29 ноември 2009 г.

Салата с червено цвекло със сос от кашу

Неведнъж със споменавала, че обичам червено цвекло.Тези дни ми попадна един сос, който добавих към настърганото цвекло.Получи се една по-различна, но и вкусна салата.За соса са ви необходими: 1к.ч.сурово кашу, 2 скилидки чесън, 1ч.л. горчица, щипка сол, 1ч.л. лимонов сок/при мен повече /и вода, за да стане като не много гъст сос за заливка.Всички продукти се слагат в блендер и се разбъркват до кремообразна консистенция.С него овкусих 1/2 глава настъргано цвекло и един настърган морков.Ако ви допада -опитайте.

Свински джолан със сини сливи и още куп неща


  • Обичаме задушен свински джолан.От вчера се чудех с какво да го приготвя. Поразгледах от тук, от там , добавих голяма порция и от мен и се получи следното:
  • смесих по 1 с.л. мед и горчица.Посолих и намазах с черен пипер джолана ;след като престоя околи 30 мин.намазах с горната смес/направих напречни разрези на джолана/и така престоя 30 мин. и след това полях с една чаша тъмна бира и така го оставих една вечер в хладилника.
  • Сутринта го сложих в гювеч, добавих малко водичка и го поставих покрит с капак във фурната до пълното омекване на месото.
  • В тиган загрях малко олио прибавих 2 глави воден лук нарязан на филийки и няколко малки лукчета, които имах и които предварително обелих/ потопени във вряща, а после в студена вода/
  • Тук е мястото да кажа,  че бях купила няколко дюли и оставих да използвам по-нататък и вчера установих, че една от тях е започнала да гние. Почистих я и я добвих към лука, нарязана на парченца.След като лука започна да се карамелизира добавих прецедения сос от месото и задуших до омекване.
  • От вечерта бях сложила 20 сушени сини сливи във вода да набъбнат. Добавих ги към лука малко преди да е готов. Сместа с лука овкусих със сол и бял смлян пипер. Месото накъсах на парчета и добавих към горната смес
  • Получи се много вкусно ястие за любителите на този вид ястия с малко сладникав вкус. Дюлята леко накиселява и така допълваше тази за мен есенна ароматна вкуснотия.
  • Да ви е сладко!

28 ноември 2009 г.

Лондонски квадрат


Това е един сладкиш от рецептите на моята майка и имаше момент в който беше "модерен"и винаги някой искаше рецепта.
В оригинала се използваше шипков мармалад, който обичам до днес.
Детският ми спомен е, че мармаладът се продаваше в дървени буренца и беше толкова гъст, и толкова вкусен, естествено толкова тръпчив, теглеха го върху хартия и го ядяхме с лъжица.

Днешното ми творение е със сладко от кайсии, което направих много гъсто и с него заместих мармалада.
За рецептата ви са необходими:
4 яйца
1ч.ч. п.захар
1 пак/125г/масло
3/4ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. брашно и
един бакпулвер.

Можете да използвате мармалад, или по-кисело сладко-сливи, вишни.
Маслото се разбива със захарта, добавят се един по един жълтъците, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера.
Сместа се изсипва в тавичка и се изпича до готовност в предварително загрята фурна.
След като изстине се намазва с мармалада и се покрива с разбитите със захар белтъци/при мен на 1 белтък-2с.л. захар/ и се запича.
Много вкусно става, ако върху белтъците преди изпичане се поръсят нарязани орехи.

Дано ви е вкусен този мой детски спомен:)

24 ноември 2009 г.

Солен кекс

Сутрин трябва нещо за закуска и не винаги имам време да приготвям.Така тази вечер направих солен кекс.Продуктите са:2 стръка праз,задушени в 50 г масло,3 разбити яйца +200мл сметана /течна ,може и заквасена и малко прясно мляко/200 г брашно и 1 бакпулвер/аз сложих по-малко бакпулвер,около 200 г сирене/в оригиналната рецептта е синьо сирене,но аз този път му изневерих.Всичко се смесва и се пече при 180 градуса . В кухнята ухаеше на праз.Ако ви е приятен аромата и вкуса-опитайте!Рецептата е от тук.По желание може да се добави малко сол в брашното/все пак с праз малко сладни кекса/

22 ноември 2009 г.

