31 октомври 2009 г.

Кестенова торта


Тези дни съм на вълна "кестени"
И цъфтят в суматохата кестени,
прецъфтяват и пак цъфтят".
Само ,че аз днес използвах плодовете на кестена .
За основа на рецептата си послужих от тук :http://az-jenata.com/index.php?page=article&aid=3002.

Аз имах яйца от магазина и за това рецептата претърпя малка промяна.
За да се насладите на тази "вкуснотийка"са ви необходими: 

2ч.ч. сварени и нарязани кестени/около 400 г/,
5 яйца,
300г пудра захар/при мен 1/3 от нея е мусковадо/
2 ванилии 
250 г размекнато масло,
брашно за поръсване на формата ,
2-3 с.л. какао.

Разбиват се маслото със захарта,добавят се един по един жълтъците, нарязаните кестени и ванилиите.
Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме.
Разбъркваме внимателно и изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса окло 30-40 мин.

 След изваждане от фурната я оставяме да изстине, преместваме в тортена чиния и заливаме с глазура/това е мое допълнение/:
2 1/2к.ч.какао,1 ч.л. масло 3 с.л. захар и вода /да стане гъста каша/.
Поставяме на котлона да се разстопят маслото и захарта, изчакваме да се сгъсти и заливаме изстиналата торта.

Вкусът е невероятен : усеща се кестена, защото е нарязан на едро, а какаовата глазура оставя дълготраен вкус на натурален шоколад ,който обожавам.

Да ви е сладко! 

солени кифлички

Стана студено,задуха силен вятър,а това край морето е много неприятно.И какво правим тогава ?Ами въртим се повече около фурната.За целта си харесвате рецепта и...действате .Моя избор беше едни кифлички на Мими:http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/06/cornetti-sale-di-israele.html

25 октомври 2009 г.

Винен кебап малко по-така...


  • Всички знаем как се прави винен кебап.
  • Много съм любопитна да направя този:http://colourmagicp.blogspot.com/2009/10/blog-post_08.html.Преди време писах в един сайт за по -различна гарнитура, но коментара беше, че това не е вече класика. Е, да ама нещата не са вече такива каквито бяха, така че при моя винен кебап понякога гарнитурата е по-различна:
  • :сварени трицветни макарони, малко задушени гъби, поляти с разстопено синьо или топено сиренце.Става вкусно.Ако не сте заклети любители на класиката може да опитате.
  • Да ви е вкусно!

Пай с круши и сливи


Все още есенните плодове ме примамват за сладкиш.
Имам любима рецепта за ябълки,но исках нещо по-различно и търсейки попаднах тук:http://piknik13.wordpress.com/2009/09
Д
а, ама нали исках с други плодове рецептата претърпя изменения:

направих го с круши и сливи/от тези големите/.
Изменения претърпя и тестото.


ПРОДУКТИ :

 125 г
много студено масло
 1 1/2ч.ч.брашно
1 жълтък
2-3 с.л.много студена вода или прясно мляко.

Всички знаем как се прави набързо и го слагаме в хладилник за 30 мин.


За плънката са необходими :

4 ч.ч.нарязан плод
130г захар
3 жълтъка
1 с.л. брашно
3с.л. сметана
ванилия
2 с.л. лимонов сок.

Всичко това се смесва и след като се  разточи тестото и поставим в кръгла форма с борд, го изсипваме отгоре.
Върху тестото поставих малко смлени бисквити, защото крушите ми бяха много сочни.
Отново се слага в хладилник, докато се разбърка покривната смес:

125 г крема сирене
90 г захар Мусковадо

160 г брашно
5с.л. сметана
1/2 ч.л.джинджифил.

Предварително сме загряли фурната, изсипваме покривната смес върху плодовете и печем около 35 мин-до зачервяване.
Получи се много приятен сладкиш.
Вътре плънката остава кремообразна и много ароматна.Ако се носи приятно ухание -опитайте и вие.

18 октомври 2009 г.

Крем супа от моркови

Толкова много дъжд,сякаш небето се продъни....
Слънцето се скри, а с него и топлината , с която ни сгрява.
И аз реших малко да го "внеса "в дома ни с тази супа от
моркови.
Като основа на супата използвах т.нар.крем Велуте за супа от:

50г масло
1 стрък праз /нарязан/
100г брашно и
1.5 л бульон.

