19 февруари 2010 г.

Лазаня със спанак

Днес блесна едно дългоочаквано слънце и естествено след тази толкова неприятна зима /заради непочистените мръсни улици намразваме снега/ ми се прииска да дойде по-бързо пролетта.
Отдавна гледам на пазара спанак и днес реших да го използвам под форма на лазаня.
Напоследък лазанята я правя с царевични палачинки и този път не изневерих
  • 1 ч.ч царевично брашно
  • 1/2 ч.ч. брашно 
  • 200 мл топла вода или прясно мляко
  • 3 яйца
  • щипка сол
Палачинките се правят по познатия за всички начин :)

За плънката използвах:

  • 1 кг пресен спанак, бланширан и нарязан
  • няколко стръка пресен лук 
  • Задушавам ги в много малко масло и след като поизстинат добавям:
  • 3 яйца
  • натрошено сирене по избор -обикновено, пушено, синьо..   
  •  
  • Отделно проготвям бешамел от 30 г масло, 3 суп.л. брашно и 300 мл прясно мляко.
  • Нареждам палачинките,плънка, бешамел, палачинки, плънка, бешамел, палачинки.Върху последните палачинки изсипвам бешамел към който съм добавила настърган кашкавал.
  • Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.
  • Този вариант се пече по-малко, защото
  • оригиналните кори искат по-рядък сос, за да омекнат.
  •          
  • Да ви е сладко!  

17 коментара:

  1. Обичам спанак, звучи ми вкусно :) Хубав уикенд от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Зори! Слънчев и усмихнат уикенд от мен :))

    ОтговорИзтриване
  3. С бешамелчето няма как да не е вкусно :))) И с този златист загар отгоре... ммм
    Вчера щях да купувам спанак, но видях, че продават вече и коприва, та веднага се озова и в моята торба, а после и в тенджерката за супа, а ето че можеше да заделя малко и за тази вкусотия :)
    Спокойна и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Инче :)
    Слънчево и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, пак си правила промени в интериора :) Всеки път като вляза, все е различно. С тази лазаня наистина започна да ми замирисва на пролет. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Не само ти чакаш с нетърпение пролетта :-) А тя като че ли все по упорито чука на прозореца.
    Чудесно, много вкусно и изкушаващо предложение!
    Поздравления, Дани :-)

    Хубави, усмихнати и вкусни почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Ивейн.
    И интериорът ми е пролетен :)
    Много усмивки в днешния ден :)))


    Благодаря за коментара, Ира!
    Много усмивки и пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    обичам спанак и лазаня -
    твоята идея е много интересна.
    Дапада ми, ще я опитам ...
    /след постите/.
    Хубав и усмихнат ден,
    с пролетно настроение Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, мила Диани!
    Усмихнато настроение за теб :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Брей... чудна идея и апетитна реализация!

    Ако знаеш от колко време не съм приготвяла спанак, Дани.. а как го обича половинката.. хм :-D

    Ще почакам и при нас да се запролети със слънце и положителни температури и ще награбя зеленото ;-)

    Поздрав сърдечен и пожелание за хубав уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че ти допада, Дими!

    При нас от вчера е пекнало едно слънце....
    И аз веднага се "хванах за зелено" :)

    Слънчево настроение от мен :))

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, и на мен откога ми се хапва спаначец...мислех на супичка,но идеята ти много ми допада.
    Непременно ще я пробвам!
    Спокоен уикенд,Дани! :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Краси!

    Няма да съжаляваш :)

    Слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  14. Не съм се сещала досега за лазаня със спанак, но както казва Федора, щом има бешамел няма как да не е хубаво :) Ще се пробва обезателно! Хубава неделя Дани :0)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мими!
    Хубава и слънчева и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  16. Тази лазаня и без да съм я опитала, съм сигурна, че е невероятно вкусна!!!

    ОтговорИзтриване