Пилешко фрикасе

Много известна и стара рецепта,но у нас я харесват много.Известни са продуктите:пилешко месо /при мен сварено и обезкостено предварително/;бешамел-с масло брашно и пилешкия бульон,2 жълтъка и лимонов сок.Обичаме го с бял пипер!Едно уточнение:когато варя пилешкото поставям 1 глава лук и 1 морков,които после отстранявам.Да ви е сладко!

17 ноември 2009 г.

Пухкав сметанов кекс


Това е кекс от блога на Мария.Наистина става много пухкав,от сметаната.Много бързо се приготвя и е подходящ за сутрешното кафе или чай.Необходимите продукти:3 яйца ,250г захар,300мл прясна сметана/но не растителна/,250г брашно и 1 бакпулвер.Яйцата и захарта се разбиват добре,прибавя се сметаната и брашното с бакпулвера.Аз го изпекох в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.След изстиване се поръсва с пудра захар.Остава да направите кафето или чая и ..да ви е сладко.Ако така започне- денят ви ще бъде чудесен!

15 ноември 2009 г.

Лека крем супа от броколи и печени червени чушки с хрупкави орехови крутончета


Олеле,че дълго заглавие.

А иначе стандартна крем супа при която:

в 50 г масло се задушава 
1 стрък праз, нарязан
1 морков,  нарязан
 поръсва се с много малко брашно и се добавя около
  1.5л бульон  /при мен от кубче- пилешки със зеленчуци/

 След като моркова е полусварен се добавят 
 0.400 г броколи .След тяхното сваряване се добавят   
 нарязани на парчета 
 4 изпечени и белени чушки.

 Пасира се.

 Застройва се с 1 жълтък и лимонов сок.
 Сол и черно пиперче - за къде е без тях.

  За крутоните -останалият белтък се разбива с щипка сол
  добавят се 30г смлени орехи  и 
  малко риган сушен /или босилек.
  Нарязват се 2 филии на кубчета, потапят се в сместта и се пекат върху намаслена    
  тавичка.
  Много добър вкус придават, заради печените орехи.
  Навън вали дъжд и тази супа ни стопли душите.Опитайте я!

Ирландска яхния с тъмна бира,телешко с бира или както ви харесва.

Обичам телешко-с грах,сини сливи ,с домати,но този път ме привлякоха рецепти с тъмно пиво/харесвам го за зимата/.
Разгледах сайтовете и се спрях на тази,която претърпя малки изменения.

Използвах около
800 г телешко,
1 стрък праз
2 моркова 
3-4 скилидки чесън 
300 г гъби
10-15 малки лукчета /може и повече по избор
300мл тъмно пиво
300-400 мл бульон/при мен от кубче.

В зехтин задуших телешкото, извадих го и в същата мазнина задуших праза и морковите и чесъна. 
Добавя се месото, бульона и бирата и се задушава на слаб огън до готовност на месото/аз го довърших в тенджерата под налягане. 
В 50 г масло се задушават гъбите и обелените лукчета /практикувам като при домати за белене: във вряща вода се слагат необелените лукчета за 5 мин и веднага се прехвърлят в студенавода. Много лесно се белят./ 

След около 10 мин.гъбите и лукчетата са готови.В оригиналната рецепта се слага и брашно ,но аз нямах нужда от допълнително сгъстяване на соса.Прибавям ги към месото и зеленчуците.

Отделно се приготвя картофено пюре.Картофите ,които се продават не винаги са добри за пюре.
Можете да използвате макарони за гарнитура.
Не си представях,че ще е толкова вкусно/с чаша червено вино разбира се /

Наздраве и да ви е вкусно!!

Пухкав бял хляб от машина


Купих си машина за хляб преди две години/чрез сайта "Бон апети"/и не разбрах, че има 3 програми без самостоятелна програма"тесто", за което съжалявам. Понякога, когато бързам някои неща попадат в торбичката за боклук /не мога да преброя колко картофобелачки са попаднали там./ Така си хвърлих и перката от машината и дълго време не можах да намеря. От няколко дни имам и днес направих този хляб. Аз обичам многозърнест, но майка ми обича бял хляб и първото изпълнение беше за нея.Вкусен е....

14 ноември 2009 г.

Бухти,които ама наистина се обръщат сами


За закуска реших да правя бухтички и като поразгледах си харесах тези,които ме съблазниха с това,че не се обръщат/а те умните сами го правят/
Доволно потрих ръце и започнах.
Междувременно тук видях и видео и ми хареса това, което правеше жената и обясняваше простичко.
И така започнах:
2яйца разбих с
1/2 ч.ч.захар, добавих
1ч.ч.кисело мляко в което сложих
1ч.л. сода угасена с 2-3-капки лимонов сок,
2-3-с.л. олио и
2 и1/2ч.ч.брашно,
пресято с щипка сол.
Добавя се ванилия/аз забравих/и се разбърква
тесто,
което трудно се стича от лъжицата.