В сгорещеното масло се запържва праза и се добавя брашното То се запържва леко, без да се зачерви.
Добавя се бульона /или вода +2-3 кубчета бульон.
След като сместа заври/внимавайте да не кипне заради брашното/добавям 4-5 моркова нарязани на едри парчета.

След като се сварят зеленчуците, се пасират.

Днес направих една лека
застройка от
2-3 парченца топено сирене Президент
1 жълтък и
лимонов сок.


Така консумирайки я топлината бавно се разлива по тялото и ако затворим очи-току-виж слънцето грейнало.

Да ви е "топло"!!!

Пиле с доматен сос и синьо сирене

Обичам доматения сос и за ястие, и за спагети-особено с тези все още слънчеви домати.Пилето и този път го сварих и обезкостих/имах долни бутчета/В 50г масло задушавам1 стрък праз и няколко скилидки чесън.Добавих мадраско къри/в което има и куркумакориандърджинжифилиндийско орехче.Задушавам и добавям 1/2 ч.ч. бяло вино .Осртавям го да се редуцира наполовина и добавям 1 кг настъргани домати.Вари се до сгъстяване на соса.Отделно смесих малко лимонов сок и мед за подслаждане на доматите.Преди да дръпна от огъня поръсих с малко синьо сиренце..Е,съвсем друго става.Добавих и обезкостеното пилешко месо.Става много вкусно...Прочетох на Лоис / salted lemons/ за кулинарната фотография.Хареса ми и видях на моя фотоапарат опция за снимки за компютър.Щракнах,но не виждам нещо различно /Ще трябва да я разуча./на снимката се виждат и парченца от печени чушки/

17 октомври 2009 г.

Кестенов сладкиш


"И цъфтят в суматохата кестени/прецъфтяват и пак цъфтят!"-Обичам тази песен по текст на Миряна Башева,но обичам и самите кестени-печени,ухаещи,топли...За това сега ви предлагам един лек и приятен сладкиш.Необходими са ви:1 кг кестени,1ч.ч./200мл/прясно мляко,200г захар/според сладостта на кестена/,125г масло и за заливка:4с.л.какао ,1оо г пудра захар,2с.л. пр.мляко и бучка масло.Приготвяне:към предварително сварените и обелени кестени добавяме мекото масло,захарта и прясното мляко и пюрираме.Полученото пюре изсипваме в тортена форма и заливаме с изстиналата глазура.Както се вижда от снимката и моето коте го е подушило.. P.S Дали не се продават готови в буркани кестени,че това с беленето е...

11 октомври 2009 г.

Крем супа с броколи и ементал


Замириса на есен и започнахме със супите.
Едва дочаках да се появят първите броколи  и да направя една от любимите си супи!

Ето и продуктите:

400г броколи/може и замразени,
1 стрък праз,
1 морков,
1.5л зеленчуков бульон /топла вода с 3 кубчета бульон/
200 мл сметана,
100г ементал,
2с.л. брашно,
сол ч.пипер/в оригинала мащерка/
30-50 г масло.

 В силно сгорещеното масло слагаме нарязаните праз и морков за 2-3 мин, поръсваме с брашното и добавяме бульона.
След като поомекне моркова,добавяме броколите. 
Варим до готовност на зеленчука.Малко преди да свалим от огъня, намаляме котлона и добавяме сметаната, и настъргания кашкавал, при непрекъснато бъркане, за да се стопи.
След това пасираме.
По желание може да се добави малко лимонов сок.
 При сервиране се капва малко сметана и може да се добавят крутони.

Лесно и вкусно!
Да ви е сладко! 

Ризото с дюля , синьо сирене и пиле


Есента е във вихъра си и сергиите на пазара все още са цветни.
Преди няколко дни взех 2-3 дюли за аромат и днес се чудих къде да ги вмъкна в менюто.
Ровейки се в нет-а намерих нещо ,което беше с круши,но реших ,че ще го променя малко и ще сложа дюли.
Не съм очаквала ,че крайния резултат ще бъде такова удоволствие за консумация: леката киселинност на дюлите туширана с плътното синьо сирене са удоволствие за душата.
И ако и вие искате да си го доставите са ви необходими:
50-60-г масло
стръкпраз/бялата част/
4-5- скилидки нарязан чесън

 дюля,нарязана на дребно/зависи от размера при мен 1/4/
 1/2 ч бяло сухо вино
 1 ч.ч. ориз
 зеленчуков бульон
 синьо сирене
 сол
 бял пипер 
джинджифил.

