше с него - за това отделно/

Ами не остава нищо друго, освен да ви кажа :
да ви е сладко:)

Прохладна неделя! 

23 юли 2010 г.

Пармиджана /Патладжани "Пармиджана"/

Италианското ястие "Пармиджана", прочуто в цял свят, се свързва с Юга и областта Кампания. За да се подчертаят достойнствата му обаче, се използва отлежалото сирене "Пармиджано реджано" от Северна Италия.

Оригиналната рецепта за "Пармиджана", която също е сред най-разпространените ястия афродизиаци, повелява ястието да се приготвя само с пържени патладжани, твърдят гастрономи и допълват, че блюдото било сред любимите на Джакомо Казанова.

След като се изпържат, филийките патладжан стават меки и неустоими.
Доматеният сос, който се използва за вкусното ястие, трябва да е приготвен без мазнини. 
Слага се и сирене моцарела. Босилекът трябва да е накъсан на парченца.
Продуктите се нареждат на пластове в тавата. 
Към всеки от тях се прибавя обилно количество настъргано сирене "Пармиджано реджано". 
Долива се доматен сос и разбити яйца. Ястието не се опитва врящо, а леко изстинало.
 Tова е статия във в. "Стандарт"

А за ястието са ви необходими:
2 патладжана,  нарязани на филийки, осолени и отцедени
яйце
галета

500 г настъргани домати
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
босилек
моцарела
пармиджано,  което определя името на рецептата

Патладжанът се нарязвана филийки, посолява се и се отцежда,
Подсушава се, потапя се в яйце и галета / мое предложение/
и се изпържва.
Отцежда се върху хартия.
В зехтин се здушават, нарязаният лук и чесън.
Добавят се настърганите домати.
На бавен огън се вари до сгъстяване.
В тавичка се нареждат ред патладжан,
ред доматен сос, 
моцарела...
Отгоре се наръсва обилно с пармезан.
Запича се .
Става прекрасно ястие.

Аз поставих топено сирене, вместо моцарела
и поръсих с кози кашкавал.
Имах един буркан с домати, белени, които настъргах и задуших
и добавих готов сос на "Барила".

Това е едно от любимите ми ястия с патладжан.
А дали афродизиак :)
Ами опитайте!!!!

19 юли 2010 г.

Мариновани пилешки бутчета в кисело мляко с кокосов сос и елда

Толкова дълго се получи заглавието, 
но ако го приготвите, няма да съжалявате :)



Четох го като тип индийска кухня, с типичните за нея подправки / гарам масала, кориандър, кайенски пипер/, но нямах от тях, а кориандъра не го обичам много.

Така, че ще напиша какво аз съм сложила, а вие ще си прецените.
И друг път са мариновала в кисело мляко, но ме изкуши добавянето на кокосово мляко, 
което честно да си призная ме държеше в неведение, но нямало за какво :)

А елдата отдавна искам да опитам и реших, че вместо с ориз ще направя за гарнитура, елда.

За маринатата:
200 г кисело мляко
куркума
къри
лют готов сос
сол
бял пипер
сока на 1 лимон/ може и малко по-малко/
1 с.л. зехтин
1 счукана скилидка чесън



Аз използвах предни бутчета, които залях с маринатата.
Количеството на подправките вече казах, че са по желание.
Оставих за цяла нощ в хладилник.

На другия ден, намазах тиган с дебело дъно със зехтин, запържих за по 2-3 минути от всяка страна пилешкото .
В рецептата има и 1 глава лук, нарязана.
Аз  я поставих и нея в маринатата и след като завъртях месото, добавих и лука и задуших 4- 5 минути.
Добавя се и една консерва кокосово мляко!


Да си призная не бях ползвала, но ако и вас  ви притеснява, трябва да знаете, че изобщо не се усеща аромат на кокос :)

Готви се до сваряване на месото и сгъстяване на соса.
Аз извадих после бутчетата и обезкостих, иначе ми е трудно да сервирам.
По-лесно ще стане с парти бутчета.