И тогава започна удоволствието:
слагам ги в много сгорещеното олио, 
те започват да се пържат и след като "помислят малко" - хоп!!! и се обръщат.
Ами какво да кажа: ученото си е учено и това явно е такова.
Станаха много вкусни.
Ние ги обичаме със сладко и сиренце.

Благодаря на Танита за хубавата рецепта.

А вие -умната-слагайте престилката и се захващайте за работа.

Да ви е сладко!

Спагети"Карбонара"

Това са любимите ми спагети,които правя само със синьо сирене,течна сметана ,2 цели яйца и бял пипер!Обожаваме ги .А вие ?

12 ноември 2009 г.

Сладкиш със сладко от вишни


Тези дни отворих един стар тефтер с рецепти на майка ми.И си харесах тази рецепта/нали направих доста сладка това лято /

За нея са ви необходими
5 яйца/разделени/
1к.ч.захар
1пакетче/125г/масло
1ч.ч.прясно мляко
21/2 ч.ч.брашно и
1 бакпулвер.

За белтъците,които се разбиват отделно трябва 1 ч.ч.захар.
Първо се разбиват маслото със захарта, после се добавят жълтъците един по един и след това се добавят останалите продукти-получава се по-гъсто от кексово тесто.
Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка, и се пече в предварително загрята фурна.
След изваждане се поставя на няколко места от сладкото и се покрива с разбитите белтъци.
Допича се само на горен реотан.

И тук е мястото да си призная, че бързах и не дочетох рецептата докрай-отгоре трябваше да настържа лимонова кора и да поръся с натрошени орехи, но и така стана вкусно.
Опитайте!
И Дани  като мен е бързала и вижте какви хубави бонбони е сътворила!

10 ноември 2009 г.

Баница с гореща вода


Нали сме любители  на баницата все търся и експериментирам.
Последното ми попадение е тук:
видя ми се лесна и бърза, а такава заливка не бях опитвала.

За тази цел са необходими: 

1 пакет кори  - 0.500 г
5 яйца
80г масло
80 мл олио 
300 г сирене
200 мл гореща  вода.

 Плънка :
1 яйце и сиренето

Нареждат се 3 кори и отгоре се слага от плънката.

Така се нарежда до свършване на продуктите.
Нарязва се на парчета, залива се  във фугите разтопената и затоплена мазнина.
След това се разбиват останалите  4 яйца + добавената на тънка струйка горещата вода
при непрекъснато разбъркване.

Залива се баницата /аз я накланям няколко минути във всички посоки да поеме течността
/и се пече на 
180 градуса в предварително загрята фурна.

Получава се много вкусна баница.
Няма да сгрешите, ако опитате!

Да ви е сладко!

8 ноември 2009 г.

Лазаня с кайма ,но не с оригинални кори.


За днес смятах да правя лазаня с кайма .Преди това преглеждайки блоговете си харесах една рецепта.Да, ама нямах кисели краставички и за това реших да направя класически сос с кайма и тези палачинки вместо кори. За целта задуших:
  • 1 стрък праз и няколко нарязани скилидки чесън,
  • добавих каймата да я разрохкам и добавих доматите.
  • Направих царевичните палачинки/ като добавих още 1 яйце и малко мляко /и бешамел-а в който сложих малко синьо сиренце.В намаслена тавичка редувах: палачинки,  сос кайма, парченца топено сирене "Президент" и поръсвах с малко бешамел.
  • Най отгоре върху палачинките върху бешамела поставих настърган кашкавал.
  • Изпекох на 180 градуса при предварително загряване.
  • Получи се много добра комбинация .
  • Още едно решение, когато си забравил да купиш кори.   Вкусно.
  • .Вижда се, че за малко да го поизгоря, ама като не съм "многоръкият Шива "не трябва да правя две неща едновременно, ама..

6 ноември 2009 г.

Сиропиран щрудел от круши


Снощи ,отваряйки блога си видях,че Вики предлага "морковен сладкиш"Веднага отворих и от анонса разбрах,че тя отговаря на една моя молба.Почуствах се прекрасно,за което още веднъж и благодаря.Но вече бях решила да направя предложението за щрудел с крушиhttp://vicktory.wordpress.com/2009/11/01/.Е,направих го и стана много вкусен .Направете го и вие!