Задушавам в маслото праза, чесъна и дюлята, добавям тогава джинджифила и виното.
След като се редуцира на половина се добавя  бульона по малко на няколко пъти. Когато оризът е почти готов се добавя сиренето да се стопи.

Тук е мястото да кажа ,че аз имах сварено и обезкостено пиле и ползвах неговия бульон и го добавих накрая.
Това въобще не развали вкуса.
Сервира се поръсено с белия пипер и чаша изстудено вино.

Другата снимка
е на остатъка от дюлите -нарязах, залях с малко мед и поръсих с орехи, и малко стафиди.
Увих всичко това във фолио и изпекох за 20 мин във фурната.Да ви е сладко!

Киш с лапад и сирена

Обичам киш/като съдържание на тестото,обичам и лапад ,а комбинацията с различни сирена запечени със заливка от яйца и сметана го прави естетическа наслада за душата.За рецептата се възползвах от Даниела:http://vkuhniata.wordpress.com/2009/10/04/spinach-cheese-quiche/.Между другото много нейни рецепти ,особено от еврейската кухня/ми харесват.Та думата ми е за киша :първо тестото:125 г много студено масло+за намазване на тавичката,1 3/4 ч.ч. брашно ,1.ч.л. сол 1 яйце и 3 .с.л студено прясно мляко.Всички знаем техниката на бързо приготвяне на тестото и почивката му в хладилника за 30 мин.През това време приготвяме плънката:лапада/почистен и бланширан/се нарязва и заедно с 1-2-стръка пресен лук се задушава в малко масло.Оставя се да изстине.Към тази смес прибавих и гъби/количество на око/Те също са задушават с горните продукти.Загряваме фурната на 180 градуса и изпичаме предварително тестото да леко зачервяване/аз не слагам никакви тежести,а много на гъсто набождам с вилица/Изваждаме от фурната и оставяме да изстине.Правим заливката от:3 яйца,200 мл сметана,прибавяме плънката и добавяме сирена в количество и по избор:топено ,синьо,пармезан ,обикновен настърган кашкавал и т.н. Слагаме в предварително загрята фурна и изпичаме за 30-40 минути.Получава се нещо топящо се в устата със страхотен вкус.За подправките ,които се слагат е въпрос на избор.Да ви е сладко!

8 октомври 2009 г.

Салата с броколи ,сирене и домати

Обичам броколи,особено когато много леко ги обработя и останат зелени на цвят.За този сезон за първи път ги видях на пазара и се изкуших.Намах нагласа за друго ,имах розови домати и направих една любима салата.За нея са необходими:около 1/2 кг броколи,3-4 домата ,150 г сирене.За заливката:зехтин, лимонов сок,сол.Броколите се бланшират в гореща вода за 3-4 минути,веднага се измиват със студена вода ,отцеждат се ,смесват се с останалите продукти за салата и се овкусяват.По желание може да се поръсят ядки/сурови бадеми,кашу или суров сусам.Да ви е сладко.Естествено едно охладено узо или поморийска ракия вървят добре за пълно релаксиране.

5 октомври 2009 г.

Продължение в снимки

Вижте още снимки от язовир Бели Искър:http://www.evgenidinev.com/seen_in_my_camera/shiroka_polyana/Невероятна природа.Една фантастична приказка.Разгледайте я.

4 октомври 2009 г.

Снимки от България

От известно време посещавам сайта на Евгени Динев/благодарение на Зори/Невероятни снимки можете да видите там.Като начало вижте тези и ако ви харесат -продължавайте/все пак е бургазлия:http://www.evgenidinev.com/seen_in_my_camera/beli_iskar/

3 октомври 2009 г.

Пирог със сирена

Днес покрай ароматната супа ми се похапваше нещо по-така тестяно:хем хляб ,хем...И така направих този пирог на Мими:http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/05/torta-di-formaggi.html.Стана страхотен .Пропорциите са толкова точни ,че аз като човек,който не е на "ти"с тесто останах много доволна.Опитайте и вие .Благодаря ,Мими!