До тук беше лесно :)

Елда никога не бях опитвала /ама  и аз избрах една рецепта, в която не съм опитвала основните продукти, но нали съм любопитна..../

Купих елда от руския ни магазин в опаковка с 4 единични пакетчета от по 100 г едното, 

които са надупчени и се варят около 15 минути/ те напълниха пакетчето, отцежда се и се разрязва/


Във водата за варене сложих сол.
Сварих и отворих, сложих една бучка масло, като при кускус-а и опитах, за да знам как ще продължа :)

В тиган с малко зехтин, задуших 1 глава лук, 4-5- скилидки чесън, нарязани, 200 г нарязани гъби. Зехтинът, който ползвам напоследък е този, с непрецедена маслина 
и има утайка, която го прави с още по-силен аромат, зелен на цвят  когато го изсипеш :)




След като всичко поомекна, добавих царевица от консерва , бял пипер, черен пипер.
настъргах един домат и за разкош нарязах 2-3 листенца мента/ сушах на терасата/
Тук си мисля, че на  Пепчо  няма да се хареса :)

Така приготвих елдата.

Сервирах обезкостеното пиленце със леко киселия, но много вкусен сос и елдата за гарнитура.

Трябва да ви кажа, че елдата вече попада в графа "любими" и ще опитвам различни варианти.

А вие какво мислите - ще опитате ли индийска кухня ?:)

Казвам ви : да ви е сладко!!!! 

За рецептата съм надникнала тук и тук.

17 юли 2010 г.

Шоколадово руло с касис

Това изкушение го предложи тези дни Краси!

Имах касис и реших да го използвам.
Получи се много вкусен сладкиш,
а касиса в случая е като "черешката" на  тортата.
С неговото добавяне кремът става леко тръпчив и 
това много ни хареса.


При мен може би размерът на тавичката за основата не беше подбрана точно 
и това количество крем не можа да се побере.
А той е толкова вкусен, че аз го сложих отгоре.


Показвам само една снимка, защото Краси е направила 
прекрасна презентация и снимките са толкова изкушаващи...
За това оставям да им се насладите.

Прохладни дни от мен и: да ви е вкусно!

11 юли 2010 г.

Кюфтенца от кайма и овесени ядки с два вида сос...

На заглавието има многоточие, защото съм от хората, които в движение добавят
/ или не слагат/ нещо от рецептата :)
Така беше и днес!

Тези кюфтенца не ги правя за първи път.
В повечето случаи сосчето не ни стига :)

А днес реших да направя и още един сос.
Блогът на Вики е прекрасен, но понеже по-рядко публикува
и аз съм позабравила нейните  вкуснотии :)
Тези дни си ги припомних и има много вкуснотии с патладжан/и не само/

 Направих междувременно това с тиквички и тази сусамена коричка беше чудна!
Благодаря, Вики!

А сега на кюфтенцата.
Рецептата е с големи количества продукти.
Аз ги намалих на половина.

Оригиналът изисква :

1400 г кайма
2 яйца
2 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. нарязан лук
2-3 скилидки пресован чесън
50 г пармезан
сол. ч. пипер

За доматения  сос

500 г доматено пюре
1 ч.ч. вода
чесън няколко скилидки
1 глава лук
бяло вино/опция/
босилек,пресен нарязан

За соса от патладжани:

2 опечени, обелени и изцедени патладжана
2-3 скилидки  чесън
2 с.л. олио/зехтин/
1 ч.л. червен пипер
3-4 домата, настъргани
вода 50-60 мл
ситно смлени орехи/опция/


В купа се смесват овесените ядки, млякото яйцето .
добавят се овкусената кайма и останалите продукти.
Оформят се малки кюфтенца.

Изпечените, обелени и отцедени патладжани се пюрират задно с чесъна.
В тиган загряваме олиото на много силен огън.
Добавяме пюрирания патладжан и разбъркваме 2-3 минути
Добавяме червения пипер, смлените орехи и водата, да стане сосче!
Добавяме нарязаните домати.

За доматения сос смесваме всички продукти.

Смесваме двата соса.