Дип от сирене и още нещо

Не знам дали е "дип",или "пастет",но стана много вкусно.Вчера пазарих в Билла и гледам сирене на което пишеше"млечен деликатес".Като се прибрах установих,че е от растителен произход и беше като сирене"Дунавия"Чудих се какво мога да направя от него и реших да прибавя малко гъсто кисело мляко,заквасена сметана,малко лека майонеза и счукан чесън.Намачках сиренето и добавих останалите добавки.При сервиране поръсих червен пипер.Стана много вкусно.Бях направила питките с белтък на Мария http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/09/panini-ai-albumi-alla-raccolta-delle.htmlи падна едно мазане...ох,още ми е тежко.

Крем супа от моркови и портокалов сок




Предния път ,когато правих супа от моркови беше студено и имах нужда от една топла и "цветово" супа.
Използвах моркови.
Днес грейна слънце и аз реших да добавя един елемент с цвят на слънце-портокал.
Така супата отново стопли душата ми
и с един слънчев аромат.
Супата се прави по същия начин :

задушен в масло стрък праз
щипка брашно
един картоф
4 големи моркова
2 пилешки бульона
сока на 1/2 портокал
малко сметана
бял пипер.

След сваряване на зеленчуците се пасира.
Невероятен вкус и сякаш слънцето се настани на масата.

Добър апетит!

4 ноември 2009 г.

Картофи с грах,сметана и бекон


Предлагам едно ястие,което се харесва много от семейството ми-картофи с грах.За тази добра комбинация са ви необходими :1 стрък праз,800 г картофи,1 малка кутия грах/или замразен/50 г масло1-2 зеленчукови бульона,1-2 с.л. сметана,бекон около 100-150 г ,нарязан и предварително посравн в силно загрят тиган да си пусне мазнината.В тенджера се задушава праза,а след 10 мин добавям картофите ,нарязани ,завъртам ги малко в маслото и добавям вода След като заври се добавят бульоните и граха и се вари до готовност на зеленчука.Малко преди да се свали се добавя сметаната и се разбърква. добре.Пропуснах подправките:слагам сол и малко бял/или черен пипер,малко червен сладък пипер.При сервиране се добавя и бекона/аз днес нямах ,но и така се получава добре.Приятен вкус!

1 ноември 2009 г.

Крем супа от кестени


Тези дни съм на вълна кестени.
Реших да опитам и във вариант супа.


Изменения почти не направих.
Като десертно вино ползвах Марсала

За да сътворите тази вкусна супа са ви необходими:

0.500 г сварени и обелени кестени
2 с.л. масло
1 малка глава лук
800-1000мл пилешки бульон
1 ч.л. сол
1 ч. л. ч.пипер/при мен бял/
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 винена чаша Марсала и
магданоз за поръсване преди сервиране

Приготовление:


В маслото задушаваме лука , добавя се виното и след 10 мин добавяме бульона.
След това добавяме кестените и след около 10 мин се добавят сметаната, солта и пипера.
Пасираме.
Аз добавих и малко лимонов сок.
Сервира се топла.
Усещането от вкуса е неповторимо от комбинацията на кестените, виното и за мен от белия пипер.

Една музика за тялото и душата.

Дип от извара и майонеза

Вчера ми остана малко извара от солените кифлички на Мими:http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/06/cornetti-sale-di-israele.html и добавих една опаковка майонеза ,малко счукан чесън и поръсих с мадраско къри.Резултатът е една вкуснотийка за мазане.Започвайте да мажете...

Пилешко ризото с шафран

Обичам малко "цветен "ориз.Когато е бял също ми е вкусен ,но малко скучен.Всички знаем как се прави ризото.Този път в маслото,в което задушавам първо нарязаната бяла част на 1 стрък праз и няколко скилидки чесън добавих малко смлян кориандър,куркума/заглавието е малко подвеждащо/смлян бял пипер.От рецепти от английската кухня знам ,че тези подправки по-добре се поемат от ориза,ако се поставят в разтопеното масло.После добавих виното и след като се редуцира наполовина добавих 1 1/2 ч.ч. ориз.След това започнах да добавям бульон на порции до пълното сваряване на ориза.Накрая добавих настърган пармезан .Пилешки парти бутчета сварих предварително и обезкостих и добавих след пълното приготвяне на ризотото.Вкусно е -поне на нас ни хареса.Дали ще ви хареса и на вас-ще чакам отзиви.