Поставяме в дълбок съд кюфтенцата и заливаме със соса.
Печем във предварително загрята фурна 15  минути.

Днес аз съм сложила повечко вода /добавих и вино/ и ми се стори много рядко сосчето.
Нали съм велик импровизатор, вместо да сервирам с ориз, имах 100 г кускус и го изсипах във тавичката и оставих във фурната да набъбне:)
Той дори пое почти цялата течност :)
Така не хапнахме хляб:)

Сервира се с прясно нарязан босилек,  поръсени с пармезан.

Много е вкусно, а и здравословно, защото не пържим кюфтенцата.
Те стават толкова меки, че се топят в устата.
Малко изстудено вино ще им се отрази добре:)
Ами да ви е сладко!

7 юли 2010 г.

Сладолед с череши

Това е моето коте :)
Всички сте я виждали, но тя тук така се е загледала, че не ми обръща внимание!
И какво мислите че гледа?!

Ами разбира се, че гледа  най-вкусния и сладък сладолед, който съм похапвала :)

Историята е малко дълга, но няма да ви занимавам, а ще ви дам рецептата  .

2 ч.ч прясно мляко
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 кутийка dulce de leche/ моето е готово, а иначе знаете, че се слага в тенджера и се вари 3-4-часа/
200 г череши, задушени/по възможност без захар с много мало вода и лимонов сок-
около 30-40 мин./- както Дани е обяснила :)

Смесват се прясното мляко , сметаната и карамелизираното мляко .
Разбъркват се добре до пълно хомогенизиране.
Обработените череши се пасират и се прибавят към горната смес.

Оставя се във фризер за няколко часа.
После... 
Ами какво после :)
С коте или без : сядате и започвате.
Да ви кажа честно : скоро няма да спрете!


Ами така както съм го направила, няма начин да не ви е сладко!

4 юли 2010 г.

Банички с гъби

Този път станаха страхотни :)
Не ги правя за първи път, но сега станаха толкова пухкави, ухаещи на масло ...

Мария ги е видяла в турски блог, а аз от нея .
Този път коригирах  някои неща и се получи много добре:

1 пакет ръчно точени кори, печени на сач /които са кръгли и по 3 в пакет/
70-8- г масло

300 г гъби
1 глава лук, нарязана
3 с.л. олио
1 белтък
магданоз


300 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
магданоз


Приготвяме плънката. Загряваме олиото в тиган, запържваме лука и добавяме нарязаните гъби. Овкусяваме на сол и пипер и задушаваме. Сваляме от огъня и охлаждаме. Добавяме магданоза и белтъка и объркваме.
Разтапяме маслото. Намазваме трите листа кори с маслото и ги нарежваме една върху друга. Разрязваме на 12 части (триъгълника). 

Намажете леко краищата с жълтък, сложете плънка и завийте на рулца. Наредете в тавичка. Намокрете рулцата с прясното мляко и изчакайте докато корите го поемат. Наръсете с брашно рулцата и сложете в хладилник най малко за 6 часа...а най-добре за 1 ден.

Този път ги правих в тавичката от фурната
На дъното поставих хартия и буквално изсипах млякото отгоре.
Оставих почти да се поеме и сложих в хладилник, не само за една нощ, а и за цял ден.


Когато ги изпекох станаха толкова пухкави и ухаещи на масло...
В началото не слагах хартия и млякото изсъхваше 
на дъното на тавичката и после загаряше при печенето.
Сега не се получи и съм много доволна.


Смятам, че и вие ще останете доволни :)
Да ви е сладко !

2 юли 2010 г.

Пица с розови домати и козе кашкавал

Пицата стана страхотна : розови домати, лук и козе кашкавал :)

За основа ползвах това тесто.
Тогава направих цялата доза , но задържах във фризера две дози.

Направих смес от :
крем сирене и сметана/сиренето е повечко/

отгоре нарязах розови домати
лук


 
и парченца козе кашкавал


Пече се в предварително загрята фурна до 250 градуса 20- 25 минути

Напитката е по избор, но да е студена нали ? 


Много ни хареса :)
Надявам се и на вас!